Door drukte kan de bezorging langer duren. Winkelen op afspraak is mogelijk. Plan hier je bezoek!

0 Verlanglijst 0 Winkelwagen

Hoe monteer ik een schuifdeursysteem?

basic mat zwart 1 1200x800

Om jouw schuifdeur soepel te laten schuiven, heb je wel het juiste schuifdeursysteem nodig. Zo'n systeem geeft jouw schuifdeur ook nog eens meer karakter en een mooie uitstraling! Hoe je zo’n schuifdeur - inclusief schuifbeslag - vakkundig monteert? Daar helpen we je graag bij!

Leestijd 6 min. Bekijk alle schuifdeursystemen

Wat is een schuifdeursysteem?

Schuifdeuren zijn terug van weggeweest. Niet gek. Want een schuifdeur geeft karakter aan je woning, is praktisch én gaat lekker snel open. Een schuifdeur bevestig je op een andere manier aan je muur dan een scharnierdeur die in een kozijn hangt. Als je een schuifdeur in huis wil, heb je dan ook een schuifdeursysteem nodig.

Een schuifdeursysteem bestaat uit een complete set onderdelen waarmee je een schuifdeur aan jouw wand kunt bevestigen.

Elk schuifdeursysteem heeft een eigen uiterlijk. Je kan namelijk kiezen uit meerdere stijlen die passen bij verschillende interieuren en schuifdeuren. In de basis bestaat een compleet systeem echter meestal uit:

  • 2 stalen rails van 100 cm
  • 2 stalen hangrollen van 29 cm
  • 2 stalen deurstoppers
  • 2 afstandhouders voor op de deur
  • 1 schuifdeurvloergeleider
  • Bevestigingsmateriaal

basic RVS 1 1200x800
basic RVS 2 1200x800

Wanneer is een schuifdeur handig?

Wanneer je meer ruimte in huis nodig hebt, is een schuifdeur een goede keuze. Een schuifdeur neemt namelijk minder vierkante meters in beslag, en daarnaast oogt hij ook nog eens tof!

Blokkeert jouw scharnierdeur bijvoorbeeld één van je kasten, waardoor de deur telkens dicht moet? Of heb je een smalle gang, en zorgt die vervelende scharnierdeur er weer eens voor dat je er niet langs kan? Dan is een schuifdeur een mooie oplossing.

Ook fijn: zo’n schuifdeur vormt vaak een wat minder ‘harde’ afscheiding dan een scharnierdeur. Dus laat je je schuifdeur half openstaan, dan verbind je twee ruimtes op stijlvolle wijze heel subtiel met elkaar. Tot slot: je hoeft met een schuifdeur nooit bang te zijn voor een spontaan openzwaaiende deur.

Stel jouw complete schuifdeur samen in 3 stappen

Stap 1: Kies je stijlvolle schuifdeur

Welke schuifdeur wil je in je kamer hebben? Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen smaak en het interieur in jouw huis. Een schuifdeur is over het algemeen goed zichtbaar in je interieur en bepaalt mede de uitstraling van de kamers waar hij tussen komt te hangen.

Stap 2: Kies je passende schuifdeursysteem

Heb je een schuifdeur uitgekozen? Mooi! Dan is het nu tijd om schuifdeurbeslag uit te kiezen. Omdat er veel verschillende stijlen verkrijgbaar zijn, is het belangrijk dat je een stijl kiest die bij je past. Schuifdeurbeslag zoals rails en beugels zijn namelijk duidelijk zichtbaar in je interieur, vooral als je ervoor kiest het aan de voorkant van de deur te monteren.

Bij HORNBACH vind je voor elk interieur een geschikte stijl: Basic, Modern, Classic, of Wheel. Elke stijl heeft verschillende uitvoeringen, waaronder mat zwart, geborsteld RVS, en een antieke roestfinish (Basic collectie). Welke stijl en uitvoering je ook kiest: alles wat je nodig hebt om van een zelf-uitgekozen deur een schuifdeur te maken wordt standaard meegeleverd.

basic mat zwart 2 1200x800

Basic

Dit strakke ontwerp past in veel soorten interieuren en is een ideale keuze voor de meeste kamers. Het is verkrijgbaar in de kleuren mat zwart, RVS geborsteld en antiek bruin. Een top-uitvoering is beschikbaar in mat zwart.

Modern zwart 2 1200x800

Modern

Zoek je een elegant design dat past in moderne woonruimten? Kies dan voor dit ontwerp! Beschibaar als voorkant-gemonteerde uitvoering en top-uitvoering in de kleuren mat zwart en RVS geborsteld.

classic 2 1200x800

Classic

Een klassiek en brocant design welke perfect past in landelijke interieuren en rustieke inrichtingen! Klinkt dat als jouw huiskamer? Classic is beschikbaar als voorkant-gemonteerd systeem in de kleur mat zwart.

Wheel zwart 2 1200x800

Wheel

Een strak ontwerp met unieke en uitgesproken rolwielen die je kamer een mooie, industriële look geven. Wheel is beschikbaar als voorkant-gemonteerd systeem en top-uitvoering in de kleur mat zwart.

Stap 3: Kies je accessoires

Wil je je schuifdeur helemaal compleet maken? Dan is er ook nog een flinke selectie accessoires verkrijgbaar. Deze accessoires zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, passend bij de rest van je schuifdeur.

  • Een deurgreep of schuifdeurkom maakt het makkelijker om jouw schuifdeur te openen en sluiten. Dat is zowel snel als praktisch, omdat je de deur dan niet meer hoeft vast te pakken.
  • Met een sluitvertrager schuift jouw deur zachtjes dicht en hoef je hem niet tegen te houden. Daarmee voorkom je ook nog eens beschadigingen. Je kunt ze zowel aan de linker- als rechterkant van je schuifdeur monteren.
  • Een deurgeleider voorkomt dat jouw schuifdeur onnodig schommelt en wiebelt wanneer je hem open- of dichtschuift, of eraan trekt. Door er een te gebruiken gaat hij altijd op een nette manier dicht en voorkom je beschadigingen.
  • Wandsteunen zijn er voor twee toepassingen: om een schuifdeursysteem verder naar voren te laten komen (wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een kozijn), of om twee schuifdeuren voor elkaar langs te laten lopen.

Benieuwd naar accessoires? Bekijk alle accessoires

Optioneel: Kies uitbreidingen

Met uitbreidingssets kan je een dubbele schuifdeur maken. Denk daarbij aan een tussenrail en extra hangrollen voor de tweede deur.

schuifdeursysteem dubbel
Benieuwd naar uitbreidingen? Bekijk alle uitbreidingen

Hoe monteer ik een schuifdeursysteem?

Je schuifdeursysteem kan je op een stenen, betonnen en houten wand bevestigen. De systemen hebben een maximale draagkracht van 100 kg, en bestaan uit rails van 2 meter breed die een deur van ongeveer 1 meter breed kunnen hebben. Bekijk de video hieronder voor jouw type muur.

Gipswand niet geschikt

Gipswanden zijn niet geschikt om een schuifdeursysteem aan te monteren, omdat zij het gewicht ervan niet kunnen dragen. Monteer je systeem daarom enkel aan een stenen, betonnen of houten wand!

Stenen en betonnen muur

Houten muur

Hoe monteer ik spreidankers?

Bij het meegeleverde bevestigingsmateriaal zitten zogenaamde ‘spreidankers’. Het monteren van deze spreidankers gebeurt door eerst met een slagpen/centerpons een tik te geven in de spreidankers, waardoor deze zich spreiden. Vervolgens kan de bout worden ingedraaid. Het spreiden van de ankers gebeurt dus niet door het aandraaien van de bouten!

Liever een glazen schuifdeur?

Dan heb je een speciaal schuifdeursysteem nodig. Bekijk hier onze schuifdeursystemen voor glazen deuren.

Top-uitvoeringen

Bij de schuifdeursystemen Basic, Modern en Wheel kan je ook nog kiezen voor een topuitvoering. Het schuifdeursysteem wordt dan op de deur gemonteerd, in plaats van aan de voorkant. Het deurbeslag springt dan minder in het oog, waardoor de deur een meer bescheiden uitstraling krijgt. Hieronder zie je een voorbeeld van het verschil in uiterlijk:

Top-uitvoering

Beschikbaar in de stijlen Basic, Modern en Wheel.

top gemonteerd

Normale uitvoering

Beschikbaar in alle vier de stijlen.

voorkant gemonteerd

Een schuifdeur op maat monteren

Wil je een iets langer schuifdeursysteem? Dan kun je hiervoor gebruik maken van tussenrails. Zo’n tussenrail is verkrijgbaar in 45 cm en 90 cm. Ook kun je trouwens extra hangrollen, geleidehouders en afstandshouders kopen. En door al deze extra’s kun je je schuifdeursysteem ook voor een dubbele schuifdeur gebruiken! Dit soort aanvullende artikelen wordt bij HORNBACH inclusief bevestigingsmateriaal geleverd.

Hoe kan ik twee schuifdeuren voor elkaar langs laten schuiven?

Om een schuifdeursysteem voor elkaar langs te laten lopen zijn speciale wandsteunen verkrijgbaar. Deze steunen zijn speciaal geschikt voor twee schuifdeursysteemsets van twee meter. De steunen zijn bedoeld voor montage aan de wand en worden per set van vijf geleverd.

Let op! Deze wandsteunen kunnen niet gecombineerd worden met de schuifdeursysteemsets Wheel en Wheel Top.

Boodschappenlijstje

Ontdek meer!

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij HORNBACH gemakkelijker te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer informatie

x