0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 23-09-23 om 00:08 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Huisautomatisering

Huisautomatisering

Ontdek hoe huisautomatisering jouw leven gemakkelijker maakt en energie bespaart. Hier laten we je kennismaken met huisautomatisering, de verschillende systemen die beschikbaar zijn en de voordelen die het biedt. Ga aan de slag!

Wat is huisautomatisering?

Huisautomatisering is eigenlijk precies wat het zegt: het regelen van al je apparaten in huis vanaf één plek. Het idee is om je leven makkelijker te maken, energie te besparen en je huis veiliger te maken.

In elk huis heb je wel een stel technische snufjes zoals verlichting, verwarming, zonwering, en multimedia-apparaten. Maar normaal gesproken moet je ze allemaal apart bedienen. Dat kost tijd. Dat is waar huisautomatisering om de hoek komt kijken.

Het hart van huisautomatisering is een besturingscentrale. Meestal een gateway of hub genoemd.

Met deze gateway verbind je je technische apparaten en kun je ze centraal aansturen. Dit kan door spraakbediening of met een app op je smartphone. Je kunt daar ook slimme sensoren bij betrekken en bijvoorbeeld je verlichting inschakelen wanneer de sensoren beweging in de gang waarnemen.

Als de technologie in je huis zo verbonden is, spreek je ook van Smart Home of intelligente huisbesturing. Die zorgt er gewoonlijk voor dat je energie bespaart. En dat is de moeite waard!

Smart Home Stroomverbruik | HORNBACH

Wat wil ik slim besturen?

Voordat je jezelf stort op huisbesturing, stel jezelf de vraag: wat wil ik slim besturen? Begin klein, met het in- en uitschakelen van verlichting via een app, of stel tijdschema's in. Of ga voor energiebesparing en laat de radiatoren automatisch lager gaan wanneer een raam wordt geopend? Huisautomatisering beperkt zich niet tot binnen. Je kunt ook tuinmachines, zoals een robotmaaier, zwembadfilter en buitenverlichting slim besturen.

Uiteindelijk kun je je hele huis, van de voordeur tot de verwarming en het alarmsysteem slim maken. Dus duik in de wereld van huisautomatisering en maak je leven gemakkelijker en cooler!

Dat kan er zo uitzien:
SMART HOME by hornbach gateway systeem

Wil je meer weten over de slimme mogelijkheden bij huisautomatisering of domotica? Bekijk dan ons advies:

Huisautomatisering: een stap naar de toekomst!

Als je net begint met huisautomatisering, kun je klein beginnen: een gateway en een paar slimme tussenstekkers zijn een goed begin. Met die setup kun je heel gemakkelijk analoge apparaten, zoals een staande lamp in de woonkamer slim maken!

Als je het hele huis slim wilt aansturen, is de volgende stap om meer apparaten aan te sluiten op een gateway. Of het nu gaat om de voordeur, ramen of netwerkaccessoires, je hebt talloze mogelijkheden om je leven eenvoudiger te maken met huisautomatisering.

Op deze gebieden kun je je huis slim besturen:

 • slimme voordeur en garage,
 • slimme ramen en rolluikbesturing,
 • slimme stopcontacten,
 • slimme zuigrobot,
 • slimme netwerkaccessoires,
 • slimme producten voor je huisdieren.

Huisautomatisering: slimme verlichting

Een belangrijk onderdeel van huisautomatisering is slimme verlichting.

Of je nu gebruikmaakt van slimme lampen of analoge lampen die je slim hebt gemaakt met een tussenstekker, met een app kun je de verlichting in jouw huis volledig beheren. Je kunt zelfs regels instellen in de app om te bepalen wanneer welke lamp moet branden. Hoe handig is dat?

Als alternatief kun je bijvoorbeeld in de gang of bij de voordeur op sensoren vertrouwen, die bij beweging automatisch het licht inschakelen.

Met een app kun je zowel je binnenverlichting als buitenverlichting bedienen. Je kunt schema's instellen of individuele scenario's creëren om de verlichting aan te passen aan jouw wensen. En het wordt nog beter: zelfs je kerstverlichting kan slim worden met het juiste lichtsnoer of een slimme tussenstekker. Huisbesturing kan echt niet beter dan dit!

Huisautomatisering: slimme verwarming

Als je het huis verlaat, gaat de verwarming automatisch omlaag. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Maar dat is het niet! Met huisautomatisering kun je dit nu al voor elkaar krijgen.

Het enige wat je nodig hebt, is een soort doorgang en de juiste thermostaatknoppen voor je radiatoren. Hiermee kun je je radiatoren slim aansturen.

Als je slimme raamcontacten hebt, ga je nog een stap verder in de wereld van huisautomatisering. Zodra een raam wordt geopend, schakelt de verwarming zichzelf uit. Dat is niet alleen energiebesparend, maar ook goed voor het milieu.

Daarnaast zijn temperatuursensoren en luchtkwaliteitssensoren handige tools als je op een slimme manier je kamers wilt verwarmen en altijd het juiste moment wilt vinden om te ventileren.

Huisautomatisering: slimme beveiliging

Meer beveiliging tegen inbraken: het licht onderweg aanzetten om je aanwezigheid te simuleren. Dankzij de app kun je de situatie thuis bekijken of inbrekers afschrikken met een alarmsysteem. Met de juiste spullen kun je je huis in een handomdraai slim beveiligen. Gewoon slim bezig zijn.

Maar er is niet alleen gevaar van buitenaf, met Smart Home kun je jezelf ook beschermen tegen waterschade, brand en koolmonoxide.

Dankzij huisautomatisering kun je ook verbonden blijven met je gezin als je op je werk of onderweg bent. Er is bijvoorbeeld een slimme knop die in het huishouden van senioren kan worden geplaatst. In de zogenaamde paniekmodus start de knop een noodscenario en word je geïnformeerd via een pushmelding. Huisbesturing voor meer veiligheid.

Huisautomatisering: slim tuinieren

De huisautomatisering stopt niet bij je voordeur: ook in de tuin kun je jezelf veel tijd besparen. Dat heet slim tuinieren! Je kunt je tuin bijvoorbeeld via tijdschema's besturen. Of je investeert in een bodemsensor die bodemvochtigheid, lichtintensiteit en temperatuur meet en de tuinirrigatie naar behoefte regelt.

Natuurlijk kun je ook je slimme robotmaaier via de app aan het werk zetten. Daarmee eindigt de huisautomatisering in de tuin nog niet: de buitenverlichting heb je ook nog nooit zo eenvoudig kunnen bedienen als nu. Met een druk op de knop in de app, met een tijdschema of dankzij bewegingsmelders.

Systemen voor huisautomatisering

Je kunt kiezen uit allerlei Smart Home systemen. Maar om het beheren van je huis zo chill mogelijk te maken, moet je erop letten dat het systeem samenwerkt met verschillende fabrikanten. Dat maakt het makkelijker om je huis en tuin te automatiseren en alles te installeren en programmeren. Gewoon relaxt genieten van je slimme leefomgeving zonder gedoe.

Voordelen van slimme systeemoplossingen:

 • Een complementair, in zichzelf compatibel systeem.
 • Een centrale plek van waaruit je je slimme huis kunt aansturen.
 • Verbinden van verschillende onderdelen, zoals verwarmingsbesturing, veiligheid en comfort.

SMART HOME by hornbach

Wil je beginnen met Smart Home? Kies dan voor gemak en zekerheid! Met SMART HOME by hornbach bedien je al je apparaten met één app, waar je ook bent. Zelfs als je weinig verstand hebt van slimme apparaten, kan je gemakkelijk en zorgeloos aan de slag.

Alle geschikte producten zijn voorzien van het SMART HOME by hornbach label. Je vindt het label bij de artikelen in onze Onlineshop, en in jouw dichtstbijzijnde vestiging. Zo weet je zeker dat jouw apparaat probleemloos werkt!

Hoge compatibiliteit

Of het nu gaat om Gardena, Philips Hue, Gardena of Abus: alle apparaten die compatibel zijn met de gateway van SMART HOME by hornbach zijn gemarkeerd in onze winkel. Het partnernetwerk wordt voortdurend uitgebreid.

GARDENA smart system

Met de app van het GARDENA smart system blijf je altijd en overal verbonden met je tuin. Als hart van het GARDENA smart system zorgt de gateway voor de communicatie tussen de smart sensor, de smart water control en de smart Sileno in de tuin. Als de smart sensor bijvoorbeeld actuele weersomstandigheden ontvangt, worden deze via de gateway rechtstreeks aan jou doorgegeven. Je hoeft alleen maar de gateway via de router thuis met het netwerk te verbinden.

Met de gratis Gardena smart app voor iOS en Android kun je je tuin met een druk op de knop bedienen. Jij beslist of je de volledig automatische besturing aan het GARDENA smart system overdraagt of zelf actief reageert.

De app laat je een overzicht zien van alle metingen van de smart sensor. Zo weet je altijd wat er in je eigen tuin gebeurt en kun je direct reageren op een onvoorspelbare verandering van het weer, zelfs als je op vakantie bent. Bovendien kunnen individuele schema's voor elk van de GARDENA smart system-apparaten worden geprogrammeerd.

Bosch Smart Home

Met de slimme beveiligingsoplossingen van Bosch ben je aan de veilige kant. De Bosch-app houdt je op de hoogte van wat er bij jou thuis aan de hand is en waarschuwt je in geval van nood. Je gegevens zijn veilig dankzij lokale opslag en versleutelde commando's of alarmmeldingen.

Naast de besturing via smartphone kan het Smart Home-systeem van Bosch ook snel en flexibel met een druk op de knop op de universele schakelaar of de universele schakelaar Flex worden bediend. Je kunt de slimme schakelaars gebruiken met maximaal 4 verschillende, vrij te kiezen functies.

Je kunt onder andere de volgende apparaten aan de systeemoplossing van Bosch koppelen:

 • Eyes-buitencamera,
 • 360°-binnencamera,
 • bewegingsmelder,
 • rook- en inbraakmelder,
 • deur- en raamcontacten.

Veelgestelde vragen over Bosch Smart Home

Algemene vragen over Bosch Smart Home

Welke app moet ik downloaden?

Download de gratis Bosch Smart Home-app om het Bosch Smart Home-systeem in te stellen en te bedienen. Je vindt de app in de Google Play Store of in de Apple App Store.

Hoe kan ik het wachtwoord voor de app opnieuw instellen?

Ga naar de instellingen in de app en voer het huidige wachtwoord in. Wachtwoord vergeten? Selecteer in het aanmeldscherm "Wachtwoord vergeten", waarna je een nieuw wachtwoord krijgt. Houd er rekening mee dat je smartphone voor deze functie al een keer met de controller verbinding moet hebben gemaakt.

Hoe kan ik Bosch Smart Home offline gebruiken?

Je kunt in de instellingen van de app onder Privacy aangeven of je je Smart Home alleen vanuit huis wilt bedienen. De besturing van de apparaten is dan alleen mogelijk via wifi.

Waarvoor heb ik de controller nodig?

De controller fungeert als centrale van het systeem. Hij verbindt en bestuurt alle andere Smart Home-apparaten en de Bosch Smart Home-app.

Hoe installeer ik de Bosch Smart Home-controller?

De installatie is heel eenvoudig en vereist slechts enkele stappen. Je hebt de Bosch Smart Home-app en de in de verpakking meegeleverde toebehoren nodig. Volg gewoon de afzonderlijke instructies van de Bosch Smart Home-app. De video's op de pagina Slimme verwarmingsinstallatie van Bosch zijn ook handig.

Hoe groot is het draadloze bereik van de Smart Home-controller?

Het draadloze bereik is vastgelegd op ongeveer 30 meter (binnen een gebouw) of 100 meter (buiten). Lokale omstandigheden, zoals betonnen plafonds of vloerverwarming, kunnen deze waarden beïnvloeden. Voor het beste bereik plaats je de controller zo centraal mogelijk in je huis, maar met een minimale afstand van een meter tot de wifi-router. De Bosch Home-producten moeten op minstens een meter afstand van de controller zijn geplaatst.

Wat betekenen de lampjes op de controller?

Dit zijn de drie controlelampjes: de Power-led, de LAN-led en de Cloud-led. Afhankelijk van of je de externe toegang hebt geactiveerd of gedeactiveerd, moet tijdens het gebruik alleen de Power-led en de LAN-led of ook de Cloud-led continu wit branden. Is dat niet het geval? Wacht dan even of probeer de Smart Home-controller en eventueel ook je router kort van het stroomnet los te koppelen. Na een korte wachttijd sluit je de apparaten weer aan op het stroomnet, zodat een nieuwe verbinding tot stand kan worden gebracht.

Hoe zet ik het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen?

Om de controller terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, ga je in de app naar "Instellingen" en selecteer je "Fabrieksstand". Of druk op de ingebouwde systeemknop op de achterkant van de Smart Home-controller totdat alle leds rood knipperen. Laat de knop vervolgens kort los en druk er nogmaals op totdat de leds stoppen met rood knipperen. Houd er rekening mee dat als je de Smart Home-controller terugzet naar de fabrieksinstellingen, alle apparaten uit het systeem worden verwijderd.

Waar vind ik het IP-adres van de Smart Home-controller?

Werd je tijdens de installatie van de Smart Home-controller gevraagd om het IP-adres van de Smart Home-controller in te voeren? Deze krijg je door een lege USB-stick op de USB-poort van je Smart Home-controller aan te sluiten en even te wachten. Vervolgens bevindt zich op de USB-stick een tekstbestand met de naam "shc status". Hier is het IP-adres opgeslagen (onder IP-adres:).

Wat kan de Bosch-tussenstekker?

Met de tussenstekker kunnen verschillende elektrische apparaten in je huishouden intelligent worden aangestuurd. Hij heeft een aan/uit-functie en een energiemeetfunctie. Plaats de tussenstekker eenvoudig tussen het apparaat en het bijbehorende stopcontact.

Hoe installeer ik de Bosch Smart Home-tussenstekker?

De installatie is heel eenvoudig en vereist slechts enkele stappen. Je hebt de Bosch Smart Home-app en de in de verpakking meegeleverde toebehoren nodig. Volg gewoon de afzonderlijke instructies van de Bosch Smart Home-app.

Slimme beveiligingsoplossingen van Bosch

Hoe bevestig ik de bewegingsmelder?

Heel eenvoudig met het meegeleverde bevestigingsmateriaal. Montage is zowel tegen een muur als in een hoek mogelijk. Meer informatie over installatie en montage en een stapsgewijze handleiding voor de installatie vind je in de app.

Hoe zit het met de onderkruipbeveiliging en de huisdierherkenning?

Je kunt kiezen tussen deze twee instellingen. Bij de vooraf ingestelde huisdierherkenning worden huisdieren tot 25 kg bij een alarm niet in aanmerking genomen, de onderkruipbeveiliging is gedeactiveerd. Als je de onderkruipbeveiliging activeert, blijft een indringer ook niet onopgemerkt rechtstreeks onder je bewegingsmelder.

Hoe bevestig ik de rookmelder?

Je kunt de rookmelder zowel met behulp van lijm als met schroeven en pluggen bevestigen. Meer informatie over installatie en montage en een stapsgewijze handleiding voor de installatie vind je in de app. Je kunt de rookmelder het beste in het midden van het plafond in een ruimte van jouw keuze bevestigen.

Wat kan het deur-/raamcontact van Bosch Smart Home?

Het Bosch deur-/raamcontact herkent het openen en sluiten van ramen en deuren. Het kan zowel worden gebruikt voor radiatorbesturing als als onderdeel van het alarmsysteem.

Hoe installeer ik het deur-/raamcontact?

De installatie is heel eenvoudig en vereist slechts enkele stappen. Je hebt de Bosch Smart Home-app en de in de verpakking meegeleverde toebehoren nodig. Volg gewoon de afzonderlijke instructies van de Bosch Smart Home-app. De video's op de pagina Slimme verwarmingsinstallatie van Bosch zijn ook handig.

Problemen bij de integratie van het raam-/deurcontact?

Als je problemen ondervindt met de integratie van je deur-/raamcontact, zet je het apparaat terug in de fabrieksstand. Open hiervoor het batterijdeksel en druk bij het opnieuw plaatsen van de batterijen zo lang op de modustoets (ronde toets) aan de onderkant tot de led van het deur-/raamcontact oranje knippert. Laat de toets kort los en druk er nogmaals op tot de led groen oplicht. Herhaal daarna de stappen voor het verbinden.

Wat gebeurt er als er geen verbinding is met de Smart Home-controller?

Als er geen verbinding is met de Smart Home-controller, werkt de rookmelder nog steeds als een gewone rookmelder en waarschuwt hij je betrouwbaar bij brand en rookvorming. Verbinding met de controller is echter absoluut noodzakelijk voor het doorsturen naar andere rookmelders of naar de Bosch Smart Home-app.

Slimme verwarmingsregeling van Bosch

Hoe werkt de temperatuurinstelling in mijn huis?

Stel de temperatuur van je huis heel comfortabel en voor elke ruimte afzonderlijk in via de Bosch Smart Home-app. Selecteer in de app de ruimte waarin je de temperatuur wilt instellen en pas de kamertemperatuur aan naar jouw wensen. Dit gaat ofwel via de instelling van de verwarmings- en verlagingstemperatuur of via de instelling van de schakelklok. Natuurlijk kun je de verwarmingstemperatuur ook handmatig instellen in de handmatige modus of direct op de thermostaat. De handmatig ingestelde temperatuur blijft slechts tot het volgende schakelpunt ingesteld. Zet de thermostaat in de automatische modus als je de temperatuur wilt regelen via de Bosch Smart Home-app en de daarin opgeslagen standaard instellingen.

Wat betekent verwarmen en verlagen bij de radiator-thermostaat?

"Verwarmen" beschrijft de temperatuur die je thuis wilt hebben als je aanwezig bent. "Verlagen" betekent de temperatuurinstelling die actief moet zijn terwijl je afwezig bent. Dit kun je in de Bosch Smart Home-app voor elke ruimte afzonderlijk regelen en temperatuurprofielen opslaan. Dat kan in het menu onder "Mijn huis". Met behulp van de schakelklok heb je de mogelijkheid om voor elke dag individuele schakeltijden voor verwarmen of verlagen in te stellen.

Hoe installeer ik de Bosch Smart Home-radiator-thermostaat?

De installatie is heel eenvoudig en vereist slechts enkele stappen. Je hebt de Bosch Smart Home-app, de bijgeleverde accessoires en eventueel een waterpomptang nodig. Volg gewoon de afzonderlijke instructies van de Bosch Smart Home-app. De video's op de pagina Slimme verwarmingsinstallatie van Bosch zijn ook handig.

Hoe monteer ik de radiator-thermostaat?

Je kunt de Bosch Smart Home-radiator-thermostaat aan vrijwel alle radiatoren bevestigen. Demonteer de oude thermostaat en bevestig de Bosch-radiator-thermostaat. Een paar radiatoren vereisen een speciale adapter die bij de accessoires van de radiator-thermostaat wordt meegeleverd.

Problemen met de integratie van de radiator-thermostaat?

Als je problemen ondervindt met de integratie van je radiator-thermostaat, zet je het apparaat terug in de fabrieksstand. Open hiervoor het batterijdeksel en druk bij het opnieuw plaatsen van de batterijen op de modustoets (ronde toets) aan de onderkant totdat de led van de thermostaat oranje knippert. Laat de toets kort los en druk er nogmaals op tot de led groen oplicht. Herhaal daarna de stappen voor het verbinden.

Wat kan het deur-/raamcontact van Bosch Smart Home?

Het Bosch deur-/raamcontact herkent het openen en sluiten van ramen en deuren. Het kan zowel worden gebruikt voor radiatorbesturing als als onderdeel van het alarmsysteem.

Hoe installeer ik het deur-/raamcontact?

De installatie is heel eenvoudig en vereist slechts enkele stappen. Je hebt de Bosch Smart Home-app en de in de verpakking meegeleverde toebehoren nodig. Volg gewoon de afzonderlijke instructies van de Bosch Smart Home-app. De video's op de pagina Slimme verwarmingsinstallatie van Bosch zijn ook handig.

Problemen bij de integratie van het raam-/deurcontact?

Als je problemen ondervindt met de integratie van je deur-/raamcontact, zet je het apparaat terug in de fabrieksstand. Open hiervoor het batterijdeksel en druk bij het opnieuw plaatsen van de batterijen zo lang op de modustoets (ronde toets) aan de onderkant tot de led van het deur-/raamcontact oranje knippert. Laat de toets kort los en druk er nogmaals op tot de led groen oplicht. Herhaal daarna de stappen voor het verbinden.

Verwarmingsketel? Welke verwarmingssystemen zijn compatibel?

Met het Smart Home-systeem van Bosch is een intelligente verbinding met vele verwarmingssystemen van Buderus en Junkers mogelijk. De verwarmingssystemen moeten zijn uitgerust met een IP-gateway en een systeemregelaar. Bovendien moet een lokale internetverbinding met de verwarmingsketel mogelijk zijn. Of de verwarming compatibel is, kun je vinden op de respectieve partnerpagina's van Buderus en Junkers.

Hoe werkt de integratie van de compatibele verwarmingsketel in het Bosch Smart Home-systeem?

De installatie verloopt als volgt: 1. Selecteer "Een nieuw apparaat toevoegen" en vervolgens "Handmatig". 2. Selecteer je verwarmingsketel in de lijst met apparaten. 3. Voer de inloggegevens in (met of zonder koppelstreepje). Deze staan vermeld op de verwarmingsketel. 4. Bij meerdere verwarmingscircuits wordt vervolgens gevraagd welke moet worden weergegeven.

Philips Hue slimme lichtregeling

Met Philips Hue kies je voor een slim verlichtingssysteem in je huis. Het slimme systeem bestaat uit 3 componenten:

 • Philips Hue Bridge: de Philips Hue Bridge vormt het hart van het slimme systeem. De bridge verbindt je lampen met je apparaten zoals je smartphone en tablet. Je kunt tot 50 lampen en accessoires aansluiten en bedienen.
 • Hue lampen: slimme lampen bestaan in verschillende vormen en maten – inclusief energie-efficiëntie.
 • Hue-app: met de Hue-app bedien je je slimme Hue-lampen snel en eenvoudig.

Met de Philips Hue Bridge krijg je de hardware-authenticatie die je nodig hebt voor Apple HomeKit. Dus als je Philips Hue aan Apple HomeKit koppelt, kun je je verlichting bedienen met Siri en de perfecte sfeer toevoegen aan je geprogrammeerde scènes. Zo profiteer je van het beste van beide systemen, zonder dat je alles apart moet instellen.

En dat geldt niet alleen voor Apple HomeKit, maar ook voor Amazon Alexa en Google Smart Home. Je kunt ze allemaal moeiteloos integreren en zo het beste van alle werelden combineren.

tado° slimme verwarmingsregeling

Met het Smart Home-systeem van tado° kun je de verwarming en het klimaat in je huis regelen. Verminder het energieverbruik, bespaar geld en creëer de perfecte kamertemperatuur op elk gewenst moment met behulp van intelligente functies, zoals locatieafhankelijke besturing, raam-open-detectie en weersvoorspelling.

Blijf altijd op de hoogte met het besparingsrapport over de temperatuur in je huis, wanneer de airconditioning is ingeschakeld en hoeveel energie je elke dag hebt bespaard dankzij de Climate Assistant.

Met slimme radiator-thermostaten kun je niet alleen besparen op verwarmingskosten, de tado° app laat je ook weten hoe de luchtkwaliteit in je huis is en hoe je deze kunt verbeteren.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven