0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-09-23 om 02:50 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Het beste infraroodpaneel kiezen

Het beste infraroodpaneel kiezen

Gezonder, efficiënter en direct warm. Dát zijn infraroodpanelen! Maar welke moet ik kiezen? Lees hoe deze manier van verwarmen werkt, waar je op moet letten, en welke het beste bij jou past!

Gezonder, efficiënter en direct warm.
Dat maakt infraroodpanelen uniek!

Infraroodpanelen worden snel populair. De Nederlandse overheid wil in 2050 van het gas af zijn, en daarom is deze manier van verwarmen dé toekomst. Hoe werken infraroodpanelen, waar moet ik op letten, en wat is het beste voor mij? Wij leggen het uit!

Infraroodpaneel kiezen . HORNBACH . Aan de wand of muur 1
Infraroodpaneel kiezen . HORNBACH . Aan de wand of muur 3

Hoe werken infraroodpanelen?

Infraroodpanelen werken op elektriciteit en verwarmen één plek in huis, zoals een zithoek, badkamer, of eettafel. Dit doen ze met langgolvige infraroodstraling, die niet doordringt in je huid. Wanneer je in het bereik van het paneel zit, voelt het net alsof je in de echte zon zit. Een infraroodpaneel verwarmt zeer efficiënt. Doordat alleen het gebied onder (óf naast) het paneel verwarmd wordt, gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van de lucht om je heen. Een infraroodpaneel veroorzaakt geen luchtcirculatie in huis, en dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Kortom, een toekomstbestendig, stijlvol en gezond alternatief voor je huidige verwarming!

Wat is het verschil met andere soorten verwarming?

Het grootste verschil is de manier van verwarmen. De verwarming in de meeste huizen van Nederland werkt door middel van convectie. De radiator verwarmt namelijk de lucht in huis, waardoor de lucht ook gaat bewegen. Het opwarmen van lucht is echter niet efficiënt. Het duurt namelijk lang, en de warmte verwaait ook snel. Zonde van de energie!

Een infraroodpaneel is veel efficiënter: het verwarmt jou én de objecten die in het bereik liggen, in plaats van de lucht om je heen. En het beste? Zodra je het paneel aan doet, is het direct warm! Er hoeft namelijk geen energie verspild te worden om eerst lucht op te warmen, voordat jij het warm hebt. Alles wat in het bereik van het paneel ligt, houdt de warmte goed vast en geeft het ook weer af aan andere objecten in de buurt.

Infraroodpaneel kiezen . HORNBACH . Hoe werkt een infraroodpaneel?

Voordelen van infraroodpanelen

1. Direct warm

Geen opwarmtijd nodig! Als je het paneel aandoet, voel je de warmte meteen.

2. Efficiënter in gebruik

De infraroodstraling verwarmt het gebied direct onder (óf naast) het paneel. Er gaat daarbij geen energie verloren aan het onnodig opwarmen van de lucht in huis.

3. Minder tocht

Infraroodstraling verwarmt jou direct, in plaats van de lucht in huis. Daardoor gaat er ook geen lucht circuleren, waardoor tocht minder vrij spel heeft.

4. Minder droge lucht

Doordat niet de lucht, maar juist jíj verwarmd wordt, wordt de lucht ook niet droog. Dat is beter voor o.a. je ogen en luchtwegen!

5. Minder condens en schimmelvorming

Is de lucht vochtig, zoals in een badkamer? Doordat de vochtige lucht niet wordt opgewarmd, ontstaat er minder condens. Dat voorkomt schimmel!

6. Kan allergische reacties voorkomen

Omdat er geen luchtcirculatie ontstaat, kunnen stof en pollen zich minder makkelijk verplaatsen in huis. Wel zo prettig als je voor één ervan allergisch bent!

7. Stijlvolle toevoeging aan je interieur

Het strakke en elegante design zorgt voor een unieke look aan jouw wand of plafond!

Wat is langgolvige infraroodstraling?

