0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 23-02-24 om 22:05 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Duurzame tuin aanleggen

Duurzame tuin aanleggen

Weet jij welke stappen je kunt zetten voor een duurzame tuin? Bekijk het advies en ga aan de slag met alle tips!

Wat is een duurzame tuin?

Duurzaamheid speelt niet alleen binnenshuis een rol. Óók in de tuin kun je eenvoudig rekening houden met duurzaamheid. Toch blijft het een vaag begrip. Want wanneer kun je van een tuin zeggen dat hij duurzaam is? Waar je binnenshuis heel makkelijk een EPC-waarde (mate van energiezuinigheid) kunt geven, kun je bij je tuin moeilijk op dezelfde manier meten.

Wat maakt een tuin duurzaam?

  • Diversiteit in beplanting, bodem en organismen (dit draagt bij aan biodiversiteit)!
  • Waterbesparende voorzieningen.
  • Het opvangen van regenwater.
  • Veel groen.
  • Zelfvoorzienend (moestuin).
  • Zuinig energieverbruik (gebruik van zonne-energie).
  • Gebruik van duurzaam materiaal.

Ontdek hieronder ons assortiment voor een duurzame tuin!

 Hornbach
+
123456789101112

Hoe creëer ik een duurzame tuin?

Voor het aanleggen van een duurzame tuin hebben we niet direct een gebruiksaanwijzing. Het vergt enige creativiteit! Iedere tuin is anders en daarnaast heeft niet iedereen even groene vingers. Kijk vooral naar de mogelijkheden van jouw eigen tuin, terras of balkon. Wij helpen graag met het aanpakken van jouw duurzame projecten in de tuin.

Ideeën voor een duurzame tuin

Tips voor een duurzame tuin

Zo ga je aan de slag met het verduurzamen van je tuin! En heb je slechts een balkon of een kleine tuin? Ook hier hebben we mooie oplossingen voor. Iedereen kan een duurzame tuin aanleggen!

1. Kies voor groen in plaats van tegels

Tegeltuinen zijn populair in Nederland. Je houdt je tuin er strak en overzichtelijk mee. Er wordt vaak gedacht dat tegels in je tuin ook minder onderhoud vragen dan een begroeide 'levende' tuin. Dit is niet helemaal waar! Het schoonmaken en onderhouden van je terras kost vaak even veel tijd als het onderhouden van een groene tuin. Denk maar eens aan die lelijke groene aanslag op de tegels na de winterperiode. Groen of niet: een tuin heeft nou eenmaal onderhoud nodig. Daarnaast zorgen planten voor goede afwatering bij regen, waar tegels dat juist tegenhouden. Meer weten? Bekijk alle tips over water in de tuin.

2. Verticaal tuinieren

De één heeft ruimte voor een vijver en de ander kan enkel een plantenbak kwijt. Heb je weinig ruimte? Wees dan creatief! Een tuin heeft altijd plekken die je slimmer kunt benutten. Plaats bijvoobeeld een sedumdak op je schuur voor meer groen. En dacht je dat er op die schaduwplek geen planten kunnen groeien? Dan heb je het mis! Op schaduwrijke plekken zullen bepaalde planten het júist goed doen. Wil je weten welke? Bekijk ze hier! En heb je alleen een balkon? Werk dan de hoogte in! Wij geven de beste tips voor een verticale tuin.

Plantenwand . HORNBACH

3. Laat de bodem z'n eigen gang gaan

Onkruid... je eerste reactie is om erop los te schoffelen. Pas daar mee op! Je verstoort hiermee namelijk het bodemleven en zo verarm je juist de grond. De bodem krijgt niet de kans om te 'leven' en een ecosysteem op te bouwen. Hierdoor krijgen andere (inheemse) planten dus nooit de kans om hun plekje te veroveren. En die zijn nou juist zo goed voor biodiversiteit. Wist je dat onkruid bovendien sneller groeit in omgespitte grond? Hoe meer soorten, hoe minder ruimte voor één overheersende soort (zoals onkruid).

Kom dus met duurzame oplossingen om je onkruid te slim af te zijn. Bedek de bodem met een laag compost. Zo onderdruk je onkruid, maar verrijk je de bodem! Of kies een horizontale groeier. Deze bodembedekkers bedekken de hele grond en geeft onkruid geen kans!

4. Zon en regen als duurzame oplossing

Zon of regen: kom maar door!

We wekken tegenwoordig energie op door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Solar tuinverlichting werkt op dezelfde manier: op zonne-energie! Geen gedoe met kabels door je tuin én eenvoudig te plaatsen.

Óók regen kunnen we handig benutten! Vang regenwater op met een regenton. Hier kun jij je tuin namelijk weer mee sproeien. Ideaal bij langere perioden van droogte.

5. Help de dieren het hele jaar door

Door het veranderende weer worden insecten en andere dieren steeds vaker op wisselende momenten actief. Ga daarom voor een gelaagde tuin. Wissel af met bomen, struiken en (vaste) planten. Kies daarnaast planten met verschillende bloeiperiodes. Zo valt er voor insecten en dieren in de tuin altijd iets te halen! Daarnaast heb jij elk seizoen een eyecatcher in je tuin - 't oog wil ook wat!

Winterbloeier . HORNBACH

6. Kies voor duurzame materialen

Er zijn tegenwoordig genoeg oplossingen om je tuin duurzaam in te richten. Een belangrijke vraag die je jezelf hierbij moet stellen is: gaat het materiaal lang mee? Voorbeelden van materialen die lang meegaan zijn bamboe, (voorbehandeld) hout, wilgen en WPC. Kies je voor hout? Zorg er dan wel voor dat het een FSC- of PEFC-keurmerk heeft. Beide keurmerken garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. Het PEFC- keurmerk werkt vooral met lokale keuringen voor stukken bos.

7. Biologische bestrijdingsmiddelen

Of je je tuin nou wilt beschermen tegen ongedierte of tegen onkruid: vermijd schadelijke stoffen! Ongedierte kun je vaak gewoon oplossen met natuurlijke vijanden. En het mooie ervan? De natuur doet het werk voor je! Kies daarnaast altijd voor ecovriendelijke reinigingsmiddelen en onkruidbestrijding.

Verantwoord tuinieren

Een milieuvriendelijke tuin begint natuurlijk bij een verantwoord productieproces. Dit vinden we bij HORNBACH net zo belangrijk als jouw tuinproject!

FSC hout

Veel van ons tuinhout is FSC®-gecertificeerd. Dit betekent dat ons ecosysteem geen schade ondervindt aan het bos dat gekapt is voor jouw tuinhout, tuinhuis, vlonderplanken of schutting.

FSC hout . HORNBACH

FloraSelf

FloraSelf is een eigen merk van HORNBACH. Voor het aanleggen van een duurzame tuin zit je met dit merk goed. Álle planten van dit merk zijn namelijk duurzaam gekweekt, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor bijen of neonicotinoïde bevattende pesticiden.

Floraself . HORNBACH

Subsidie op het verduurzamen van je tuin

Gemeenten zien graag dat woningbezitters duurzame stappen zetten rondom huis en tuin. Kijk daarom bij je eigen gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie op jouw tuinproject.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven