Handleiding

Insectenhotel bouwen

Insectenhotel bouwen

Maak je tuin insectvriendelijk! Ga aan de slag en bouw zelf een insectenhotel voor je tuin of balkon. Wij laten je zien hoe! YippiejajaYippieYippieYeah!

Hoe bouw je een insectenhotel?

Om de biodiversiteit te beschermen moeten insecten worden geholpen zodat ze nestplaatsen kunnen vinden. Wil jij dat ook? Met weinig middelen kan een insectenhotel voor in de tuin of op het balkon worden gebouwd. Als insecten zich gaan nestelen moet je over een paar punten nadenken voordat je gelijk naar de zaag en schuurpapier grijpt.

Insectenhotel of bijenhotel

Voor welke insecten ga je een insectenhotel bouwen? Met de populariteit van kleine en grote nestkasten is ook de term insectenhotel bekend. Oorspronkelijk waren insectenhotels vooral bedoeld voor wilde bijen. In tegenstelling tot honingbijen leven en nestelen ze alleen, dat wil zeggen solitair, en hebben ze dus geen bijenkorf. Er zijn meer dan 500 inheemse wilde bijensoorten, waarvan een groot deel in de grond nestelt. Maar er zijn ook soorten die hout en plantstelen graag als nestplaats gebruiken. In onze tuinen en landschappen hebben deze wilde bijensoorten het steeds moeilijker om nestplaatsen te vinden. Terwijl ze een grote rol spelen bij de bestuiving van bloemen en uiteindelijk onze oogst.

Een insectenhotel of een bijenhotel zou een nestplaats moeten bieden. Natuurlijk kun je ook andere insecten en nuttige insecten in de tuin promoten, die door minder dood hout geen nestplaatsen en beschutting hebben. In onze handleiding laten we zien hoe je een bijenhotel bouwt. Verderop op de pagina hebben we echter ook ideeën voor je om nestplaatsen en beschutting te bieden aan vele andere insecten.

Insectenhotel voor een duurzame tuin . HORNBACH

Hier moet je op letten bij het bouwen van een insectenhotel

Een insectenhotel moet zorgen voor nestgelegenheid, wat dicht bij de natuur staat. Je kunt veel van wat je nodig hebt in de natuur verzamelen en gebruiken. Belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Het hout dat je gebruikt voor het insectenhotel moet vrij zijn van verf, oplosmiddelen en houtverduurzamingsmiddelen, dus onbehandeld.
  • Voor de constructie moet je goed gedroogd hout gebruiken.
  • Alle andere materialen die je gebruikt, moeten ook volledig droog zijn.
  • Gebruik geen naaldhout, dit scheurt gemakkelijk en neemt water op. Hout van fruitbomen, eiken of essen is geschikt voor het bouwen van een insectenhotel.
  • Boor hout altijd in een hoek van 90 graden en in de lengte vanaf de schorszijde. Schuur alle gaten schoon zodat de wilde bijen zich niet bezeren.
  • Boor gaten in het bereik van 3-9 mm om zoveel mogelijk verschillende wilde bijen een nestplaats te bieden.
  • Voorkom tocht in het insectenhotel en vul gaatjes.

Bouw een insectenhotel van pallets

Laten we beginnen! In ons geval gaan we met een meubelpallet een insectenhotel bouwen met verschillende nestmogelijkheden. Het insectenhotel heeft drie delen die je zowel bij elkaar als op verschillende plekken in je tuin of op je balkon kunt plaatsen.

Dit heb je nodig voor je project

Insectenhotel bouwen: stap voor stap

Zaag de pallet op maat

01

Het insectenhotel bestaat uit de 3 voetdelen van de pallet. Die vullen we, zodat de insecten zich erin thuisvoelen. Zaag daarvoor met de decoupeerzaag de dwarslatten van de pallet door. Met de resten dek je de achterkant later af.

 Insectenhotel bouwen | Stap 1 | HORNBACH

Bedek de achterkanten

02

Trek of tik de planken met een klauwhamer uit elkaar. Nu heb je 2 lange latten en 6 korte stukken. Bedek het element dat in het midden moet komen met de zes korte stukken. De twee lange latten bevestig je met de aanwezige spijkers op de achterkant van de twee buitenste elementen.

 Insectenhotel bouwen | Stap 2 | HORNBACH

Nestplaatsen voor bijen

03

Voor de bijen zaag je de houtblokken doormidden. Zaag met de decoupeerzaag stukken van verschillende grootte van het kanthout. Wilde bijen nestelen zich in buisjes met een diameter van 3 tot 9 mm. Boor daarvoor tegen de nerfrichting in gaten van verschillende grootte in de houtblokken, met een afstand van minstens 1 cm tussen de gaten. De buisjes moeten aan de binnenkant en aan de ingang glad zijn, zodat de bijen hun vleugels niet beschadigen. Schuur daarvoor de randen van de gaten en verwijder alle bramen en splinters.

 Insectenhotel bouwen | Stap 3 | HORNBACH

Bamboestokken zagen

04

Wilde bijen nestelen zich alleen in reeds uitgeholde buisjes, andere insecten knagen liever zelf hun huisje in het materiaal. Zaag de bamboestokken voor de buisjes in stukken van 14 cm lang en knip met de tuinschaar buisjes van dezelfde lengte uit de rieten mat. Daarmee kun je later alle gaten afdekken. Ook dat is belangrijk voor een goede isolatie van de hotelkamers. Met een boor kun je het materiaal aan de binnenkant van de bamboe verwijderen als de buisjes nog gesloten zijn. Aan de achterkant biedt de reeds bevestigde achterwand bescherming voor de wilde bijen, aangezien de buisjes aan de achterkant afgesloten moeten zijn.

 Insectenhotel bouwen | Stap 4 | HORNBACH

Rietbuizen toevoegen

05

Knip meer buizen van dezelfde lengte uit de rietmat. Let op splintervrije snijranden en schone openingen. De buizen kun je later gebruiken om alle kieren te dichten. Dit is ook belangrijk voor een goede isolatie. Aan de achterzijde biedt de bevestigde achterwand bescherming voor de wilde bijen.

 Insectenhotel bouwen | Stap 5 | HORNBACH

Verleng geperforeerde bakstenen

06

Voordat je de gevel van het hotel afdekt met gaas, moet je een beslissing nemen: wil je de 3 elementen afzonderlijk ophangen of ze verbinden met 20 cm lange schroeven?

Om ervoor te zorgen dat alle kamers beschermd zijn tegen rovers en er niets uit kan vallen, span je het gaas over de hele voorkant. Laat het vlechtwerk met twee mazen uitsteken en knip het aan alle kanten af, zodat er geen scherpe punten aan blijven zitten. Druk nu het vlechtwerk om de randen heen en zet het aan de zijkanten vast met krammen of klemmen. Daarbij is een nietpistool erg handig.

 Insectenhotel bouwen | Stap 6 | HORNBACH

Insectenhotel inrichten

07

Richt het bijenhotel in met de gemaakte nesthulpmiddelen. Hier is het goed om een ​​mix van verschillende maten nestbuizen te hebben. Dit vergroot de kans dat bewoners het hotel gaan betrekken. Zorg dat alles stevig is, want bijen houden niet van een onstabiel hotel.

 Insectenhotel bouwen | Stap 7 | HORNBACH

Bedek de voorkant met tuingaas

08

Je kunt de ingebouwde elementen afzonderlijk gebruiken of ze alle drie aan elkaar schroeven. Om alle nestplaatsen te beschermen bouw je het gaas met een tussenruimte van 5-10 cm over de hele voorkant. Direct bovenop het hotel geplaatst, biedt het geen bescherming. Knijp het overtollige vlechtwerk aan alle kanten af, zodat er geen draadeinden achterblijven. Nu wordt de vlecht rond de randen gedrukt en aan de zijkanten genageld met nietjes of clips.

 Insectenhotel bouwen | Stap 8 | HORNBACH

Het dak aanbrengen

09

Ter bescherming tegen vocht krijgt het hotel ook nog een dak van weerbestendige zeefdrukplaat. Zorg ervoor dat het dak aan de achterkant op één lijn ligt met het hotel en dat het aan de voorkant en de zijkanten wat uitsteekt. Bevestig de plaat met zes spijkers aan de buitenste voetdelen van de pallet. Let erop dat je de voetdelen raakt en niet in het niets spijkert.

 Insectenhotel bouwen | Stap 9 | HORNBACH

Ideeën bouwen voor insectenhotels

10

De afzonderlijke "insectenhotels" kunnen ook afzonderlijk worden gebruikt. Blikken kunnen ook met buizen worden gevuld en op houten voetjes worden gelijmd. Als alternatief kun je ook een nesthulp voor wilde bijen maken van een droge boomschijf met gaten van 3 mm - 9 mm die aan de achterkant is afgesloten. Wat je ook doet, bescherm ze met een overkapping of plaats ze weersbestendig en stabiel.

 Insectenhotel bouwen | Stap 10 | HORNBACH

De juiste locatie voor het insectenhotel

Jouw insectenhotel is nu gebouwd! Maar de juiste locatie is van essentieel belang. Zoek een zonnige locatie voor je insectenhotel en zorg dat het beschermd is tegen regen. Het insectenhotel moet je minimaal 50 cm van de grond plaatsen om het te beschermen tegen roofdieren. Maak het ook goed vast zodat het niet in de wind zwaait.

Zorg voor niet alleen voedsel in de vorm van een bloemenweide of bijvriendelijke planten in de buurt van je insectenhotel, maar ook voor water en nestmateriaal. Als je het insectenhotel ooit schoonmaakt, gebruik dan alleen water, de bijen zorgen er verder eigenlijk zelf voor. De beste tijd om het insectenhotel op te zetten is in februari of maart, voordat de insecten uit hun winterslaap ontwaken. Haal het insectenhotel nooit binnen in de winter. Dit verstoort het bioritme van de insecten, ze worden wakker en vinden dan geen voedsel.

Insectenhotel ideeën

Je tuin: een insectenparadijs! Als je van een natuurlijke tuin houdt, hoef je niets extra's aan te leggen. De lokale bijen nestelen zich graag in dood hout of terpen. Als je het dode hout uit de buurt van de regen plaatst en gewoon terpen aarde laat waar ze ontstaan, komen wilde bijen en andere insecten graag in je tuin.

Ook voor veel andere nuttige insecten kan jouw tuin iets betekenen. Oorwormen houden bijvoorbeeld van aarden potten gevuld met stro. Natuurstenen muren, stapels stenen of stapels bladeren zijn goede overwinteringsplekken voor lieveheersbeestjes. Vlinders die buiten overwinteren, geven de voorkeur aan clusters van bladeren of twijgen. Als vlinders naar binnen verhuizen, overwinteren ze in gereedschapsschuren of op zolder.

Voor elk insect vind je hier het juiste insectenhotel!

Projecten die ook interessant kunnen zijn