Handleiding

Plantenbak maken

Plantenbak maken

Een plantenbak die je zowel binnen als buiten neer kunt zetten.

Plantenbak maken: stap voor stap

01

Voor de zijdelen leg je 6 planken boven elkaar en teken je een symmetrische trapeze af, waarvan de rechte lijnen 57 en 38 cm lang zijn en zaag je de planken zo op maat. Uit de rest kun je vervolgens nog de kleine en grote bodemplanken zagen.

 Plantenbak maken - stap 1 . HORNBACH
02

Neem de op maat gezaagde planken van het zijdeel en leg ze op de 2 schoorlatten. De schoorlatten steken hierbij aan de bovenkant iets uit. Meet nu 21 mm vanaf de zijkant en 40 mm aan de tegenoverliggende zijde af en schroef de planken aan de schoorlatten met terrasschroeven (5x50 mm). De schroeven worden door de planken in de schoorlatten geschroefd met aan elke kant 2 schroeven. Maak nu op dezelfde manier de andere 3 zijdelen.

 Plantenbak maken - stap 2 . HORNBACH
03

Zet 2 gemonteerde zijdelen rechtop, de zij- en bovenkanten vlak aansluitend, en voeg ze volgens het insteek-principe samen. Dat wil zeggen, de planken van een zijdeel worden in de daarvoor bestemde openingen aan het volgende zijdeel gezet. Ga verder met het volgende zijdeel, tot alle zijdelen zijn samengevoegd. Het is raadzaam de zijdelen er stevig in te drukken. Na het uitlijnen van de zijdelen worden ze aan elkaar geschroefd. De schroeven worden telkens op de hoek in de voorkant van de aangrenzende schoorlat aangebracht. Hiervoor gebruik je de schroeven 5x60 mm, telkens 3 schroeven per kant.

 Plantenbak maken - stap 3 . HORNBACH
04

Om de plantenbak stabiel te maken, worden de schoorlatten rondom zo afgeschuind, dat de onderkanten plat op de grond staan. Hiervoor kun je het best de plantenbak op zijn zij leggen en met een waterpas een lijn parallel aan de onderkant van het zijdeel op de gewenste hoogte tekenen. Vervolgens zaag je de voeten langs die lijn af. Ga voor de bovenkant op dezelfde manier te werk. Afhankelijk van de grootte van het uitsteeksel kan hier eventueel met schuurpapier worden afgewerkt.

 Plantenbak maken - stap 4 . HORNBACH
05

De bodem maak je als volgt: neem een op maat gezaagde lange bodemlat en bevestig die aan de onderkant aan een zijdeel, onderkant op één lijn met het zijdeel. Daarna schroef je de tweede lange bodemlat aan de tegenoverliggende kant vast. Vervolgens worden de korte bodemlatten er tussen gezet en vastgeschroefd. Het vastschroeven wordt met 2 schroeven (5x60 mm) door de korte en lange bodemlatten in de zijdelen gedaan. Zet de plantenbak rechtop, leg de bodemplanken op de bodemlatten en schroef ze aan de binnenkant vast (5x50 mm).

 Plantenbak maken - stap 5 . HORNBACH
06

Omdat de plantenbak van terrasplanken is gemaakt, kan hij zowel binnen als buiten worden neergezet. Wanneer de plantenbak buiten staat is het aan te raden om hem voor en na elk seizoen met bangkirai-olie te behandelen, om de levensduur te verlengen. Wanneer je de plantenbak direct met aarde wilt vullen moet hij eerst met vijverfolie worden bekleed.

 Plantenbak maken - stap 6 . HORNBACH

Projecten die ook interessant zijn