0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-11-23 om 17:43 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Welke tuinpomp is de juiste?

Welke tuinpomp is de juiste?

Een pomp kan zwaar werk licht maken en is ideaal om bijvoorbeeld tuinbewatering aan te voeren. Wij laten jou zien welke verschillende soorten pompen er zijn. Of het nu gaat om een tuinpomp, een huishoudwaterpomp, of een afvalwaterpomp: bij ons vind je een breed assortiment pompen voor elk doeleinde!

Een pomp kan zwaar werk licht maken en is ideaal om bijvoorbeeld tuinbewatering aan te voeren. Wij laten jou zien welke verschillende soorten pompen er zijn. Of het nu gaat om een tuinpomp, een huishoudwaterpomp, of een afvalwaterpomp: bij ons vind je een breed assortiment pompen voor elk doeleinde!

Bekijk hier het overzicht

Tuinpomp overzicht | HORNBACH

Tuinpomp

Het aanbod aan tuinpompen is groots. Afhankelijk voor welk doel je een tuinpomp nodig hebt, bieden wij jou in de vestiging of in de Onlineshop verschillende pompen aan met het benodigde vermogen.

Oriënteer je hierbij vooral op de grootte van de tuin of op de plaatselijke omstandigheden zoals een helling. Mocht je een stuk grond op een helling willen besproeien, dan moet je een waterpomp met een grote transporthoogte inzetten (5 bar is genoeg voor 50 meter). Ook als tussen pompuitgang en bijvoorbeeld waterkraan een hoogte moet worden overwonnen, moet je daar bij de keuze van de pomp rekening mee houden.

Tuinpomp | HORNBACH

Huishoudwaterpomp

Een huishoudwaterpomp zorgt voor een gelijkmatige waterdruk. Dit is met name van belang indien je het opgevangen regenwater in huis wilt gebruiken. Veel apparaten, zoals bijvoorbeeld een wasmachine, hebben een gelijkmatige waterdruk nodig. Verder is een huishoudwaterpomp ook geschikt voor de bediening van grasveldsproeiers of sproei-installaties in een broeikas.

Huishoudwaterpomp | HORNBACH

Dompelpomp

Dompelpompen zijn geschikt voor het gebruik onder water. Daarom hebben ze een waterdichte constructie. Let er wel op dat de toegelaten dompeldiepte niet wordt overschreden. Ze zijn verkrijgbaar als verplaatsbare of vaste pompen.

Dompelpompen worden zowel gebruikt in vuil water (afvalwaterpomp) als in andere wateren (zoals bijvoorbeeld zwembaden). Let hierbij op de maximale korrelgrootte die door de pomp getransporteerd kan worden.

Deze pompen worden vaak gebruikt in kelders of voor het leegmaken van pompschachten en containers voor percolatiewater.

Om heel lage waterstanden (tot op een paar millimeter) te kunnen wegpompen, moet je of een vlakzuigende pomp inzetten of een bij je dompelpomp passend vlakzuigopzetstuk kopen.

Dompelpomp | HORNBACH

Pomp voor waterreservoirs

Voor waterreservoirs kun je zowel een zuigpomp als een dompelpomp gebruiken.

Zuigpomp:
Een zuigpomp is vooral geschikt als niet op grote hoogten moet worden gepompt (vanwege de aanzuighoogte). Via een aanzuigbuis wordt de pomp met het waterreservoir verbonden. De buis gaat dan vanuit de pomp naar de betreffende verbruikers in huis of tuin. Als opstelplek voor de pomp is met name een kelder of een tuinschuur geschikt. Let op dat je een vorstbestendige plek uitkiest.

Dompelpomp:
De werkwijze van een dompelpomp vind je onder dompelpompen. Het belangrijke voordeel van een dompelpomp is dat deze direct in het waterreservoir kan worden geplaatst wat ruimte in huis bespaart en ook lawaai in huis voorkomt.

Pomp voor waterreservoirs | HORNBACH

Grondwaterpomp

Grondwaterpompen zijn over het geheel genomen dompelpompen. Ze worden rechtstreeks in het water gedompeld. Kenmerkend voor een grondwaterpomp is de slanke constructie en de koeling van de motor door middel van het omringende water. Door de slanke constructie kan de grondwaterpomp in nauwe boorgaten worden geplaatst.

Let bij aankoop van een grondwaterpomp op de volgende zaken:

  • Benodigde hoeveelheid water.
  • Diameter van de bron.
  • Diepte van de bron.
  • Hoogteverschil tussen het waterpeil in de bron en de verbruiker (aanzuighoogte).
  • Benodigde druk op de toevoerplek.

Dit type dompelpomp wordt vooral toegepast voor tuinbewatering en voor de drinkwatervoorziening.

Grondwaterpomp | HORNBACH

Regentonpomp

Het goede en vooral het voordelige komt van boven: gebruik gratis regenwater! Met een regentonpomp bespaar je je ook het moeizaam scheppen van water uit regenton. Hang gewoon de pomp in de regenton en vul je gieters. Of sluit rechtstreeks een slang aan op de pomp en verdeel het water over de tuin.

Regentonpomp | HORNBACH

Centrifugaalpomp

De werkwijze van een centrifugaalpomp is eenvoudig: in de behuizing van de pomp draait een loopwiel rond de aandrijfas. Zodra de pomp met water is gevuld en deze wordt ingeschakeld, werkt het loopwiel door de draaiende beweging als een centrifuge. Het water wordt door de middelpuntvliedende kracht aangezogen.

Door de robuuste constructie is deze pomp nauwelijks gevoelig voor schade. Centrifugaalpompen worden bijvoorbeeld ingezet voor het leegpompen van kelders en garages bij overstromingen, voor het besproeien van velden of voor het vullen en legen van tanks.

Centrifugaalpomp | HORNBACH

Handpomp

De meeste handpompen zijn zogenaamde zuigerpompen of zwengelpompen.

Deze bestaan gewoonlijk uit een zuiger die in een cilinder loopt en uit een toe- en afvoer voor vloeistoffen. Als de hendel naar boven wordt bewogen, wordt vloeistof door een ventiel in de zuiger aangezogen. Door de hendel neer te laten, wordt de vloeistof door een ander ventiel uit de pomp gedrukt.

Handpompen kunnen zowel als decoratie in de tuin worden gezet en natuurlijk ook gebruikt worden voor het oppompen van water.

Handpomp | HORNBACH

Begrippen uit de pomptechniek

Aanzuighoogte

Met de aanzuighoogte wordt het hoogteverschil aangeduid tussen het oppervlak van de te pompen vloeistof en de locatie van de pomp.

Druk

De door de pomp uitgeoefende druk heeft effect op de transporthoogte van de pomp (0.1 bar per meter).

Inschakelduur

Niet elke pomp is geschikt voor continu bedrijf (bijvoorbeeld als de opmerking ‘geschikt voor continu bedrijf’ ontbreekt). Veel pompen hebben een pauze nodig om af te koelen. Hoe lang een pomp aan één stuk mag worden gebruikt, kun je vinden in de technische gegevensbladen van het product.

Dompeldiepte

De dompeldiepte geeft de maximale waterdiepte aan waarin de afdichting van de behuizing bestand is tegen de waterdruk.

Vlakzuiger-opzetstuk

Veel pompen kunnen een klein restje water niet verwerken. Met behulp van het vlakzuigeropzetstuk kunnen in dergelijke gevallen ook kleine beetjes water worden weggepompt.

Transporthoogte

De maximale transporthoogte is gebaseerd op de door de pomp geleverde druk (0,1 bar per meter).

De transporthoogte is altijd inclusief de maximale aanzuighoogte, dus vanaf het punt waarop het water wordt getransporteerd tot aan het punt waar het water wordt weggenomen.

Transporthoeveelheid

De transporthoeveelheid geeft de maximale hoeveelheid water aan die in een bepaalde periode kan worden getransporteerd.

De gegevens zijn in liters per minuut (l/min) of liters per uur (l/h).

Korrelgrootte

De korrelgrootte geeft aan hoe groot de vuildeeltjes mogen zijn opdat de waterpomp niet verstopt raakt en beschadigd wordt.

Verlies door wrijving

Onregelmatigheden in de leiding zoals bijvoorbeeld bochten, hoeken, aftakkingen en verbindingen, veroorzaken vermogens- of wrijvingsverliezen bij de pomp. Om deze verliezen zo klein mogelijk te houden, moet altijd een slang worden gebruikt met de grootst mogelijke diameter.

Wrijvingsverliezen worden als drukverliezen in meters waterkolom (mwk) aangegeven en zijn afhankelijk van de binnendiameter van de slang (LB) en van de te transporteren hoeveelheid (l/min).

Vlotterschakelaar

De vlotterschakelaar is een schakelaar op de watertank waarmee de pomp automatisch wordt in- of uitgeschakeld als het waterpeil boven of onder een ingestelde waterhoogte komt. Deze functie voorkomt dat de pomp droog draait of bijvoorbeeld voor overstromingen zorgt.

naar boven