0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-09-23 om 01:01 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Zelf je sedumdak aanleggen

Zelf je sedumdak aanleggen

Met een sedumdak krijgt jouw huis, schuur, kippenhok, containerombouw of houtopslag niet alleen een unieke uitstraling, maar draag je ook nog eens bij aan het milieu. Het aanleggen ervan kan je makkelijk zelf, en de voordelen zijn enorm. Meer weten over deze voordelen, de aanleg en het onderhoud?

Een sedumdak is een vorm van dakbedekking. Het is een dak dat begroeid is met sedumplantjes. De planten zijn een geslacht van de vetplantenfamilie en zijn super sterk. Hierdoor kunnen ze extreme weersomstandigheden goed aan.

De voordelen van een sedumdak

Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Naast de unieke uitstraling heeft het nog veel meer voordelen waarvan niet alleen jij, maar ook je directe omgeving profiteert! Welke dat zijn? Bekijk ze hier:

 • Het houd water vast.
  Je sedumdak houdt water langer vast en dit is goed voor meerdere dingen. De afvoer van regenwater wordt hierdoor vertraagd. Zo voorkom je een piekbelasting op het riool. Daarnaast verbruiken sedumplanten ook een deel van dit water.
 • Het haalt CO2 uit de lucht.
  Net als andere planten, haalt een dak vol sedum CO2 uit de lucht en zet dit om naar zuurstof. Het zorgt dus voor een betere luchtzuivering.
 • Het zorgt voor een koelere omgeving.
  De zon die op planten schijnt, wordt door planten geabsorbeerd. Het door het sedumdak vastgehouden vocht verdampt op den duur ook weer waardoor je tuin koeler aanvoelt.
 • Het isoleert je dakoppervlak.
  In de winter blijft het lekker warm, en in de zomer blijft het heerlijk koel. Daarnaast vermindert het geluidsoverlast - vooral in stadscentra, industriegebieden en gebieden met weinig groen.
 • Hoger rendement zonnepanelen.
  Zonnepanelen en een sedumdak zijn een gouden combi! Doordat het dak over het algemeen koeler blijft, zijn de zonnepanelen dat ook. Hoe lager de temperatuur van je zonnecel, hoe meer rendement. In sommige gevallen scheelt het wel 11%!
 • Het verlengt de levensduur van je dak.
  Het beschermt tegen uv-straling en extreme temperaturen.
 • Woning wordt meer waard.
  Het verduurzamen van je woning zorgt dat je woningwaarde stijgt, zo ook bij het aanbrengen van een sedumdak.
 • Goed voor de biodiversiteit.
  Een sedumdak creëert een mooie leefomgeving voor dieren en planten. De sedumplantjes trekken insecten aan en insecten trekken weer vogels aan.
 • Brandwerend
  Het sedumdak houdt vocht goed vast. Dit is dus eigenlijk een soort brandwerende laag voor je dak.

Groendak . HORNBACH

Nog meer projecten om je tuin te verduurzamen

Aanleg van sedumdak op eigen risico

Let op dat jouw dak het sedum goed kan dragen. Als het dak al zwakker is, is het uiteraard niet slim om hier een sedumplanten op te plaatsen. De kans op lekkage is dan groter.

Hoe bereid ik me goed voor?

Voordat je gaat beginnen met aanleggen is het verstandig om de volgende tips goed door te nemen. Zo kan je niet alleen gerust aan de slag gaan, maar waarborg je ook je eigen veiligheid en die van je directe omgeving.

Tip 1
Zorg ervoor dat jouw dak en dakondersteuning het gewicht van de sedumlaag aan kan.
Een natgeregende sedumlaag weegt al gauw 80 kilo per vierkante meter.

Bij de stevigheid van het dak is mogelijke sneeuwval ook belangrijk. Dit komt bovenop die 80 kilogram.

Tip 2
Leef de plaatselijke veiligheidsvoorschriften voor dakwerkzaamheden goed na! Het dak op gaan kan risicovol zijn, dus neem je eigen veiligheid serieus!

Tip 3
Breng voor jezelf alvast in kaart waar de afvoerleidingen van je dak zich bevinden.

Tip 4
Zorg ervoor dat elektriciteit en water goed toegankelijk zullen blijven.

Dit heb je nodig voor je sedumdak*

*Kies voor een sedummat of een complete sedumdak tray (zowel sedumplanten als substraat).

Sedumdak . HORNBACH

Zelf een sedumdak aanleggen: stap voor stap

Dak voorbereiden

01

Maak het dak schoon met een bezem. Controleer daarbij op beschadigingen van betonverf, teerpapier en bitumen. Alléén dan kan je een waterdicht dak garanderen.

 Sedumdak maken stap 1 . HORNBACH

Worteldoek leggen

02

Bedek het dakdeel waar de sedumlaag moet komen volledig met stevig worteldoek. Leg daarvoor meerdere vellen, en laat ze ca. 50 cm overlappen. Wanneer je bij de dakrand aankomt, vouw je het doek om. Gebruik tijdens het leggen gewichten, om te voorkomen dat de wind het worteldoek laat wegwaaien.

 Sedumdak maken stap 2 . HORNBACH

Dakafvoeren uitsnijden

03

Snijd het doek met een haakmes uit op plaatsen waar de dakafvoer zich bevindt.

Belangrijk: let tijdens het snijden goed op dat je de afdichting onder het membraan niet beschadigt. Snijd niet direct op de afdichting, en gebruik een haakmes in plaats van een mes met normaal lemmet.

 Sedumdak maken stap 3 . HORNBACH

Let op, alleen worteldoek is niet waterdicht.

Worteldoek is enkel om je dakbedekking te beschermen tegen de wortels. Wil je complete dakbedekking vervangen, kijk hier alles over epdm-dakbedekking.

Afvoer voorbereiden en grindstroken aanbrengen

04

Plaats een boldraadrooster in de afvoer ter voorkoming van verstopping van de afvoer. Breng een strook grof grind van ongeveer 20 cm rondom de dakranden en de te plaatsen sedummatten aan. Heb je een dakraam of schoorsteen? Leg daaromheen een grindstrook van 50 cm. De hoogte van het grind moet ca. 5-9 cm zijn. De grindlaag moet uiteindelijk op gelijke hoogte komen te liggen met het sedum.

 Sedumdak maken stap 4 . HORNBACH

Substraat leggen

05

Let op: gebruik je onze sedum trays? Dan kun je deze stap overslaan. Dit pakket is namelijk kant en klaar met zowel sedumplanten als substraat.

Substraat leggen is wel nodig bij het gebruik van sedummatten. Verdeel 3 centimeter hydrokorrels gelijkmatig over het stevige worteldoek. Dit om te voorkomen dat de sedummatten te nat worden. Bij een schuin dak kunnen de matten direct op het dak gelegd worden. Bedek op deze manier het hele dak tot aan de strook met grof grind.

Sedum leggen

06

Gebruik je onze sedum trays? Dan maak je ze eenvoudig op maat met een handzaag of reciprozaag. De trays kunnen rechtstreeks op het dak geplaatst worden voor een direct groen resultaat.

Indien sedummatten geleverd worden in een plastic bak haal je de matten uit de plastic bak en leg ze strak tegen elkaar uit op het dak. Leg de sedummatten over het substraat, totdat het volledig bedekt is. Snijd indien nodig de sedum af met een snijmes of een isolerend mes. Snij tot slot de uitstekende worteldoek ter hoogte van de dakrand af. Niet te kort, want dan kan er geen water overheen stromen. Gebruik ook hier een haakmes, en let op dat je de waterafdichting niet beschadigt.

 Sedumdak maken stap 6 . HORNBACH

Sedumdak bewateren

07

Na aanleg geef je het sedum eenmalig goed water; om de doorworteling van de mat te versnellen.

 Sedumdak leggen stap 7 . HORNBACH

Sedumdak bemesten

08

Vooral na het aanleggen is het belangrijk om de sedumplanten goed water te geven, zodat ze kunnen wortelen. Controleer gedurende de eerste 4 - 6 weken daarom regelmatig de vochtigheid, en geef als het nodig is opnieuw water. In het voorjaar, wanneer de planten beginnen te groeien, raden we aan te bemesten met een langzaam vrijkomende meststof.

 Sedumdak leggen stap 8 . HORNBACH

Sedumdak onderhouden

09

Wanneer de planten verder gegroeid zijn, moet je één of twee keer per jaar bemesten. Verder is je groendak zeer eenvoudig te onderhouden. Snoeien is in principe niet nodig. Afhankelijk van het klimaat en weersomstandigheden kan je ervoor kiezen een irrigatiesysteem op te zetten.

 Sedumdak leggen stap 9 . HORNBACH
Sedumdak . HORNBACH

Sedumdak onderhoud

Een groen dak is nagenoeg onderhoudsvrij. De sedumplantjes zullen binnen een jaar zodanig in elkaar over groeien zodat er geen scheidingslijnen meer te zien zijn.

Regulier onderhoud - 2 keer per jaar (voorjaar/najaar)

Om toch een mooi sedumdak te houden, kun je het beste twee keer per jaar bemesten met mestkorrels. Dit doe je tijdens of kort voor een goede regenbui. Bestrooi het dak met plantaardige mestkorrels. Je kunt het beste aan het einde beginnen, zodat je hier niet nog een keer overheen hoeft te lopen. Dit is meteen een goed moment om dode plantjes weg te halen en de grindstrook en afvoer schoon te maken. Ook ingewaaid onkruid kun je verwijderen in het voorjaar en in het najaar. Gebruik altijd tuinhandschoenen!

Bewatering van je sedumdak

Sedumplantjes zijn sterk en kunnen dus best goed tegen periodes van droogte. Toch kun je eventueel je sedumdak bewateren op hete dagen of droge periodes. Onze redenen om je sedumdak toch extra te bewateren:

 • Wanneer er vocht is opgenomen is het isolerend vermogen van je sedumdak beter.
 • Met een bewateringssysteem kun je eenvoudig lastig bereikbare plekken bewateren.

In de herfst en winter (en nét voor de start van de lente) kleurt het sedum rood. Als het sedumdak rood kleur in de zomer, dan is dat waarschijnlijk een stressreactie. Het kan te weinig water of voedig gehad hebben.

Subsidie op je sedumdak

Steeds meer gemeenten geven subsidie voor het aanleggen van een sedumdak. Sedumdaken kunnen zorgen voor een enorme ontlasting op het riool. Subsidie bieden op een sedumdak is voor gemeenten voordeliger dan de straten open breken en de volledige riolering aan te pakken.

Benieuwd of je recht hebt op subsidie bij het aanleggen van een sedumdak? Vraag het na bij je eigen gemeente of bekijk de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

Meer projecten over duurzaam tuinieren

  Projecten die ook interessant kunnen zijn

   naar boven