0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-12-23 om 06:33 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

De beste parasol kiezen

De beste parasol kiezen

Wanneer je buiten gaat relaxen is een plekje in de schaduw soms ook erg lekker. Maar welke parasol past het beste bij jouw buitensituatie? De keuze is er volop en daarom hebben wij alles over parasols op een rij gezet. Kies en ontspan!

Lekker zo'n zonovergoten tuin of balkon maar in sommige gevallen wil je ook gewoon in de schaduw kunnen zitten. Een parasol biedt daarvoor de oplossing! Op een flexibele manier creëer jij eenvoudig een schaduwrijke spot in jouw tuin of op het balkon.

Om je wegwijs te maken in de veelzijdigheid van parasols leggen we hier het een en ander voor je uit. Zo lees je welke verschillende soorten parasols er zijn, uit welke vorm je kunt kiezen en handige tips over het plaatsen en schoonmaken van jouw parasol.

Kies ik voor een staande parasol of zweefparasol?

Kijk, daar begint de eerste keuze al. Want wil je gaan voor een klassiek staande parasol of een parasol die 'zweeft'? Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Om je op weg te helpen, leggen wij het je uit.

Stokparasol

Stokparasol

Een stokparasol is de alom bekende parasol met de stok in het midden. Deze parasol kenmerkt zich vooral dat hij in het algemeen erg eenvoudig in gebruik is. Je kunt de parasol makkelijk verplaatsen, opbergen en bedienen. Stokparasols zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren. Vaak kun je een stokparasol ook aanpassen doormiddel van een knikfunctie, hiermee kun je de parasol kantelen en nog meer schaduw creëren. Ben je op zoek naar een halve parasol? Ook hiervoor kan je bij ons terecht! Plaats de parasol eenvoudig tegen de muur met bijhorende voet.

Voordelen stokparasol

  • Voordelig in aanschaf
  • Eenvoudig op te zetten
  • Makkelijk en compact opbergen

Zweefparasol

Een zweefparasol wordt ook wel hangparasol genoemd en kenmerkt zich doordat hij als het ware boven je terras 'zweeft'. De standaard en het frame van de parasol zitten niet in het midden maar meer aan de zijkant geplaats. Hierdoor kun je jouw ruimte volledige benutten. Ook handig: sommige zweefparasols kunnen kantelen en 360 graden om zijn as draaien. Zo kan jij vanuit 1 positie op meerdere plaatsen schaduw creëren.

Voordelen zweefparasol

  • Staat niet in de weg
  • Stijlvol en duurzaam
  • Hoog gebruiksgemak

Welke vorm neem ik?

De vorm is vooral een kwestie van smaak, wat vind jij mooi. Zo sluit een vierkante parasol makkelijker aan op een rechte muur of schutting, en laat een ronde parasol zich makkelijker sluiten boven een tafel. Houd er rekening mee dat het schaduw oppervlakte per parasol verschilt. Zo heeft bijvoorbeeld een ronde parasol met een diameter van 2 meter een ander schaduwpatroon dan een vierkante parasol van 2 x 2 meter.

Zweefparasol

De juiste parasolvoet kiezen

Dat jouw parasol stevig op de grond staat is heel gewenst. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw zonnescherm met het minste of geringste omwaait. Daarom is het belangrijk dat je bij de parasol de juiste parasolvoet koopt.

Wanneer je de parasol wilt kunnen verplaatsen, kan je een parasolvoet nemen met wieltjes. Ook is er keuze in materiaal. Ga je voor kunststof (deze zijn vulbaar met zand) of steen?

Waar let je op bij het aanschaffen van een parasolvoet?

Bij het kopen van een parasolvoet zijn 3 dingen belangrijk; de afmeting van het doek, de dikte van de stok, en waar je de voet neerzet. Hieronder vind je een handig overzicht die je kunt gebruiken bij het maken van je keuze.

Tip! Bij een standaard stokparasol hoef je niet perse een hele zware voet te kopen. Als ezelsbruggetje kun je aanhouden dat per meter diameter van de parasol je kunt rekenen met een tegengewicht van tien tot vijftien kilo. Dus bijvoorbeeld een parasol met een diameter van 2 meter heeft een voet nodig van 20-30 kilo.

Parasolvoet voor stokparasol

Grootte doek Gewicht parasolvoet
Ø 150- 200 cm 30 kg
Ø 250-300 cm 50 kg
Ø 300-350 cm 120 kg
140 x 210 cm 50 kg
280 x 280 cm 120 kg
300 x 300 cm 120 kg

Parasolvoet voor zweefparasol

Grootte doek Gewicht parasolvoet
Ø 250 cm en kleiner 70 kg
Ø 250-300 cm 90 kg
Ø 300-350 cm 100 kg
Ø 350 cm en groter 130 kg
250 x 250 cm 100 kg
300 x 300 cm 130 kg

Hoeveel ruimte heb ik nodig?

Bepaal voor jezelf hoeveel ruimte je hebt voordat je de parasol aanschaft. Een zweefparasol in een kleinere tuin bedekt al gauw de hele oppervlakte. Ook is het niet aan te raden om de parasol tegen een schutting of luifel aan te zetten, als het gaat waaien kunnen deze beschadigt raken. Ruimte rondom de parasol is dus geen overbodige luxe.

Waar plaats ik mijn parasol?

Dit is afhankelijk van waar je schaduw wilt creëren. Wil je dit op een vaste plek in de tuin of moet de parasol verplaatsbaar zijn? In dat geval kan je denken aan bijvoorbeeld een verrijdbare parasolvoet.

Ook is het handig na te gaan wat de ligging is van je tuin en op welk moment van de dag je schaduw wilt creëren. Houd rekening met de stand van de zon en bepaal vooraf of de parasol moet kunnen kantelen. Kortom, ga voor jezelf na wat jouw situatie is.

Hoeveel wind staat er?

Je ziet niet graag je nieuwe parasol uit de tuin of van het balkon waaien. Daarom is het handig om na te gaan hoeveel wind er doorgaans staat. Afhankelijk van de locatie kan het dus zijn dat de wind meer grip op je parasol krijgt.

Een uitgevouwen parasol kan een behoorlijk oppervlakte hebben, houd daarom dus rekening met het gewicht van de parasolvoet. En komt jouw parasol op een winderige plaats te staan? Dan is het in beide gevallen raadzaam om het gewicht van de parasolvoet met minimaal 10 kilo te verzwaren.

Wanneer de parasol een vaste plek heeft in de tuin, kan je deze in een grondanker plaatsen.

Harde wind op komst? Vouw je parasol altijd dicht. Zo voorkom je eventuele schade aan je parasol.

Welke parasol is geschikt voor balkon?

Wanneer je een balkon hebt, kan je niet uit elke parasol kiezen. Een zweefparasol zal praktisch gezien vaak niet passen. Welke parasol is dan wel geschikt? Zorg bij het kiezen van een balkonparasol dat hij compact is. Zo creëer je ook op kleinere oppervlakten eenvoudig schaduw en kan ook jij in de zomer lekker buiten op je balkon zitten. Als alternatief kan je ook denken aan een schaduwdoek.

Hoe reinig ik mijn parasol?

Het schoonmaken van je parasol is misschien niet het leukste om te doen. Toch verleng je de levensduur van jouw parasol wanneer je deze goed onderhoudt. Hoe je dit het beste kunt doen? Wij hebben de tips!

  • Verwijder stof en los vuil met een droge doek of zachte borstel voordat je de parasol dichtvouwt.
  • Reinig met een sopje van lauw warm water en milde zeep het doek. Gebruik hiervoor een zachte borstel.
  • Berg je parasol na gebruik op in je schuur of maak gebruik van een beschermhoes.

Gebruik geen allesreiniger of bleekmiddelen. Dit beschadigt je parasoldoek en tast de beschermende laag aan.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven