0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-09-23 om 02:55 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Alles over zolderdak isolatie

Alles over zolderdak isolatie

Als je dak niet goed geïsoleerd is, kan er veel energie verloren gaan. Bekijk ons complete advies over dakisolatie! Kom meer te weten over de verschillende methoden van dakisolatie, de verschillende isolatiematerialen en eventuele subsidiemogelijkheden. Je leest het hier!

Voordelen van het isoleren van je zolderdak

Een paar feiten op een rijtje

Je huis verduurzamen: waar begin je? Via het dak verliezen we de meeste warmte, volgens de meeste bronnen tot wel 32%. Dat betekent dat we van al de warmte maar liefst 1/3 verliezen wanneer het dak niet of niet voldoende is geïsoleerd. Dat vinden wij zonde!

Goed isoleren is een investering in je huis. Je bespaart er jaarlijks veel energie en geld mee. Maar er zijn meer voordelen. Het woonklimaat in je huis voelt een stuk prettiger aan met een geïsoleerd dak. Het is namelijk alsof je je huis een dikke jas aantrekt: van buiten komt de kou er niet doorheen en onder de jas blijft het lekker warm. De warmte blijft door goede isolatie beter binnen waardoor je minder hoeft te stoken. Zo stoot je ook nog eens minder broeikasgassen uit, omdat je minder gas verbruikt. Goed voor het klimaat dus!

Huis isoleren . HORNBACH
Een geïsoleerd huis houdt de warmte perfect binnen

De voordelen voor je energierekening

 • Eenmalige investeringskosten.
 • Zeker als je het isoleren zelf uitvoert, zijn de kosten laag.
 • De energiebesparing zie je elk jaar terug op je energierekening.
 • Je woning wordt meer waard.

Wat bespaar je?

Allemaal leuk die voordelen van dakisolatie, maar wat bespaar je ermee? We nemen het volgende voorbeeld van Milieu Centraal om je een inzicht te geven. We gaan hierbij uit van de volgende gegevens:

 • Je wilt je schuine dak isoleren (spantendak van een verwarmde zolder).
 • Je hebt een hoekwoning met een dakoppervlak van 65 m2.
 • Je gaat van géén isolatie naar Rc-waarde: 4.

Kosten van je materiaal

Als we uitgaan van de gegevens hierboven (en een rachelwerk van hart op hart 30 cm) dan kom je uit op een gemiddelde prijs van *€850,- aan materiaalkosten. Hou er rekening mee dat dit alleen de materiaalkosten betreft. Bij uitbesteding van het project zullen de totaalkosten hoger zijn.

Kun je gebruikmaken van een subsidieregeling? Dan kun je die kosten er mooi vanaf trekken!

*Dit is exclusief huur/aanschaf van gereedschap en uitgaande van een dak zonder dakramen of andere doorvoeren. Hierbij zijn de gipsplaten nog niet afgewerkt.

Besparing

De jaarlijkse energiekostenbesparing komt neer op ongeveer €700. Zo kun je er vanuit gaan dat je ongeveer in 2 tot 4 jaar je kosten alweer terug hebt verdiend door energiekostenbesparing!

Let op: de gegevens zijn geraadpleegd in september 2020. De subsidieregelingen en materiaalkosten kunnen wijzigen.

Voor een ideale situatie streef je naar een isolatiewaarde (Rc) van 4,0. Bij deze waarde is een huis pas écht goed geïsoleerd.

Hoe weet je of het dak al geïsoleerd is?

Ga na wat het bouwjaar is

Weet je wat het bouwjaar is van jouw huis? Dan kan dat waardevol zijn voor de aanpak van jouw project! Het bouwjaar van je huis zegt namelijk veel over de eventueel aanwezige isolatie.

Bouwjaar voor 1975

Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de bewoners het dak daarna geïsoleerd. Vaak is dat een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft.

Bouwjaar tussen 1975 en 1992

Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een voormalig eigenaar het daarna nog beter geïsoleerd.

