0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-12-23 om 08:23 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Gebruikte bigbags recyclen

Gebruikte bigbags recyclen

Wat te doen met een lege bigbag? Je denkt misschien al snel aan weggooien. Erg zonde en zéker niet nodig! Wij geven je tips hoe je jouw gebruikte bigbag kunt hergebruiken voor toepassingen in de tuin!

Wat zijn bigbags?

Wanneer je een grote hoeveelheid tuinaarde, potgrond, boomschors, zand, cacaodoppen of grind koopt, wordt dit geleverd in een bigbag. Bigbags zijn grote zakken gemaakt van geweven polypropyleen. Door deze sterkte kunststofsoort te verweven, is het makkelijk om zware materialen te kunnen vervoeren of opslaan. Vaak worden hierin losse grondstoffen vervoerd. De grootte van een bigbag verschilt van 1000 tot 1300 liter. Als je veel stortgoed nodig hebt, hoef je dus niet allemaal losse verpakkingen te kopen. Een stuk efficiënter én duurzamer dus, die bigbag!

Bigbags kopen

Bigbag weggooien? Zonde!

Naast dat je bij het kopen van een bigbag dus een hele hoop verpakkingsmateriaal bespaard, kun je met de overgebleven bigbag zélf ook een hele hoop! Je kunt de afvalindustrie een beetje helpen met terugdringen, door jouw bigbag een functie te geven. Een soort tweede leven! Recycling noemen we dat. Wij laten je zien dat een overgebleven bigbag nog eens heel goed van pas kan komen.

De zak heel laten

Liever niet te veel met de schaar of stanleymes in de weer? Dan kun je de bigbag heel laten en gebruiken voor verschillende nieuwe toepassingen.

Gebruik als compostbak

Juist doordat het materiaal van een bigbag niet biologisch afbreekbaar is, kan het handig zijn voor de opslag van biologisch afbreekbaar materiaal. Denk bijvoorbeeld aan compost. Compost kun je zelf 'maken' en dient als mest voor jouw planten! Of eigenlijk moeten we zeggen: jij zorgt voor de composteerbare materialen, en organismen doen het vuile werk! Let wel op: de bigbag is dicht aan de onderkant. Daarom moet je de natuur een beetje op gang helpen door zelf wat grond met regenwormen in de bigbag te stoppen voordat je begint met composteren. Af en toe hussel je het nog eens door elkaar en verder laat je alles lekker de boel de boel!

Juist composteren | tuinafval | HORNBACH

Bladaarde opslaan

Bladaarde is eigenlijk ook een vorm van compost. Het wordt ook wel bladcompost genoemd. Bladafval is een paradijs voor organismen. Ze zetten de bladeren om in voeding voor planten. Door ze in een bigbag te verzamelen, wordt het verteringsproces versneld. Zorg dat je de zak goed afsluit. Doordat vocht vastgehouden blijft, ontstaat er een warme, broeierige plek. De bigbag houdt de warmte goed vast, en hierdoor kunnen organismen nog beter hun werk doen.

Opbergen en wegbrengen van tuinafval

Heb je geen ruimte om te composteren? Of niet genoeg ruimte om in je tuin te composteren? Dan kun je de bigbag altijd nog gebruiken als extra groenafval container. Je kent het wel: je bent je tuin winterklaar of voorjaarsklaar aan het maken. Er komt geen einde aan al het snoei- en tuinafval. Het liefste breng je alles in één keer weg. Maar dit past natuurlijk niet in de groencontainer. Op dit soort momenten ben je blij als je jouw oude bigbag bewaard hebt. De zak weegt niets en je vouwt hem na afloop zo klein op als je wilt!

Herfstbladeren . HORNBACH

Opberghoes voor je tuinmeubelen

Tuinmeubelen die niet overdekt staan, kunnen in Nederland regelmatig verast worden door een regenbui. Dit zal je tuinmeubel niet per se ten goede komen. Zorg dat je je tuinmeubelen dus altijd afdekt met een hoes. Je overgebleven bigbag kun je hier ook prima voor gebruiken. Zet hem op z'n kop en je hebt een prachtige waterdichte hoes voor jouw tuinmeubelen. Let erop dat wanneer er nog viezigheid in de binnenkant van bigbag zit, je dit eerst schoonmaakt!

De echte creatieveling pakt natuurlijk uit en maakt er een project van. Ben je handig met de naaimachine? Naai er dan een rits in. Dit kan handig van pas komen wanneer je de hoes eraf en erop doet.

Bigbag gebruiken als meubelhoes

Een verhoogd moestuinbed

Wil je zelf groente verbouwen? Soms is het slim om dit aan te leggen op een verhoogd bed. Bij een verhoogd bed is het belangrijkste voordeel dat de grond sneller opwarmt. Hierdoor zullen groenten sneller kunnen groeien. Daarnaast hoef je de grond hier niet te spitten omdat er niet overheen gelopen kan worden. Dit is een stuk gezonder voor het bodemleven, én dus ook voor je planten. Je kunt je lege bigbag prima gebruiken voor een verhoogd moestuinbed.

De zak upcyclen

Hou je ervan om te pimpen? Dan kun je natuurlijk volledig losgaan met het materiaal van de bigbag!

Bigbag gebruiken als worteldoek

Bescherm je tuin tegen onkruid door worteldoek te gebruiken. Ideaal als je een mooi pad van boomschors, grind of cacaodoppen wilt aanleggen. Geef je bigbag een nieuw leven door stukken eruit te snijden. Het materiaal van bigbags is perfect als worteldoek te gebruiken.

Spullen maken van gerecyclede bigbags

Wanneer je in de zakken gaat snijden, kunnen we nog wel even doordaan met ideeën. Mits je handig bent met de naaimachine natuurlijk! Gebruik het als onderzeil voor je tent op de camping, of wat dacht je van gebruik als afdekzeil? Of als je écht creatief bent, maak je er een boodschappen- of strandtas van. Je kunt het zo gek nog niet bedenken! Maar bigbags weggooien? Dat is geen optie!

Meubels maken van pallets

Is je bigbag toevallig op een pallet geleverd? Dan recycle je deze ook gezellig mee! Je creeërt er de hipste industriële looks mee. Dus pak die boormachine en ga aan de slag!

Tuinmeubelen van pallethout

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven