Handleiding

Radiator vervangen

Radiator vervangen

Hoe vervang ik zelf mijn oude radiator? Dat leggen wij stap-voor-stap uit! Met deze handleiding kan je ‘t eenvoudig zelf doen. Aan de slag!

Dit heb je nodig voor je project

Stap-voor-stap: radiator vervangen

01

Vlakke radiatoren zijn verkrijgbaar met 4-voudige, 6-voudige en 8-voudige aansluitingen. Radiatoren met 6-voudige en 8-voudige aansluitingen kun je ook aan de onderkant aansluiten.

 Stap 1 . Radiator vervangen
02

Met behulp van de radiatorkoppelingen kun je de nieuwe radiator aansluiten. Wikkel om het schroefdraad van de koppeling hennep. Zo realiseer je een waterdichte aansluiting.

 Stap 2 . Radiator vervangen
03

Op het hennep breng je afdichtpasta of hennpevet aan en verdeel je dit goed door het uit te smeren. Draai nu de radiatorkoppeling in de radiator en zet deze met behulp van een radiatorsleutel vast.

 Stap 3 . Radiator vervangen
04

Om radiatoren in de toekomst probleemloos te kunnen weghalen monteer je een onderblok op de toe- en afvoerleidingen. Op dit onderblok sluit je de radiator aan.

 Stap 4 . Radiator vervangen
05

Het onderblok heeft zelfdichtende koppelingen waardoor je hier geen hennep hoeft te gebruiken. De koppelingen draai je met een steeksleutel vast. Het onderblok heeft twee ingebouwde afsluitkranen waarmee de toevoer- en afvoerleiding door middel van twee stelschroeven zijn dicht te zetten.

 Stap 5 . Radiator vervangen
06

De paneelradiator is aan de muur te bevestigen met een bevestigingsset van Rofix L-consoles. Deze Rofix L-consoles zijn in verschillend hoogtes verkrijgbaar. Gebruik hiervoor een universele bevestigingsset.

 Stap 6 . Radiator vervangen
07

Leg de precieze positie van de beide bevestigingsbeugels vast en markeer de benodigde boorgaten voor de bevestiging met de schroeven. Na de montage moet de radiator naar boven min. 10 cm lucht hebben tot een uitstekende vensterbank en tot de vloer min. 15 cm.

 Stap 7 . Radiator vervangen
08

Bij het boren van de bevestigingsgaten moet je erop letten, dat bij de boorgaten geen leidingen in de muur liggen die je kunt beschadigen. Gebruik hiervoor een leidingdetector. Hiermee stel je vast of er op de aangetekende boorpunten leidingen lopen.

 Stap 8 . Radiator vervangen
09

Schroef de bevestigingsbeugels vast. Zorg ervoor dat de beugels horizontaal en verticaal goed zijn uitgelijnd.

 Stap 9 . Radiator vervangen
10

Zet de radiator onderaan en bovenaan in de radiatorbeugels vast. Bij een Rofix L-console klik je de paneelradiator vast. Dit werkt met een veersysteem.

 Stap 10 . Radiator vervangen
11

Controleer met de waterpas nog een keer of de radiator recht zit. Als je de bevestigingsset correct hebt gemonteerd, hangt de radiator nu ook recht.

 Stap 11 . Radiator vervangen
12

Verbind de aansluitingen van de radiator nu met het onderblok. Draai de beide wartelmoeren eerst met de hand en daarna met de steeksleutel vast.

 Stap 12 . Radiator vervangen
13

Draai na het verwijderen van de afdekkappen de beide kogelkranen met een schroevendraaier er op.

 Stap 13 . Radiator vervangen
14

Het thermostaatventiel schroef je in de daarvoor bestemde opening en draai ze vast met de steeksleutel.

 Stap 14 . Radiator vervangen
15

Zet de thermostaatknop erop en draai deze op de kartelmoer vast.

 Stap 15 . Radiator vervangen
16

Ontlucht alle radiatoren van beneden naar boven en controleer de waterdruk. Vul indien nodig het systeem bij tot de voor de installatie voorgeschreven waterdruk. Zodra er water uit de ontluchtingsopening komt, draai je de ontluchtingsschroef dicht.

 Stap 16 . Radiator vervangen

Projecten die ook interessant kunnen zijn