Handleiding

Keuken kruidenrek maken

Keuken kruidenrek maken

Ja, zo gaat het soms. Je denkt je hele leven lang dat koperen buizen alleen voor klussen met koperen buizen zijn, zoals waterleidingen en dat soort dingen. En dan kom je er opeens achter dat er nog veel mogelijk is. Je kan er bijvoorbeeld kledingrekken of kaarsenstandaarden mee maken.Of wat dacht je van een kruidenrek? Hieronder lees je hoe je dat moet doen.

Ja, zo gaat het soms. Je denkt je hele leven lang dat koperen buizen alleen voor klussen met koperen buizen zijn, zoals waterleidingen en dat soort dingen. En dan kom je er opeens achter dat er nog veel mogelijk is. Je kan er bijvoorbeeld kledingrekken of kaarsenstandaarden mee maken. Geen paniek: solderen met de bunsenbrander is niet nodig, gewoon in elkaar steken is al voldoende. Of wat dacht je van een kruidenrek? Hieronder lees je hoe je dat moet doen.

Dit heb je nodig voor je project

Materialen

  • 1 x achterwand 500 x 300 x 18 mm, timmerpaneel
  • 1 x bovenste plank 470 x 65 x 18 mm, timmerpaneel
  • 1 x onderste plank 470 x 80 x 18 mm, timmerpaneel
  • 4 x koperen T-stukken 12 mm
  • 4 x koperen bocht 12 mm 90°
  • 2 m koperen buis ø 12 mm

Gereedschap

Voorbereiding

Zaag de 2 meter lange koperen buis in de volgende lengten:

  • 6 x 12,5 cm koperen buis voor
  • 2 x 5,5 cm houders naar achteren (bovenste plank)
  • 2 x 7 cm houders naar achteren (onderste plank)
  • 4 x 3,5 cm houders naar onderen

Keuken kruidenrek van koperen buizen maken: stap voor stap

01

Bevestig de onderste plank zodanig aan de achterwand dat de plank gelijk ligt met de onderkant van de achterwand en lijn de plank in het midden van de lange zijde uit. Markeer drie boorgaten op de achterwand zodat de schroeven in het midden van de plank terecht komen. Boor de gaten in de achterwand voor en verzink ze, zodat de schroeven later parallel liggen met het oppervlak. Schroef de plank vervolgens met drie schroeven (4 x 40 mm) vast. Zet daarna de bovenste plank vast aan de achterwand. Lijn deze in het midden met een afstand van ongeveer 13 cm tot de onderste plank uit. Schroef deze vervolgens net als de onderste plank met drie schroeven (4 x 40 mm) vast aan de achterwand.

 Keuken kruidenrek maken - stap 1 . HORNBACH
02

Steek de losse onderdelen van de houders voor de montage droog in elkaar. Zo kun je de benodigde boorgaten voor de bevestiging beter markeren. Begin met de delen voor de bovenste plank. Verbind de drie voorste houders (12,5 cm) met twee T-stukken. Steek vervolgens in het T-stuk telkens een onderste houder (3,5 cm).

 Keuken kruidenrek maken - stap 2 . HORNBACH
03

Plaats de in elkaar gestoken houder op de bovenste plank en plaats hem met een afstand van ca. 1 cm vanaf de rand in het midden van de plank. Trek een cirkel om de onderste houders.

 Keuken kruidenrek maken - stap 3 . HORNBACH

Tip

Plak de 12 mm houtboor 1 cm achter de punt af met schildersplakband. Boor met de 12 mm houtboor op de markeringen ca. 1 cm diep tot aan het schildersplakband.

04

Plaats de in elkaar gestoken houder in de gaten en steek koperen hoekstukken in de uiteinden. Meet de afstand tussen de plank en de koperen buis en breng deze maat over op de achterwand, zodat de boorgaten voor de achterste houders (5,5 cm) de juiste hoogte hebben. De juiste positie van de boorgaten is afhankelijk van de afstand van de koperen buis tot de zijkant van de plank. Je project is een uniek werkstuk: meet de afstanden aan beide kanten individueel.

 Keuken kruidenrek maken - stap 4 . HORNBACH
05

Verwijder de koperen hoekstukken weer en boor met de 12 mm houtboor een gat op de plek van de markeringen. Steek daarna de koperen hoekstukken met elk een achterste houder in de uiteinden van de voorste houders en de achterste houders in de gaten in de achterwand.

 Keuken kruidenrek maken - stap 5 . HORNBACH
06

Herhaal de stappen 3 tot 5 voor de houder van de onderste plank. In plaats van de achterste houders met een lengte van 5,5 cm gebruik je hier die met een lengte van 7 cm. En je bent klaar!

 Keuken kruidenrek maken - stap 6 . HORNBACH