Handleiding

Radiator monteren

Radiator monteren

Hoe monteer ik zelf mijn radiator? Dat leggen we stap-voor-stap uit! Het is eenvoudiger dan je denkt! Lees wat je nodig hebt en hoe ‘t werkt.

Dit heb je nodig voor je project

Stap-voor-stap handleiding

01

De beste plaats voor de radiator is onder het raam. De nodige luchtcirculatie voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte is hier het best. De lucht in de ruimte wordt bij de radiator verwarmd en stijgt naar boven. Koude lucht stroomt bijvoorbeeld door deuropening.

 Stap 1 . Radiator monteren
02

De bevestiging van de radiator doe je met een bevestigingsset. Teken met een waterpas af waar de ophangbeugels moeten komen. Deze stel je in op de hoogte van de radiator.

 Stap 2 . Radiator monteren
03

Bepaal vervolgens de gaten voor de bevestiging aan de muur zo, dat tussen de radiator en de vloer en aan de bovenkant tussen de radiator en de vensterbank minstens 10 cm ruimte zit. Na het bevestigen van de bevestigingsset stel je de afstand van de radiator tot de muur in.

 Stap 3 . Radiator monteren
04

Zet nu de radiator op de bevestigingsset en veranker hem stevig met de montage armen aan de zijkant. Draai vervolgens alle schroeven vast.

 Stap 4 . Radiator monteren
05

Na de montage van de radiator, is het nu tijd om de aansluitingen voor de aan- en afvoer te monteren. De beide aansluitingen mag je niet verwisselen. Afhankelijk van hoe de buizen lopen, kun je ze rechts of links op de radiator aansluiten of kun je de radiator draaien. De aansluiting van de aan- en afvoer kun je het best met een aansluitklep (radiatorkoppeling) doen. Wanneer de buizen uit de muur komen, gebruik je een hoekkoppeling. Als ze uit de vloer komen, gebruik je een rechte koppeling.

 Stap 5 . Radiator monteren
06

Kijk of de schroefdraad van de aansluiting licht opgeruwd is. Voor het afdichten omwikkel je de schroefdraad met een dunne, brede strook hennep, tegen de richting van de latere indraairichting in. De hennepwikkeling smeer je in met afdichtpasta en dan draai je de aansluitingen er eerst met de hand en vervolgens met een passende steeksleutel in. Draai als het kan de schroefdraad daarna niet meer terug, omdat dan de hennepafdichting losraakt. In dat geval moet je het aansluitdeel er helemaal uitdraaien en opnieuw afdichten.

 Stap 6 . Radiator monteren
07

Dicht het onderste gedeelte van de thermostaatklep met hennep af (zoals hierboven beschreven) en draai het in de rechter of linker opening bovenaan de radiator. Draai het onderste gedeelte van de thermostaatklep nu eerst met de hand een paar slagen om en daarna draai je het met de steeksleutel er helemaal in totdat het aansluitstuk voor het bovenste deel naar voren wijst. Verwijder de plastic dop en schroef het bovenste deel van de thermostaatklep erop. Zet op de bovenste aansluitopening aan de andere kant een ontluchtingsdop en sluit alle andere aansluitopeningen af met een blinde stop.

 Stap 7 . Radiator monteren

Projecten die ook interessant kunnen zijn