Langgolvige straling kan je vergelijken met de aangename zonnestralen van onze zon. Het grote verschil: zonnestralen kan je zien, en infraroodstraling niet! Het woord ‘straling’ klinkt misschien eng, maar dat is het niet. Het is namelijk een vorm van energie die wordt omgezet in warmte die wij kunnen voelen. En doordat de straling langgolvig is, dringt het niet door in je huid.

Is langgolvige infraroodstraling ongezond?

Nee, de straling van een infraroodpaneel is niet schadelijk voor de gezondheid. Infraroodpanelen gebruiken namelijk stralen met een lange golf (type C), die niet doordringen in je huid. Ze geven geen gevaarlijke uv-straling af, in tegenstelling tot de zon. Het grote voordeel: de aangename warmte van een infraroodpaneel voelt net alsof je in de echte zon zit, maar dan zonder blootgesteld te worden aan uv-straling.

Infraroodpaneel kiezen . HORNBACH . Aan de wand of muur 4

Waar moet ik op letten?

Hoofdverwarming of bijverwarming? Bepaal jouw doel!

Voor de meeste huishoudens is het realistisch om enkele infraroodpanelen op te hangen in huis, in plaats van álle verwarming in huis te vervangen. Je gebruikt de panelen in dat geval als bijverwarming.

Bij het gebruiken als hoofdverwarming komt iets meer kijken. Je moet dan alle plekken in huis die jij verwarmd wil hebben, voorzien van een apart paneel. Ook moet je voldoende stroom kunnen opwekken.

Bevestigen: aan plafond of muur?

Hoe en waar moet je een infraroodpaneel plaatsen? Meestal is aan het plafond het handigst. Dan zitten er vaak geen objecten tussen het paneel en het gebied dat verwarmd moet worden. Als er belemmeringen tussen zitten, kunnen de stralen jou niet goed genoeg bereiken. Verwarmen van bovenaf kan overigens uitstekend: de gerichte warmte van het paneel gaat namelijk niet aan de lucht verloren, in tegenstelling tot bij normale elektrische verwarmers. Een plafondpaneel van Eurom wordt standaard geleverd met externe thermostaat.

Aan de muur monteren kan ook, maar dan moet je ervoor zorgen dat er niets in de weg staat. Een verstandige keuze is om het infraroodpaneel iets hoger op de muur te hangen dan een traditionele verwarming. Wist je trouwens dat een infraroodpaneel ook stijlvolle toevoeging aan je interieur is? Hoe je hem ook bevestigt: infraroodpanelen van Eurom hangen altijd geborgd, en kunnen niet loskomen!

Hoe je een infraroodpaneel moet aansluiten? Simpel! Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Met kabelgoten kan je het snoer netjes wegwerken.

Automatisch en op afstand bedienen met wifi

De temperatuur van een infraroodpaneel pas je eenvoudig aan met je smartphone. Met de Eurom Smart App kan je zelfs een schema instellen, met tijden waarop het paneel automatisch aan en uit moet gaan. Heeft jouw huidige verwarming geen timer? Dan is een infraroodpaneel een nóg betere upgrade voor in huis! Je kan elk paneel apart, of zelfs tegelijkertijd bedienen.

Infraroodpaneel als bijverwarming

Infraroodpanelen gebruiken als bijverwarming is voor veel huishoudens het meest realistisch. Een infraroodpaneel blinkt namelijk uit in het verwarmen van één specifieke plek in de ruimte(s) waar je vaak bent. Zit je vaak op de bank tv te kijken, of achter je bureau in de werkkamer? Of wil je verwarmd worden zodra je de badkamer instapt? Dan bieden infraroodpanelen de beste uitkomst. Zolang je in het bereik van het paneel blijft, voel je de warmte. Als je buiten de verwarmde “zone” gaat, voel je geen warmte meer. De lucht buiten die zone wordt namelijk niet verwarmd.

Juist omdat een infraroodpaneel direct warm is zodra hij aangaat, is hij geschikt als bijverwarming. Zo lang hij nodig is gaat hij aan en als je de verwarmde “zone” verlaat, kan hij direct weer uit. Door doelgericht te verwarmen kan je de centrale verwarming in huis tot wel 3 graden lager instellen. Efficiënt, en goed voor de portemonnee!

