Handleiding

Ramen vervangen

Ramen vervangen

Hoe vervang ik zelf mijn ramen? Lees hier onze stap voor stap handleiding! Zowel ramen met houten als kunststof kozijnen kan de geoefende klusser zelf vervangen en monteren.

Voor elke gevel en elke bouwstijl is er een bijpassend raam. Zowel ramen met houten als kunststof kozijnen kunnen zonder problemen door een geoefende klusser worden vervangen en gemonteerd. Wij laten je hier zien hoe je zelf stap-voor-stap ramen kunt vervangen!

Dit heb je nodig voor je project

Stap voor stap: ramen vervangen

01

Als eerste moet je het oude raam uit het kozijn tillen.

 Stap 1 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH
02

Vervolgens kun je het oude kozijn doorzagen.

 Stap 2 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH
03

Nu kun je de afzonderlijke delen er stuk voor stuk uit nemen. Eventuele schade aan het pleisterwerk, metselwerk of de isolatie kun je nu nog herstellen. Voordat je het nieuwe raam er in kunt zetten, moet je de sluitpennen van het nieuwe raam eruit slaan en het raam uit het kozijn nemen. Sla de onderlegklemmen van staalplaat erin en boor de pluggaten in het raamkozijn.

 Stap 3 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH
04

Plak vervolgens de meegeleverde compressieband voor de afdichting tussen het kozijn en het metselwerk op het raamkozijn.

 Stap 4 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH
05

Zet het raamkozijn zo in de muuropening, dat het ruwweg naar alle kanten is uitgelijnd. Zet het met wiggen vast en lijn het nu gelijkmatig uit. Test de functie van het raam door hem provisorisch in het kozijn te hangen en uit te proberen. Het raam moet daarbij wel stevig in de raamopening zitten!

 Stap 5 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH
06

Boor daarna de pluggaten in het metselwerk en zet de kozijnankers erin. Nu kun je de vleugel er weer inhangen en de functie nog een keer controleren.

 Stap 6 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH
07

Met de schroeven kun je het raam goed afstellen.

 Stap 7 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH
08

Nu moet je alleen nog de spleet tussen raamkozijn en metselwerk met pu-schuim vullen. Zorg ervoor dat de voeg aan de binnenkant dampdicht is. Wanneer het schuim droog is, kun je de uitpuilende resten eraf snijden en de wiggen verwijderen. Holle ruimten vul je nog een keer bij met schuim.

 Stap 8 . Ramen vervangen . Handleiding . HORNBACH