0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 02-12-23 om 20:13 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

UPF-waarde

UPF-waarde

Vooral voor de gevoelige kinderhuid kan de intensieve zonnestraling in de zomermaanden gevaarlijk zijn. Bescherm jezelf en je kinderen tegen de schadelijke UV-straling en let bij het kopen van parasols en paviljoens op de UV-beschermingsfactor van de stof, de zogenaamde UPF (Ultraviolet Protection Factor). HORNBACH biedt je schermbespanningen van speciale stof met een UV-beschermingsfactor.

Veilig zonnebaden dankzij stof met UV-bescherming

Wat zegt de UPF-waarde?
Net als bij zonnebrandcrème bestaat er ook voor stoffen een waarderingssysteem voor de gemeten zonweringseigenschap van het product. De zonweringsfactor van textiel wordt aangegeven met de UPF-waarde (Ultraviolet Protection Factor). Deze is vergelijkbaar aan de lichtweringsfactor bij zonnebrandcrèmes. Dat betekent dat een textielproduct met UPF 20 hetzelfde beschermingsniveau biedt als een zonnebrandcrème met beschermfactor 20.

Welke voordelen biedt de zonwering van stof?
Speciale stoffen met UV-bescherming, zoals de bespanning van onze professionele schermen maken zelfs UPF-waarden tot 80 mogelijk, gemeten volgens de UV-standaard 801, en zijn daardoor beduidend effectiever dan cosmetische zonnebrandcrèmes.
Ter vergelijking: een eenvoudig wit katoenen overhemd biedt volgens UV-standaard 801 een UPF van 10, dichte donkere katoenen kleding bereikt een waarde van ongeveer 20.

Hoe wordt de UPF-waarde berekend?
Met een UV-spectrometer wordt gemeten hoeveel UVB- en UVA-straling door een weefsel dringt. Als een materiaal UPF 30 heeft, dan betekent dit dat 29/30 van de straling wordt geblokkeerd, slechts 1/30 van de UV-straling kan door het weefsel dringen tot op de huid. Het weefsel heeft dus een beschermingsfactor van 97%.

Waaraan kun je stof met een hoge uv-beschermingsfactor herkennen?
Let op het officiële etiket voor gecontroleerde uv-bescherming! Omdat de beschermende eigenschap van het materiaal niet met het blote oog kan worden vastgesteld, moet je op de productaanduiding van de fabrikant letten. De toonaangevende Europese aanbieders laten hun producten controleren volgens uv-standaard 801 door onafhankelijke testorganisaties onder gebruiksomstandigheden. Daarbij wordt ook gekeken naar parameters zoals doorweken, rek, slijtage en onderhoud. Op deze manier is een realistische beoordeling van de UV-beschermende werking van een textielproduct mogelijk, die als UV-beschermingsfactor op het label wordt aangegeven.

Over het algemeen geldt:
Kunstvezels hebben een hogere UPF-waarde dan katoenen vezels en donkere stoffen hebben een hogere UPF-waarde dan lichte. Ontdek alle informatie in onze brochure (PDF, 603 KB).

Richtwaarden:
UPF 15 tot 24 = goede bescherming
UPF 25 tot 39 = zeer goede bescherming
Vanaf UPF 40 = uitstekende bescherming

Ontdek ons volledige aanbod aan parasols en paviljoens in een van onze HORNBACH-vestigingen. Wij helpen je graag!

Projecten die ook interessant zijn

naar boven