0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Handleiding

Wijnrek maken

Leestijd 3 min.
Wijnrek zelf maken . HORNBACH

Voor orde in je wijncollectie! Het rek biedt plaats voor 20 flessen, inclusief uitneembaar dienblad.

uitdaging
tijd 1 dag(en)

Wijnrek maken: stap voor stap

01

Als eerste deel je twee multiplexplaten dwars doormidden, zodat je 4 even grote rechthoeken van 60 cm lang krijgt.

Wijnrek maken stap 1 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 1 . HORNBACH
02

Nu kun je de uitsparingen voor de flessen aftekenen: verdeel de platen in 5 even grote vlakken (ca. 11,9 cm breed) en teken een middenlijn bij 10 cm. Markeer nu de middelpunten voor de boorpunt. De eerste 2 platen worden met de 4x85 mm boorkroon bewerkt, dit is voor de uitsparing voor de onderkant van de flessen.

Wijnrek maken stap 2 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 2 . HORNBACH
03

De laatste 2 platen bewerk je met de 4x25 mm boorkroon, de uitsparing voor de hals van de flessen.

Wijnrek maken stap 3 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 3 . HORNBACH
04

Nu kun je de platen in de lengte halveren, zodat je in totaal 8 flessenhouders hebt, 4 x grote uitsparing, 4 x kleine uitsparing.

Wijnrek maken stap 4 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 4 . HORNBACH
05

Nu volgt de bevestiging van de sokkel aan de bodemplaat. Aan de achterkant wordt de sokkel aan alle kanten vlak aansluitend gemonteerd, aan de voorkant springt de sokkel 1 cm terug. Dat wil zeggen, 1 cm afstand tot de voorkant van de bodemplaat. Ze worden van bovenaf door de bodemplaat elk met 2 universele schroeven (4,0x50 mm) vastgeschroefd.

Wijnrek maken stap 5 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 5 . HORNBACH
06

Zet de gemonteerde bodemplaat tussen de zijdelen en schroef hem aan elke kant met 2 schroeven aan de zijdelen. De schroeven komen op 6 cm vanaf de onderkant en 8 cm vanaf de zijkant. Vergeet niet steeds voor te boren en te verzinken.

Wijnrek maken stap 6 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 6 . HORNBACH
07

Neem twee flessenhouders, 1 x grote uitsparing, 1 x kleine uitsparing, en klem ze tussen de zijdelen. Let er op dat de flessenhouder met de kleine uitsparingen aan de voorkant van het rek zit. Meet nu 7 cm vanaf de voorkant van de bodemplaat af en bevestig de flessenhouder. Dat wil zeggen, de flessenhouders worden telkens 7 cm naar binnen toe aangebracht. Nu wordt de flessenhouder vanaf de zijkant door de zijdelen met 2 universele schroeven vastgeschroefd.

Wijnrek maken stap 7 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 7 . HORNBACH
08

Ga nu verder met de volgende flessenhouders en bevestig die op dezelfde manier. Als geschikte afstand tussen de flessenhouders raden wij 10 cm aan.

Wijnrek maken stap 8 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 8 . HORNBACH
09

Neem nu de plaat voor de bovenkant en bevestig die op 13,5 cm afstand van de bovenkant van de zijdelen. Ook hier worden de schroeven 8 cm vanaf de zijkant aangebracht. Vervolgens wordt het achterpaneel tussen de zijdelen geklemd, zo dat het aan alle kanten (boven en achter) vlak aansluit. Lijn daarna het rek loodrecht uit en schroef het achterpaneel aan elke kant met 2 schroeven vast. Om de hoogte van de bovenplaat (13,5 cm) beter aan te kunnen houden, kan ook eerst het achterpaneel en daarna de bovenplaat worden bevestigd.

Wijnrek maken stap 9 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 9 . HORNBACH
10

Voor de montage van het dienblad zet je de korte zijdelen vlak aansluitend tegen de bodem van het dienblad en zet je ze met 2 schroeven vast. Ze worden door het zijdeel direct in de bodem geschroefd.

Wijnrek maken stap 10 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 10 . HORNBACH
11

De lange zijdelen worden aan alle kanten vlak aansluitend tegen de korte zijdelen gezet en met 5 universele schroeven bevestigd. Daarbij gaan telkens 2 schroeven in de korte zijdelen en één in het midden van de bodem van het dienblad.

Wijnrek maken stap 11 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 11 . HORNBACH
12

Wanneer je greepopeningen in het dienblad wilt maken, moet dat vóór de montage worden gedaan. Daarvoor neem je een passende boorkroon (ca. vingergrootte) en breng je de gaten in het midden van de zijdelen van het dienblad aan. Denk er aan ook aan de zijdelen van het rek identieke uitsparingen of passende rechthoeken uit te zagen. Klaar!

Wijnrek maken stap 12 . HORNBACH
Wijnrek maken stap 12 . HORNBACH

Projecten die ook interessant zijn

naar boven