Bouwjaar in 1992 of later

Dan heeft het bij de bouw goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

 • 
				Ongeïsoleerde zolder . HORNBACH

  Vóór de isolatie

 • 
				Schuin dak isoleren tussen dakspanten . HORNBACH

  Één kant van het dak geïsoleerd

 • 
				Zolderisolatie tussen de dakspanten . HORNBACH

  Zolderisolatie tussen de dakspanten

Geen idee? Kijk onder de dakpannen

Bij woningen die vóór 1992 gebouwd zijn weet je het nooit zeker. Als je geen idee hebt óf er isolatiemateriaal aanwezig is en zo ja: hoe dik de isolatielaag is, kijk dan altijd zelf achter de schotten of onder een dakpan.

Schuin dak isoleren - waar moet ik op letten?

Wil je isolatiemateriaal aanschaffen? Zorg dan dat je het juiste kiest. Kijk daarvoor goed naar de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je vooral op zoek bent naar isolatiemateriaal dat lawaai buiten moet houden of je huis brandveilig moet maken. In dat geval moet je weer op andere waarden letten dan de waarde die voor warmtegeleiding geldt.

Bekijk goed welke eigenschappen jouw isolatiemateriaal nodig heeft op basis van het gewenste wooncomfort en de juiste veiligheid.

Dakisolatie zolder . HORNBACH

Glaswol of steenwol: welk isolatiemateriaal heb ik nodig?

De meest gebruikelijke isolatiemateriaalsoorten voor je dak zijn steenwol of glaswol. Dit komt simpelweg omdat de prijs-kwaliteitverhouding hiervan het beste is. Lees hier meer over andere soorten isolatiematerialen.

Steenwol en glaswol lijken erg op elkaar. Het zijn duurzame mineraalwolsoorten met goede warmteisolatie-eigenschappen. En dat állemaal voor een goede prijs. Naast een aantal overeenkomsten zijn er ook een aantal verschillen tussen glaswol en steenwol. Het is maar net welke eigenschappen je in isolatiemateriaal zoekt. Voor geluidsisolatie op zolder is steenwol bijvoorbeeld erg geschikt. Maar voor andere plekken of toepassingen in huis kun je misschien beter ergens anders voor kiezen.

Eigenschappen Glaswol Steenwol
Isolatiewaarde zeer goed goed
Prijs €€ €€€
Geluidsisolatie goed zeer goed
Recyclebaar zeer goed zeer goed
Huid-en luchtwegirritatie sterk matig

Glaswol

Glaswol komt voor in verschillende varianten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwplaten, isolatierollen en spijkerflens. Glaswol is ook als inblaaswol verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat alle beschikbare ruimte hierbij wordt benut voor isolatie. Glaswol is gemaakt van gerecycled glas en zand. Het wordt op hoge temperatuur samengebracht en door de toevoeging van bindstoffen en lucht ontstaat het product. Dit materiaal is goed recyclebaar.

Steenwol

Ook steenwol komt voor in dezelfde verschillende varianten als glaswol. Steenwol is gemaakt van basaltgesteente. Het wordt op een nog hogere temperatuur dan glaswol samengebracht en door de toevoeging van bindstoffen en lucht ontstaat er steenwol. Het productieproces van steenwol is complexer dan het productieproces van glaswol. Dit maakt steenwol ook een tikkeltje duurder. Steenwol is daarentegen erg vormvast. Daardoor is het een geschikt materiaal wanneer er gestapeld moet worden (bijvoorbeeld in gevels of tussenwanden). Dit materiaal is, net als glaswol, goed recyclebaar.

Glaswol isolatie van Isover . HORNBACH
Een lage Lambdawaarde heeft juist een hoge isolatie-waarde.

Tips voor de doeners

Welk materiaal je ook kiest; als je ermee aan de slag gaat, is het belangrijk dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd is. Draag bovendien altijd persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij steenwol en glaswol is het aan te raden altijd een mondkapje en beschermende handschoenen te dragen.

Nog een tip: is de rd-waarde van het isolatiemateriaal laag? Dan isoleert deze minder goed. Een hoge rd-waarde isoleert altijd beter.

Vooruit dan, de laatste tip: de Lambdawaarde geeft de geleidingscoëfficiënt van het materiaal aan. Je kunt hieraan dus aflezen hoe goed het materiaal geleidt. En let hierbij goed op: een lage Lambdawaarde heeft juist een hoge isolatiewaarde.

Verschillende isolatiemethoden

Zolder isoleren van binnenuit

De meest gebruikelijke manier om je zolder te isoleren is door het dak van binnenuit te isoleren. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat je hiervoor niet het hele dak eraf hoeft te halen. Is het dak sowieso aan vernieuwing toe? Dan kun je overwegen om het dak van buitenuit te isoleren.

Er zijn drie manieren om je zolder van binnenuit te isoleren:

 • Isolatie van het plafond van de bovenste verdieping
 • Isolatie tussen de spanten (balken)
 • Isolatie onder de spanten (balken)

Hieronder leggen we de drie manieren uit.

Isolatie van het plafond van de bovenste verdieping

Wordt de zolder niet als woonruimte gebruikt? Dan is de isolatie van het plafond van de bovenste verdieping zeer rendabel. Bij de isolatie van het plafond van de bovenste verdieping wordt gewoon het isolatiemateriaal op de vloer van de zolder gelegd. Let bij het leggen op voldoende diffusieweerstand (µ-waarde) van de plafondconstructie. Zo voorkom je condensatie en schimmelvorming! Vooral bij plafonds met houten balken is het vaak nodig een vochtwerend folie aan te brengen ter bescherming van de houtconstructie. Massief betonnen plafonds daarentegen kunnen meestal door zonder aanvullende vochtwerende laag. Wil je nog wel op je zolder kunnen lopen? Zorg dan dat het isolatiemateriaal sterk is óf met planken belegd wordt.

Tussen de dakspanten isoleren

Bij deze isolatiemethode worden alleen de ruimtes tussen de spanten geïsoleerd. Dit is de meest gebruikelijke manier om je dak te isoleren, én de eenvoudigste. Het wordt vaak na het verbouwen van de zolder gekozen. Het klemvilt wordt daarbij op maat afgesneden en kan ook door slechts één persoon rechtstreeks tussen de spanten geklemd worden. Is de spantdiepte niet groot genoeg om de gewenste isolatiewaarden te bereiken? Dan kan je het aanvullen met isolatie onder de dakspanten.

Belangrijk: gebruik altijd dampremmende folie zodat vocht en natheid geen schade kunnen veroorzaken!

Tussen de dakpanten isoleren . HORNBACH
Onder de dakspanten isoleren

Isoleren onder de spanten wordt meestal als aanvullende isolatie gebruik (en dus na de zolderverbouwing toegepast). Het is ideaal voor het extra versterken van de isolatiedikte, óók bij lage dakspanten. Daarmee bereik je namelijk een grotere isolerende werking. Isolatie onder de spanten zorgt bovendien voor vermindering van koudebruggen (onderbreking in de isolatie) op de spanten.

Gebruik ook hier altijd een dampremmende folie!

Dak isoleren van buitenuit: dakspantisolatie

Bij dakspantisolatie wordt de isolatie van buiten op de spanten aangebracht. Aangezien het dak hiervoor weggehaald moet worden, is dakspantisolatie alleen de moeite waard als het dak toch al nieuw bedekt moet worden. Voordeel van isoleren van buitenuit: de binnenruimte blijft geheel onaangetast.

Tip

Bij alle methoden moet er rekening worden gehouden dat vocht, vochtige en koude lucht in de dakconstructie of isolatie kunnen binnendringen en schade kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen wordt aan de koude zijde (de buitenzijde van de dakconstructie) een dampopen dakfolie aangebracht. Het voorkomt dat vocht van buitenaf binnendringt. Dit wordt vochtwering genoemd.

Dak afdichten met folie

Bij het isoleren van het dak van jouw huis, maar ook het dak van je tuinhuis of garage spelen folies en tapes een belangrijke rol. Dampremmende folies zorgen ervoor dat vocht niet door de dakconstructie kan dringen. De juiste tape is nodig zodat de folies overlappend geplaatst kunnen worden en alles luchtdicht is.

Dak afdichten met folie en tape . HORNBACH

Tocht- en vochtbescherming door middel van dakfolie

Vocht, natte en koude lucht van buitenaf kunnen doordringen in de dakconstructie of in de isolatie en daardoor schade aan je dak aanbrengen. Om dit te voorkomen wordt er dakbedekking aangebracht aan de buitenkant van de dakconstructie. Zo wordt vocht van buitenaf tegengehouden.

In veel oude gebouwen is geen isolatie aangebracht onder de dakconstructie. Ook wanneer je niet wilt dat de gehele dakbedekking opnieuw gedaan moet worden, kun je nog steeds isolatie tussen de spanten toevoegen. Het belangrijkste hierbij is dat er goede ventilatie achter de spanten is.

Is je dak door storm beschadigd? Bekijk ons stappenplan Dakschade repareren!

Luchtdicht door een dampremmende laag

Ademend bouwmateriaal in je schuine dak is heel belangrijk. Warme, vochtige lucht kan door diffusie en convectie van de ruimte in de dakconstructie doordringen en daar schade veroorzaken. Om dit te voorkomen, wordt een dampremmende laag aangebracht. Zo wordt in de winter het binnendringen van vocht van binnnenuit in de isolatie voorkomen. In de zomer gebeurt het tegenovergestelde; het door de hitte optredende vocht wat uit de balken naar buiten treedt, wordt tegengehouden door de dampremmende laag.

De dampremmende laag remt dus zowel stromingen van binnen naar buiten, als andersom. Het maakt het dak te allen tijde luchtdicht en zorgt voor een aangenaam woonklimaat.

Dakisolatie laten uitvoeren door een vakman

Soms heb je gewoon effe geen tijd om de handen uit de mouwen te steken. En dan hebben wij een oplossing: via de HORNBACH Montageservice huur je professionals in om jouw dak te laten isoleren! Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Subsidie op het isoleren van je schuine dak

Gemeenten zien graag dat woningbezitters duurzame stappen zetten rondom huis en tuin. Daarom is het altijd handig om te kijken of er subsidie is voor jouw project.

Voor (dak)isolatie is een landelijke subsidie geldig. Wanneer je naast je dak nog een ander deel van het huis isoleert (vloer, spouwmuur, ramen) krijg je rond de 20% van de kosten terug! Naast dit voordeel kun je vaak een voordelige lening krijgen voor energiebesparende maatregelen. Óók handig: als je van plan bent een nieuwe hypotheek af te sluiten mag je tot 6% van je woningwaarde extra lenen (tot € 9.000). Dit geldt alleen wanneer je van plan bent energiebesparende maatregelen toe te voegen.

Let op: de subsidieregelingen kunnen veranderen. Bekijk het actuele subsidieoverzicht op: Energiesubsidiewijzer

Winst uit je woning

Ga je zelf aan de slag met het isoleren van jouw zolder maar val je buiten de boot voor de bovenstaande subsidieregeling? Ook als je alléén het project schuin dak isoleren aanpakt maak je kans op subsidie! Via klimaatpartner Winst uit je woning zijn er producten uit ons assortiment geselecteerd met het 'Winst uit je woning'- label. Check of jouw gemeente mee doet! Wie weet kom jij in aanraking voor subsidie op je isolatiemateriaal of één van de andere duurzaamheidsproducten.

Winst uit je woning . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven