0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
29-03-2024 07:00 - 19:00 Uur
31-03-2024 gesloten
01-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 19-03-24 om 07:47 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Vloer isoleren

Vloer isoleren

Door je vloer te isoleren kun je wel 10% van alle warmte in huis houden. Hier lees je alles over de mogelijkheden van vloerisolatie!

Wat levert vloerisolatie op?

Als je je huis aan het verduurzamen bent mag het isoleren van je vloer zeker niet ontbreken. Omdat de grond onder je huis koud is, gaat er veel warmte verloren wanneer je vloer niet geïsoleerd is. Stel je maar eens voor: een paar uurtjes in de kruipruimte doorbrengen - daar word je niet vrolijk van. Die kou zorgt ervoor dat je vloer afkoelt. Ongeveer 10% van de warmte in je woning gaat verloren bij een slecht geïsoleerde vloer. Gevolg: jij zet de thermostaat weer een tikkeltje hoger. Door de kern van het probleem aan te pakken kun je dus veel energie besparen!

Ongeveer 10% van de warmte in huis gaat verloren aan niet goed geïsoleerde vloeren.

Voordelen vloerisolatie:

  • minder stookkosten,
  • meer comfort,
  • het is een redelijk goedkope isolatiemaatregel,
  • de uitvoering kun je vaak zelf doen.

Benieuwd naar andere isolatiemaatregelen in huis?
Bekijk ons advies Alles over isoleren!

Zoldervloer isoleren

30% van de warmte in huis verdwijnt via het dak. Door je dak te isoleren heb je dit probleem verholpen. Heb je een onverwarmde zolder? Dan kun je het nog veel makkelijker oplossen. In dit geval kun je ook je zoldervloer isoleren!

Trapgat in huis dichtmaken zoldervloer isoleren . HORNBACH
Zoldervloerisolatie kan alleen wanneer het trapgat afsluitbaar is.

Wanneer is vloerisolatie zinvol?

Voordat je bepaalt of het zinvol is om je vloer te isoleren, is het handig om eerst te bedenken wat je met je vloer wilt.

  • Heb je net een nieuwe vloer erin zitten? Dan is het misschien een project voor een later moment.
  • Ben je sowieso van plan een nieuwe vloer te leggen? Dan gaat dit natuurlijk perfect samen met het isoleren van je vloer!

Belangrijke uitzondering: er zijn ook manieren waarbij je de vloer niet hoeft los te breken. Dit is bijvoorbeeld bij kruipruimte-isolatie of kelderisolatie. Hier isoleer je namelijk het plafond van die ruimte (tegelijk de onderkant van de vloer). Juist doordat de vloer hierbij niet afgebroken hoeft te worden, is dit de populairste vorm van vloerisolatie.

Hoe kom je erachter of je vloer al geïsoleerd is?

  • Bekijk je kruipruimte. Zie je hier isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer bevestigd? Dan is je vloer geïsoleerd.
  • Bekijk de bodem van de kruipruimte. Bij het isoleren van de bodem van de kruipruimte wordt vaak gebruik gemaakt van gespoten isolatiemateriaal.
  • Het isolatiemateriaal kan ook aan de bovenkant van de vloer geplaatst zijn. Het is lastig om hier achter te komen. Je kunt checken of er een duidelijke verdikking onder je vloer is. Bijvoorbeeld onder je laminaat.

Is vloerisolatie nodig bij vloerverwarming?

Juist bij vloerverwarming is vloerisolatie extra belangrijk. Vloerverwarming straalt natuurlijk warmte uit. Net als bij een radiator, wil je dat die energie niet verloren gaat aan onverwarmde ruimten of de buitenlucht. Je vloerverwarming straalt ideaal gezien zoveel mogelijk warmte de kamer in, in plaats van naar (de kruipruimte) beneden. Door isolatiemateriaal onder je vloer verwarming leggen kaats je die warmte als het ware de goede richting op. Zo hoef je dus minder te stoken!

Welke soorten vloerisolatie heb je allemaal?

Er zijn vijf verschillende manieren van vloerisolatie. De ligging van de vloer is hierbij niet altijd gelijk. Hierdoor krijg je een andere manier van isoleren.

Soorten vloerisolatie:

  • Zoldervloerisolatie
  • Kruipruimte-isolatie
  • Kelderisolatie
  • Vloerisolatie bovenverdieping (van verwarmde kamer)
  • Vloerisolatie van de bovenkant vloer (op de begane grond)

Vloerisolatie zelf aanleggen

Zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie doe je meestal alleen bij zolders die gebruikt worden als opslagruimte. Omdat hier geen woonruimte is, hoeft deze ruimte niet verwarmd te worden. Normaal gesproken kies je bij een bewoonde zolder voor zolderdakisolatie. Bij een dak zonder isolatievorm verlies je namelijk al gauw 30% van alle warmte in huis. Het is dus goedkoper en efficiënter om je zoldervloer te isoleren wanneer de zolder onverwarmd is.

Zelf je zoldervloer isoleren - hier moet je op letten:

  • Is de verbinding met de zolder open, met bijvoorbeeld een trapgat? Dan zal deze eerst afgesloten moeten worden. Anders heeft het geen zin om je zoldervloer te isoleren.
  • Is je dak al geïsoleerd? Dan zal deze vorm van isolatie niet veel toevoegen.
  • Voor zoldervloerisolatie gebruik je steenwol of glaswol. Het beste kun je kiezen voor glas- of steenwoldekens in plaats van platen. Door de zachtheid heb je zo min mogelijk naden waar thermische lekken kunnen ontstaan. Aangezien je er toch niet op hoeft te lopen is dit een prima oplossing!

Zoldervloer isolatie . HORNBACH
Kruipruimte-isolatie

Je kruipruimte zit onder de vloer van de begane grond. Veel huizen zijn voorzien van een kruipruimte. Zoals hierboven beschreven is het voordeel van deze werkzijze dat je je vloer niet hoeft open te breken. Daarnaast gaat er geen woonruimte verloren bij het toevoegen van isolatiemateriaal.

Zelf je kruipruimte isoleren - hier moet je op letten:

  • Kruipruimtes zijn vaak erg krap - daar is de naam ook aan te danken! Bepaal van tevoren eerst of je voldoende bewegingsruimte hebt. Is dit het geval? Dan kun je dit project prima zelf oppakken. Bij extreem kleine kruipruimtes wordt dit lastig en kun je de klus beter uitbesteden.
  • Wanneer je genoeg ruimte hebt in de kruipruimte kun je het beste EPS-platen (piepschuim) gebruiken, omdat kruipruimtes vaak vochtig zijn van binnen.
  • Is je kruipruimte toch droog? Dan kun je ook voor steen- of glaswol gaan. Door het gebruik van beschermende middelen die je erbij draagt, wordt dit echter als minder praktisch ervaren.

Kruipruimte isoleren . HORNBACH
Kelderisolatie

Kelderisolatie komt in Nederland minder vaak voor dan kruipruimte-isolatie. Dit komt omdat we simpelweg vaak geen kelder in ons huis hebben.

Heb je wel een kelder? Dan is de werkwijze gelijk als bij het isoleren van een kruipruimte (maar dan nét even met wat meer ruimte)! Ook hier isoleer je dus het plafond van je kelder, en dus je ondervloer.

Kelder isoleren . HORNBACH
Vloerisolatie van de bovenkant vloer (op de begane grond)

Als je geen kruipruimte hebt, of de ruimte is té beperkt, dan kun je er nog voor kiezen om je vloer vanaf de bovenzijde te isoleren. Dit heeft wel een aantal nadelen:

  • Je huidige vloer moet volledig verwijderd worden. Wél een goed excuus om een nieuwe vloer uit te kiezen!
  • De ondervloeren isoleren vooral geluid. Ze zijn niet dik genoeg om warmte vanaf de grond buiten te houden.
Bekijk hier hoe je je vloer isoleert tegen geluid!

Zelf je vloer isoleren aan de bovenzijde - hier moet je op letten:

Wil je écht het effect van warmte-isolatie bij je vloer? Dan moet je je bestaande vloer ophogen zodat het isolatiemateriaal eronder past. Je komt dan echter wel in de knoop met drempels en deurhoogtes. Een uitdagend project!

Vloer isoleren . HORNBACH
Vloerisolatie bovenverdieping (van verwarmde kamer)

Bij het isoleren van de vloer van de bovenverdieping gaat het niet om het thermische effect. De begane grond is immers vaak een verwarmde ruimte. Bij twee aangrenzende verwarmde ruimtes hoef je geen thermische isolatie te hebben.

Voetstappen en andere geluiden zijn wél een ding om over na te denken! De ondervloer speelt een belangrijke rol in in het isoleren van geluid.

Op deze pagina kom je alles te weten over isolerende onderlagen!

Vloerisolatie . HORNBACH

Vocht als grootste vijand

Één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij isoleren is vocht. Over het algemeen wil je aan de 'warme kant' dampdichte folie plaatsen en aan de 'koude kant' juist een damp-open folie. Bij binnenisolatie is dat minder belangrijk. Hier zijn de temperatuurverschillen niet groot.

Het dauwpunt

Als je kou van buitenaf wilt tegenhouden met isolatie dan moet je rekening houden met het dauwpunt. Bij enkele beglazing kun je dit proces goed zien! Wanneer het buiten koud is en binnen warm, heb je te maken met een groot temperatuurverschil. De warme lucht kan relatief veel vocht vasthouden. Zodra deze tegen de koude, enkele beglazing komt, condenseert het tot water. Dit kan ook bij je isolatie gebeuren. Je wilt dus dat er geen warme lucht in je isolatiemateriaal terecht komt. Anders krijg je schimmelvorming en rot het hout op die plekken weg.

Isoleren = ventileren

Om je huis van binnen helemaal dampdicht te maken is nou ook weer niet de bedoeling. Leven in een plastic zak klinkt niet bepaald aantrekkelijk, toch? Zorg dus dat er goede ventilatie in je huis aanwezig is. Zo ben je er zeker van dat er voldoende frisse lucht binnen komt!

Vloerisolatie laten uitvoeren door een professional

Soms heb je gewoon effe geen tijd om de handen uit de mouwen te steken. En dan hebben wij een oplossing: via de HORNBACH Montageservice huur je professionals in om jouw vloer te laten isoleren! Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Subsidie op vloerisolatie

Gemeenten zien graag dat woningbezitters duurzame stappen zetten rondom huis en tuin. Daarom is het altijd handig om te kijken of er subsidie is voor jouw project.

Voor het isoleren van je vloer is een landelijke subsidieregeling geldig. Wanneer je twee of meer isolatieprojecten start, krijg je rond de 20% van de kosten terug! De subsidie voor vloerisolatie komt neer op ongeveer € 7/m². Voor zoldervloerisolatie is dit € 5 /m². Naast dit voordeel kun je vaak een voordelige lening krijgen voor energiebesparende maatregelen. Óók handig: als je van plan bent een nieuwe hypotheek af te sluiten mag je tot 6% van je woningwaarde extra lenen. Dit geldt alleen wanneer je van plan bent energiebesparende maatregelen toe te voegen.

Let op: de subsidieregelingen kunnen veranderen. Bekijk het actuele subsidieoverzicht bij de Energiesubsidiewijzer.

naar boven