0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 29-09-23 om 09:04 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Muren isoleren

Muren isoleren

Goed geïsoleerde muren houden veel warmte vast. Vooral buitenmuren kunnen veel betekenen in de vermindering van energieverbruik. Wij geven je alle info en tips over de verschillende isolatiemethoden.

Wat levert muurisolatie op?

Na het isoleren van je dak, win je de meeste energie door je muren te isoleren. Dit is niet gek: je dak en de muren zijn immers de 'schil' van je huis. Het zou dus ideaal zijn als deze onderdelen geen energie verliezen.

Gemiddeld verlies je 20% aan warmte bij niet-geïsoleerde muren. Dit warmteverlies zul je dus moeten compenseren door meer te stoken. Maar dit levert nou juist een hogere enegierekening op én het is slecht voor het milieu.

En er zijn nóg meer redenen om je muren te isoleren! Geïsoleerde muren houden naast warmte ook geluid van buitenaf tegen. Dit is vaak de belangrijkste reden om scheidingswanden ook te isoleren.

Voordelen van muurisolatie op een rij:

 • minder stookkosten,
 • minder geluid van buiten naar binnen en ook andersom,
 • minder koudeval,
 • Meer comfort.

Energiezuinig wanden isoleren . HORNBACH

Hoe weet je of muurisolatie zin heeft?

Als eerste kun je het bouwjaar van je huis onder de loep nemen. Vanaf 1975 zijn de muren van huizen vaak (deels) geïsoleerd. Bij huizen met een bouwjaar van vóór 1975 kun je ervan uitgaan dat alles wat je aan muurisolatie toegevoegt, zin heeft.

Vóór 1975 werden huizen zonder enige vorm van muurisolatie opgeleverd.

Bij huizen van na 1975 is het onduidelijk wat er al gedaan is aan muurisolatie. Vaak is er al enige vorm van isolatie aanwezig, zoals matige vormen van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie moet vanwege de complexiteit uitgevoerd worden door een professioneel bedrijf. Zij inspecteren van tevoren de gevel en kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Is de spouw al volgeblazen met isolatiemateriaal? Dan kan er een voorzetwand geplaatst worden om de buitenmuur extra te isoleren.

Spouwmuurisolatie . HORNBACH

Verschillende soorten muurisolatie

Niet alle muurisolatie is hetzelfde. Sterker nog, bij de ene hebben we het over tussenwanden en bij de ander over buitenmuren. Er zijn vier soorten muurisolatie.

Soorten muurisolatie:

 • Scheidingswandisolatie (tussenwanden)
 • Spouwmuurisolatie (buitenmuren)
 • Voorzetwand plaatsen (extra wand tegen de buitenmuur)
 • Gevel impregneren (beschermende coating voor de gevel)

Bekijk hieronder de moeilijkheidsgraad, prijs en isolatiewaarde per isolatievorm.

Muursoort Moeilijkheidsgraad Prijs Isolatiewaarde
Scheidingswand Eenvoudig +
Spouwmuur Uitbesteden €€€ +++
Voorzetwand Gemiddeld €€ ++
Gevel impregneren Eenvoudig +

Benieuwd naar andere isolatiemaatregelen in huis?
Bekijk ons advies Alles over isoleren!

Spouwmuurisolatie. HORNBACH

Spouwmuurisolatie

Bij een spouwmuur heb je te maken met een binnenspouwblad en een buitenspouwblad. Bij oude woningen bestaan de spouwen vaak uit bakstenen muren van 100 mm. Daartussen heb je een luchtspouw van ongeveer 70 mm. Bij spouwmuurisolatie blaast een gespecialiseerd bedrijf (bijvoorbeeld onze montagepartner) hier vanuit de buitenkant glaswol of steenwol in. Bij nieuwbouwwoningen kan het bij de opbouw van een huis eenvoudig aangebracht worden door middel van isolatieplaten. Je wint veel energie als je spouw geïsoleerd is.

Binnenmuur isoleren . HORNBACH

Scheidingswandisolatie

Scheidingswandisolatie wordt vooral toegepast voor geluidsisolatie bij tussenwanden. Ideaal als je een studeer- of werkkamer hebt waar je je moet kunnen concentreren. Of een slaapkamer waar je niet wakker wil worden van het gamegeluid van de kamer naast je. Je kunt geluidsoverlast tot wel 50% verminderen door de juiste isolatiematerialen gebruiken

Voor warmte-isolatie heeft het isoleren van je scheidingswand alleen zin als de muur een koude ruimte scheidt van een verwarmde ruimte.

Voorzetwand . HORNBACH

Voorzetwand plaatsen

Bij een voorzetwand plaats je vanuit de binnenkant, dus tegen het binnenspouwblad, glaswol of steenwol platen. De dikte van je voorzetwand is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Als je genoeg ruimte hebt, kun je een dikkere glaswol- of steenwolplaat kiezen. Dit zorgt namelijk voor betere isolatiewaarde. Een nadeel van een voorzetwand is dat het isolatiemateriaal ruimte in neemt. Het is dus vooral aan te raden als je de ruimte binnen kunt missen.

Gevel impregneren . HORNBACH

Gevelimpregnatie

Je gevel impregneren is een methode om je buitenmuur te beschermen tegen weersinvloeden. De buitenmuur krijgt als het ware een soort beschermende coating. Als je buitenmuur veel vocht opneemt dan heeft deze isolatiemethode zin. Het zal wel gecombineerd moeten worden met een andere isolatiemethode om tot de gewenste isolatiewaarde te komen. Wil jij je gevel door een professional laten impregneren? Vraag een adviesgesprek aan!

Welke isolatiematerialen heb ik nodig bij het isoleren van muren?

Bij muurisolatie gebruik je andere isolatiematerialen dan bij dakisolatie. Bij dakisolatie gebruik je meestal een glaswol of steenwoldeken , verpakt in een rol. Door de zachtheid kun je dit eenvoudig tussen een houten structuur plaatsen.

Bij voorzetwanden of tussenwanden gebruik je isolatieplaten van glaswol of steenwol. Doordat deze vaster van vorm zijn, zijn ze perfect voor rechte oppervakken.

Moeilijk bereikbare plekken vragen om een ingeblazen isolatievorm. Deze heb je ook in de varianten steenwol en glaswol. Spouwmuren zijn lastig te bereiken en daarom wordt deze isolatietechniek hier vaak toegepast.

Benieuwd naar de verschillen tussen steenwol en glaswol? Bekijk het hier!

Kan ik mijn muur zelf isoleren?

Niet alle isolatiemethoden zijn een klus om zelf te klaren. Spouwmuurisolatie moet je uitbesteden aan een gecertificeerd bedrijf.

Gevelimpregnering kun je zelf doen. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Je gevel moet volledig droog en schoon zijn. Het is dus niet een klus om in de winter uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk voorzichtig om te gaan met het impregneermiddel en bescherming te dragen. Gevelimpregering heeft pas zin als je muur vocht vasthoudt. Je zult het alsnog moeten combineren met een andere vorm van muurisolatie als je er daadwerkelijk energie mee wilt besparen. Gevelimpregnering liever uitbesteden? Bekijk onze montageservice en vraag een adviesgesprek aan!

