0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 04-12-23 om 03:28 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Huis ventileren

Huis ventileren

Slechte lucht in huis ruikt niet alleen slecht, maar kan ook op de lange termijn ziektes veroorzaken. Slechte lucht kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn tips over hoe je op de juiste manier kunt ventileren en informatie over ventilatiesystemen.

Goed ventileren, schimmel vermijden

Slechte lucht heeft vele oorzaken. Hier enkele voorbeelden:
 • kookgeuren,
 • benauwde en te warme binnenlucht, bijvoorbeeld door hoge buitentemperaturen of overmatige verwarming,
 • hoge luchtvochtigheid,
 • moderne, energiezuinige bouwmethoden (ramen en deuren sluiten kamers luchtdicht af, waardoor het klimaat constant blijft, maar ook de samenstelling van de lucht),
 • giftige stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, vloeren, verf, meubels blijven in de binnenlucht hangen,
 • huisdieren.
Slechte lucht kan schimmel en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het is daarom belangrijk dat je goed ventileert. Dit voorkomt schimmel en dergelijke. Door regelmatig te ventileren worden verontreinigende stoffen zoals kooldioxide (CO2) uit de ademhaling en dampen, gassen en andere dampen van lakwerk, meubels en voorwerpen uitgewisseld voor frisse, zuurstofrijke lucht. Ventilatie reguleert ook de luchtvochtigheid in de ruimte.

Maar wat is eigenlijk het ideale binnenklimaat? Niet elke ruimte vereist dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid voor een gezond binnenklimaat.

In de onderstaande tabel geven we je een overzicht:

Ruimte Optimale temperatuur Optimale luchtvochtigheid
Woonkamer & studeerkamer 20°C
40-60%
Slaapkamer 16-18ºC
Kinderopvang 19ºC
Keuken 18ºC 50-60%
Badkamer 23°C 50-70%
Kelder 10-15ºC 50-65%

Huis ventileren - zo werkt het!

Wil je goed ventileren om schimmelvorming in je huis te voorkomen? De vuistregel is:

2-4 keer per dag ventileren

Hier zijn nog wat tips:

 • Ventileer met een korte en krachtige luchtstroom, in plaats van de ramen lang op een kier te zetten.
 • Ventileer het meest effectief door ramen aan verschillende zijden van de kamer open te zetten of door te ventileren over de hoeken.
 • Pas de duur van het ventileren aan op de buitentemperatuur.
 • Ventileer vooral 's zomers vroeg in de ochtend en laat in de avond of 's nachts.
 • Denk er in de winter aan om de verwarming tijdens het ventileren korter aan te zetten.

Ventileren over de hoeken en met een krachtige luchtstroom

Bij ventileren met een krachtige luchtstroom vindt de uitwisseling van lucht snel plaats. De meubels en binnenmuren die tijdens het verwarmen met kostbare energie zijn opgewarmd, behouden de opgeslagen warmte en kunnen deze na het ventileren snel weer afgeven.

Dit is de beste manier om met een krachtige luchtstroom te ventileren:

 • 
				Dwarsventilatie . HORNBACH

  Met dwarsventilatie open tegelijkertijd tegenovergestelde ramen. Gewoonlijk stroomt er door geopende ramen koudere lucht van buiten naar binnen. Dit zorgt voor een natuurlijke luchtcirculatie.

  Het is het beste om de ramen en/of deuren eventjes, dus maar een paar minuutjes, helemaal open te zetten.

 • 
				Hoekventilatie . HORNBACH

  Zoals de naam al zegt: bij hoekventilatie gooi je gewoon twee hoekramen tegelijk open en krijg je een lekker briesje. Je kunt ook nog de deur van de kamer openzetten.

  Als je snel frisse lucht wilt hebben, zijn kruislings ventileren en ventileren over de hoek de beste manieren.

Het luchten door het kantelen van het raam, ook wel bekend als kantelventilatie, is geen goed idee. Door continu te luchten koelt je huis langzaam maar zeker af. Het resultaat: je energieverbruik stijgt en daarmee ook je stookkosten. Bovendien kan er in de winter vocht ontstaan op de vensterbank. Schimmel laat dan niet lang op zich wachten.

Let op de buitentemperatuur!

Het is belangrijk om rekening te houden met de buitentemperatuur tijdens het luchten. Ook hiervoor geldt een vuistregel.

 • Ventileren in het voorjaar en de herfst: ongeveer 15 minuten
 • Ventileren in de zomer: tot 30 minuten
 • Ventileren in de winter: ongeveer 5 minuten

Smart Home HORNBACH

Smart ventileren

Maak het ventileren gemakkelijk, ventileer slim! Er zijn tegenwoordig veel technische hulpmiddelen die het juiste ventileren vergemakkelijken.

Raamcontact: Installeer een raamcontact, een slimme thermostaat en een gateway. Zodra je het raam opent in de kiepstand of volledig opent voor een snelle luchtverversing, communiceert het raamcontact met de gateway, die ervoor zorgt dat de verwarming automatisch lager wordt gezet. Dit werkt natuurlijk ook andersom: zodra je het raam weer sluit, gaat de verwarming weer aan.

Luchtkwaliteitssensor: Niemand heeft behoefte aan slechte lucht, vooral tijdens de coronapandemie waren we ons daar maar al te bewust van geworden. Een luchtkwaliteitssensor meet continu de luchtkwaliteit in jouw huis en geeft je waarschuwingen bij verslechteringen voordat je het zelf merkt.

Alles wat je nodig hebt, is het SMART HOME by hornbach Gateway, de bijbehorende app en een luchtkwaliteitssensor.

Ben je geïnteresseerd in meer slimme oplossingen voor je huis? We hebben alle info die je nodig hebt.

Smart Home HORNBACH

Gecontroleerde ventilatie met ventilatiesystemen

In woningen die zijn uitgerust met ventilatiesystemen kan de luchtwisseling zeer goed gecontroleerd en gereguleerd worden. Vooral voor huizen en appartementen met een hoge luchtdichtheid is gecontroleerde toe- en afvoer van lucht geschikt.

Het voordeel van gecontroleerde ventilatie in leefruimtes is duidelijk: een constante toevoer van frisse lucht zonder ramen en deuren te hoeven openzetten.

Sommige ventilatiesystemen scoren punten met een vochtigheidssensor of zijn gecombineerd met een warmtewisselaar. De warmte van de gebruikte binnenlucht wordt benut op weg naar buiten om de verse buitenlucht die naar binnen stroomt te verwarmen. Hierdoor bespaar je kostbare energie en ontzie je het milieu.

 • Bij individueel gebruik van een warmtewisselaar wordt warme, gebruikte lucht enkele seconden lang naar buiten afgevoerd, waarbij het keramische element wordt verwarmd. Daarna verandert de warmtewisselaar van richting: verse lucht stroomt nu van buiten naar binnen en wordt verwarmd door de opgeslagen warmte in het keramische element.
 • Bij parallel gebruik zorgt een warmtewisselaar voor verse lucht en de tweede voert tegelijkertijd warme, gebruikte afvoerlucht naar buiten. Hierbij wordt de warmte van de gebruikte lucht opgeslagen in het keramische element. Na 70 seconden veranderen de ventilatoren van richting. De afstemming tussen de apparaten gebeurt automatisch via draadloze communicatie.

Warmtewisselaar
MARLEY Warmtewisselaar MENV 180
MARLEY Warmtewisselaar MENV 180
(13)
295,00 €* / Stuks

Tip: Zorg voor regelmatig onderhoud

Om een goede kwaliteit van de binnenlucht te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan klimaat- en ventilatiesystemen.

Voordelen van leidingsystemen met spirobuizen

Als de leidingsystemen goed dicht zijn, blijven de kosten binnen de perken. Anders gaat er te veel energie verloren door lekkages en verbindingen. Dus let bij de aanschaf op kwaliteit en rubberen afdichtingen.

Het is handig om goed op elkaar afgestemde ventilatiesystemen te hebben met leidingen en onderdelen van verzinkt plaatstaal. Ze kunnen eenvoudig, snel en toch luchtdicht en duurzaam verbonden worden, waardoor er weinig energieverlies is.

Topkwaliteit spirobuizen (luchtkanalen) kunnen temperaturen van -30°C tot +100°C aan en weerstaan overdruk tot 5.000 Pa en onderdruk tot 3.000 Pa. Ze zijn ook milieuvriendelijk en hebben geen siliconen nodig, die giftige oplosmiddelen kunnen bevatten en in het ventilatiekanaal terecht kunnen komen.

 ventilatiesysteem . hornbach
Bekijk de artikelen +
Tips voor het monteren van ventilatiesystemen:

 • Spirobuis kan snel en makkelijk worden gemonteerd met schroeven. Dat maakt het latere onderhoud en schoonmaken een stuk makkelijker.
 • Gebruik bij het monteren van spirobuis schroeven met een zeskantkop en flens. Als je ander gereedschap hebt, kun je ook andere schroeven gebruiken.
 • Pas het aantal schroeven aan op de diameter van de buis bij het monteren van spirobuis.
 • Zet de schroeven altijd kruislings vast, bijvoorbeeld op één plek, dan aan de tegenovergestelde kant en daarna ertussenin. Zo voorkom je deuken.
 • Houd bij het boren van de bevestigingen een afstand van 10 mm van de rand, vooral als je buizen en accessoires met rubberen afdichtingen gebruikt.
 • Verschroefde spirobuis is geschikt voor ventilatiesystemen van luchtdichtheidsklasse A en B.
 • De schroeven zijn een goede basis om klemmen of bevestigingsbanden aan de spirobuis vast te maken.
 • Ventilatieklemmen zijn gemaakt van staal en hebben een rubberen afdichting aan de binnenkant, zodat de spirobuis stevig vastzit en niet wegglijdt.
 • Voor een nog stevigere bevestiging kun je perforatie- of montagebanden gebruiken.
 • Met verbindingsmoffen kun je afzonderlijke stukken spirobuis aan elkaar verbinden. Deze stukken hebben al afdichtingslippen die zorgen voor een luchtdichte verbinding tussen de verschillende delen.
 • Met spirobuisverbinders kun je daarentegen 2 stukken spirobuis aan elkaar verbinden die nog geen afdichtingslippen hebben. Deze worden pas luchtdicht wanneer de lippen op het verbindingsstuk zitten.
 • Met spirobuisbevestigingsringen kun je de spirobuis aan muren en plafonds bevestigen.

Ventileren van ruimtes

Woon je in een slecht geïsoleerd appartement of een onvoldoende geïsoleerd huis? En heb je geen invloed op een grondige opknapbeurt? Dan kunnen airco’s en ventilatoren helpen!

Zelfs in goed opgeknapte panden kan het handig zijn om een beetje verkoeling te hebben. Met extra ventilatiesystemen kun je de luchtstroom in je woonruimtes goed controleren en regelen.

We hebben wat handige tips voor je voor de badkamer, woonruimtes, keuken en zelfs de sauna:

 • 
				Badkamer ventileren

  Badkamer ventileren

  Tijdens een warme douche of een warm bad ontstaat er waterdamp die snel tot in alle hoeken van de ruimte doordringt. Als je hier niet voor voldoende ventilatie zorgt, kan er snel schimmelvorming optreden, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zelfs wanneer je na het baden een raam opent, worden vaak niet alle hoeken van de ruimte voldoende geventileerd. Afzuigventilatoren bieden hier uitkomst, deze breng je boven in de muur of in het plafond aan, zodat opstijgende waterdamp direct afgezogen wordt.

 • 
				Woonruimteventilatie . HORNBACH

  Woonruimteventilatie

  In woningen waarvan de badkamer of het toilet van een ventilatiesysteem voorzien zijn, dient dit systeem tegelijkertijd als woonruimteventilatie. De hoeveelheid lucht die uit de badkamer of het toilet wordt afgevoerd, stroomt in de naastgelegen ruimte via de ventilatiesleuf onder het raam weer naar binnen. Een ventilatierooster in de deur van het toilet of de badkamer maakt de luchtcirculatie ook bij gesloten deur mogelijk.

 • 
				Keuken ventileren . HORNBACH

  Keuken ventileren

  Bijna alle keukens hebben wel een afzuigkap. Deze is bedoeld om geurtjes en de damp van vet en water af te zuigen. Bij de circulatiemodus wordt de damp opgenomen, gefilterd en weer aan de ruimte teruggegeven. Bij de afvoermodus worden kook- en bakdampen via een filter en een vlakkanaalsysteem direct naar buiten toe afgevoerd. Hierbij is het belangrijk dat het afvoersysteem is afgestemd op het vermogen van de afzuigkap.

 • 
				Saunaruimtes ventileren . HORNBACH

  Saunaruimtes ventileren

  Als je een sauna in huis hebt, moet je nadenken over een ventilatiesysteem. Het vocht van stoom en zweet moet zonder tocht uit de ruimte worden afgevoerd. Verse lucht moet daarentegen zonder tocht worden toegevoerd. Een geopend raam terwijl je in de sauna zit is vooral in de winter niet comfortabel en is vaak niet voldoende om al het vocht af te voeren. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en garandeert de volledige afvoer van vocht.

 • 
				Wasruimtes met een droger ventileren . HORNBACH

  Wasruimtes met een droger ventileren

  Wasdrogers produceren veel warme lucht en een hoge luchtvochtigheid tijdens het droogproces. Het is ideaal om deze afvoerlucht direct naar buiten te leiden. Hierbij worden de fijne pluisjes naar buiten afgevoerd - op voorwaarde dat de afvoerleiding geen luchtrooster met gaas heeft. Anders zouden de pluisjes vast komen te zitten en een warmteophoping en daarmee schade aan het apparaat kunnen veroorzaken.

Ventilatortypen voor inbouw

Bij de juiste ventilatie kunnen ventilatoren ook helpen. Er is een geschikte ventilator voor elke behoefte en eis.

 • Inbouwventilatoren met een buisaansluiting zijn geschikt voor zowel wand- als plafondinbouw. Bij gebruik in plafonds of schuine daken moet de ventilatiemotor kogelgelagerd zijn.
 • Insteekventilatoren zijn bedoeld voor inbouw in ventilatiekanalen (met diameters van 100/125/150 mm).
 • Radiaalventilatoren zijn krachtige ventilatoren die kunnen worden aangesloten op ventilatiekanalen (met diameters van 100/125/150 mm). Vanwege het sterke geluidsniveau zijn deze ventilatoren minder geschikt voor woongedeeltes. Ze worden voornamelijk gebruikt op zolders, in kelders, werkplaatsen, enzovoort.
 • Binnenventilatoren: In woningen en huizen is er vaak een groot temperatuurverschil tussen verwarmde kamers en aangrenzende onverwarmde ruimtes. Met een binnenventilator kan de verwarmde lucht gelijkmatig en energiezuinig worden verdeeld naar aangrenzende, koelere ruimtes.

Plafondventilatoren

Met plafondventilatoren zorg je het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. Plafondventilatoren verspreiden de warmte efficiënter en verbruiken slechts evenveel stroom als een ouderwetse 60 watt gloeilamp.

Kies je voor een ventilator met een gelijkstroommotor (DC-label), die 70% minder energie verbruikt dan de traditionele wisselstroomventilatoren (AC), dan kun je je operationele kosten nog verder verlagen.

Plafondventilatoren in de zomer

Hoewel een plafondventilator de kamertemperatuur niet per se verlaagt, zorgt hij wel voor een koeler gevoel door het creëren van een circulerende bries. In de zomer moet je de ventilator daarom op de voorwaartse stand zetten.

Plafondventilatoren in de zomer . HORNBACH

Plafondventilatoren in de winter

In de winter moet je je plafondventilator in de omgekeerde modus laten draaien, dus tegen de klok in. Op die manier zorgt hij ervoor dat de opgestegen warme lucht gelijkmatig in de ruimte wordt verspreid, doordat hij de warme lucht naar beneden drukt vanaf het plafond en vervolgens langs de muren laat circuleren. Hiermee kun je aantoonbaar je stookkosten tot wel 10% verlagen.

Plafondventilatoren in de winter . HORNBACH

Kamergrootte

De grootte van de kamer die geventileerd moet worden en de grootte van de ventilator zelf zijn cruciale factoren voor een effectieve kamertemperatuur, luchtcirculatie en algemeen binnenklimaat.

Over het algemeen zijn plafondventilatoren meer geschikt voor kleinere kamers.

Onze tabel laat zien welke bladdiameter geschikt is voor verschillende kamergroottes.

Kamergrootte Bladdiameter
7-13 m² 91-106 cm
13-21 m² 122 cm
21-37 m² 127-142 cm
>37 m² 152 cm

Tip: Bij 35 m² of meer, voeg een tweede ventilator toe.

Bij een ruimte van 35 m² of groter, is het aan te raden om minstens één extra plafondventilator te installeren om de gewenste resultaten te behalen.

Plafondhoogte

Bij plafonds van 2,5 m of lager moet je een ventilator kiezen met een lage opbouwhoogte van ongeveer 20 cm. Voor ruimtes met een plafondhoogte van meer dan 2,5 m zijn standaardmodellen met een opbouwhoogte tussen 25-45 cm geschikt.

Voor Europa wordt aanbevolen om minimaal 2,3 m afstand van de vloer tot aan de bladen te houden en 0,3 m afstand tot de zijwanden.

Met de volgende formule kun je de benodigde (minimale) luchtafvoercapaciteit van de ventilator berekenen:

Ruimte-inhoud (m3) x aantal luchtwisselingen per uur = benodigde (minimale) luchtafvoercapaciteit van de ventilator in m3/uur
Kamertype Richtlijn voor luchtverversingen per uur
Keukens 5-9
Kantoorruimte 3-5
Toiletten/badkamers 5-9
Woonkamers 4-8
Hobbykamers 4-8

Plafondventilatoren met bijzondere eigenschappen

 • 
				Plafondventilatoren . HORNBACH

  ...met een extra verlichtingsbron

  Als de plafondventilator de belangrijkste verlichting in de ruimte vervangt, kun je het beste een ventilator met ingebouwde verlichting nemen.

 • 
				Plafondventilatoren . HORNBACH

  ...met afstandbediening

  Je kunt gemakkelijk het licht en de functies van je ventilator bedienen met de afstandsbediening. In sommige gevallen kan een afstandsbediening ook achteraf worden geïnstalleerd, er zijn afstandsbedieningen die geschikt zijn voor Smart Home-integratie.

 • 
				Plafondventilatoren . HORNBACH

  ...met een DC-motor

  DC-ventilatoren met een DC-motor (gelijkstroom) verbruiken aanzienlijk minder energie in vergelijking met AC-modellen. Bovendien heb je een grotere keuze aan snelheden.

Een alternatief voor plafondventilatoren

Praktisch, flexibel en nog steeds de klassieker in de zomer is natuurlijk de goede oude staande ventilator.

De luchtvochtigheid reguleren

Wat te doen bij te droge lucht in de ruimte? Hoe je de luchtvochtigheid kunt verhogen en welke maatregelen je moet nemen in het tegenovergestelde geval, kun je vinden in de volgende tabel.

Definitie Maatregel
Optimale luchtvochtigheid Een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent relatieve luchtvochtigheid wordt beschouwd als optimaal in woonruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer en kinderkamer. Deze vochtigheidsgraad zorgt voor een ideaal klimaat voor je ademhalingssysteem en heeft ook gunstige effecten op de bouwstructuur. Je hoeft je geen zorgen te maken over schimmelvorming zolang je regelmatig ventileert binnen deze vochtigheidsrange. Als je vermoedt dat de luchtvochtigheid in je ruimtes te hoog of te laag is, kan een hygrometer duidelijkheid bieden. Kalk- en leempleisters dragen bij aan een optimaal binnenklimaat.
Te droge lucht Te droge lucht kan de luchtwegen irriteren. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een te krachtige airconditioning. Droge lucht in combinatie met lage temperaturen kan leiden tot het oplopen van een zomergriep. Draai je airconditioning omlaag, maak gebruik van schaduwvoorzieningen en ventilatoren, en gebruik indien nodig luchtbevochtigers. Natuurlijke luchtbevochtigers zoals luchtzuiverende planten kunnen ook verlichting bieden.
Te vochtige lucht Een te hoge luchtvochtigheid verhoogt het risico op schimmelvorming. Dit kan bijvoorbeeld zichtbaar zijn in de vorm van condens op ramen.
Als vochtige lucht gedurende uren of dagen in je kamers blijft hangen zonder regelmatige ventilatie, zal schimmel onvermijdelijk ontstaan. Vooral de gebieden die niet worden bereikt door luchtcirculatie worden hierdoor getroffen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan de bouwstructuur.
Zorg er absoluut voor dat je 's ochtends en 's avonds goed ventileert. Een luchtontvochtiger of adequaat gebruik van airconditioning kan ook helpen.

Luchtontvochtigers & luchtbevochtigers

Ga de strijd aan met te hoge of te lage luchtvochtigheid:

 • Luchtontvochtigers: Vocht en water brengen schade toe aan het meubilair, het gebouw en de gezondheid. Ze versnellen het ontstaan van een muffe geur en schimmel en bevorderen corrosie, vooral in niet goed afgesloten ruimtes. Een optimaal binnenklimaat en een goede temperatuurregeling zorgen voor welzijn en voorkomen deze schade, ongeacht om welke ruimte het gaat.
 • Luchtbevochtigers: Een te vochtig klimaat is net zo schadelijk als een te droog klimaat. Een luchtvochtigheid van minder dan 45% is onaangenaam, er treden statische ladingen op, ademhalen gaat moeilijk en de huid raakt geïrriteerd. Daarom is de bevochtiger, dat wil zeggen de kunstmatige verrijking van de kamerlucht met waterdamp, zo belangrijk voor ons welzijn!
 • Luchtreinigers: Luchtverontreinigende stoffen komen in twee hoofdgroepen voor: in vaste en in gasvorm. Vaste deeltjes zijn luchtverontreinigende stoffen die zo licht zijn dat ze in de lucht zweven; ze kunnen diep in de longen binnendringen. Deeltjes die niet diep kunnen binnendringen, veroorzaken allergieën. Gasvormige schadelijke stoffen zijn chemische verbindingen die afkomstig zijn uit uitlaatgassen, gaskachels, voertuigen en tabaksrook. Een bekende verontreinigende stof is de vaak genoemde fijnstof. Een vermindering van deze schadelijke stof betekent vaak een betere levenskwaliteit, vooral voor mensen met een allergie of met astma.

Airconditioners en airco's

Zweten is verleden tijd: airconditioners en airco's zorgen vooral in de zomer voor een aangenaam binnenklimaat. Of het nu in huis is, in het appartement, in machinekamers of garages, deze systemen zorgen voor een gelijkmatige temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Op vochtige dagen wordt vocht aan de ruimte onttrokken, wat schimmelvorming voorkomt.

Mobiele airco's zijn zeer geschikt voor woningen of kleine kantoren.

Je kunt ze eenvoudig neerzetten. Het is alleen belangrijk dat de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd via een slang en dat er toegang is tot een stopcontact. In grote kantoren zijn mobiele apparaten vaak niet voldoende. Een centrale airconditioning is hier meer geschikt.

Aankoopcriteria

Ben je niet zo bekend met airconditioners? We hebben wat tips voor je.

Koelvermogen: Hoe groter de ruimte die gekoeld moet worden, hoe meer een airconditioner moet kunnen leveren. Ook de isolatie van de ruimte en de blootstelling aan felle zon hebben invloed op de vereisten voor een airconditioner.

Energie-efficiëntie: Apparaten met een goede energie-efficiëntieklasse veroorzaken lagere kosten en zijn bovendien duurzaam.

Geluidsniveau: Afhankelijk van de ruimte die gekoeld moet worden, is het belangrijk hoeveel geluid het airco-apparaat produceert. Als je bijvoorbeeld een koel hoofd wilt houden op kantoor, moet het apparaat niet te luidruchtig zijn. Anders worden je collega's snel boos!

Tip: Kies voor natuurlijke koelvloeistoffen

Sinds 1 januari 2015 is het in heel Europa verboden om gedeeltelijk gehalogeneerde ozonafbrekende koelmiddelen (HCFC), zoals R22, te gebruiken om de ozonlaag te beschermen.

Bij onze airco's en airconditioningsystemen maken we uitsluitend gebruik van het natuurlijke koelmiddel R290. Dit is een volledig natuurlijk gas dat geen giftige of schadelijke stoffen bevat.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven