0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-09-23 om 02:45 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Ramen en deuren isoleren

Ramen en deuren isoleren

Gemiddeld gaat 15% van de warmte van een huis verloren aan de ramen en deuren. Lees hier alles wat je moet weten over raam- en deurisolatie.

Waarom je ramen en deuren isoleren?

In particuliere huishoudens neemt de verwarming gemiddeld 76% van het totale energieverbruik voor haar rekening. 15% hiervan gaat verloren aan oude ramen en voordeuren.

15% van de warmte gaat verloren aan niet goed geïsoleerde ramen en deuren

Geïsoleerde ramen en deuren leveren dus zéker een belangrijke bijdrage aan zuinig energieverbruik (én dus een lage energierekening).

Hoe weet je of je raam of deur aan isolatie toe is?

Weet je niet of jouw ramen en deuren de warmte goed genoeg binnen houden? Dan wordt het eerst tijd om dat uit te zoeken! Wij helpen je een handje door de volgende punten langs te gaan:

 • Is je woning voorzien van oude kozijnen en enkelvoudig glas? Dan is er nog veel winst te behalen! De isolatiewaarde van enkel glas is namelijk zeer slecht.
 • Voel je tochtplekken in huis? Dan kun je dit het beste meteen aanpakken. Koude luchtstromen van buitenaf dringen het huis binnen door gaten en kieren. De lucht moet hierdoor continu opnieuw verwarmd worden. Zo blijf je bezig!
 • Zijn je kozijnen vóór 1995 geplaatst? Dan mag je er vanuit gaan dat je kozijnen niet meer aan de huidige isolatienormen voldoen. Óók het dubbelglas dat al voor 1995 erin is gezet isoleert niet goed genoeg. Het hoogrendementsglas van nu isoleert alsnog twee tot drie keer beter.
 • Ook wanneer je veel geluid van buiten kan horen is dit een teken dat jou ramen en/of deuren geen goede isolerende werking hebben.

Raam afdichten? HORNBACH

Tocht opsporen? De truc met de kaars!

Heb je het idee dat er koude luchtstromen door het huis gaan en wil je weten of het aan je deur of raam(kozijn) ligt? Dit kun je eenvoudig zelf checken. Houd een brandende kaars naast het hele kozijn. Als de vlam begint te wapperen of kantelen dan heb je waarschijnlijk een lek gevonden! Doordat er een koude luchtstroming is gaat de vlam wapperen. Druk een stukje papier plat tussen het kozijn. Als je deze er zonder moeite uit kunt trekken heb je de kier geïdentificeerd! Met behulp van tochtband repareer je dit eenvoudig.

Hoe isoleer ik mijn ramen en deuren?

Je wilt gaan isoleren, top! Maar welke mogelijkheden zijn er allemaal? Er zijn vier verschillende manieren om de isolatie van jouw ramen of deuren te verbeteren:

 • tochtbanden en tochtstrips aanbrengen,
 • voorzetraam plaatsen,
 • isolatiefolie aanbrengen,
 • raam- en deurkozijn vervangen (incl. HR++ glas).

Isolatiemaatregel Moeilijkheidsgraad Prijs Isolatiewaarde
Tochtbanden en tochtstrips aanbrengen Eenvoudig ++
Brievenbusborstel of brievenbusklep plaatsen Eenvoudig ++
Voorzetraam Gemiddeld €€ ++
Isolatiefolie Eenvoudig +
Raam/deurkozijn vervangen, incl. HR++ glas Moeilijk €€€ +++

Tochtbanden en tochtstrips plaatsen

Goed afgedichte ramen en deuren houden kou, tocht, lawaai en stof tegen en bieden een grote verbetering van de energie-efficiëntie (vooral in oude huizen). Tochtstrips en tochtbanden zijn eenvoudig aan te brengen en zijn een snelle en effectieve oplossing om energie mee te besparen.

Tochtwering bij binnendeuren en ramen

Bij kieren aan de onderkant van je binnendeur zijn er verschillende oplossingen. Er zijn profielen om onder je deur te bevestigen. Deze plaats je mooi uit het zicht. Wél moet je voor de bevestiging de deur uit de scharnieren halen.

Een makkelijker alternatief is een tochtprofiel die je op je deur plakt. Deze heeft een borsteltje aan de onderkant. Hierdoor sluit de deur perfect aan op de vloer. Je hoeft hem alleen nog even op maat te zagen. Let erop dat je vooraf de binnenkant van het deurkozijn goed afmeet.

Rammelt jouw deur of raam tegen het kozijn? Dan zit hier waarschijnlijk ook een kier. Ook dit lek is eenvoudig te dichten met een tochtstrip. Meet de kiergrootte eerst even op. Zo weet je precies welke dikte tochtstrip je nodig hebt.

Is je huis van vóór 1970? Dan heb je een opbouwprofiel nodig. Modernere huizen van na 1970 zijn meestal al voorzien van een inbouwprofiel in het kozijn. Je bevestigt opbouwprofielen altijd aan de buitenkant van je deur of raam.

Door je raam of deur eerst even te ontvetten weet je zeker dat de tochtstrip goed blijft plakken, wel zo handig!

 • 
				tochtstrip 1

  Tochtstrip binnendeur

 • 
				Dorpelprofiel tochtstrip . HORNBACH

  Tochtprofiel voordeur

 • 
				tochtband

  Tochtband

 • 
				Brievenbusborstel . HORNBACH

  Brievenbusborstel

 • 
				Brievenbusborstel . HORNBACH

  Brievenbusklep

Welke tochtstrip heb je nodig voor jouw deur?

Let bij het uitkiezen van je tochtstrip altijd op dat het geschikt is voor jouw deur. Gladde ondergronden zullen andere tochtstrips nodig hebben dan tapijt ondergronden. Hetzelfde geldt voor wel of geen drempel onder je deur.

Zelfklevende tochtband

Deze strips kunnen eenvoudig aangebracht worden en op maat geknipt worden. Meestal is de strip gemaakt van zacht kunststof (schuim, siliconen). Deze tochtband is in meerdere diktes, kleuren en kwaliteiten verkrijgbaar.

Zelfklevende tochtstrips . HORNBACH
Opschroefbare tochtstrips en profielen

Dit zijn strips van kunststof of metaal, die meestal met een borstel de kieren afdicht. Ook zijn er houten varianten verkrijgbaar, die overschilderbaar zijn. Hierdoor vallen ze minder op.

Voor binnendeuren is een zelfklevende tochtstrip met borstel of rubberen band voldoende. Op die manier verminder je de tocht die onder de deur vandaan kan komen.

Opschroefbare dorpelprofiel . HORNBACH

Tochtwering voor je voordeur

Voor de onderkant van de voordeur moet je een speciale dubbele afdichting gebruiken of een afdichting met een borstel. Hij moet namelijk goed strak vastzitten.

Brievenbusborstel of brievenbusklep plaatsen

Ook de brievenbus kan voor veel tocht zorgen. Je kunt ervoor kiezen om hem af te plakken, maar dan maak je het de postbezorger wel erg lastig. Dat kan handiger! Met een brievenbusborstel zorg je ervoor dat de haartjes van de borstel de koude luchtstroom stoppen. Een brievenbusklep sluit de opening helemaal af.

Ramen en deuren isoleren . HORNBACH

Voorzetraam plaatsen

Het is niet altijd mogelijk of wenselijk om je oude raam te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan authentiek glas-in-lood-werk. Zonde om dit soort ramen te vervangen, maar het brengt wel veel kou met zich mee. Een voorzetraam is dan een mooie oplossing. Er wordt letterlijk een nieuw raam voor de bestaande beglazing gezet. Hierdoor isoleert het dubbel zo goed! De lucht tussen de twee ramen staat stil en dit heeft een isolerende werking.

Het is een goed alternatief voor nieuwe beglazing. Let wel op dat je goed blijft ventileren in huis. Het risico op condens is namelijk groter bij voorzetramen.

Isolerende raamfolie

Een andere manier om je ramen te isoleren is isolatiefolie voor je raam. Dit transparante folie breng je vervolgens op enkelvoudig glas aan. Het isoleert volgens het principe van dubbele beglazing en is bijna onzichtbaar. Ook bij barsten in het raam is dit raamfolie te gebruiken.

Het is een eenvoudige en goedkope manier om enkel glas beter tegen de kou te beschermen. Hoewel nieuwe beglazing en het plaatsen van een voorzetraam het van isolatiefolie winnen, is het beter dan enkele beglazing!

Raamfolie kan bij toepassing op enkelvoudig glas tot 35% meer warmte in huis vasthouden!
Bron: ANP

Ramen en kozijnen vervangen

Zijn jouw kozijnen van vóór 1995 en wil je écht een grote stap maken in de isolatie van jouw huis? Dan zijn nieuwe kozijnen de beste oplossing! Dit is natuurlijk een grotere en duurdere ingreep dan bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips en tochtband. Maar er staan ook veel voordelen tegenover:

 • Besparing op de energierekening tot 30%.
 • Minder tocht en meer comfort.
 • Een rustige woonomgeving door minder geluidsoverlast.
 • Je woning wordt meer waard.
 • Het zijn eenmalige investeringskosten.

Het zelf vervangen van je kozijnen en ramen en/of deuren is een lastige klus waar veel bij komt kijken. We raden het je aan om dit project uit te besteden. Kom naar jouw dichtstbijzijnde HORNBACH-vestiging en laat je adviseren. Onze specialisten helpen je graag bij het uitzoeken van een op maat gemaakt kozijn!

Raam monteren . HORNBACH

Kozijnen op maat bij HORNBACH

Onze houten of kunststof maatwerk kozijnen kun je helemaal aanpassen naar jouw eigen wensen. In het kozijn zit standaard HR++ glas. Dit hoogrendementsglas levert de beste isolatie.

Voordelen van houten kozijnen op maat

 • Leverbaar in iedere gewenste afmeting.
 • Energiebesparend dankzij HR++ glas.
 • Inbraakwerend SKG** hang- en sluitwerk in ramen, in deuren SKG***.
 • Onderhoudsvriendelijk.
 • Voorzien van twee lagen grondlak.
 • FSC®-gecertificeerd hout.

Voordelen van kunststof kozijnen op maat

 • Leverbaar in iedere gewenste afmeting.
 • Energiebesparend dankzij HR++ glas.
 • Inbraakwerend SKG** hang- en sluitwerk in ramen, in deuren SKG***.
 • Onderhoudsvrij.
 • Bevat gerecycled materiaal en is zelf volledig recyclebaar.
 • 100% houtlook.

Waar moet ik op letten bij raam- en deurisolatie?

Let bij de aankoop van nieuwe ramen en/of voordeuren op de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de warmte-isolerende eigenschappen en dus de mogelijkheid tot energiebesparing.

U- waarde

Uw- waarde (DIN EN 10077)
De Uw-waarde beschrijft het warmteverlies door een raam of deur, gemeten in watt per vierkante meter en Kelvin (W/m2-K) van binnen naar buiten.

Ug- waarde (DIN EN 673)
Terwijl de Uw-waarde betrekking heeft op het hele raam, beschrijft de Ug-waarde het warmteverlies door alleen het glas.

Ud- waarde
De Ud-waarde geeft de warmtedoorgang voor de complete deur aan.

Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van het materiaal
Raam en deurisolatie . HORNBACH

Krijg ik subsidie op het isoleren van mijn raam of deur?

Gemeenten zien graag dat woningbezitters duurzame stappen zetten rondom huis en tuin. Daarom is het altijd handig om te kijken of er subsidie is voor jouw project.

Voor het plaatsen van HR++ glas, triple-glas óf een isolerend kozijn in combinatie met één van deze glassoorten is een landelijke subsidieregeling geldig. Wanneer je twee of meer isolatieprojecten start, krijg je rond de 20% van de kosten terug! Naast dit voordeel kun je vaak een voordelige lening krijgen voor energiebesparende maatregelen. Óók handig: als je van plan bent een nieuwe hypotheek af te sluiten mag je tot 6% van je woningwaarde extra lenen. Dit geldt alleen wanneer je van plan bent energiebesparende maatregelen toe te voegen.

Let op: de subsidieregelingen kunnen veranderen. Bekijk het actuele subsidieoverzicht bij de Energiesubsidiewijzer.

Winst uit je woning

Ga je zelf aan de slag met isoleren maar val je buiten de boot voor de bovenstaande subsidieregeling? Ook als je één isolatieproject aanpakt maak je kans op subsidie! Via klimaatpartner Winst uit je woning zijn er producten uit ons assortiment geselecteerd met het 'Winst uit je woning'- label. Check of jouw gemeente mee doet! Wie weet kom jij in aanraking voor subsidie op je isolatiemateriaal of één van de andere duurzaamheidsproducten.

Winst uit je woning . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven