Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 12-12-24 om 19:23 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Maak van je kale balkon of terras een groene, bloeiende oase! Dit kan met planten maar ook met bloemen, kruiden en groentes bijvoorbeeld. Benieuwd wat we jou hierover kunnen vertellen? Lees gauw verder, wij helpen je met info en tips bij de groene aankleding van je balkon of terras!

Voordat je besluit om je balkon of terras met groen te vullen, moet je je goed bedenken hoeveel ruimte je hebt voor planten. Daarnaast is het slim om te bekijken of je balkon of terras op het noorden, zuiden, oosten of westen ligt, hoeveel uren daar de zon schijnt, welke bloemkleuren bij de rest van het balkon/terras passen en of de planten er alleen mooi uit moeten zien of ook nog een functie moeten hebben (denk hierbij bijvoorbeeld aan een kruidentuin). Heb je al deze vragen voor jezelf beantwoord? Dan kun je je opties beperken en wordt keuzes maken ineens een stuk makkelijker.

Afhankelijk van jouw type terras of balkon, hebben wij een paar voorbeelden van balkonplanten en balkonsoorten die goed bij elkaar passen. Daarnaast laten we zien welke terrasplanten en terrassoorten goed samengaan.

Op een balkon of terras op het zuiden doen mediterrane planten (kruiden bijvoorbeeld) het vaak goed. Deze planten houden namelijk van direct zonlicht. Ook halfstruiken zoals rozemarijn en lavendel houden van felle zon, de hele dag door.

Ook fijn: Dit soort kruiden en planten zorgen voor een fijne geur op je balkon/terras!

Goede keuze aan mediterrane planten:

  • Een olijfboom of oleander zorgt direct voor een vakantiegevoel op je eigen balkon. Oleander is een struik die ontzettend groen blijft en van juni tot september bloeit. Reken op verschillende kleuren wit, rood en geel.
  • Boshyacinten zijn ook geschikt voor een balkon op het zuiden. De geel bloeiende wolfsmelk of de bloeiende-ooievaarsbek doen het super op een zonnig balkon of terras.
  • Ben je niet zo goed in het onderhouden van groen? Kies dan bijvoorbeeld voor onderhoudsvriendelijke planten en bloemen zoals muurpeper, begonia of petunia.
  • Ga je liefst voor een klassiek balkon of terras? Dan zijn geraniums of bougainvillea-planten een goede keuze. Deze balkonplanten springen meteen in het oog en vragen om weinig verzorging. Wel moet je deze planten regelmatig even water geven.

Balkon en terrasplanten verzorgen | HORNBACH

Op een balkon of terras op het noorden kun je planten, bomen of struiken planten die jaren meegaan! Die schaduw doet verschillende soorten groen namelijk erg goed. De nummer 1 op balkons en terrassen met veel schaduw? De fuchsia!

Andere balkonplanten voor schaduwrijke locaties:

  • Vlijtig Liesje
  • Monnikskap
  • Klokjes
  • Nieuw-Guinea-impatiens
  • Klimhortensia
  • Gebroken hartje
  • Nemesia
  • Sneeuwvlokkenbloem
  • Knolbegonia’s

Balkon en terrasplanten verzorgen

Lekker veel plek
Wat een geluk als je een groot balkon of terras hebt! Daar moet je natuurlijk wel iets moois van maken. Kies voor grote planten, want dat past in jouw geval. Denk aan boerenjasmijn bijvoorbeeld. Sommige soorten van deze plant worden wel anderhalve meter hoog en bloeien in mei en juni met witte, geurende bloemen.

Andere grote planten
Ook tuinhortensia’s zijn geschikt voor grote terrassen. Ze worden taille-hoog en bloeien in juli en augustus met lichtend witte bloemballen.

Ook mooi: Een wit bloeiende hibiscus. Deze manshoge balkonplant bloeit vooral tussen juni en september.

Wil jij het echt groots aanpakken? Ga dan voor een olijfboom. Als de bak maar groot genoeg is, wordt deze al snel twee tot drie meter hoog.

Tot slot: Ook brugmansia of citroenstruiken doen het op grote balkons erg goed.

Balkon en terrasplanten verzorgen | HORNBACH

Efficiëntie is het toverwoord voor kleine balkons en terrassen. Hang de plantenbakken met balkonplanten bijvoorbeeld aan de buitenkant van de reling op. Zo oogt je balkon gezelliger, maar blijft er ook genoeg ruimte over voor een tafeltje en wat stoelen.

Zo bespaar je nog meer ruimte:

  • Hang je balkonplanten op aan de wand of het plafond.
  • Ga op zoek naar wat mini-varianten van verschillende planten en bomen. Een mini olijfbomen bijvoorbeeld of een sinaasappel boompje. Zorg dat dit soort planten en boompjes regelmatig gesnoeid wordt. Dan blijven ze lekker klein.

Bloempotten en plantenbakken l HORNBACH
Balkon en terrasplanten | verzorging | HORNBACH

Wanneer je lang wilt genieten van de bloemen op je balkon of terras, is het slim om de volgende tips even goed te lezen.

Uitgebloeid snoeien
Balkonbloemen, zoals madeliefjes, poolsterren, hortensia of gazania, hebben de ruimte nodig. Daarom is het een goed plan om de verwelkte bloemen regelmatig uit te snijden of uit te trekken. Op die manier kunnen er nieuwe bloemen groeien.

Zonwering
Wanneer de wortels van bloemen sterk opwarmen, lopen ze schade op. Dit kan betekenen dat je bloem niet uitkomt of je plant uiteindelijk zelfs afsterft. Zorg er daarom voor dat je in de hete middagzon een zonnescherm boven je planten plaatst.
Ook een idee: Breng in een sierpot een isolerende laag piepschuim aan. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect.

Water geven
Geef je planten nooit te koud water en zorg ervoor dat je op hete dagen je planten alleen water geeft aan het begin of einde van de dag. Op het heetst van de dag verbrand je groen juist wanneer je het water geeft.

Wanneer je gebruik maakt van irrigatiesystemen en wateropslag in de bakken, maak je water geven extra makkelijk. Een goede oplossing voor iedereen die de gieter nog wel eens vergeet. Controleer wel af en toe even of de irrigatiesystemen nog helemaal goed functioneren.

Te veel water is geen goed idee. Waterophoping of stilstaand water in sierpotten beschadigt de wortels van de planten. Sommige planten reageren daar gevoeliger op dan andere.

Bemesten
Planten zijn met betrekking tot hun behoefte aan voedingsstoffen net zo verschillend als wij mensen. Terwijl de ene meer eten nodig heeft, heeft de ander aan minder genoeg. De ene eet liever dit, de andere liever dat. Vraag daarom aan onze verkoper in jouw dichtstbijzijnde HORNBACH-vestiging hoeveel jouw plant van welke meststoffen nodig heeft.

In principe wordt het onderscheid gemaakt tussen organische meststoffen en minerale meststoffen. Organische meststoffen zijn natuurlijk en werken langzamer, terwijl minerale meststoffen chemisch zijn geproduceerd en sneller kunnen werken. Voor plantenliefhebbers die niet iedere week met mest bezig willen zijn, is meststof met langdurige werking een goede optie.

Welke bloempot moet ik kiezen | tips vorm en grootte | HORNBACH

Een potplant is een eenjarige of meerjarige vaste plant, zomerbloeier of kamerplant die in bloempotten is gepoot. Dit soort planten komt oorspronkelijk vaak uit kassen. Veelvoorkomende voorbeelden zijn cyclamen, chrysanten, lelies, primula en margrieten. Deze planten doen het niet of slecht in de vrije grond.

Familie van de potplant is de kuipplant; Een plant die langdurig in een grote bloempot moet groeien. Meestal is zo’n plant een zeer langzaam groeiende variant, zoals een bonsai, palm, conifeer of oogst- en naaldboom.

De meeste pot- en kuipplanten overleven de winter alleen wanneer je ze in die periode in warme en lichte omstandigheden plaatst.

Voordelen van potplanten en kuipplanten:

  • Ze kunnen het hele jaar worden gekocht en geplant;
  • Ze hebben niet veel ruimte nodig;
  • Ze bloeien op ooghoogte;
  • Ze kunnen altijd worden verplaatst;
  • Ze zijn zeer bestendig;
  • Ze groeien gemakkelijk op;
  • Ze hebben geen bijzondere bodemvoorbereiding nodig voor het plantvlak.

Urban gardening | kruiden | HORNBACH

Een tuin die er mooi uitziet en ook nog eens lekker smaakt? Dat moet wel een kruiden- of moestuin zijn. En zo’n kruidentuin of moestuin heeft eigenlijk helemaal niet veel ruimte nodig. Die kun je gewoon op je fijne kleine balkon creëren. Hoe je dit doet? Je leest het hier of neem een kijkje op deze pagina.

Kruiden kweken op het balkon
Je eigen gekweekte kruiden direct op tafel is natuurlijk erg lekker maar ook leuk! Hieronder hebben wij een lijstje van de beste balkonkruiden op een rijtje gezet:

  • Houd je van klassieke kruiden? Kies voor: Basilicum, bieslook, peterselie, tuinkers, kervel, dille en maggiplant.
  • Ga je op Mediterraanse tour? Neem kruiden zoals: salie, rozemarijn, tijm, oregano en dragon.
  • Liever iets intens? Munt, lavendel en citroenmelisse zijn aanraders!

Tip: Zoek je een eenjarige kruid? Dan zijn kruiden zoals basilicum, dille en Oost-Indische kers een goede keuze. Wil je de kruiden langer mee laten gaan? Kies dan voor de tweejarige/meerjarige of winterharde kruiden, zoals waterkers, bieslook, tijm en pepermunt.

Groenten kweken op het balkon
Groenten op je eigen balkon verbouwen. Dat geeft nog eens voldoening! Vooral klein, groeiende varianten die weinig ruimte nodig hebben, zijn hiervoor geschikt. Denk bijvoorbeeld aan: Tomaten, radijsjes, bonen, slasoorten, paprika, aubergine en chilipepers.

Fruit kweken op het balkon
Een aardbei zo van je eigen balkon plukken? Dat is goed te doen en zo gepiept! Maar ook deze fruitsoorten kun je op je balkon verbouwen: Bessen, bramen, kruisbessen, kiwi en zuilappels.

Allemaal leuk en aardig dat tuinieren op je balkon. Maar we gaan niet beweren dat het makkelijk is. Maar met een paar professionele tips moet het goedkomen. Zo wordt tuinieren op het balkon een succesvol project:

  • Locatie: Balkons op het zuiden zijn ideaal voor een balkontuin, kruidentuin, groentetuin of fruittuin. Wil je op een balkon op het noorden iets verbouwen? Kies dan gewassen die weinig zon nodig hebben, zoals kool of erwten.
  • Tijdstip: Plant je fruit en groenten, net als kruiden, niet te vroeg in het jaar. Kou en nachtvorst kunnen jonge planten beschadigen. Begin pas te verbouwen wanneer je geen kou meer verwacht. Mei is een goed tijdstip om het een en ander te planten.
  • Bloempotten: Zorg dat je bloempotten afvoergaten hebben voor water en dat de plantenwortels genoeg ruimte hebben. Liever een maat te groot dan een maat te klein. Houd er rekening mee dat donkere bloempotten de zon 'aantrekken'. Een donkere pot verwarmt sneller en dat kan dus de plant beschadigen. Potten met een lichte kleur of potten van klei zijn daarom doorgaans de beste keuze.
  • Besproeiing: Fruit- en groenteplanten op het balkon hebben elke dag water nodig. Bij warm weer mag dat best een beetje meer zijn.

naar boven