Voorzetwand plaatsen - hier moet je op letten
 • Zorg voor goede luchtdichtheid. De folie aan de warme zijde (binnenzijde) moet goed luchtdicht worden afgewerkt met bijvoorbeeld tape.
 • Zet het rachelwerk of het hout nooit direct tegen het binnenspouwblad.
 • Zorg ervoor dat er geen regendoorslag plaatsvindt, bijvoorbeeld door je gevels te impregneren. Hierdoor wordt de isolatie nat en verliest het zijn waarde.
 • De constructie moet naar buiten toe altijd damp-open zijn.
 • Bij een steensmuur kunnen er twee isolatielagen aangebracht worden:
  • Een laag isolatie tussen het rachelwerk of metal stud en het binnenspouwblad
  • Een laag in het rachelwerk of metal stud.
Door een dubbele isolatielaag aan te brengen voorkom je koudebruggen en haal je hogere isolatiewaarde uit je isolatieproject!

 • Omdat een steensmuur vaak niet helemaal recht is (oneffenheden, etc), is het belangrijk om gebruik te maken van flexibel isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal sluit dan goed aan tegen het binnenspouwblad. Een valse luchtspouw (een ruimte tussen de isolatie en het binnenspouwblad), kan het isolerend vermogen van de gevel flink verstoren.
 • Ook bij het plaatsen van de isolatie tussen het houten rachelwerk of metal stud is flexibel isolatiemateriaal aan te raden. Doordat je dit materiaal goed kunt klemmen kunnen er geen naden en kieren ontstaan. Dit zorgt namelijk voor veel energieverlies!
Wand isoleren - hier moet je op letten

 • Wandisolatie wordt vooral gedaan voor geluidsisolatie. Een tussenwand met isolatiemateriaal kan ongeveer 52 decibel aan geluid absorberen. Dat is ongeveer te vergelijken met het geluidsniveau van een persoon die op een meter afstand tegen je praat.
 • Voor het isoleren van binnenmuren gebruik je een steenwol- of glaswolplaat. De dikte van deze isolatieplaat is afhankelijk van hoe goed je wilt isoleren en hoe dik de muur mag worden.

Over het algemeen geldt: hoe dikker de isolatieplaat, hoe hoger de Rd-waarde.

 • Bepaal eerst de dikte van je isolatiemateriaal. Hier kun je de keuze van de C- en U-profielen van het metal stud op aanpassen.
 • Plaats de isolatieplaat aan de ene kant tussen het C-profiel en aan de andere kant tegen het C-profiel.
 • Zorg bij het op maat snijden van het isolatiemateriaal dat je enkele milimeters over laat. Zo blijft het materiaal goed klemmen tussen de metalstudprofielen.

Let op

Bij contact met de buitenmuur of het dak is het belangrijk dampfolie te gebruiken! Bij binnenmuren hoef je hier geen rekening mee te houden.

Bekijk de klusvideo scheidingswand isoleren

Subsidie op muurisolatie

Gemeenten zien graag dat woningbezitters duurzame stappen zetten rondom huis en tuin. Daarom is het altijd handig om te kijken of er subsidie is voor jouw project.

Voor het isoleren van je muren is een landelijke subsidieregeling geldig. Wanneer je twee of meer isolatieprojecten start, krijg je rond de 20% van de kosten terug! Naast dit voordeel kun je vaak een voordelige lening krijgen voor energiebesparende maatregelen. Óók handig: als je van plan bent een nieuwe hypotheek af te sluiten mag je tot 6% van je woningwaarde extra lenen. Dit geldt alleen wanneer je van plan bent energiebesparende maatregelen toe te voegen.

Let op: de subsidieregelingen kunnen veranderen. Bekijk het actuele subsidieoverzicht bij de Energiesubsidiewijzer.

Winst uit je woning

Ga je zelf aan de slag met het isoleren van je muren maar val je buiten de boot voor de bovenstaande subsidieregeling? Ook als je één isolatieproject aanpakt maak je kans op subsidie! Via klimaatpartner Winst uit je woning zijn er producten uit ons assortiment geselecteerd met het 'Winst uit je woning'- label. Check of jouw gemeente mee doet! Wie weet kom jij in aanmerking voor subsidie op je isolatiemateriaal of één van de andere duurzaamheidsproducten.

Winst uit je woning . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven