Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 12-12-24 om 10:26 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Wat wordt er bedoeld met ecologisch bouwen? En wat maakt het anders dan gewoon bouwen?

Daarbij spelen onder andere de volgende factoren een rol:

  • Locatie van het gebouw (inclusief infrastructuur, verkeersverbinding en landschapsbescherming).
  • Slechts een klein afgesloten gebied.
  • Het buitenoppervlak van het gebouw is klein gehouden in verhouding tot de inhoud van het gebouw.
  • Daglicht wordt optimaal benut om het gebouw te verlichten (evt. lichtgeleidingssystemen of lichtkoepels plaatsen).
  • Vergroening van het gebouw, bijvoorbeeld sedumdak.

  • Gebruik van bouwmaterialen die milieuvriendelijk kunnen worden geproduceerd en afgevoerd, bij voorkeur biologisch afbreekbaar en met zo min mogelijk energie- en transportkosten (geef de voorkeur aan lokale bouwmaterialen).
  • Bouwbiologisch twijfelachtige of giftige materialen vermijden.
  • Natuurlijke bouwmaterialen zoals leem, dakpannen, natuursteen (uit de omgeving), hout, strobalen.
  • Isoleer met materialen van hernieuwbare bronnen (houtvezelisolatieplaten, vlasvezels, hennepvezels, schapenwol, stro) of gerecyclede materialen (bijvoorbeeld glaswol van gerecycled glas of cellulose van oud papier).
  • Kies voor ramen met meervoudige isolatie van lokale houtsoorten in plaats van kunststof.
  • Gebruik natuurlijke vloerbedekking (zoals kurkvloeren, massief houten vloerdelen en houten parket van regionaal hout, linoleum).
  • Gebruik natuurlijke verven, lijmen en lakken op basis van plantaardige stoffen, zonder oplosmiddelen en met een laag gehalte aan vluchtige organische stoffen (VOS).


natuurlijke vloerbedekking . HORNBAch

  • Over het algemeen een laag energieverbruik tijdens de exploitatie van het gebouw
    • door zonne-energie te gebruiken met zonne-energie- of fotovoltaïsche systemen
    • door efficiënte warmte-isolatie
    • door efficiënte installatietechniek
    • door de resterende energiebehoefte te dekken met hernieuwbare bronnen zoals thermische zonne-energie, fotovoltaïsche energie en duurzame brandstoffen (bijv. aardwarmte, pelletverwarming).
  • Een duurzame drainagetechniek, eventueel door drinkwater en grijs water te scheiden dat wordt gebruikt voor het wassen of besproeien van bloemen.
  • Afvalwater van bad, douche en wasmachine (grijs water) gebruiken om het toilet door te spoelen en het regenwater na grove filtering gebruiken om de was te wassen (tweekamersysteem: grijs water en regenwater worden gescheiden opgevangen).
  • Warmwateraansluiting voor de wasmachine.
  • Als de lokale omstandigheden het toelaten: bouw een rioolwaterzuiveringsinstallatie, gebruik de resulterende biomassa als meststof in je eigen tuin, een alternatief is om met meerdere buren een (kleine) rioolwaterzuiveringsinstallatie te bouwen.
  • Belangrijk voor meergezinswoningen: mogelijkheden voor afvalscheiding, overdekte fietsenstallingen.

Bij ecologisch bouwen moet immers elk product en elke installatie gecontroleerd worden op zijn ecologische eigenschappen. Dit kan een leek al snel overweldigen.

De voordelen van ecologisch bouwen liggen voor de hand:

  • Meestal is het duurzaam en goed voor het milieu.
  • Het kost minder energie om te maken, te gebruiken en later te recyclen of weg te doen.
  • Het is ook veilig voor de gezondheid, omdat er geen giftige stoffen in zitten.
  • Dit zorgt ervoor dat wonen fijner is en goed is voor je gezondheid.
  • Veel van deze milieuvriendelijke bouwmaterialen zijn niet duurder dan normale bouwmaterialen. Als je kijkt naar hoe lang ze meegaan, hoe weinig onderhoud ze nodig hebben en hoe ze aan het einde kunnen worden hergebruikt, is bouwen met deze materialen eigenlijk goedkoper.

Vaak hebben natuurlijke materialen nog extra eigenschappen die goed zijn voor het gebouw. Ecologische pleisters zijn bijvoorbeeld ademend, waardoor ze op een natuurlijke manier het vochtgehalte in de lucht reguleren. Sommige bouwmaterialen isoleren ook uitstekend, wat helpt bij het besparen van energie!

warum oekologisch bauen

Ook qua uiterlijk kunnen ecologische materialen in de bouw echt wat toevoegen. Als je van opvallende gevelkleuren houdt (binnen de stedenbouwkundige voorschriften), een voorliefde hebt voor natuurlijke houten gevels, en het ontwerp van je huis met duurzame bouwmaterialen wilt benadrukken, dan kan het gebruik van ecologische bouwmethoden of renoveren jouw huis echt uniek maken. Een groendak of accenten met planten op het balkon of terras geven jouw huis de finishing touch.

Bouwen met ecologische materialen is eigenlijk de oudste manier van bouwen. Denk maar aan pleisterwerk van kalk of leem, natuurlijke verf, isolatie van stro en gevels van hout. Maar welke ecologische bouwmaterialen zijn er eigenlijk? Op welke vlakken kan ik deze bouwmaterialen gebruiken als ik ecologisch wil bouwen of renoveren?

Ook op het gebied van ecologische muurverf zijn er varianten met klei of kalk en andere ecologische varianten zonder conserveringsmiddelen – zowel voor binnen als voor buiten. Sommige soorten zijn zelfs verkrijgbaar in jouw gewenste kleur.

Voor het inrichten van het interieur met gipsplaten heb je gipsvezelplaten en gipskartonplaten. En dan heb je ook nog binnenafbouwplaten die op een natuurlijke manier schadelijke stoffen permanent chemisch vastleggen, zelfs afbreken en zo voorkomen dat de schadelijke stof weer terugkomt.

Of het nu gaat om kurkvloeren, parket, milieuvriendelijke vinylvloeren of tapijten van gerecyclede materialen. De keuze aan ecologische vloerbedekking is enorm! Hier vindt iedereen precies de vloerbedekking die bij hen en hun plannen past. Met tapijten van natuurlijke vezels op de vloer van jouw keuze creëer je comfortabele plekken om even bij te komen van het project.

Sedumdaken zijn niet alleen maar aantrekkelijk om naar te kijken, ze zijn ook ecologisch verstandig. Ze verminderen bijvoorbeeld aanzienlijk de opwarming van platte daken, zorgen voor verkoeling in de zomer en isoleren in de winter. De planten produceren zuurstof, vangen kooldioxide en fijnstof op en hebben zo een positieve invloed op het stads(klimaat). Ze dempen ook geluid en bevorderen biodiversiteit. Over het algemeen verhogen sedumdaken ook de waarde van gebouwen.

Hoe kan ik mijn gebouw zo uitrusten dat het tijdens het gebruik zo ecologisch en duurzaam mogelijk blijft? Welke technologieën en andere middelen kan ik gebruiken om energie en andere hulpbronnen te besparen? En wat kan ik nog meer doen om een duurzaam leven te leiden?

Het is vanzelfsprekend dat een ecologisch huis zo min mogelijk energie naar buiten laat lekken. Of het nu via de buitenkant, de kelder of het dak is. Het belangrijkste is dus een goede isolatielaag.

Bij een goed afgesloten gebouwschil horen ook moderne ramen die zo min mogelijk energie naar buiten laten. Vanuit een ecologisch perspectief hebben energiezuinige houten ramen de voorkeur boven kunststoframen.

Nu is je gebouwschil bijna luchtdicht. Maar wat bijna luchtdicht is, moet gecontroleerd geventileerd worden. Hier komen moderne ventilatiesystemen om de hoek kijken, die de warmte van de afvoerlucht gebruiken om de energie af te geven aan de toevoerlucht.

Koelkast, fornuis, oven, wasmachine, vaatwasser en andere apparaten draaien deels continu of meerdere keren per week. Dat resulteert al snel in een aanzienlijk stroom- en waterverbruik. Moderne apparaten zijn krachtiger en verbruiken minder, waardoor de investering zich binnen enkele jaren terugbetaalt. Neem gewoon eens een kijkje naar de gegevens van je elektrische apparaten en bepaal waar een nieuwe aanschaf de moeite waard is.

Gebruik jij groene stroom? Goed zo. Als je dat nog niet doet, waarom stap je dan niet over? Vandaag de dag is het heel eenvoudig om de goedkoopste groenestroomaanbieder voor jouw verbruik te vinden en gemakkelijk over te stappen via tal van elektriciteitsvergelijkingsportalen. Dit alles online met slechts een paar klikken. En groene stroom is helemaal niet zo duur als velen vaak denken.

Heb je er ooit aan gedacht om de energie van zonnestralen te gebruiken? Met zonne-energie-/fotovoltaïsche systemen kun je je eigen elektriciteit opwekken en terugleveren aan het net of je water laten verwarmen door zonne-energie. Dit bespaart energiekosten en maakt je iets onafhankelijker van de constant stijgende energieprijzen.

"Oude" gloeilampen zijn inmiddels al een paar jaar uit de mode. Maar eerlijk gezegd, gebruik je overal moderne LED's? Hier ligt ook een grote mogelijkheid tot besparing. En in vergelijking met andere verlichtingsbronnen zijn LED's duurzaam en milieuvriendelijk.

Elke druppel stroomt onbenut weg in het riool. Zo zonde! Regenwater is echter geschikt voor het bewateren van de tuin, maar ook voor het doorspoelen van het toilet en de wasmachine. Afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken en hoe groot je huishouden is, zijn er verschillende tonnen- of tankgroottes en regenwateropvangsystemen beschikbaar.


Wil je nog meer doen? Wat dacht je van het hergebruiken van grijswater? Hiermee kun je water dat gebruikt is om je handen te wassen, te douchen of te baden, en slechts licht vervuild is, verder gebruiken. Het is perfect geschikt voor het doorspoelen van het toilet, wassen van kleding of het bewateren van de tuin. Je waterverbruik zal aanzienlijk verminderen. En dat alles zonder concessies te doen aan comfort of hygiëne.

Wil je precies weten waar jouw groente op je bord vandaan komt? Dan kun je dat heel eenvoudig zelf in je tuin laten groeien. Zo weet je wat erin zit en hoe je planten behandeld zijn, of juist niet. Met hulpmiddelen zoals een kas of kweekbakken kun je het seizoen aanzienlijk verlengen en binnenkort gedurende meerdere maanden per jaar verse groenten en fruit oogsten.

Smart Home HORNBACH

Met Smart Home kun je je huishoudelijke apparaten en systemen intelligent bedienen via je smartphone of andere apparaten met internet. Smart Home helpt je ook energie te besparen! Hier een paar feiten:

Smart Home Stroomverbruik | HORNBACH

Hoe je slim stroom kunt besparen? Bijvoorbeeld door de verwarming zo in te stellen dat deze alleen werkt wanneer je thuis bent en anders op een lager pitje brandt. Of wanneer je het gebouw verlaat, worden automatisch alle onnodige apparaten uitgeschakeld en de lichten uitgedaan.

Andere slimme opties: Je krijgt bijvoorbeeld informatie als je het huis verlaat en er staat nog een raam open, mits je al je ramen slim hebt ingesteld. Je kunt ook geïnformeerd worden als je onderweg bent en er iemand aanbelt. Zo kun je de deur van je huis openen voor vrienden als je in de file staat en onverwachts te laat komt.

Smart Home HORNBACH

Wat dacht je van vaker naar het werk fietsen of er bijvoorbeeld een kleine boodschap mee doen? Vooral korte afstanden zijn gemakkelijk met de fiets af te leggen en houden je ook fit. Koop een fietsgarage. Dan zijn er geen excuses meer.

naar boven