0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 24-02-24 om 16:53 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Gazontrimmers & bosmaaiers

Gazontrimmers & bosmaaiers

Duidelijke randen, mooi gemaaid! Overal waar grasmaaiers niet kunnen komen, hebben gazontrimmers en bosmaaiers vrij spel. Trimmen maakt het verschil tussen een gewoon gazon en heel bijzonder gazon! Hier hebben we alles voor je op een rijtje gezet wat je moet weten over het trimmen van het gazon.

Duidelijke randen, mooi gemaaid! Overal waar grasmaaiers niet kunnen komen, hebben gazontrimmers en bosmaaiers vrij spel. Trimmen maakt het verschil tussen een gewoon gazon en heel bijzonder gazon! Hier hebben we alles voor je op een rijtje gezet wat je moet weten over het trimmen van het gazon.

Gebruiksdoelen van gazontrimmers en bosmaaiers

Gazontrimmers en bosmaaiers worden over het algemeen daar gebruikt waar normale grasmaaiers slechts met moeite of helemaal niet kunnen komen omdat ze te groot zijn.

Grastrimmers & bosmaaiers | gazontrimmer | HORNBACH

Zogenaamde gazontrimmers zijn vooral geschikt voor het maaien van gras op moeilijk toegankelijke plaatsen zoals de randen, om struiken heen of langs muren. Ze worden ook vaak gebruikt om kleine, steile of onoverzichtelijke gazons of tuinen te maaien. Klassieke grasmaaiers komen hier niet ver. Bovendien slijten ze op dergelijke terreinen sterker, omdat de ondergrond daar vaak oneffen of stenig is.

Grastrimmers & bosmaaiers | bosmaaier | HORNBACH

Als zich op je terrein veel struikgewas of bosjes bevinden, dan wordt het gebruik van een sterkere bosmaaier aangeraden. Let bij deze apparaten goed op de veiligheidsvoorschriften, meer informatie hierover lees je hieronder.

Soorten aandrijvingen van gazontrimmers en bosmaaiers

Bosmaaiers en gazontrimmers zijn verkrijgbaar met een elektrische, benzine- of accu-aandrijving.

 • Voor eenvoudige maaiwerkzaamheden op niet al te grote stukken grond worden elektrische gazontrimmers of accu gazontrimmers aanbevolen. Ze zijn weliswaar niet zo sterk als de benzinemodellen, maar daar staat tegenover dat ze stil zijn, geen uitlaatgassen produceren, handzaam en ruimtebesparend zijn. Bij accu gazontrimmers is de lithium-ionentechniek op basis van zijn hoge energiedichtheid en snel oplaadvermogen tegenwoordig de standaard. Andere accutypes zijn misschien voordeliger, maar onderscheiden zich echter door een hoger gewicht, langere oplaadtijden en kortere werktijden.
 • Benzine gazontrimmers en benzine bosmaaiers zijn alleen door hun tank iets zwaarder en vaak groter, wat het vasthouden moeilijker maakt. Ze hebben echter geen kabels, waardoor ze onafhankelijker zijn en goed hun werk op grote terreinen kunnen doen. Bovendien beschikken deze apparaten over voldoende vermogen.

Voor welke soort aandrijving je ook kiest; je werk wordt in ieder geval gemakkelijker en je bespaart veel tijd. Alleen het maaien van de gazonranden kost veel geduld en enkele uren als het met de hand moet worden gedaan.

Werkwijze en belangrijke productkenmerken

Bosmaaiers en gazontrimmers werken volgens hetzelfde principe, de motor drijft via een as een snel roterend snijwerktuig aan, dat in een zogenaamd bosmaaiproces zonder tegenblad snijdt.

Als snijwerktuigen zijn verschillende systemen gebruikelijk.

Bosmaaiers en gazontrimmers werken volgens hetzelfde principe, de motor drijft via een as een snel roterend snijwerktuig aan, dat in een zogenaamd bosmaaiproces zonder tegenblad snijdt.

Als snijwerktuigen zijn verschillende systemen gebruikelijk.

 • Draadkop: de in een draadkop bevestigde draad of op een spoel opgerolde draad wordt tijdens werking door de centrifugaalkracht gespannen en snijdt zo het gras af. Ze zijn niet star zoals een meslemmet, waardoor de draden zich aan hindernissen zoals stenen, muren of bomen kunnen aanpassen zonder ze te beschadigen.

Tip: de draden kunnen eenvoudig worden vervangen. Als het uiteinde van de draad versleten is, dan wordt een nieuwe geplaatst of wordt meer draad uit de spoel in de draadkop getrokken. Bij veel bosmaaiers wordt het uittrekken van de draad ondersteund door een halfautomatisch mechanisme.

 • Messenschijf: de messenschijf van een bosmaaier kan afhankelijk van het toepassingsgebied verschillende vormen hebben, tweesnijdend dubbel mes ('grassnijblad') voor lichte belasting bij het maaien van gras, stervormige messen ('slagmessen') voor het maaien van vervilt gras of struikgewas en cirkelzaagbladen voor het verwijderen van kreupelhout en dunne bomen.
 • Schijven met kunststof vleugels als mes
 • Cirkelzaagbladen

Verschillen in opbouw van de snijapparaten

 • Bij kleine, zwakkere apparaten zit de motor direct boven de maaikop, bij sterkere apparaten vaak als contrabalans bovenaan de steel.
 • Kleinere apparaten worden aan een greepconstructie gedragen, grotere apparaten hebben daarnaast een draagriem of draagtuig om om te hangen.
 • Er zijn echter ook apparaten waarbij de motor op een draagframe is gemonteerd, dat de gebruiker moet dragen. De snijkop wordt bij dergelijke modellen via een flexibele aandrijfas aangedreven.

Maaitechnieken

Je hebt nu voor de eerste keer je nieuwe trimmer in je hand en wilt direct van start gaan. Maar hoe kun je dat het beste doen? Gewoon van start gaan lijkt geen goed idee. Wij tonen je een paar gangbare maaitechnieken!

Grondtechniek

Zwaai het apparaat voor je in een halve cirkel van rechts naar links en werk jezelf stap voor stap naar voren. Omdat het snijapparaat tegen de wijzers van de klok indraait, is deze maaibeweging van rechts naar links voordelig. Het afgemaaide gras valt bij deze maaimethode op het gemaaide gedeelte.

Om bosjes en bomen heen maaien

Als je om bomen of bosjes heen maait, is het raadzaam als snijwerktuig een maaidraad te gebruiken. Hiermee beschadig je de boomschors of de planten niet als je ze raakt.

Grastrimmers & bosmaaiers 1 | HORNBACH

Maaitechniek bij hoog gras

Bij heel hoog gras of hardnekkig onkruid of struikgewas kan je beter een andere techniek te gebruiken. Maai in twee bewegingsrichtingen. Kap eerst met een zwaai naar rechts het bovenste deel van het te maaien gedeelte, bij de zwaai naar links het onderste gedeelte. Het afgesneden gras laat je bij deze methode links liggen.

Grastrimmers & bosmaaiers 3 | HORNBACH

Steile vlakken maaien

Op een helling is het aanbevolen banen te maaien. Maai een baan parallel aan de helling, ga dan terug in de reeds gemaaide baan. Aansluitend kun je dan de daarbovenliggende baan maaien. Ook hier komt het gemaaide gras steeds op het gemaaide vlak terecht.

Grastrimmers & bosmaaiers 2 | HORNBACH

Grote, egale oppervlakken

Bij grote vlakken verlies je snel het overzicht. Waar ben ik geweest, waar nog niet? Dan is het raadzaam je werk vooraf te plannen. Een beproefde methode is het maaien in vierkanten. Deel het vlak dat je wilt maaien op in vierkanten en werk van buiten naar binnen.

Veiligheidsinstructies

Om verwondingen te vermijden mogen de tuinmachines uitsluitend met de bijbehorende veiligheidsuitrusting bediend worden.

 • Draag bij het werken met een gazontrimmer veiligheidsschoenen.
 • Gebruik bij het werken met een bosmaaier de mes-afdekking en draag een veiligheidsbril, gehoorbeschermers, beschermende kleding, handschoenen en veiligheidsschoenen.

Grastrimmers & bosmaaiers | veiligheid | HORNBACH

Opmerking: tijdens het maaien kunnen mogelijk steentjes en dergelijke omhoog vliegen, wat een gevaar kan zijn voor omstanders. Daarom mogen zich geen personen in de directe omgeving van het werkende apparaat bevinden. Met een afstand van ongeveer 15 meter ben je altijd veilig.

Bosmaaiers en gazontrimmers onderhouden en overwinteren

Het eerste gebruik van de bosmaaier in het voorjaar kan een vervelende verrassing worden. De machine maait bijvoorbeeld niet meer goed of wil niet eens starten! Zoiets gebeurt als de machine aan het einde van het seizoen in de late herfst of winter niet deskundig is onderhouden en ondeskundig winterklaar is gemaakt. Wij laten je zien waarop je bij het onderhoud moet letten, zodat de trimmer in het voorjaar zonder problemen start.

 • Reinig het apparaat zorgvuldig en verwijder eventueel achtergebleven gras.
 • Maak bij modellen op benzine de tank volledig leeg. Om de tank leeg te kunnen maken, moet je het apparaat stationair laten lopen totdat de motor stopt.
 • Demonteer de bougies en controleer hun toestand. Als de bougie reebruine elektroden heeft, dan is hij in orde. Als de bougie er anders uitziet, moet je hem schoonmaken of vervangen.
 • Neem het metalen werktuig uit de bosmaaier om het te reinigen en te controleren. Is deze beschadigd? Bij speciaalzaken kun je het snijgereedschap ook laten slijpen. Breng een corrosiebeschermingsmiddel aan.
 • De beste plaats voor een bosmaaier is aan de wand. Hang het appraat op en bespaar daardoor plaats.

Grastrimmers & bosmaaiers | maaidraad | HORNBACH

 • Werkt je bosmaaier of gazontrimmer met een maaidraad als snijgereedschap? Houd er dan rekening mee dat een maaidraad alleen elastisch blijft als hij vochtig wordt bewaard. Neem de draadspoel uit de maaikop en bewaar hem vochtig. Een paar dagen voor het nieuwe seizoen kun je de draad in water leggen. Zo blijft hij flexibel en kan hij in het voorjaar weer gras maaien.

Meer info over tuinmachines

naar boven