Handleiding

Zolderdak van binnen isoleren

Zolderdak van binnen isoleren

Een dak isoleren, dat doe je niet zo één-twee-drie. Maar volg gewoon ons stappenplan en dan kom je er zeker uit. Lees hieronder hoe je een dampdichte laag aan de binnenzijde van je dak maakt. Aan de slag!

2

Dit heb je nodig voor je project

Draag persoonlijke bescherming

Draag tijdens isolatiewerkzaamheden altijd kleding die het hele lichaam bedekt én persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij steenwol en glaswol is het aan te raden altijd een mondkapje (stofmasker) en beschermende handschoenen te dragen.

Dak van binnenuit isoleren - stap voor stap

01

Zorg dat het latwerk (ook wel raggelwerk genoemd) een breedte afstand heeft van 60 cm (hart op hart). De diepte van het raggelwerk tot het dakbeschot moet de dikte hebben van het isolatiemateriaal + 2 cm.

 Stap 1: maak de diepte van het raggelwerk even diep als het isolatiemateriaal . HORNBACH
02

Tip: wanneer de spanten niet diep genoeg zijn om de voorgeschreven isolatiedikte aan te brengen, schroef je extra latten op de spanten. Zo zijn ze eenvoudig voldoende diep te maken.

 Maak de spanten eventueel dieper d.m.v. extra latten . HORNBACH
03

Meet de lengte van het raggelvak (het te isoleren oppervlak)

 Opmeten spantruimte . HORNBACH
04

Snijd het isolatiemateriaal in de lengte + 4 cm. Houd aan beide zijdes 2 cm folie over. Je kunt de isolatie van de folie wegsnijden voor extra ruimte mocht dat nodig zijn, maar let op dat je het folie niet beschadigd. Neem hier echt even de tijd voor. Want isolatiemateriaal snijden, is secuur werk.

 Snij het isolatiemateriaal op maat . HORNBACH
05

Klem het op maat gesneden isolatiemateriaal licht drukkend tussen de spanten. Zorg ervoor dat de isolatie naadloos op elkaar aansluit. Ga op dezelfde manier verder tot de ruimte tussen de eerste twee spanten volledig is opgevuld.

 Klem het op maat gesneden isolatiemateriaal tussen de spanten . HORNBACH
06

Breng in banen de isolatiefolie aan over de spanten en de eerste isolatielaag. Niet de folie met een nietmachine vast op het raggelwerk. De banen moeten circa 10 cm overlap hebben. Ga net zolang door, tot alle vlakken tussen de spanten geïsoleerd zijn.

 Niet het isolatiefolie vast . HORNBACH
07

Plak de foliebanen met enkelzijdige isolatietape aan elkaar. Zorg er hierbij voor dat alle overlappingen afgedicht zijn. Alle aansluitingen op vaste onderdelen zoals gevelwanden, schoorstenen etc. moeten hierbij ook luchtdicht zijn. Gebruik hiervoor geschikte tape.

Het is nu klaar om afgewerkt te worden met bijvoorbeeld gipsplaten.

 Plak de foliebanen met enkelzijdige isolatietape aan elkaar . HORNBACH

Zorg ervoor dat het dak altijd naar buiten toe kan 'ademen'. Zo voorkom je vochtproblemen!

Tip

Wil je het echt netjes afwerken? Plaats dan een klein raggelwerk (dun latje) en werk het geheel af met gipsplaten, stucplaten of een andere plaat naar keuze.

Projecten die ook interessant kunnen zijn