Zoveel huizen, zoveel soorten daken. Het is niet zo dat ieder dak geschikt is voor jouw huis. HORNBACH laat jenhet onderscheid zien tussen een aantal dakvormen; van zadeldak tot aan een plat dak. Daarbij zijn er ook diverse dakconstructies beschikbaar.

Hornbach
1 2 3 4 5 6
Bekijk het hier
1
Zadeldak
2
Schilddak
3
Half schilddak
4
Mansardedak
5
Lessenaarsdak
6
Plat dak

Dakconstructies

Twee typische vormen van dakconstructies zijn een gordingendak en een spantendak.

Dakconstructies . HORNBACH

1. Gordingendak

Een gordingendak bestaat uit horizontaal geplaatste balken, gordingen genaamd, die van muur tot muur lopen, met een aantal dwarsbalken om het dak te ondersteunen. Een voordeel van een gordingendak is dat zij uit twee afzonderlijke helften bestaat. De balken worden niet recht tegenover elkaar geplaatst, maar verspringen. Daarom kunnen een dakraam of schoorsteen gemakkelijk geplaatst worden. Een nadeel is echter dat de dragende balken onder het dak, niet verplaatst kunnen worden en een uitbreiding daardoor haast onmogelijk maakt.

2. Spantendak

Een spantendak bestaat uitsluitend uit verticaal geplaatste balken, die vanaf de dakrand tot in de nok van het dak lopen en zo het dak ondersteunen. De last van het dak wordt via de spanten naar beneden verdeeld. Aan de spanten vast komt het onderdak, zo worden de balken weggewerkt. Een voordeel van een spantendak is daarom ook dat het een grote ruimte, de zolder, biedt zonder obstakels als balken.

Projecten die ook interessant kunnen zijn