Infraroodpaneel als hoofdverwarming

Wil je álle verwarming in huis vervangen met infraroodpanelen? Bedenk dan wel eerst het volgende:

 • Bereken hieronder hoeveel wattage je minimaal nodig hebt aan verwarming in elke ruimte. Daarmee bepaal je hoeveel panelen je moet hebben.
 • Een goed geïsoleerd huis hebben is belangrijk. Anders gaat er warmte verloren via ramen, wanden en je vloer, wat zonde is van de energie.
 • Zelf stroom opwekken (bijvoorbeeld met zonnepanelen) is aangeraden om duurzaam gebruik te maken van je infraroodverwarming.
 • Als je niet zelf stroom opwekt, heb je mogelijk extra stroomaansluitingen en groepen in je meterkast nodig. Dit kan extra vaste kosten betekenen.

Hoeveel panelen heb je nodig? Bereken het zelf!

Ga jij je huis compleet verwarmen met infraroodpanelen? Bereken eenvoudig hoeveel panelen je nodig hebt! Let op: deze berekening geldt als enkel als richtlijn voor wat je minimaal nodig hebt per ruimte.

 1. Bereken het volume (L x B x H) van de ruimte.
  Bijvoorbeeld: 400 cm x 359 cm x 250 cm = 35 m³
 2. Vermenigvuldig het volume met 26.
  35 m³ x 26 = 910 watt.

Dit wattage heb je minimaal nodig om de ruimte te verwarmen. Rond voor de zekerheid altijd naar boven af! Het te verwarmen gebied moet binnen 3 meter van het paneel zijn. Als het plafond hoger is, is het verstandig meer advies in te winnen.

Infraroodpaneel kiezen . HORNBACH . Als hoofdverwarming gebruiken . Hoe veel panelen nodig?

Voordelen van EUROM

Wil je een betrouwbaar en robuust infraroodpaneel kopen? Dan vind je tussen de panelen van Eurom áltijd degene die het beste is voor jouw huis. De panelen van Eurom hebben de volgende voordelen:

1. Veiligheid en keuringen

 • Alle infraroodpanelen van Eurom hebben oververhittingsbeveiliging.
 • Elk paneel hangt geborgd aan jouw plafond of muur. Hij kan niet loskomen!
 • De panelen zijn betrouwbaar getest naar internationale richtlijnen en normen.

2. Eenvoudig zelf plaatsen en aansluiten

 • Het paneel werkt op stroom. Je hoeft dus geen leidingen aan te leggen!
 • Voor het veilige ophangsysteem hoef je slechts één beugel op te hangen.
 • Hangt je paneel? Stekker erin, en je kan hem direct gebruiken!

3. WiFi bediening met Eurom Smart App

 • Met je smartphone kan je de temperatuur aanpassen .
 • Door slimme tijdschema’s in te stellen bespaar je nog meer energie.
 • Bedien meerdere panelen in huis met dezelfde app.

Veelgestelde vragen

Welk infraroodpaneel moet ik kiezen?

Bedenk eerst of je het paneel aan het plafond of aan de muur gaat bevestigen. Bereken vervolgens eenvoudig hoeveel minimum watt je nodig hebt voor jouw ruimte(s). Hoe hoger het benodigde wattage, hoe groter je paneel moet zijn. Ontdek ons assortiment om de alle formaten en wattages van de panelen te bekijken!

Wat verbruikt een infraroodpaneel?

Een infraroodpaneel van 350 watt (60 x 60 cm) verbruikt 0.35 kilowatt per uur. Dat kost je €0,07 per uur met een energieprijs van €0,21 per kWh. Hoe groter het formaat van het paneel, hoe meer watt hij zal gebruiken.

Ontvang persoonlijk advies in jouw vestiging!

Wil je meer advies en uitleg over infraroodpanelen? Kom langs in jouw dichtstbijzijnde HORNBACH-vestiging! Onze vakmensen kunnen je álles vertellen, en doen dat ook nog eens gratis en voor niets. Dát is de service van HORNBACH!

Bekijk nog meer advies

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven