0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
29-03-2024 07:00 - 19:00 Uur
31-03-2024 gesloten
01-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 29-03-24 om 14:42 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren

Ga over van horizontaal tuinieren op verticaal tuinieren! Het is ruimtebesparend, effectief en het fleurt je muur op. Wij geven tips hoe je een verticale tuin op je balkon of terras kunt aanleggen.

Wat is een verticale tuin?

De hoogte in met je planten, dát is verticaal tuinieren. Het blijft niet bij een borderplant of bij een plantenbak op je terras. Bij dit type tuinontwerp op balkons en terrassen wordt gebruik gemaakt van plantenrekken, plantenhangers of complete plantenwanden in plaats van de klassieke bloemperken.

Want waar weinig ruimte is, zoals in stedelijke gebieden, moet je slim inrichten om tóch je prachtige planten kwijt te kunnen. En jouw moestuin heeft ook ruimte nodig om te groeien. Je zult je verbazen hoeveel je kwijt kan als je de hoogte in gaat werken. En de oogst? Die is zéker niet mis. Een verticale tuin is dus een absolute aanwinst. Bovendien kom je een eind met DIY oplossingen.

Voordelen van een verticale tuin

Met een verticale tuin kan je niet alleen efficiënt planten, maar heb je ook andere groene voordelen. Vooral in stedelijke gebieden:

  • Planten dragen bij aan een betere luchtkwaliteit.
  • Een verticale tuin brengt een beetje verkoeling op zeer warme dagen.
  • Het kan gebruikt worden tegen inkijk van buitenaf.
  • Creëert een leefgebied voor insecten en draagt dus bij aan de biodiversiteit.
  • Je kunt ook een verticale moestuin aanleggen
  • Ziet er sfeervol uit en is van positieve invloed op mens en geest

De term 'urban jungle' krijgt een geheel nieuwe betekenis. Je denkt nu waarschijnlijk: aan de slag! Maar je moet je verticale tuin ook van tevoren plannen om het project tot een succes te maken.

Pimp je balkon! Verticaal tuinieren before & after . HORNBACH

Zelf een verticale tuin maken

Planning is zoals altijd het halve werk. Als je een verticale tuin wilt maken, denk dan eerst na over je wensen. Op die manier past de verticale tuin goed op je balkon of terras:

Vraag jezelf het volgende Opties
Hoeveel ruimte/muren heb je? Heb je meer ruimte? Dan kun je verschillende soorten plantenrekken combineren.
  • Hoeveel draagkracht heeft de muur?
  • Mag je überhaupt iets op de muur aanbrengen?
  • Mag je iets op je plafond aanbrengen?
Beslis welk type plantenrek het beste bij je past.
Welke planten zijn geschikt voor de locatie van je balkon of terras? Afhankelijk van hoe de zon op je balkon of terras staat, zullen verschillende planten het goed vertoeven. Lees hier meer over advies over balkon- en terrasplanten. Je kunt aan de slag gaan met een moestuin of sierplanten.
Hoe moet de verticale tuin water krijgen? Wil je zelf besproeien of installeer je een automatisch besproeiingssysteem?

Vergeet bij de planning niet rekening te houden met dat je zelf uiteindelijk ook nog een plek wilt hebben op je groene terras of balkon. Houd dus wat ruimte over voor een zithoek. Daarnaast moeten de planten in de verticale tuin ook water krijgen. Hou er rekening mee dat je nog steeds gemakkelijk bij je planten kunt. Vaak helpt het om een kleine schets te maken met alles wat je nodig hebt om je verticale tuin te creëren.

Verticale tuin . HORNBACH

Welke planten moet ik kiezen voor de verticale tuin?

Als je een verticale tuin aanlegt op je balkon of terras, heb je de juiste planten nodig. Een mix van dichtbegroeide, verticaal groeiende en naar beneden slingerende planten doet het goed in plantrekken. Er is genoeg te kiezen!

  • Ga je voor een verticale moestuin? Ga dan voor hang- of klimaardbeien, snackkomkommers, chilipepers, tomaten of erwten met een plantenrek.
  • Maak van je plantenrek een kruidenplank en zet er basilicum, oregano, tijm en andere soorten kruiden in. Je kunt de kruiden natuurlijk ook zelf kweken.
  • Plant een 'snackrek' in je verticale tuin met frambozen of bosbessen.
  • Klimplanten zijn bijzonder geschikt voor plantenklimrekken.
  • Gebruik naar beneden hangende bloemen zoals tapijtbloem, klokjesbloem, tandzaad of Oost-Indische kers.

Balkon beplanten . HORNBACH

Verticale tuin besproeien

Net als een bloemenperk, moet ook je verticale tuin genoeg water krijgen. Je kan een gieter gebruiken óf een waterdispenser die je planten al druppelend van koel water voorziet.

Als er een wateraansluiting op je balkon of terras is, kan je je verticale tuin ook besproeien met een besproeiingscomputer. Vooral als de verticale tuin groot is, kan zo'n systeem je heel wat werk uit handen nemen.

Smart Home HORNBACH

Verticale tuin slim besproeien

Geen wateraansluiting op je balkon? Dat hoeft je er niet van te weerhouden een automatisch besproeiingssysteem voor je verticale tuin te installeren. Met Smart Home kan je ook een regenton gebruiken voor de automatische besproeiing. Daartussen is een pomp aangesloten, die het water in de slangen transporteert. Op die manier kan je zo met duurzaam watergebruik (namelijk het opgevangen regenwater) je verticale tuin ook besproeien. Ze krijgen precies de hoeveelheid water die ze nodig hebben.

Smart Home HORNBACH

DIY: verticale tuin

Zijn kant-en-klare plantenrekken niet jouw ding? Maak dan zelf iets om je verticale tuin te laten bloeien. Wij hebben ideeën op een rijtje gezet voor plantenrekken voor aan de muur, het plafond of gewoon om neer te zetten. Zo zit er absoluut wat voor jou tussen.

Wie zegt eigenlijk dat één 'greenwall' genoeg is? Waarom combineer je geen plantenrek voor aan de muur met een rek dat aan het plafond hangt? Of breng twee verschillende plantenrekken op dezelfde muur of op twee muren aan. Op die manier wordt het een echte verticale tuin. Patrick Blanc, uitvinder van de "Living walls", zou je hier zeker in aanmoedigen. Welke plantenrekken je uiteindelijk ook kiest voor je verticale tuin, let altijd op deze punten:

  • Een stevige verankering van het plantenrek. Vooral als je kiest voor een plantenrek wat aan de muur of aan het plafond bevestigd is.
  • Het is het beste om je plantenrek uit de wind te plaatsen. Bij storm of slecht weer moet je de plantenrekken die aan het plafond hangen eraf halen.
  • Je plantenrekken zijn blootgesteld aan de weersomstandigheden, dus zorg ervoor dat het hout goed beschermd is.

Breng groen aan op je muur, zonder een kwast te gebruiken.

Plantenrekken voor aan de muur

Plantenrek met verplaatsbare planken

Beits de houten plaat met houtbescherming en boor er op gelijkmatige afstanden gaten in. Bevestig de houten plaat aan de muur. Plaats telkens in twee gaten de afgezaagde koperen buizen. Plaats een kleine houten plank op de koperen buizen als plank. Klaar!

Nu is het tijd om de bloempotten te beplanten. Je kan ze plaatsen zoals je wilt en keer op keer weer veranderen. Zo zit je geen één seizoen op hetzelfde balkon of terras!

 Plantenwand . HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Een andere mogelijkheid voor een plantenrek aan de muur: plankdragers en planken. Simpel, maar effectief. Zorg ervoor dat de planken breed genoeg zijn voor je plantenpotten. Als je de planken zo maakt dat er aan de voorkant een rand is, dan heb je nog een kleine bescherming voor je plantenpotten.

Wil je op je balkon of terras een verticale tuin creëren met klimplanten? Plantenklimrekken zijn geschikt voor rozen, clematis, wilde wingerd, trompetklimmer, etc. De klimplanten worden in potten geplant. Trek de klimplanten dan beetje bij beetje langs de klimhulp omhoog. Nu heb je een verticale tuin én groene muren.

Plantenrekken om neer te zetten

Heb je het geluk dat je een balkon of terras hebt, maar mag je niets aan de muren en plafonds bevestigen? Geen probleem! We hebben ideeën voor je. Een verticale tuin kan je namelijk ook neerzetten. Er kunnen misschien niet zoveel plantenrekken in, maar je hebt er tenminste een!

Maak een plantenrek voor in de hoek, een smalle, verticale verhoogde plantenbak of een klein kruidenrek als er maar weinig ruimte is op je balkon.

Handleidingen voor plantenrekken op de grond

Plantenrekken voor plafond of balustrade

Als je iets aan je plafond mag bevestigen, hebben wij wat ideeën over hoe je plantenrekken aan het plafond kunt hangen. Dit geeft een lichte en luchtige uitstraling. Én je maakt ook optimaal gebruik van je ruimte! Hetzelfde geldt voor je balustrade, waar ook voldoende plek is voor planten.

Hangrek van dakgoten

Laat je dakgoten aan het plafond hangen en zet er planten in. Is weer eens wat anders! Het maakt niet uit of je kruiden of sierplanten gebruikt. Je verticale tuin zal er geweldig uitzien.

Zaag de dakgoten in plantenbakken en bevestig de eindstukken rechts en links. Boor gaten in de dakgoten en verbind de plantenrekken met de draadkabel. Bevestig tenslotte de schroefhaken aan het plafond en hang je plantenrek op.

 Plantenrekken maken . HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Hang plafondrekken zoveel mogelijk uit de wind.

Om ervoor te zorgen dat er niets kapot gaat, moet je plantenrekken zoveel mogelijk uit de wind ophangen. Bij storm moet je ze er even af halen en binnen zetten.

Plantenhangers van touw

Je balkon verdient een verfijnde aanpak. Gebruik het om plantenhangers te maken voor groen van boven. Je hebt geen macramé garen nodig. Gewoon touw is ook geschikt. In plaats van houten balken kan je koperen stukken gebruiken voor accenten.

 Plantenhangers van touw . HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Hoe dunner het touw dat je gebruikt, hoe fijner de knopen zullen zijn. Het is daarom het beste touw te gebruiken met een diameter van 3 tot 10 milimeter. Om je bloempot in de 'hanging basket' te kunnen zetten, heb je 3 tot 4 strengen nodig die tot een net geknoopt zijn.

Voor de hanging basket heb je dus 6 of 8 stukken touw van dezelfde lengte nodig. Elke 2 stukken touw vormen een streng van de plantenhanger. Hang de touwen zo, dat ze allemaal even lang zijn. Maak eerst een lus aan de bovenkant met behulp van een extra stuk touw of een stuk koper. Dan is het tijd om het net voor de pot te maken:

  • Op de hoogte waar je het net wilt laten beginnen, leg je een knoop met telkens 2 stukken touw in elk van de 4 strengen.
  • De volgende knoop volgt op ongeveer de helft van de hoogte van je bloempot. Voor een pot met een hoogte van 8 centimeter, knoop je de naast elkaar liggende dus op een hoogte van 4 centimeter.
  • Herhaal dit met de aangrenzende touwen na 4 centimeter.
  • Bij deze knoop neem je alle touwen samen en maak je ze vast, danwel met een stuk koper, danwel met een stuk touw. Knip vervolgens de uiteinden van de touwen op dezelfde lengte af en zet je bloempot erin.
  • Tip: om te zorgen dat alle afstanden hetzelfde zijn, knip je een afstandhouder van karton.

naar boven