0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
04-05-2024 08:00 - 18:00 Uur
e hebt deze informatie op 23-04-24 om 23:34 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Alles over EPDM-dakbedekking

Alles over EPDM-dakbedekking

EPDM-folie is een populaire materiaalsoort om je dak mee te bedekken. Dit komt omdat het veel voordelen biedt! Het materiaal gaat extreem lang mee, en dat is nog niet alles! Bekijk alle voordelen over EPDM.

Wat is EPDM-dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubberfolie dat vaak voor platte daken als dakbedekking wordt gebruikt. Het is een populaire materiaalsoort, omdat het barst van de voordelen! Hé? Barsten? Juist. Dat is alvast één van de voordelen. Het is extreem weersbestendig en barst dus júist niet!

Waar is EPDM van gemaakt?

EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Dit zijn de stoffen die in EPDM zitten. Het materiaal is zeer flexibel en hierdoor kan het veel hebben. Het zijn materiaalsoorten die, zeker wanneer ze samengevoegd worden, extreem lang meegaan. (Over duurzaamheid gesproken!)

Waarvoor gebruik je EPDM-dakbedekking?

EPDM-folie wordt gebruikt voor platte (of licht hellende) daken. Denk bijvoorbeeld aan schuren, garages, carports, overkappingen, dakkapellen, dakgoten, aanbouw en meer! Het materiaal kan bij nieuwbouwprojecten worden gebruikt, maar voor dakrenovatie is het ook erg geschikt.

  • 
				Sedumdak . HORNBACH

    EPDM bij sedumdak

  • 
				Dakgoot met EPDM . HORNBACH

    EPDM bij dakgoot

  • 
				EPDM dakbedekking plat dak . HORNBACH

    EPDM bij plat dak

  • 
				EPDM plat dak met lichtkoepel . HORNBACH

    EPDM bij plat dak met lichtkoepel

EPDM voor andere toepassingen

EPDM-folie wordt ook gebruikt bij het leggen van vijvers! Hier hebben we ook speciaal vijverfolie voor.

Sedumdaken

Wist je dat EPDM-folie ook gebruikt wordt voor de aanleg van sedumdaken? Dit komt omdat EPDM-dakbedekking ook wortelwerend is. IJzersterk spul, dat rubberfolie. Zelf een compleet pakket voor je sedumdak kopen? Bekijk het hier!

De voordelen van EPDM-folie

De materiaaleigenschappen van EPDM zijn perfect voor dakbedekking. Dit zijn de voordelen van EPDM op een rij:

  • scheurt, breekt, krimpt en rot niet,
  • gaat mintens 50 jaar mee,
  • volledig waterdicht,
  • gebruiksvriendelijk,
  • recyclebaar.

Extreem lange levensduur door weerbestendigheid

EPDM-folie is ijzersterk. Doordat het rubberfolie flexibel is (elasticiteit tot wel 300%), is het goed bestand tegen alle weersinvloeden. Extreme regenval en droogte wisselen elkaar steeds vaker af in Nederland. Materiaal zet uit en krimpt in. EPDM-folie kan dit prima hebben, omdat het zo elastisch is. Je hoeft dus niet bang te zijn voor scheuren en barsten in het materiaal. Dit zorgt er ook weer voor dat het waterdicht blijft! Daarnaast is EPDM-folie goed bestand tegen uv-straling. Dit alles maakt EPDM zó duurzaam, dat het minstens vijftig jaar mee kan gaan! Kijk, hier kun je nog eens (op) mee bouwen!

EPDM heeft een extreem lange levensduur en gaat minstens vijftig jaar lang mee!

Volledig waterdicht

Niemand zit te wachten op lekkage aan z’n dak. Met EPDM zit je goed als het gaat om waterdichtheid. EPDM leg je namelijk niet in stroken, maar in één groot folie die van de rol komt. Deze zijn beschikbaar in verschillende breedtes en diktes. Hierdoor is het na verloop van tijd niet gevoelig voor loskomende naden. De folie verlijm je eenvoudig met EPDM-lijm.

Gemakkelijk zelf aan te leggen

EPDM-dakbedekking kun je eenvoudig zelf aanleggen op alle soorten dakstructuren. Het folie heeft geen specifieke boven- of onderkant, dus hierin kun je geen vergissing maken! Daarnaast is het licht in gewicht, waardoor het makkelijk te plaatsen is. En, misschien wel het grootste voordeel: in tegenstelling tot bitumen dakbedekking is EPDM-folie brandvrij te verlijmen met EPDM-lijm. Er hoeft dus geen open vuur te worden gebruikt, zoals bij het aanbrengen van Bitumen.

Onderhoudsvriendelijk

Als het dakfolie er eenmaal op zit, heb je er geen omkijken meer naar! Mossen en algen zijn geen fan van dit rubberfolie, dát scheelt weer. Af en toe kun je de nodige bladeren van het folie ruimen, maar meer werk zit er niet in!

Circulair bouwen met EPDM

Dat EPDM met een levensduur van minimaal vijftig jaar duurzaam is, weten we nu al. Maar naast de lange levensduur is EPDM óók nog eens hartstikke recyclebaar. Circulair bouwen wordt met de jaren steeds belangrijker. Met het gebruik van EPDM-folie draag jij hier volledig aan bij.

Nadelen van EPDM

En de nadelen? Die zijn lastig te vinden. Toch heeft EPDM één vijand: chloor. Dus pas op met zwembaden in de buurt van EPDM-folie en maak ook zeker niet je EPDM-folie schoon met chloormiddelen!

EPDM vs. bitumen

Een andere soort dakbedekking welke vaak op platte daken wordt gebruikt is bitumen. Hieronder zie je in een overzicht de verschillen tussen EPDM en bitumen.

EPDM Dakbedekking Bitumen Dakbedekking
Levensduur van 50 jaar Levensduur maximaal 25 - 35 jaar
Van nature uv en ozon bestendig Verhardt onder invloed van weer, wind, uv en ozon
Snelle verwerking door prefab membranen Veroudert en krijgt kleine scheurtjes na verloop van tijd
Lichtgewicht systeem: (1,2 – 1,5 milimeter dik) ca. 1.23 kg/m²/1 milimeter Eerste laag max. 3 milimeter dik en toplaag 4 á 5 milimeter dik
Eénlaags systeem, flexibel en aanbrengen zonder open vuur Meerlaags systeem, aanbrengen met open vuur
In verhouding duurder In verhouding goedkoper

Cradle to Cradle-certificering

EPDM-producten van Premiumfol hebben het Cradle to Cradle-certificaat. Premiumfol is zelfs het eerste merk ter wereld die dit certificaat voor EPDM-folies heeft ontvangen!

Het wereldwijde certificaat Cradle to Cradle staat voor de ultieme manier van duurzaam ondernemen. Materiaal dat gebruikt is voor het ene product, kan 100% opnieuw worden ingezet in een ander product. En dat zónder kwaliteits- en waardeverlies. Vooral dit laatste maakt een groot onderscheid ten opzichte van traditionele recycling.

Cradle to Cradle . HORNBACH

Meer projecten over dakbedekking

naar boven