Handleiding

Metal stud scheidingswand plaatsen

Metal stud scheidingswand plaatsen

Met een scheidingswand creëer je een extra ruimte of je deelt de bestaande ruimte anders in. En je kunt dit makkelijk zelf doen!

Zelf je scheidingswand maken - klusvideo . HORNBACH

Metal stud scheidingswand plaatsen: stap voor stap

01

Om te bepalen waar de wand moet komen, kun je het verloop van de wand het beste op de vloer markeren met een slaglijn of kruislijnlaser. Deze lijnen breng je vervolgens met een richtlat en een waterpas over op de wanden en het plafond.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 1
02

De U- en C-profielen knip je met een blikschaar of zaag je met een metaalzaag op de juiste lengte.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 2
03

Op de achterkant van de profielen die tegen de wanden, vloer en plafond bevestigd worden, plak je over de hele lengte zelfklevend dichtingsband. Zo voorkom je contactgeluid.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 3
04

De voorbereiding zit erop. Nu volgt het raamwerk. Bevestig daarvoor eerst de U-profielen met plugschroeven, slagpluggen (beton) of snelbouwschroeven (hout) aan het plafond en de vloer. Breng de schroeven om de 50 cm aan.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 4
05

Zet de twee buitenste C-profielen met opgeplakte dichtingsband naar de muur toe en schroef deze op dezelfde manier vast.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 5
06

Zaag vervolgens de C-profielen op de juiste lengte (plafondhoogte minus 1,5 cm). Plaats de (C) staanderprofielen eerst in het onderste en daarna in het bovenste (U) verbindingsprofiel. Controleer of de staanderprofielen minstens 1,5 cm in het bovenste U-profiel zitten. Plaats het volgende profiel, vanaf de muur gezien, op hart op hart afstand, 60 cm vanaf de muur. Het overige hart op hart afstand plaats je steeds wederom 60cm vanaf het vorige profiel en draai ze allemaal met de open kant in dezelfde richting.

Let op: Schroef de staanderprofielen niet vast! Gebruik hiervoor eventueel de profielverbindingstang.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 6
07

Wil je een deur in de scheidingswand plaatsen dan kun je een houten universeel kozijn plaatsen. Let hierbij goed op de combinatie plaatdikte en kozijnprofielbreedte*. Pas de constructie boven het kozijn aan. Gebruik hiervoor een U ligger op het kozijn en gebruik bovendien extra C-profielen.

* Kozijnprofielbreedte: 2 x gipsplaatdikte + breedte C-profiel.

Dus als het profiel 45mm is en de gipsplaten 2 x 12,5 mm zijn, gebruik dan een kozijn van 70 mm breed.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 7
08

Nu kun je de eerste zijde beplaten met gipskarton- of gipsvezelplaten. Schroef de gipsplaten om de 30cm vast en gebruik hiervoor schroeven met een fijne draad. Houd de gipsplaten ca. 1 cm vrij van de vloer.

Tip: Je kunt gipsplaten heel makkelijk zelf op maat maken. Dat doe je door ze te in te snijden, te knikken en vervolgens door te snijden.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 8
09

Vul de tussenruimten in de wand met isolatiemateriaal. Het is hierbij het makkelijkste én snelste om met 60cm brede isolatieplaten te werken.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 9
10

Als de hele wand staat en aan één kant dichtgemaakt én geïsoleerd is, is het tijd om voorzieningen aan te leggen zoals water en elektra. Metalstud profielen hebben uitsparingen waardoor je buizen en leidingen makkelijk kan doorvoeren.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 10
11

Wanneer er zware spullen, zoals keukenkastjes of wasbakken aan de wand komen te hangen, is het raadzaam om daar waar deze elementen geplaatst worden achterhout aan te brengen. Achterhout (zoals OSB of multiplex) kun je vastschroeven aan de profielen.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 11
12

Je bent er bijna. Nu is het tijd om de andere kant van de wand dicht te maken. Bekleed ook de tweede kant met het plaatmateriaal. Laat hierbij de naden verspringen ten opzichte van de andere wand. Begin hiervoor met een halve plaat.

Tot slot: werk de gipsplaten netjes af met voegmiddel. Lees hier meer over hoe je dat moet doen.

 Metal stud scheidingswand . HORNBACH . Stap 12

Projecten die ook interessant kunnen zijn: