0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Handleiding

Kruidenrek maken

Leestijd 4 min.
Kruidenrek zelf maken . HORNBACH

Zo heb je altijd je verse kruiden bij de hand.

uitdaging
tijd 1 dag(en)
projectprijs ca. 65,-

Kruidenrek maken: stap voor stap

01

Zaag eerst alle delen volgens de materiaallijst op maat. Het op maat zagen van de houders wordt als volgt gedaan: teken de zaaglijnen op de plank zoals aangegeven in de afbeelding hiernaast. De uitsteeksels van ca. 1,7 cm aan de zijden ontstaan automatisch, wanneer je aan de lange zijde (27 cm) van de plank vanuit het midden gelijkmatig 23,5 cm afmeet. De cirkel in het midden teken je met een passer met een straal van 7,5 cm. Deel de plank doormidden (26 cm), verwijder de overbodige randen en zaag de halve cirkel uit. Nu heb je twee bovenste houders.

Kruidenrek maken stap 1 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 1 . HORNBACH
02

Ga voor het op maat snijden van de tweede plank op dezelfde manier te werk (zie afbeelding). Meet daarbij aan de lange kant (38,5 cm) vanuit het midden 35 cm af. De uitsteeksels van elk 1,7 cm ontstaan ook hier automatisch.

Kruidenrek maken stap 2 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 2 . HORNBACH
03

Leg de twee poten op de vloer. Plaats er een houder op en lijn de poten aan de buitenkanten en de bovenkanten van de houder gelijkliggend uit – de schuinte van de houder geeft daarbij de schuine stand van de poten aan. Bevestig de houder aan de poten met telkens 2 x universele schroeven (4 x 40 mm) met ca. 3 cm afstand tot de boven- en onderkant en 2 cm afstand tot de buitenkant van de houder. Vergeet daarbij niet om voor te boren en de gaten te verzinken. Leg houder B op de poten, zodat deze met de buitenkanten van de poten gelijk ligt. Schroef de 2e houder eveneens met telkens 2 x universele schroeven (4 x 40 mm) aan de poten. Herhaal deze stappen voor de overige delen en voor de andere poot.

Kruidenrek maken stap 3 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 3 . HORNBACH
04

Zet vervolgens de gemonteerde poten parallel aan elkaar neer, de houders naar buiten wijzend. Verbind de twee delen, door telkens een verbindingslijst onder de houders te schroeven. Lijn daarbij de verbindingslijsten gelijkliggend met de buitenkant en op het midden van de desbetreffende houders uit. Bevestig de verbindingslijsten met telkens 2 x universele schroeven (4 x 40 mm) aan elke kant. Breng de schroeven aan op een afstand van 0,9 cm vanaf de buitenkant en 1,5 cm zijdelingse afstand tot de verbindingslijst.

Kruidenrek maken stap 4 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 4 . HORNBACH
05

Tip: wanneer je de verbindingslijsten hebt uitgelijnd, kun je deze vóór het vastschroeven het best met lijmtangen vastzetten. Leg vervolgens de bovenste planken vanbinnen gelijkliggend op de bovenste verbindingslijst. Schuif telkens een plank gelijkliggend met de buitenkant aan de rechter- en linkerpoot. Schroef de planken elk met 2 x universele schroeven (4 x 40 mm) aan elke poot. Let er op, dat je de schroeven niet te dicht bij de buitenkanten van de planken aanbrengt. Ga bij de bevestiging van de onderste planken op dezelfde manier te werk.

Kruidenrek maken stap 5 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 5 . HORNBACH
06

Schroef daarna de verbindingslijsten aan de eerder gemonteerde planken met telkens 2 x universele schroeven (4 x 40 mm). De schroeven moeten worden aangebracht op een hoogte van ongeveer 7,1 cm, gemeten vanaf de buitenkant van de verbindingslijst en een zijdelingse afstand van 1,5 cm tot de buitenkanten van de verbindingslijst. Nu kun je alle uitsteeksel van de randen afslijpen. Om de hoek voor de zijkanten optimaal te kunnen maken kun je de hoek van de houders als maat nemen.

Kruidenrek maken stap 6 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 6 . HORNBACH
07

Nu kun je alle uitsteeksel van de randen afslijpen. Om de hoek voor de zijkanten optimaal te kunnen maken kun je de hoek van de houders als maat nemen.

Kruidenrek maken stap 7 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 7 . HORNBACH
08

Bevestig nu een zinken gootbodem aan elk einde van de regengoot met transparante siliconen. Neem daarbij de specificaties van de fabrikant voor het gebruik en de droogtijden in acht. Zorg ervoor dat je alle mogelijke gaten met silicone dichtmaakt. Tot slot leg je de gemonteerde regengoten op de houders, uitgelijnd op het midden.

Kruidenrek maken stap 8 . HORNBACH
Kruidenrek maken stap 8 . HORNBACH
Kruidenrek zelf maken . HORNBACH

Projecten die ook interessant zijn

naar boven