Soorten tuinsproeiers
Droogte is funest voor je tuin. Zorg daarom dat je je tuin goed kunt sproeien! Dit kun je op meerdere manieren doen. Er zijn namelijk verschillende soorten tuinsproeiers.
Heb je een kleine tuin, of alleen
Een tuinslang is ontzettend handig. Je kunt het namelijk combineren met verschillende opzetstukken:
Met deze types heb jij de controle over welk gedeelte van de tuin water krijgt, en hoeveel. Zo kun je bepaalde struiken meer water geven en hoeft bijvoorbeeld je moestuin niet te verzuipen! Maar vanaf een bepaalde grootte van de tuin is een tuinslang ook niet meer handig. Dit omdat je niet elk deel van de tuin kunt bereiken, of omdat je bijvoorbeeld je gazon te weinig water kunt geven.

Je vraagt je vast af of je een tuinslang kan aansluiten op een regenpomp? Het antwoord is ja, je kunt een tuinslang aansluiten op een regenton. Hiervoor heb je een pomp nodig.
Een besproeiingspomp of
De gazonsproeier, ook wel
Deze sproeier is net als de regen: het water valt van bovenaf zachtjes op het gras. Je kunt de gazonsproeier aansluiten op een tuinslang of een tank/regenton met een

Druppelirrigatie is niet alleen voor de landbouw, het kan ook in jouw tuin! Het voordeel van dit systeem is dat elke plant genoeg water krijgt. Zo hoef je niet elke plant apart water te geven. Ideaal dus!
Een
Het irrigatiesysteem is als volgt opgebouwd: het begint met een basisapparaat. Dit zorgt ervoor dat de druk vermindert en tegelijk het water filtert. Aan dit apparaat wordt een verlengbuis of
Combineer verschillende sproeisystemen
Het is heel makkelijk om de verschillende sproeisystemen te combineren! Je kunt de druppelirrigatie combineren met de zwenksproeier voor je gazon, of de verzonken tuinsproeier. En als je sommige planten met de hand wilt sproeien, kun je de rest alsnog aansluiten op een systeem. De keuze is aan jou!
Druppelirrigatie kan op verschillende plaatsen in je tuin worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de juiste methode kiest en je hebt er geen omkijken meer naar!
Voor bloempotten en plantenbakken
- Hoeveel potten of bakken wil je besproeien?
- Wat is de diameter of afmeting van elke pot?
- Hoe lang is het gedeelte in totaal dat je wilt besproeien?
- Is er een buitenkraan aanwezig?
Een systeem van druppelberegening voor

De
De turbinesproeiers worden door waterdruk naar boven geduwd en verdwijnen in de grond als je het water uit zet. Ze zijn dan bijna onzichtbaar, heb je er geen last van, maar doen ze toch hun werk!
De verzonken tuinsproeiers sproeien zonder grote druk en zijn daarom geschikt voor alle planten. Ze kunnen het gazon besproeien, maar ook gewassen en
De waterstraal van het


Tuinbewatering encyclopedie
Weten welke tuinsproeiers er allemaal zijn en wat ze precies doen? Ontdek alle begrippen over tuinsproeiers, sproeisystemen en hun uitleg hier!
Een cirkelsproeier sproeit waterstralen uit kleine sproeiers en draait rond, zodat de tuin gelijkmatig gesproeid wordt. Meestal is de reikwijdte in te stellen. Is dat niet het geval, dan kan de wijdte via waterdruk beĂŻnvloed worden. Bijvoorbeeld door de kraan harder of zachter te zetten.
Een sectorsproeier of pulssproeier sproeit het water heel ver. Het is ideaal voor grotere tuinen, gazons en het wordt vaak in de landbouw gebruikt. Een sectorsproeier staat soms op een statief. De waterstraal wordt voortdurend onderbroken, zodat het de grond niet té hard raakt. Sectorsproeiers kunnen over objecten heen sproeien, maar de straal is te hard voor planten in de directe omgeving.
Een verzonken sproeier of turbinesproeier zie je nauwelijks, als ze niet in gebruik zijn. Ze zijn namelijk verzonken in de tuin of het gazon. Wanneer je het water aanzet, duwt de waterdruk de sproeiers omhoog. Er zijn verschillende sprinklersoorten en -afmetingen, afhankelijk van de gewenste sproeiwijdte.
Een sproeislang is in feite een tuinslang met kleine gaatjes erin. Hier komt een fijne, gelijkmatige nevel uit. Het water komt niet hoog en ver, maar de druppels zijn klein. Hierdoor worden grond en planten voorzichtig bevochtigd en zal de aarde niet worden weggespoeld.
Bij de zwenksproeier of gazonsproeier komen de waterstralen als een waaier uit de sproeigaten, die naast elkaar zitten. Door de waterdruk blijft de zwenksproeier heen en weer gaan, zodat een rechthoekig deel wordt besproeid.
Een waterstopcontact werkt hetzelfde als bij een stopcontact met stroom. Je sluit hem aan op de tuinbesproeiing en sluit daar het waterstopcontact op aan, op een door jou gekozen plek. Wanneer je maar wilt kun je er een tuinslang op aansluiten en direct water gebruiken! Met een deksel erop zorg je ervoor dat er geen vuil in komt.
Een waterverdeler is een tussenstuk. Met deze koppelingen kun je meerdere tuinslangen op een kraan aansluiten.
Een vochtsensor van keramiek en plexiglas plaats je bij de wortels van een plant en meet de vochtigheid van de bodem. Als de sensor is aangesloten op het sproeisysteem, dan geeft de vochtsensor een signaal bij een te droge bodem en start de besproeiing. Is de bodem weer vochtig genoeg, volgens de vooraf ingestelde vochtigheidsgraad, dan stopt het sproeisysteem!
Een besproeiingscomputer bestaat in verschillende uitvoeringen, de een wat luxer dan de ander. Ze regelen het sproeisysteem, ontvangen signalen van de vochtsensor etc.
De watertimer is net als een klok. Je stelt handmatig een bepaalde sproeitijd in. Is de tijd om, dan stopt het sproeisysteem automatisch.
Een basisapparaat wordt tussen de kraan en de tuinslang of leiding geplaatst. Hij filtert het water om de fijnere sproeiers te beschermen tegen vuil. Ook vermindert het de waterdruk.
Een druppelaar geeft het water in druppels aan de planten. Afhankelijk van het systeem kun je ze aan het eind of in het midden van een slang klikken of insteken. Er moet voor in de tuinslang een filter worden ingebouwd, om ervoor te zorgen dat de druppelaars niet verstoppen. Het voordeel van druppelaars is dat het water niet zo snel verdampt, omdat het direct aan de aarde wordt gegeven. Daarnaast wordt de grond niet weggespoeld, en bladeren en bloemen blijven droog. Ook ideaal voor plantenbakken!
Om leidingen en tuinslangen te vertakken zijn er verschillende koppelingen en verdelers, zoals kruisvormige en T-vormige. Een L-stuk leidt de slang om de hoek. Met deze koppelingen worden de leidingen of buizen eenvoudig verlengd. Met sluitventielen kun je buizen en systeemonderdelen tijdelijk afsluiten. Om tuinslangen met een verschillende afmeting/diameter met elkaar te verbinden zijn er reduceerverbinders. Op de uiteinden zet je afsluitdoppen.
Het materiaal van de druppelslang is poreus, zodat het voortdurend kleine druppels aan de planten geeft waardoor het water niet zo snel verdampt. Hierdoor is de bodem constant vochtig. De aarde wordt niet weggespoeld, en bladeren en bloemen blijven droog. Druppelslangen zijn verkrijgbaar met speciale zelfsluitende druppelaars voor onzichtbare, ondergrondse installatie. Of in een eenvoudigere uitvoering voor het monteren boven de grond. Tussen de kraan en de drubbelslang plaats je een gewone tuinslang. Het is ook geschikt voor plantenbakken!