0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 26-09-22 om 07:27 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

De voordelen van een groendak

Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Naast de unieke uitstraling heeft het nog veel meer voordelen waarvan niet alleen jij, maar ook je directe omgeving profiteert! Welke dat zijn?

Een sedumdak:

 • vangt regenwater op, vermindert CO2-uitstoot, en haalt vervuilende stoffen uit regenwater en de buitenlucht.
 • isoleert je dakoppervlak: in de winter blijft het lekker warm, en in de zomer blijft het heerlijk koel.
 • verlengt de levensduur van je dak - het beschermt tegen UV-straling, extreme temperaturen en mechanische schade.
 • verbruikt minder energie, en zorgt voor lagere energiekosten.

En dat is nog niet alles!

 • Een sedumdak creëert een mooie leefomgeving voor dieren en planten.
 • Daarnaast vermindert het geluidsoverlast - vooral in stadscentra, industriegebieden en gebieden met weinig groen.

Groendak . HORNBACH
Groendak aanleggen . HORNBACH . Alles voor je project!

Hoe bereid ik me goed voor?

Voordat je gaat beginnen met aanleggen is het verstandig om de volgende tips goed door te nemen. Zo kan je niet alleen gerust aan de slag gaan, maar waarborg je ook je eigen veiligheid en die van je directe omgeving.

Tip 1
Zorg ervoor dat jouw dak en dakondersteuning het gewicht van de sedumlaag aan kan.
Een natgeregende sedumlaag weegt al gauw 80 kilo per vierkante meter.

Tip 2
Leef de plaatselijke veiligheidsvoorschriften voor dakwerkzaamheden goed na! Het dak op gaan kan risicovol zijn, dus neem je eigen veiligheid serieus!

Tip 3
Breng voor jezelf alvast in kaart waar de afvoerleidingen van je dak zich bevinden.

Tip 4
Zorg ervoor dat elektriciteit en water goed toegankelijk zullen blijven.

Zelf een sedumdak aanleggen - stappenplan

Stap 1.

Dak voorbereiden en wortelbeschermingsfolie leggen

 1. Maak het dak schoon met een bezem. Controleer daarbij op beschadigingen van betonverf, teerpapier en bitumen. Alléén dan kan je een waterdicht dak garanderen.
 2. Bedek het dakdeel waar de sedumlaag moet komen volledig met wortelbeschermingsfolie. Leg daarvoor meerdere vellen, en laat ze ca. 50 cm overlappen. Wanneer je bij de dakrand aankomt, vouw je de folie om. De polypropyleen LD zorgt ervoor dat de folie zichzelf kan herstellen, en beschermt tegen beschadiging door de sedumwortels. Gebruik tijdens het leggen gewichten, om te voorkomen dat de wind de folie laat wegwaaien.
 3. Snijd de folie met een haakmes uit op plaatsen waar de dakafvoer zich bevindt.

Folie uitsnijden? Hier moet je op letten:

Let tijdens het snijden goed op dat je de afdichting onder het membraan niet beschadigt. Snijd niet direct op de afdichting, en gebruik een haakmes in plaats van een mes met normaal lemmet.

Stap 2.

Afvoer voorbereiden en grindstroken aanbrengen

 1. Leg de aluminium profielen en verbind ze met de verbindingsstukken. Samen met het grind vormen zij de buitenste rand van je groendak.
 2. Voor de aansluitingen bij de hoeken zijn de verbindingsstukken 90° gebogen. Zo blijven de hoeken stabiel, en wordt voorkomen dat de profielen na het uitlijnen weer verschuiven.
 3. Plaats de inspectieschachten boven de dakafvoeren.
 4. Wordt overtollig water via een dakgoot afgevoerd? Plaats de aluminium profielen met de sleuven langs de goot, en schuif de hoek onder de afvoerplaten.
 5. Vul de strook tussen je dakrand en de buitenrand van het aluminiumprofiel met 16/32 mm grind. Ga door totdat de beschermingsfolie in deze strook bedekt is met ca. 5 cm grind. De grindlaag moet uiteindelijk op gelijke hoogte komen te liggen met de vegetatiemat.
 6. Heb je een dakraam of schoorsteen? Leg daaromheen een grindstrook van 50 cm.

Zelf groendak aanleggen stap 1 2

Stap 3.

Afwatering en substraatmatten leggen

 1. Leg de drainageplaten met de perforatiegaten naar boven. De aangrenzende platen moeten elkaar overlappen. Bedek op deze manier het hele dak tot aan de grindstrook met de platen.
 2. Snijd de plekken uit waar dakafvoeren zullen komen. Gebruik ook hiervoor een haakmes, in plaats van mes met normaal lemmet.
 3. Rol de substraatmatten dicht tegen elkaar uit, bovenop de drainageplaten. Snijd indien nodig de substraatmatten af met een snijmes of isolatiemes.
  Het groendaksubstraat bestaat uit minerale wolvezelmatten. Het is compact, behoudt zijn vorm, en houdt water uitstekend vast.

Stap 4.

Vegetatiematten leggen

 1. Leg de vegetatiematten over de substraatmatten, totdat ze volledig bedekt zijn. Lijn de voorbegroeide vegetatiematten uit met de substraatmatten en rol ze voorzichtig uit. Snijd indien nodig de vegetatiematten af met een snijmes of een isolerend mes.
 2. Vul eventuele openingen of gleuven met restjes van de vegetatiematten. Snij tot slot de uitstekende wortelbeschermingsfolie ter hoogte van de dakrand af - maar niet te kort, zodat er geen water overheen kan stromen. Gebruik ook hier een haakmes, en let op datje de waterafdichting niet beschadigt.

Zelf groendak aanleggen . stap 3 4

Stap 5.

Vegetatiemat bewateren en bemesten

 1. Geef de vegetatielaag water totdat deze volledig verzadigd is. Hiervoor kan je een slang met douchekop of een tuinsproeier gebruiken. Controleer ook of de steenwol onder de vegetatiemat het water heeft opgenomen en volledig verzadigd is. Zo maak je het later makkelijk voor jezelf om ervoor te zorgen.
 2. Vooral na het aanleggen is het belangrijk om de planten goed water te geven, zodat ze kunnen wortelen. Controleer gedurende de eerste 4 - 6 weken daarom regelmatig de vochtigheid, en geef indien opnieuw water. In het voorjaar, wanneer de planten beginnen te groeien, raden we aan te bemesten met een langzaam vrijkomende meststof.
 3. Wanneer de planten verder gegroeid zijn moet je één of twee keer per jaar bemesten. Verder is je groendak zeer eenvoudig te onderhouden. Snoeien is in principe niet nodig. Afhankelijk van het klimaat en weersomstandigheden kan je ervoor kiezen een irrigatiesysteem op te zetten.

Boodschappenlijst

Compleet sedumdak systeem

KNAUF Urbanscape groendaksysteem, compleet
KNAUF Urbanscape groendaksysteem, compleet
Artikel Rating (2)
69,95 € / m²

Subsidie op je sedumdak

Benieuwd of je recht hebt op subsidie bij het aanleggen van een sedumdak? Vraag het na bij je eigen gemeente!

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH