0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 03-12-23 om 15:10 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

De beste elektrische kachel kiezen

De beste elektrische kachel kiezen

Wanneer het buiten kouder wordt, is één ding wel belangrijk: dat het binnen lekker warm is. Maar hoe krijg je die fijne warmte in huis? Kies hiervoor de juiste elektrische verwarming of kachel. Hoe weet je welke elektrische kachel het best bij jou past? Wij helpen je graag de juiste keuze te maken. Alles over verschillende soorten en de voor- en nadelen van elektrische kachels lees je hier!

Vind jouw perfecte kachel

Wanneer je een ruimte niet kunt verwarmen met een radiator via een cv-ketel, of wanneer je alleen een klein oppervlak wil verwarmen, dan kan een elektrische kachel een oplossing zijn. Hoe werkt een elektrische kachel? Deze sluit je aan op netstroom. Hoe de kachel zelf vervolgens werkt lees je hieronder. Welke elektrische kachels zijn er en welke verwarming is de beste voor jouw situatie? Hieronder hebben we de soorten op een rijtje gezet!

Advies over elektrische kachels

De beste elektrische kachel kiezen | ventilatorkachel | HORNBACH

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een elektrische kachel met, het woord zegt het al, een ventilator. Bij dit type verwarming wordt de warmte verplaatst door middel van de ventilator. Hierdoor is de ruimte extra snel opgewarmd. De ventilator van de kachel maakt een ruisend geluid; dit kan als storend worden ervaren. Daardoor is een ventilatorkachel beter geschikt om kort aan te staan. Zo kan hij snel een ruimte opwarmen en kun jij genieten van je warme ruimte!

Voor- en nadelen van een ventilatorkachel

+ snelle opwarming van de ruimte

- ruisend geluid ventilator

- ventilator verplaatst stof

De beste elektrische kachel kiezen | convectorkachel | HORNBACH

Convectorkachel

Een convectorkachel werkt door middel van convectie: de opgewarmde lucht stijgt en drukt de koude lucht naar beneden, die weer opgewarmd wordt. Hetzelfde als de centrale verwarming dus. Ook warmt de ruimte op dezelfde manier op. Deze luchtcirculatie verplaatst wel stof en kan voor tocht zorgen. Ook duurt het langer voordat de ruimte goed is opgewarmd. Een voordeel van de convectorkachel is dat deze geruisloos is, waardoor deze goed als permanente verwarming gebruikt kan worden.

Voor- en nadelen van een convectorkachel

+ geluidloos

+ zeer efficiënt

- minder snelle opwarming van de ruimte

- convectie veroorzaakt luchtcirculatie door de ruimte

De beste elektrische kachel kiezen | keramische kachel | HORNBACH

Keramische kachel

Een keramische kachel creëert warmte door een verwarmingselement. Dit element wordt niet zo warm, waardoor de kachel veiliger is om aan te raken dan andere kachels. Handig met kinderen of huisdieren in de buurt. Door de lagere temperatuur van het element verbranden stofdeeltjes niet gauw en ontstaat er niet de typische verwarmingsgeur. Het verwarmingselement is wél effectief qua warmte. Je kunt de ruimte goed warm krijgen. Een keramische kachel heeft vaak een ventilator die de warmte de ruimte in blaast. Dit maakt geluid en kan stof verplaatsen.

Voor- en nadelen van een keramische kachel

+ snelle opwarming van de ruimte

+ (kind)veilig: element wordt niet te heet

+ energiezuinig

- ruisend geluid ventilator

- ventilator verplaatst stof

De beste elektrische kachel kiezen | infraroodverwarming | HORNBACH

Infraroodverwarming

Een infraroodverwarming gebruikt langegolf infraroodstraling. Dit is vergelijkbaar met de warmte van de zon. Dit is ook direct voelbare warmte die langzaam in de meubels en muren trekt. Deze objecten geven de warmte later weer langzaam af. Dit is een erg efficiënte manier van verwarmen en de warmte verwaait niet. In tegenstelling tot een straalkachel zit er in infraroodpanelen geen lampen die extra licht afgeven. Een nadeel van infraroodverwarming is dat het niet de hele ruimte verwarmt. Je moet in het bereik van de infraroodverwarming zitten om de warmte te voelen.

Voor- en nadelen van infraroodverwarming

+ geluidloos

+ warmte snel voelbaar

+ geen stofcirculatie

+ geen uitdroging van de lucht

- warmte voornamelijk voelbaar in bereik van het paneel

De beste elektrische kachel kiezen | straalkachel | HORNBACH

Straalkachel

Een straalkachel werkt door korte- of middengolf infraroodverwarming. Dat betekent: direct voelbare warmte. Deze elektrische kachel verwarmt de huid en is daardoor geschikt voor ruimtes die minder geïsoleerd zijn, omdat de warmte niet zo verwaait. Denk aan de schuur of bijkeuken. De straalkachel kan ook in de badkamer gebruikt worden, als hij de juiste isolatieklasse heeft (IP24 of IP65). Een voordeel van de straalkachel is dat deze niet eerst hoeft op te warmen. De lucht gaat niet circuleren en verplaatst dus geen stof.

Voor- en nadelen van een straalkachel

+ geluidloos

+ warmte direct voelbaar

+ geen stofcirculatie

+ geen uitdroging van de lucht

- niet alleen warmte, ook licht

De beste elektrische kachel kiezen | radiatorkachel | HORNBACH

Radiatorkachel

Een radiatorkachel werkt door middel van convectie (circulatie) én stralingswarmte, de warmte van de kachel zelf. De olie in de kachel wordt opgewarmd, stroomt door de kachel en verwarmt zo de radiatorkachel en de ruimte. Deze elektrische kachel werkt zo erg efficiënt, maar het duurt wat langer voordat de ruimte is opgewarmd. Een radiatorkachel is geruisloos. Deze elektrische kachel is geschikt voor o.a. woonkamer, kantoor en slaapkamer.

Voor- en nadelen van een radiatorkachel

+ geluidloos

+ zeer efficiënt

- minder snelle opwarming van de ruimte

Bij elektrische kachels is het rendement altijd 100%. Dus hoeveel wattage er in gaat komt er als warmte weer uit.

Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik?

Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst. Bij elektrische kachels is het rendement altijd 100%; dus hoeveel wattage er in gaat komt er als warmte weer uit.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

Het aangegeven wattage is ook wat een elektrische kachel verbruikt. De kostprijs van een kachel is dan ook uit te rekenen door het aantal kilowatt te vermenigvuldigen met de stroomprijs. Dus een kachel van 2000 watt is 2 kilowatt. Wanneer de elektriciteitsprijs €0,22 is, dan verbruikt de kachel 2 x €0,22 = €0,44 per uur dat de kachel aanstaat.

Welke elektrische kachel geeft de meeste warmte af?

Een keramische kachel geeft de meeste warmte af, als het gaat om de warmte die direct uit een kachel komt. Een keramische kachel is klein van stuk, maar geeft heel veel warmte af. Toch is deze kachel voornamelijk geschikt als bijverwarming bij een zitplek. Dit komt doordat de warmte niet heel ver de ruimte in geblazen wordt. Een industriële ventilatorkachel stoot bijvoorbeeld minder warmte direct de kachel uit, maar na verloop van tijd kan deze wel de gehele ruimte op een fijne temperatuur houden. Hier duurt het dus langer voor de ruimte is opgewarmd, maar wel wordt de gehele ruimte verwarmd.

Wat is de capaciteit en bereik van elektrische kachels?

Hoeveel capaciteit je nodig hebt hangt af van de ruimte die je wilt verwarmen. Hieronder kun je een indicatie zien van hoeveel watt je moet kiezen als je een ruimte met 15 °C wilt verhogen. Infraroodverwarming is een geval apart, omdat het een totaal andere manier van verwarmen is. Daar kun je bij gemiddelde isolatie 26 watt per 1 m³ aanhouden.

Maximale oppervlakte 7 m²
17 m³
15 m²
37,5 m³
25 m²
62,5 m³
35 m²
87,5 m³
50 m²
125 m³
75 m²
187,5 m³
100 m²
250 m³
Klasse I -
zeer goed geïsoleerd: weinig ramen, geen buitenmuren of (plat) dak
350 775 1300 1825 2625 3925 5250
Klasse II -
goed geïsoleerd: niet teveel ramen, weinig buitenmuren, geen (plat) dak
520 1145 1915 2685 3850 5765 7700
Klasse III -
gemiddeld geoïsoleerd: normale hoeveelheid ramen, een enkele buitenmuur
690 1515 2530 3546 5075 7605 10150
Klasse IV -
matig geïsoleerd: relatief veel ramen en buitenmuren, evt. (plat) dak
860 1885 3145 4405 6300 9445 12600
Klasse V -
slecht geïsoleerd: vrijstaand, veel ramen, (plat) dak enz.
1030 2255 3760 5265 7525 11285 15050
Klasse VI -
zeer slecht geïsoleerd: uitgebouwde serre met veel glas enz.
1200 2625 3475 6125 8750 13125 17500

Bekijk nog meer advies

naar boven