0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-02-24 om 21:51 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen

Last van onkruid? Of het nu in jouw eigen tuin is, tussen de tegels op je terras of in het gazon; onkruid groeit overal! Wat kun je hier tegen doen? HORNBACH geeft advies!

Soorten onkruid

Met het juiste gereedschap, regelmatig wieden en een paar trucjes kun je onkruid verwijderen. Onkruid verwijderen zorgt niet alleen voor een verzorgde tuin, maar ook voor de groei van je planten: dat is win-win!

Weg met het onkruid!

Onkruid als indicatorplant

Wist je al dat het onkruid in je tuin veel zegt over de conditie van de grond in je tuin? Onkruid kan je helpen om de grond in je tuin te verbeteren en zo onkruid op lange termijn te voorkomen.

Dit laat onkruid zien:

 • Verspreiden boterbloemen of de elymus zich steeds meer over je grond? Dit zijn hardnekkige soorten onkruid die op verdichte grond groeien. Dit betekent dat de grond beter belucht moet worden.
 • Schapenzuring houdt van een zure grond. Dit betekent dat je de grond met kalk moet bemesten. Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt.
 • Vogelmuur en brandnetels duiden op een humus- en voedingsstofrijke grond. Hier is de ideale plek om groente in je tuin te verbouwen. Deze grond is ideaal om groentes op te verbouwen.

Onkruid in je tuin

Zie je niks anders dan onkruid? Op het terras, op het erf, in je perk of op het gazon? Wij laten je zien hoe je het onkruid weer onder controle krijgt! Maar eerst moet je weten met welke soort onkruid je te maken hebt.

 • Onkruid met penwortels: bij wortelonkruid zoals paardenstaart, boterbloemen, brandnetels, paardenbloemen, akkerdistel, ridderzuring, Japanse duizendknoop, elymus, zevenblad en haagwinde is het belangrijk dat deze diep en volledig uitgegraven wordt om zo de hele wortel te verwijderen. Wortelonkruid vraagt ​​veel van je. Het is erg hardnekkig en niet zo gemakkelijk te verwijderen.
 • Zaadonkruid: zaadonkruid is meestal eenjarig, maar groeit zeer snel en verspreidt met de wind enorme hoeveelheden zaden die zeer lang kiembaar blijven in de grond. Desondanks kan zaadonkruid gemakkelijk verwijderd worden.

Een overzicht van de meest vervelende soorten onkruid

Wij laten je de meest vervelende soorten onkruid zien. Natuurlijk zijn er nog andere soorten, maar deze ben je zeker al eens tegengekomen:

 • 
				Paardenbloem | HORNBACH

  Paardenbloem

 • 
				Distel | HORNBACH

  Distel

 • 
				Zevenblad | HORNBACH

  Zevenblad

 • 
				Mos | HORNBACH

  Mos

 • 
				Brandnetel | HORNBACH

  Brandnetel

 • 
				Klaver | HORNBACH

  Klaver

 • 
				Heermoes | HORNBACH

  Heermoes

 • 
				Elymus | HORNBACH

  Elymus

Vóór de bloei het onkruid verwijderen

Verwijder het onkruid nog vóór de bloei. Dan heeft het onkruid nog geen zaden gevormd en verspreidt het zich niet zo snel. Om ervoor te zorgen dat je het tijdstip waarop je onkruid moet wieden niet mist, hierbij een overzicht wanneer welk onkruid ongeveer bloeit:

Onkruid kalender | HORNBACH

Onkruid in je gazon

Het gras is altijd groener bij de buren? Onzin! Wie bij de aankoop van graszaad, gazonmest of tuinaarde kiest voor de beste kwaliteit, kan zich in de zomer verheugen op een weelderig groen gazon.

Hoe je je gazon op de juiste manier onderhoudt en verticuteert laten wij je zien!

Methoden voor onkruidbestrijding

Er zijn verschillende manieren om het onkruid te verwijderen en te voorkomen. Wij vertellen je zien hoe je dit het beste kunt doen. Ons motto is:

Voorkomen is het nieuwe bestrijden!

Wanneer je een nieuwe tuin aanlegt kun je veel voorzorgsmaatregelen treffen. Om later veel onkruid in je tuin te voorkomen:

 • Mulchbedekking: mulchbedekking bestaande uit schors, grind, split of houtsnippers onder bomen, rozen en struiken geeft opkiemend onkruid weinig kans. Ook tussen rijen groente en vaste beplanting kan mulchbedekking zinvol zijn. Daarnaast droogt de grond minder snel uit in droge perioden wanneer er een mulchlaag op de aarde ligt, omdat de zon op deze manier niet in contact kan komen met de grond.
 • Mulchfolie: ondoorzichtige folie heeft twee voordelen: het onderdrukt onkruid en houdt warmte vast voor de plantengroei. Gebruik folie die meerdere malen gebruikt kan worden of zelfs composteerbaar is om ons milieu niet extra te belasten.
 • Bodembedekkers: plant bodembedekkers om ervoor te zorgen dat onkruid minder kans maakt. Zogenaamde bodembedekkers vormen een dichte, permanente bedekking.
 • Zorg voor sterke planten: als je je planten op de correcte plek zet en de juiste verzorging geeft, dan zorg je voor een sterke plant. Sterke planten hebben minder kans overwoekerd te worden door onkruid.

Onkruid niet op de composthoop!

Gooi tuinafval met zaadonkruid nooit weg op de composthoop. De zaden kunnen zich op deze manier in de hele tuin verspreiden. Gooi uitgetrokken onkruid apart weg. Het beste is om wortelonkruid eerst goed te laten drogen en daarna op de composthoop te gooien.

Terras slim aanleggen

Let bij het aanleggen van je nieuwe terras op het volgende: bij grote tegels zijn er minder voegen. En minder voegen betekent minder kans voor het onkruid om zich te nestelen. En voor jou betekent dat minder werk. Bovendien moet je je terras, paden of de oprit voorzien van voegmortel. Ook dat helpt om je terras onkruidvrij te houden.

Natuurlijke onkruidbestrijding

Zonder chemische middeltjes

Azijn en zout als huismiddeltjes voor onkruidbestrijding? Nee! Een fabel die tot op de dag van vandaag voortduurt. Deels is het zelfs verboden om azijn en zout tegen onkruid te gebruiken.

Vernietigt azijn onkruid? Ja. Maar alleen in een zeer hoge concentratie. Daarmee richt het schade aan bij andere planten en komt het terecht in het grondwater. Alhoewel zout geen chemisch middel is, is het verre van milieuvriendelijk. Het zout dringt de grond binnen en verandert de conditie van het grondwater.

Wil je onkruid effectief bestrijden? Kies dan voor mechanische en thermische methoden voor onkruidbestrijding. Wij hebben alle info en tips over deze natuurlijke methoden voor je verzameld.

Onkruid is niet altijd slecht! Het biedt insecten en andere dieren bescherming en voeding. Meer wildgroei in je tuin betekent ook meer vlinders en bijen!
Beste onkruidbestrijding kiezen

Mechanische methoden voor onkruidbestrijding

Voor de mechanische onkruidbestrijding moet je je spierballen gebruiken. Uittrekken, uitsteken of afknippen is voor jou kinderspel, met het juiste gereedschap!

Je kunt klassieke voegenkrabbers, onkruidstekers of elektrische voegenreinigers gebruiken. Heb je een verhard terras of een verhard pad? Dan zul je de voordelen van een moderne elektrische voegenreiniger al snel weten te waarderen. Bukken is verleden tijd! Inmiddels is zelfs de klassieke voegenkrabber er met lange steel en in praktische kliksets.

Tip: verwijder onkruid nadat het geregend heeft

Wacht met onkruid wieden tot de volgende bui voorbij is: de grond is dan losser waardoor je het onkruid makkelijker kunt verwijderen. Denk eraan: altijd met de wortel verwijderen, zodat het onkruid niet weer direct begint te groeien.

1 keer schoffelen bespaart 3 keer water geven

Een losse bodem neemt (regen)water beter op en voorkomt dat het vocht uit de diepte naar boven komt en daar verdampt. Zo bespaar je jezelf een hoop water door regelmatig te schoffelen met als doel je onkruid te verwijderen.

Thermische methoden voor onkruidbestrijding

Thermische methoden maken gebruik van warmte om onkruid te vernietigen.

Branden in plaats van sproeien

Bij het werken met speciale branders om het onkruid weg te branden komen geen chemische middeltjes aan te pas. Wees voorzichtig en gebruik deze methode alleen op verharde of grindoppervlakken zodat je omliggende planten niet verbrandt. Je hoeft het onkruid niet te verkolen, het is voldoende om de vlam een paar seconden boven de plant te houden. Om onkruid effectief te vernietigen, moet je 2 tot 4 keer per jaar deze thermische onkruidbestrijdingsmethode toepassen.

Je kan er ook voor kiezen om kokend water over het onkruid te gooien. Het hete water verbrandt zelfs de wortels. Denk echter wel aan alle insecten die in de grond leven. Dus ga er verstandig mee om.

Een ander middel dat je kunt gebruiken is de hogedrukreiniger. Door de sterke druk komt het onkruid los uit de voegen. Controleer echter eerst of je stenen of bestrating hiervoor geschikt zijn. Met de hogedrukreiniger zal je waarschijnlijk geen wortels kunnen verwijderen, waardoor een paar dagen later het onkruid weer gaat ontkiemen.

Onkruid gebruiken

Onkruid kan erg vervelend zijn, maar sommige soorten bieden ook voordelen. Sommige soorten onkruid zijn geneeskrachtige planten, andere kunnen zelfs gegeten worden en zijn heerlijk om in de keuken te gebruiken.

De brandnetel kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het maken van brandnetelmest. Brandnetelmest kun je bij diverse groenteplanten gebruiken als plantenbeschermingsmiddel. Biologisch bemesten zonder chemische middeltjes.

Het maken van brandnetelmest is niet moeilijk.

Vul hiervoor een kunststof emmer helemaal met vers afgesneden brandnetels (je kunt de hele plant gebruiken behalve de bloemen) en vul aan met water. Leg er een rooster of konijnengaas op (zodat er geen dieren in kunnen vallen) en roer dagelijks om totdat de gisting begint. Zodra het gisten begint, ontstaan er schuim en bellen. Als de vloeistof donker geworden is en geen bellen meer vormt, kun je de brandnetelmest als natuurlijke meststof gebruiken.

naar boven