Handleiding

Sprinklersysteem aanleggen

Sprinklersysteem aanleggen

De beste oplossing voor het besproeien van struiken, heggen, sierplanten, moestuinen, hobbykassen en potplanten op terrassen en balkons! Leg nu zelf een slim sprinklersysteem aan!

De beste oplossing voor het besproeien van struiken, heggen, sierplanten, moestuinen, hobbykassen en potplanten op terrassen en balkons! Leg nu zelf een slim sprinklersysteem aan!

Dit systeem is uiterst geschikt voor het besproeien van je tuin. Afhankelijk van de grootte van je tuin kun meerdere sprinkers toevoegen. Bekijk hier stap voor stap hoe je het beste zelf een sprinklersysteem kunt aanleggen.

Dit heb je nodig voor je project

Sprinklersysteem aanleggen: stap voor stap

01

Leg de onderdelen aan de hand van je planning neer. Leg de sprinklers volgens de op de tekening aangegeven afstanden op het gazon.

Tip: verminder op locaties waar veel wind staat de afstand tussen de op de tekening aangegeven sprinklers dienovereenkomstig.

 Sprinklersysteem aanleggen stap 1 | HORNBACH
02

Graaf langs de markering gleuven van 20 cm diep (bij aangedreven sprinklers 25 cm). Gebruik voor een vorstbestendig systeem het ontwateringsventiel. Zoek hiervoor het diepste punt binnen het irrigatiesysteem en monteer daar het ventiel. Gebruik voor een optimale waterafvoer het zogenaamde drainagegrind.

Tip: plaats tussen het gras en de bodem folie om het gras naderhand weer te kunnen betreden.

 Sprinklersysteem aanleggen stap 2 | HORNBACH
03

Rol de PE-slang vanaf de kraan langs de markering (stap 1) uit. Trek vóór het afsnijden de slang strak. Gebruik een schaar of zaag om de slang op de juiste lengte af te korten en vijl deze glad.

Tip: verzwaar de PE-slang met stenen om een rechte lijn te maken.

 Sprinklersysteem aanleggen stap 3 | HORNBACH
04

Sluit de verbindingsstukken aan de hand van het installatieplan voor je gazon aan. Zorg ervoor dat er geen aarde in de pijpen kan binnendringen.

 Sprinklersysteem aanleggen stap 4 | HORNBACH
05

Sluit de pijpleiding aan op de kraan of een timer.

Tip: let er tijdens het plannen op om tussen de kraan en het begin van de leiding een flexibele verbinding te voorzien. Dit vergemakkelijkt het ‘winterklaar maken‘ van het systeem. Om helemaal zeker te zijn kun je het systeem ook met een persluchtapparaat watervrij maken.

 Sprinklersysteem aanleggen stap 5 | HORNBACH
06

Schroef voor het doorspoelen de sprinklerkoppen inclusief de filters los. Spoel vervolgens de leidingen handmatig door, om eventueel in de leidingen achtergebleven vuil weg te spoelen. Schroef nu de sprinklers op de verbindingsstukken en stel de irrigatiehoek zodanig in zodat het gewenste irrigatiegebied bereikt wordt. De instructies voor het instellen van de sprinklers zijn te vinden in de gebruikershandleiding.

 Sprinklersysteem aanleggen stap 6 | HORNBACH
07

Test vóór het definitief opvullen van de gleuven of de installatie lekkagevrij is door een testrun uit te voeren. Vul de gleuven op met grond en druk de graszoden en stevig aan.

Tip: besproei de gleuven en zoden, zodat het gras snel nieuwe wortels vormt.

 Sprinklersysteem aanleggen stap 7 | HORNBACH