Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 12-12-24 om 22:16 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Verwarmen. Het klinkt zo eenvoudig en waarschijnlijk sta je er ook nauwelijks bij stil. Dat zou je wel moeten doen, want bij het verwarmen kunnen kleine fouten leiden tot hogere stookkosten. Dus er zijn hier ook veel mogelijkheden om te besparen. We laten je zien hoe.

Voordat we beginnen met veel slimme tips over verwarmen en energie besparen, is de eerste vraag wanneer je eigenlijk moet verwarmen. Dat hangt sterk af van het type huis waarin je woont. Het bouwjaar en daarmee het type huis hebben een enorme invloed op de binnentemperatuur. Is het huis geïsoleerd of zelfs een passiefhuis? Deze factoren bepalen wanneer je de verwarming moet inschakelen.

Bouwjaar en type gebouw Vanaf welke buitentemperatuur moet er verwarmd worden?
Oudbouw voor 1977 15–17°C
Nieuwbouw van 1977–1995 met isolatie 14–16°C
Nieuwbouw vanaf 1995 12–15°C
Laagenergiewoning 11–14°C
Passiefhuis 9–11°C

Let op: deze getallen zijn slechts een richtlijn!

De gouden regel van verwarmen luidt dus: minder is meer.

Goed verwarmen met de juiste thermostaatstand.
Als je de thermostaat hoger zet, betekent dat niet automatisch dat je kamer sneller warm wordt.Je verwarming zorgt er dan alleen voor dat de temperatuur hoger wordt, en dat is vaak helemaal niet nodig.

De thermostaatstanden van je verwarming komen ongeveer overeen met de volgende temperaturen:

  • Stand 1: ca. 12°C
  • Stand 2: ca. 16°C
  • Stand 3: ca. 20°C
  • Stand 4: ca. 24°C
  • Stand 5: ca. 28°C

Normaal gesproken is 20 °C de optimale kamertemperatuur voor woonruimtes. De badkamer wil je graag iets warmer hebben, en in de slaapkamer mag het wat koeler zijn. De aanbevolen temperatuur voor je kamers ligt helemaal niet zo hoog als je in ons overzicht kunt zien:

Kamers Temperatuur
Woon- & werkkamer 20°C
Slaapkamer 16–18°C
Kinderkamer 19°C
Keukens 18°C
Badkamer 23°C
Kelder 10–15°C

Nog meer tips over de kamertemperatuur: 's nachts of wanneer je niet thuis bent, moet je de verwarming nooit volledig uitzetten. Hierdoor koelen de kamers af en hebben ze veel energie nodig om weer op te warmen. In het ergste geval kan dit leiden tot schimmelvorming in afgekoelde kamers.

Hou je ervan om thuis te komen in een warme omgeving? Dan kan een programmeerbare thermostaat je helpen. Deze kan de temperatuur op een bepaald tijdstip verhogen of verlagen. Op die manier heb je niet alleen voldoende warmte, maar bespaar je ook energie

Een klein onderdeel dat veel effect heeft op het verwarmen en dat stookkosten bespaart is de thermostaat op de radiator zelf. Hier kun je veel verwarmingsenergie besparen. In principe moet je de thermostaten elke 10–15 jaar vervangen. Of wanneer je constateert dat de temperatuur in de kamer ondanks de juiste instelling niet wordt bereikt of wanneer de verwarming continu heet is. Dan is hij aan vervanging toe.

Er zijn verschillende soorten thermostaatknoppen:

Handmatige thermostaatknoppen kun je gewoon naar de gewenste stand draaien en de daarbij behorende temperatuur blijft in de kamer gehandhaafd

Bij programmeerbare thermostaatknoppen heb je al aanzienlijk meer mogelijkheden. Je kunt instellen op welk tijdstip in de kamer welke temperatuur bereikt moet zijn. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de temperatuur 's nachts wordt verlaagd, 's morgens iets wordt verhoogd, maar gedurende de werkdag weer wordt verlaagd totdat je thuiskomt. Zo kom je 's avonds in een warm huis zonder dat de hele dag de verwarming heeft aangestaan.

Smart Home HORNBACH

Met een slimme thermostaat wordt alles geregeld. Hiermee kun je via een app op je smartphone de temperatuur thuis vanaf elke locatie regelen. Dit biedt maximale flexibiliteit en controle en bespaart veel energie. Maar de aanschaf ervan kost meer, want je moet niet alleen investeren in de thermostaat zelf, maar ook in een basis Smart Home Systeem. In ons advies over SMART HOME by hornbach kun je hierover meer lezen.

Smart Home HORNBACH

Vanwege de ruimte die radiatoren innemen vond men het vroeger een goed idee om deze in een nis te zetten, omdat dit ruimtebesparend was. Hoewel dit misschien ruimte bespaart, bespaart het zeker geen stookkosten. Dit komt omdat de buitenmuur in de nis meestal dunner is en veel warmte van de radiator naar buiten lekt in plaats van de kamer in te gaan.

Dit kun je gemakkelijk veranderen door isolatie- of reflectieplaten achter de radiator te plaatsen. Deze houden de warmte in de kamer vast. Dit zou, afhankelijk van de bevestiging, ook in een huurwoning moeten werken.

Met een plafondventilator de stookkosten verlagen? Op het eerste gezicht klinkt dat helemaal niet logisch. Maar het werkt wel.

Zoals je weet stijgt warme lucht naar boven, waardoor het bij het plafond altijd iets warmer is dan onder in de ruimte. Als de rotorbladen van de plafondventilator met de klok mee draaien, dan wordt de warme lucht naar beneden gedrukt. Dus wordt het ook beneden in de ruimte warmer en hoef je een beetje minder te verwarmen. Als je de ventilator op een niet te hoge stand instelt, dan voel je ook geen onaangename luchtstroom.

En in de zomer? Dan verander je gewoon de draairichting en creëer je een verkoelend effect.

Ventilatoren . HORNBACH

Stel jezelf eerst de vraag of je verwarming echt 24 uur per dag op vol vermogen moet draaien. De meeste verwarmingssystemen, zelfs oudere modellen, hebben namelijk de mogelijkheid tot tijdelijke verlaging, bijvoorbeeld 's nachts. Je kunt instellen dat de verwarming 's nachts niet helemaal uit is, maar op een lagere temperatuur draait. Dit kan ook overdag zinvol zijn als er regelmatige periodes zijn waarin niemand thuis is.

In de zomer heb je meestal geen verwarming nodig. Dan kan de verwarming in de zomermodus draaien. Dit betekent dat de verwarmingscircuits zijn uitgeschakeld en alleen warm water wordt geleverd. Sommige verwarmingssystemen doen dit automatisch, terwijl je bij andere systemen de overschakeling handmatig moet doen. In beide gevallen bespaar je stookkosten.

Een andere instelling waar je aan kunt draaien, is de aanvoertemperatuur. De verwarming verwarmt het water en stuurt het vervolgens naar de verwarmingscircuits, zoals de radiatoren.

Als je normale radiatoren hebt, heb je een hoge aanvoertemperatuur nodig van 65-90°C. Als je een groot oppervlak verwarmt, zoals met vloerverwarming, kun je volstaan met een veel lagere aanvoertemperatuur van 45°C.

In sommige gebouwen is sprake van een ongelijkmatige warmteverdeling. Het energieverbruik stijgt en zorgt in ruimtes voor een ongelijke warmtetoevoer. Kamers die zich dichter bij de verwarmingsinstallatie bevinden worden beter verwarmd dan de ruimtes die wat verder weg liggen (bijv. zolderetage).

Er zit dan niets anders op dan het pompvermogen en/of de voorlooptemperatuur te verhogen. Aan de ene kant is dat duur en aan de andere kant veroorzaakt dit een storend suizend geluid in de verwarmingsleiding.

Bij waterzijdig inregelen wordt met vooraf ingestelde thermostaatkranen de watertoevoer zodanig geregeld dat de gewenste kamertemperatuur wordt bereikt. Daardoor wordt het overal in huis gelijkmatig warm.

De warmtebehoefte voor ieder vertrek kan het beste door een goedgekeurde vakman vooraf worden berekend. Bij nieuwe maar ook bij bestaande verwarmingsinstallaties is het waterzijdig inregelen zinvol.

Waterzijdig inregelen . HORNBACH

Houd er rekening mee dat de verwarming ook stroom verbruikt, vooral de verwarmingspomp. Meer informatie kun je lezen op onze advies pagina energie besparen.

Natuurlijk wordt het wanneer je ventileert, vooral in de winter, eerst koeler in de kamer. Maar ventileren is om vele redenen erg belangrijk. Voor je gezondheid en ter voorkoming van schimmelvorming. Omdat je het raam niet eeuwig open laat staan, waardoor de kamertemperatuur sterk zou dalen, verspil je daardoor ook geen verwarmingsenergie. En je moet tijdens het ventileren de verwarming uitdraaien. Wat je verder nog allemaal te weten kunt komen over het ventileren, kun je in een eigen advies lezen.

Thermische rolgordijnen en plisségordijnen met honingraat
Omdat er heel veel energie via de ramen ontsnapt, is het zinvol juist daar te beginnen. Als je geen rolluiken hebt, is dat vervelend, maar daar is niet zo snel iets aan te doen. Er zijn echter twee kleine broertjes van het rolluik: het plisségordijn en het rolgordijn. En die kunnen zijn uitgerust met een thermische functie, waardoor in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen gehouden wordt. De rolgordijnen zijn voorzien van een thermocoating, bij plisségordijnen met honingraat zorgt de speciale plooiing voor een thermisch effect.

Placebo-effect door vloerbedekking
Vloerbedekking heeft niet echt een dempende of isolerende functie, maar kan toch nuttig zijn om stookkosten te besparen omdat deze je op het verkeerde been zet. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat mensen de kamertemperatuur hoger ervaren als ze op vloerbedekking staan. Dat kan wel 2°C schelen. Als het in jouw kamer dus warmer aanvoelt dan het daadwerkelijk is, kun je de kamertemperatuur verlagen, zonder dat het onaangenaam aanvoelt.

Als je in een huurhuis woont, kun je niet beginnen aan grote verbouwingen. Maar je kunt je toch redden. Je hoeft ook niet altijd iets aan te schaffen. Sommige maatregelen kun je uitvoeren met datgene wat al in huis aanwezig is:

  • Denk eraan je verwarming regelmatig te ontluchten. Wanneer je radiator borrelende geluiden begint te vertonen, is het nodig tijd hier iets aan te doen. Controleer na het ontluchten of je water in het verwarmingscircuit moet bijvullen.
  • Om goed te kunnen verwarmen houd je de plek voor de verwarming en de thermostaat zoveel mogelijk vrij: zet er geen meubels voor en hang er geen gordijn voor.
  • 's Nachts en als je overdag weg bent, kun je de verwarming 4–5°C lager zetten. Zet de verwarming nooit helemaal uit. Er is veel verwarmingsenergie nodig om afgekoelde ruimtes op te warmen en je loopt het risico dat schimmel ontstaat als er helemaal niet wordt verwarmd.
  • Vooral 's nachts moet je rolluiken en gordijnen dicht doen. Juist rolluiken zorgen er nog een keer voor dat de warmte niet via de ramen kan ontsnappen.
  • Isoleer de muur achter je radiator, zo heb je minder warmteverlies en bespaar je op stookkosten.
  • Laat je verwarmingsinstallatie regelmatig door een vakman onderhouden.

goed verwarmen . HORNBACH

Bij het onderwerp stookkosten besparen vergeten we vaak te denken aan warm water. Water wordt door de verwarming verwarmd. Ook hier kan iedereen op besparen! Hier een paar tips hoe je op warm water kunt besparen:

  • Was je handen met koud water. Het hoeft niet altijd warm water te zijn. Met koud water gaat het net zo goed.
  • Draai de kraan dicht als je je onder de douche inzeept. Zo bespaar je water over het algemeen en in het bijzonder warm water. Neem ook vaker een douche dan een bad.
  • Monteer een eengreepsmengkraan. Zo bereik je sneller de gewenste temperatuur en wordt er zowel minder water als minder energie verbruikt.
  • Gebruik de vaatwasser in plaats van met de hand af te wassen. De vaatwasser verwarmt het water zelf, dus hoeft de verwarming geen warm water te produceren. Als je toch met de hand afwast, doe dat dan niet onder stromend water.

Wie met gas verwarmt, zoekt tegenwoordig naar mogelijkheden om het verbruik te verlagen. Als methode wordt vaak de elektrische geiser aanbevolen. Ze kunnen echt een alternatief zijn, maar niet voor iedereen. Er komen een paar dingen om de hoek kijken, die je moet weten.

Voordat je naar de winkel rent voor een doorstromer bij jou thuis, moeten we eerst even uitleggen hoe zo'n apparaat werkt:

Bij een centrale warmwatervoorziening via de verwarming wordt een grote hoeveelheid water verwarmd en opgeslagen. Zo is er altijd warm water beschikbaar, ook in grotere hoeveelheden voor bijv. de badkuip.

De geiser verwarmt het water alleen wanneer het nodig is. Een elektrisch geleidend materiaal zorgt daarbij voor het opwarmen van het water. De grootte van de geiser is bepalend hoeveel tappunten er kunnen worden voorzien. Eventueel heb je dus meer dan één apparaat nodig.

De aanschaf van een geiser is aanzienlijk goedkoper dan een boiler van een centrale verwarming. En ze zijn verhoudingsgewijs ook eenvoudig te monteren. Omdat een verwarmingsinstallatie echter voor de lange termijn wordt gekocht, moet je vooral kijken naar de werkingskosten. Omdat ook de stroomprijs sterk gestegen is en tegenwoordig boven de gasprijs ligt, moet je deze factor in je overwegingen meenemen.

Als je in een eengezinswoning met meerdere personen woont, zal een geiser voor jou niet de beste oplossing zijn, want je hebt dan grote hoeveelheden warm water nodig. Hier loont het als het water centraal wordt verwarmd en dan wordt verdeeld.

Doorstromers zijn zinvol op plekken waar maar weinig warm water wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in een weekend- of vakantiehuis. Ook voor een eenpersoonshuishouden kan de geiser een optie zijn.

Goede ramen en deuren zijn super belangrijk om je huis energiezuinig te maken. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed afsluiten tegen tocht. Met goed afgesloten ramen en deuren kun je energie besparen en dus geld besparen op verwarming.

  • Je kunt zelfklevende tochtbanden gebruiken, die zijn makkelijk aan te brengen en een snelle en effectieve oplossing om energie en verwarmingskosten te besparen. Gewoon rondom de randen plakken, en klaar is kees!
  • Als er koude lucht onder de deur door komt, kun je er een tochtstrip op plakken om dat tegen te gaan.
  • Vloerafdichtingen met magneten of drukveren zijn wat meer werk om te monteren, maar ze zorgen wel voor een superstrakke afsluiting wanneer de deur dicht is.

Als je ramen of je voordeur te oud zijn, zal zelfs het achteraf aanbrengen van isolatie niet helpen. Dan moet je overwegen deze te vervangen door moderne, energie-efficiënte modellen. Dit zal in het begin meer kosten, maar op lange termijn zal het lonen. Moderne ramen zijn duurzamer, bieden betere bescherming tegen hitte en kou en helpen dus energie te besparen.

Let bij de aanschaf van nieuwe ramen en voordeuren op de U-waarden: hoe kleiner de U-waarde, hoe beter de warmte-isolerende eigenschappen en dus de energiebesparingsmogelijkheden.

  • Uw-waarde (DIN EN 10077): de Uw-waarde beschrijft het warmteverlies door een raam of deur, gemeten in watt per vierkante meter en Kelvin (W/m2-K) van binnen naar buiten.
  • Ug-waarde (DIN EN 673): terwijl de Uw-waarde betrekking heeft op het volledige raam, beschrijft de Ug-waarde het warmteverlies door het glas.
  • Ud-waarde: de Ud-waarde geeft de warmtedoorgang voor de complete deur aan.

Als je trots bent op je eigen huis, kun je door een paar maatregelen veel verwarmingsenergie en daardoor geld besparen. Vooral als het een oud huis betreft. Bij oude huizen gaat veel verwarmingsenergie verloren via de buitenmuren en het dak. Maar zelfs schijnbaar kleine maatregelen, zoals het isoleren van de verwarmingsbuizen, kunnen helpen. Als je dus wilt besparen op stookkosten, ligt er een grote kans bij isolatie.

In onze begrippenlijst over verwarmen, vind je praktische antwoorden op veelgestelde vragen. Zo weet jij alles over radiatoren voordat je aan je project begint!

Verschil 4 voudig 6 voudig radiator

De radiatoren verschillen in het type aansluiting. De viervoudige radiator heeft vier aansluitmogelijkheden (compacte radiator), de zesvoudige radiator heeft er zes (ventielradiator). Een ventielradiator met 6 aansluitingen is geschikt bij zijdelingse montage of bij aansluiting van onderaf. Meer informatie vind je op onze pagina over Soorten radiatoren.

De viervoudige radiator wordt hoofdzakelijk na renovaties gebruikt. Alle aansluitingen zijn voorzien van halfduims schroefdraad. De bijbehorende verloopstukken zijn overal verkrijgbaar. Bij nieuwbouw worden hoofdzakelijk zesvoudige radiatoren gebruikt. Ze zijn universeel inzetbaar, omdat je ze aan alle kanten aan kunt sluiten.

Radiatoren kun je op twee verschillende manieren monteren: je hangt ze aan de muur of je zet ze met een voetstuk op de vloer.

Lees de handleiding Radiator monteren

Lees de handleiding Radiator vervangen

Beugelradiatoren hebben beugels die voor de bevestiging aan de muur dienen. Radiatoren zonder beugels, monteer je met een montageconsole die van achteren in de verwarming grijpt.

De nominale verwarmingsenergie is het werkelijke bruikbare verwarmende vermogen van een radiator. Bepalend hiervoor is de grootste afgegeven hoeveelheid warmte per tijdseenheid die de verwarming bij continu bedrijf afgeeft.

Met aanvoertemperatuur wordt de temperatuur van het verwarmingswater aangeduid dat naar de radiator wordt gevoerd. Eerst wordt dit door de betreffende warmtebron verwarmd (bijvoorbeeld gasverwarming, zonneverwarming). De warmte-afgevende oppervlakken en de warmtebehoefte van de te verwarmen ruimte beïnvloedt de hoogte van de aanvoertemperatuur. Vroeger was de aanvoertemperatuur ongeveer 90 graden, tegenwoordig is dat als gevolg van de betere isolatie van gebouwen en/of door het gebruik van warmtepompen en dergelijke tussen de 30 en 55 graden

Dit is de temperatuur van het verwarmingswater dat weer terugstroomt naar de warmtebron.

De verwarmingspomp en het vermogen daarvan worden zo gekozen of ingesteld dat de zogenaamde opvoerhoogte van de pomp precies voldoende is om het warme water door de verwarmingsbuizen met alle vernauwingen te pompen en daarbij alle radiatoren voldoende te voeden. De vereiste opvoerhoogte van de verwarmingspomp wordt bepaald aan de hand van het totale drukverlies. Dit hangt af van de lengte en de diameter van de verwarmingsbuizen in het hele huis.

In veel gebouwen komt een ongelijkmatige warmteverdeling voor wat kan leiden tot een hoger energieverbruik en een beperkte warmtetoevoer in bepaalde delen van het gebouw. Want delen die zich dichter bij de verwarmingsinstallatie bevinden, worden beter doorstroomd en daardoor verwarmd dan verafgelegen delen (zoals de zolder). Het vergroten van het pompvermogen en/of het verhogen van de aanvoertemperatuur is echter niet de juiste maatregel hiertegen. Een oplossing hiervoor is het waterzijdig inregelen.

Bij het waterzijdig inregelen worden bij een vaste aanvoertemperatuur binnen een verwarmingsinstallatie alle radiatoren en apparaten precies voorzien van die hoeveelheid warmte die voor het bereiken van de gewenste kamertemperatuur nodig is. Zo is het overal in huis even warm. Bij nieuwe, maar ook bij bestaande verwarmingsinstallaties is het waterzijdig inregelen zinvol.

Als de radiatoren niet warm genoeg worden en/of er borrelende geluiden uit komen, is het mogelijk dat zich lucht in de verwarmingsinstallatie bevindt. Door de verwarming te ontluchten kun je dit probleem verhelpen. Dit kun je eenvoudig zelf doen, ga hiervoor als volgt te werk:

  • Leg als hulpmiddel een oude goed opzuigende lap klaar, de passende ontluchtingssleutel en eventueel een tang om de luchtschroef te openen.
  • Draai het thermostaatventiel van de radiator tegen de klok in om deze te openen.
  • Hou de doek onder de opening van de luchtschroef van de verwarming.
  • Open de luchtschroef met de ontluchtingssleutel, met de hand of met een tang.
  • Nu moet er lucht uitkomen. Laat de lucht zo lang ontsnappen tot water uit de luchtschroef komt. Sluit de luchtschroef vervolgens weer.
  • Draai het thermostaatventiel weer met de klok mee terug naar de uitgangspositie.
  • Controleer na het ontluchten de druk van de verwarmingsinstallatie. Deze moet meer dan 1,2 bar zijn (te zien op de manometer van de verwarming/verwarmingsketel).

Let bij aankoop van de radiatoren op een gelijke kleur. Wit is niet hetzelfde als wit. En als je liever een gekleurde radiator hebt? Dat is heel eenvoudig zelf te realiseren!

Hier ga je naar de projecthandleiding 'Radiator lakken'.

naar boven