Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 11-12-24 om 21:34 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Meer groen in de tuin is goed voor het milieu. Maar er zijn nog veel meer voordelen! Bekijk alle voordelen en tips over het aanleggen van een groene tuin. We laten je zien dat, hoe klein je tuin ook is, het altijd groener kan!

Een begrip dat steeds belangrijker wordt binnen duurzaamheid: groene tuinen. En nee, dan bedoelen we niet het afwerken van je tuinhuis met groene verf. Met groene tuinen bedoelen we ruimte voor beplanting. Een fris gazon met de geur van vers gras. Een groenblijvende heg die je tuin in elk seizoen een beetje kleur geeft. Daar krijg je toch energie van!

Toch worden tegels vaak verkozen boven groen. Het staat strak en overzichtelijk, en lijkt minder onderhoud te vergen dan gras of beplanting. In de praktijk is dat vaak helemaal niet het geval. In het schoonmaken en onderhouden van je terras zit evenveel tijd als het onderhouden van je gazon. Afhankelijk van beide oppervlaktes natuurlijk, dát dan weer wel.

Als we in onze tuinen allemaal een beetje meer ruimte overlaten voor beplanting, kan dit veel bijdragen aan het milieu. En groene vingers heb je hier niet eens voor nodig. Iedereen kan een groene tuin onderhouden!

Grote tuinen, kleine tuinen, balkon of terras: overal kan een groene tuin zijn!

Dat een groene tuin goed voor het milieu is weten we inmiddels wel. Welke voordelen zitten er voor jou aan het aanleggen van een groene tuin? Wij zetten ze op een rij!

  • Het draagt bij aan een goede afwatering.
  • Het draagt bij aan biodiversiteit.
  • Je tuin is beter bestand tegen droge periodes.
  • Op warme dagen zal je tuin koeler aanvoelen.

Als Nederlander krijg je nogal eens een bui op je dak. Regenwater trekt de bodem in en op die manier heb je nauwelijks last van overstromingen. In de openbare ruimte liggen natuurlijk veel wegverhardingen. Om daar het water weg te laten lopen, zijn er goten aangelegd. Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om de tuin óók vol te leggen met verhardingen. Het regenwater krijgt in die tuinen niet de mogelijkheid om weg te trekken in de bodem. Uiteindelijk komt al het regenwater in diezeflde goot terecht, omdat het geen andere weg kan vinden. Gevolg: wateroverlast door overstromingen.

Iedereen heeft dus een beetje profijt van beplanting!

Meer groen in de tuin brengt leven met zich mee. Dat is goed voor de biodiversiteit. Insecten en andere dieren gebruiken beplanting als schuilplaats en voedselbron. Het zorgt voor een perfecte balans in jouw tuin.

Wanneer je tuin vol staat met planten, kan vocht dus gemakkelijk opgeslagen worden in de bodem. In perioden van droogte zal de bovenste laag van de bodem langzaam uitdrogen. Zolang de bodem diep in de grond nog genoeg vocht bevat, kunnen planten dus wel tegen een stootje van droogte! Plantenwortels zitten namelijk diep in de bodem.

Maar op plekken met veel verharding en bestrating zal die diepe grond veel sneller uitdrogen, omdat er simpelweg nooit vocht in heeft kunnen trekken. Júist doordat we steeds vaker te maken krijgen met perioden van droogte, zijn die reserves éxtra belangrijk voor planten.

Hoe meer beplanting, des te koeler de tuin! Je kent het vast wel: op vakantie in een warm land, slenterend door een stad, op het warmste moment van de dag... Je houdt het niet lang vol. Eenmaal terug op de camping met je voeten in het gras is het prima te vertoeven. In steden is het namelijk altijd een paar graden warmer dan in een groene omgeving! Dit komt omdat een stedelijk gebied minder groen heeft. De zon die op planten en gras schijnt, laat vocht verdampen. s' Nachts koelt het ook beter af dan in een betegelde tuin, omdat tegels warmte vasthouden.

Gras in plaats van tegels . HORNBACH

Nu je alle voordelen van een groene tuin weet, wil je natuurlijk weten: hoe maak ik een groene tuin? We hebben helaas geen kant-en-klaar stappenplan voor je klaarliggen, maar wel een flinke dosis inspiratie en tips!

  • Plaats alleen verharding op de plekken waar het nodig is.
  • Maak een groene tuinafscheiding.
  • Kies voor groene zonwering.
  • Tuinier de hoogte in: verticaal tuinieren noemen we dat!
  • Plaats een sedumdak.
  • Plaats genoeg planten.

Bij het aanleggen van een groene tuin, spreekt het voor zich dat je alleen terrastegels plaatst op plekken waar het écht nodig is. De volgende ideeën worden nog weleens vergeten. Ze zijn een top oplossing om je tuin te vergroenen:

  • Tegels eruit - gazon erin
    Misschien heb je in jouw tuin wel een stukje gazon, maar een stuk meer tegels. Kijk of je deze verhouding om kan draaien! Met sierbestrating kun je de mooiste tuinpaden leggen. Zo loop je alsnog over een verharding, maar alleen op de plekken waar het écht nodig is.
  • Geveltuin
    Verwijder een rij tegels langs je gevel en maak plaatst voor een kleine geveltuin. Zeker als je in een stad woont, kun je hiermee een steentje bijdragen! Je verhelpt zo wateroverlast én je straat ziet er een stuk gezelliger uit. Plaats een bijvoorbeeld een mooie klimplant tegen je gevel! Of begin zelf een moestuin!
  • Waterdoorlatende bestrating
    Wat we vaak over het hoofd zien, is dat er met de legwijze van bestrating al veel goeds gedaan kan worden. Houd wat tussenruimte tussen je tuintegels over, en vul het op met gras. Afhankelijk van de ondergrond, kun je hiermee net zoveel vocht in de bodem laten infiltreren als een gewoon gazon! Vind je dit toch minder mooi? Pas het dan alleen toe op minder zichtbare plekken, zoals de parkeerplek van je auto!

Een beetje privacy in je tuin is niets te veel gevraagd. Hiervoor plaats je een schutting of een tuinscherm. Maar heb je wel eens overwogen om je tuin af te schermen door haagplanten of klimplanten? Het is een goede oplossing als je wat meer groen in je tuin wilt, en tegelijkertijd zorgt het voor goede beschutting en leven in de tuin!

Er zijn verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een groene tuinafscheiding. Laag, hoog, bloeiend, groenblijvend of zelfs met vruchten! Hier bekijk je alle soorten heggen op een rij. En waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van je heg, dat lees je hier.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een combinatie van planten en schutting. Hedera is een klimplant die zich makkelijk hecht aan je schutting of plantenklimrek. De Hederaplant zal jouw tuinscherm helemaal veroveren en hierdoor kun je je tuin goed afsluiten!

Wil je je huis of terras koel houden in de zomer? Plaats dan op een slimme standplaats een boom! Dit noemen we ook wel groene zonwering. Bomen trekken vogels, insecten en andere dieren aan, en zorgen daarnaast voor veel extra schaduw. En dus verkoeling!

Een andere manier van groene zonwering is het plaatsen van een pergola. Aan een pergola kunnen klimplanten gemakkelijk omhoog klimmen en voor beschutting zorgen. Door ze af en toe bij te snoeien wordt de plant voller, met als resultaat: meer schaduw!

Pergola als zonwering . HORNBACH

Dé trend van het moment: verticaal tuinieren. Want niet alleen onder je voeten kan groen geplaatst worden, óók naast je of boven je! Maak je gevel groen met klimplanten! Hier heb je wel wat voor nodig. Balkonbakken hang je eenvoudig aan een reling, maar ook aan je tuinmeubel! En plantenhangers kun je met een beetje creativiteit overal kwijt.

Een dak is een ideale plek om groen te laten groeien. Tegenwoordig komt dit ook steeds meer voor. Waarom? Omdat vaak vergeten wordt hoeveel efficiënte vierkante meters er verloren gaan aan een dak. Als iedereen een groendak zou plaatsen, zou de wereld er van boven een stuk groener uitzien!

Waar is een sedumdak goed voor?

  • Het isoleert warmte en zorgt daardoor voor lagere energiekosten!
  • Het isoleert geluid.
  • Het vangt regenwater op.
  • Het beschermt je dak tegen extreme weersinvloeden.
  • Het creëert een leefomgeving voor dieren en planten.

Wil je helemaal een milieuvriendelijk dak? Plaats er dan ook nog zonnepanelen op!

Groendak . HORNBACH

Waar het eigenlijk allemaal mee begint, is beplanting aanbrengen. Zoals hiervoor besproken kan dit op elke plek: boven je, naast je, onder je, of zelfs op het dak! Heb je de ruimte? Dan is het goed om ook wat planten op je tuingrond te plaatsen. Dit bevordert het bodemleven, en het zorgt er daarnaast voor dat regenwater de bodem in kan trekken.

Om jouw groene tuin goed in te kunnen richten, lichten we een aantal verschillende tuinplanten en- soorten toe.

Vaste planten zijn planten die in ieder geval meer dan twee jaar in leven blijven. Vaak met minimaal 1 bloeiperiode. Meestal gaan ze in het najaar in winterslaap. Het deel boven de grond sterft dan af of verliest zijn blad. Onder de grond blijven de wortels en/of zaden gewoon bestaan. In het voorjaar zorgt dat ervoor dat de plant weer nieuwe bladeren, stengels en misschien zelfs bloemen produceert. Écht waar voor je geld dus!

Groenblijvende planten zijn planten die in de winterperiode geen blad verliezen. Heb jij een heg als tuinafscheiding? Dan is een groenblijvende haagplant handig. Zo voorkom je in de winter inkijk van buitenaf! Daarnaast is het altijd handig om een aantal groenblijvende planten in je tuin te plaatsen. Dat brengt in de wintermaanden een beetje kleur in de tuin!

Bloeiende planten geven je tuin karakter en kleur! Hiermee kun je je tuin écht eigen maken. Belangrijk is dat je let op de bloeiperiode. Het beste is om planten hierin af te laten wisselen. Wanneer je slechts planten kiest die in het voorjaar bloeien, heb je de rest van het jaar een saaie tuin! Ga dus voor een paar voorjaarsbloeiers, een paar zomerbloeiers en een paar najaarbloeiers als je wilt dat jouw tuin elk seizoen staat te stralen!

Als je ook wilt bijdragen aan de biodiversiteit van jouw omgeving, dan is het van belang dat je planten kiest die geliefd zijn bij bijen en vlinders. Bij- en vlindervriendelijke planten bieden veel nectar voor deze insecten. Hiermee bestuiven ze onze gewassen! Omdat dit soort nuttige insecten steeds minder nectarrijke bloemen kunnen vinden, sterven ze uit! Jij kunt ze een handje helpen door de juiste planten te plaatsen!

Groot, klein, smal of breed: elke tuin is anders. Misschien heb je niet eens een echte tuin, maar een balkon of terras. 'Hoe maak ik dit groen?' Zul je misschien denken. Bekijk het schema hieronder voor de groene mogelijkheden in jouw tuin!

Balkon
Terras
Kleine (stads)tuin
  • Geveltuin
  • Klimplanten langs gevel
  • Klein gazon
  • Borderplanten
  • Groene tuinafscheiding
  • Regenton
Grote tuin
  • Gazon met tuinpad
  • Bloemenperk
  • Sedumdak op schuur of tuinhuis
  • Vijver
  • Groene tuinafscheiding
  • Klimplanten langs gevel
  • Natuurlijke zonwering (boom of pergola)
  • Waterdoorlatende bestrating parkeeroprit
  • Regenton

Benieuwd of je recht hebt op subsidie bij het aanleggen van bijvoorbeeld een sedumdak of gazon? Vraag het na bij je eigen gemeente!

naar boven