0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 06-12-23 om 02:28 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Juist composteren

Juist composteren

Recycle je tuinafval en maak je eigen compost! Mest gecreëerd uit je eigen tuin is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen. Bouw jouw eigen compostbak in je tuin en laat de natuur zijn werk doen. Lees hieronder handige tips en ga aan de slag!

Recycle je tuinafval en maak je eigen compost! Mest gecreëerd uit je eigen tuin is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen. Bouw jouw eigen compostbak in je tuin en laat de natuur zijn werk doen. Lees hieronder handige tips en ga aan de slag!

Geschikte materialen voor de compost

 • Keukenafval
 • Gemaaid gras en loof
 • Eierschalen
 • Koffiedik/theezakjes
 • Fruitresten
 • Tuinafval
 • Houtachtig shreddermateriaal
 • Houtas (max. 3 %)
 • Mest van stal- en huisdieren

De geschikte compostplaats

Composteren . HORNBACH

Kies als locatie voor je composthoop een windgeschutte plaats in de halfschaduw in de tuin. Het bodemoppervlak mag niet met folie of beton zijn afgedekt; de compost moet contact met de aarde hebben. Plan een voldoende groot oppervlak in, bijvoorbeeld ook voor het verzamelen van tuinafval en het zeven van grof materiaal. De plaats moet goed bereikbaar zijn.

De juiste composteerder

Wij adviseren voor het composteren een thermo-composteerder te gebruiken! Hiermee heb je het voordeel dat de compost onzichtbaar blijft en er geen geur ontstaat. Deze zogenaamde snelcompost is reeds na 6-8 weken bruikbaar voor bodembedekking of verzorging van voedingsstoffen. Wanneer het rijpingsproces correct is verlopen, ontstaat daarbij een kruimelige, naar bosgrond ruikende compost.

Gemaaid gras composteren

De vraag waar je naartoe moet met je wekelijks gemaaide gras is niet meer nodig als je een thermo-composteerder in de tuin hebt. Omdat gemaaid gras zeer nat, stikstofrijk en niet luchtondoorlatend is, moet het in de verhouding 2:1 met houtachtig shreddermateriaal worden gemengd. Het mengsel wordt met een compostversneller 'geënt'. Geregeld vermengen met een tuinvork verhindert het ontstaan van droge gedeelten.

Tuinafval composteren

Juist composteren | HORNBACH

Groot tuinafval wordt met de hakselaar tot een composteerbare massa verkleind. Houtachtig materiaal wordt nu met vochtig tuinafval vermengd en met een compostversneller 'geënt'. Daardoor ontstaan alle micro-organismen die voor een snelle omzetting belangrijk zijn in de massa. Met het uiteindelijke mengsel vul je nu de thermo-composteerder. Na 2-3 weken meng je met de tuinvork alles nog eens door en indien nodig maak je het geheel vochtig.

Composteertips!

 • Wanneer er te veel nat materiaal is, laat je het eerst wat drogen en meng je het daarna met de andere materialen, of je mengt er gehakseld materiaal bij.
 • Omspitten is niet aan te raden! Spit de waardevolle compost niet met de spa onder. Gebruik in plaats daarvan een zaaitand of tuinvork. De rest nemen de regenwormen wel over.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven