0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 09-12-23 om 16:14 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Gazon mulchen

Gazon mulchen

Met de juiste gazonverzorging wordt je gazon in een mum van tijd een paradijs! Wij laten je zien hoe het mulchen van het gazon daarbij kan helpen.

Wat betekent mulchen van het gazon?

Het uithangbord van je tuin: je gazon! Maar om het zo te houden, moet je het mulchen. Het gras maaien? Dat heb je al vaker gehoord. Maar wat betekent mulchen van het gazon nou eigenlijk?

Net zoals bij het maaien, wordt het gras afgesneden. Dit gras wordt vervolgens niet opgevangen in een opvangbak, maar wordt eerst vermalen en vervolgens op het gazon achtergelaten. Het is belangrijk dat het gemaaide gras zo klein mogelijk wordt gehakseld (2-3 cm) zodat het niet te veel licht van het gazon wegneemt.

Gras mulchen of maaien?

Zowel het maaien van het gazon als het mulchen van het gazon hebben een aantal voordelen. Je moet voor jezelf beslissen wat uiteindelijk het beste voor jou is. De voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen Nadelen
Gras mulchen
 • Weinig tot geen meststoffen nodig
 • Werkt vochtbindend en temperatuurregulerend
 • Bodemorganismen zijn actiever
 • Gesloten kringloop van voedingsstoffen
 • Geen soortverplaatsing
 • Constant dichte graszoden en dieper groen
 • Grasresten hoeven niet weggegooid te worden
 • Niet geschikt voor zanderige, droge of schaduwrijke locaties
 • Kleinere intervallen dan bij het maaien
 • Direct erna geen mooie uitstraling
Gras maaien
 • Grotere intervallen dan bij het mulchen
 • Maaien maakt een schone en verzorgde indruk
 • Grasresten kunnen als natuurlijke meststof gecomposteerd worden
 • Meer onkruid te wieden
 • Extra tuinafval afvoeren
 • Extra bemesten van het gazon nodig
 • Gazon is minder droogtebestendig

Gazon verticuteren

In tegenstelling tot het maaien of mulchen van het gazon, worden bij het verticuteren van het gazon de graszoden verticaal ingesneden en worden oude grasresten, gazonvilt, onkruid en mos verwijderd. Op deze manier komt er weer meer zuurstof in de bodem.

Gras mulchen: geschikte ondergronden

Of jouw gazon geschikt is om te mulchen hangt af van de locatie. Afhankelijk van de grondsoort kun je mulchen beter vermijden, omdat anders gazonvilt en mos kunnen ontstaan.

De volgende ondergronden zijn niet geschikt:

 • Zware, zeer leemachtige, slecht beluchte grond
 • Zeer schaduwrijke plekken
 • Zeer regenachtige streken, vooral in combinatie met zware grond of schaduwgras
 • Zeer zanderige grond

Als deze punten niet van toepassing zijn op jouw gazon en als je een standplaats hebt met regelmatige regenval, kun je deze zonder enige problemen mulchen.

Het juiste tijdstip om te mulchen

Over het algemeen moet je je gazon iets vaker mulchen dan dat je het zou maaien. Als richtlijn geldt 20-21 keer tussen het voorjaar en de herfst. Dit geeft een ideale interval van 7-8 dagen.

Let op: als je het gras kunt zien groeien, moet je twee keer per week mulchen.

Voor het juiste tijdstip om te mulchen kan de maaihoogte ook een graadmeter zijn. Ligt je gazon meer in de schaduw, dan dien je te mulchen bij een hoogte van ca. 8 cm. Ligt het meer in de zon? Dan dien je dit op een hoogte van 6 cm te doen. Het gras moet meestal met een derde van de groeihoogte verminderd worden, zodat er aan het einde ongeveer 3-4 cm overblijft.

Het juiste tijdstip om te mulchen | HORNBACH

Welk gereedschap om te mulchen?

Nadat duidelijk is geworden of en wanneer je je gazon moet mulchen, blijft de vraag met welk apparaat je je gazon het beste kunt mulchen. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende uitvoeringen.

Mulchmaaier

Een mulchmaaier lijkt op een grasmaaier, maar heeft in tegenstelling tot de laatste geen grasopvangbak. Daarnaast zitten er ook speciale mulchmessen aan de binnenkant, die het gras extra versnipperen nadat het is gemaaid. Met behulp van een zogenaamde mulchstolp wordt een luchtstroom opgewekt, die de afgesneden grassprieten vervolgens rondwervelt en optimaal over het gazon verdeelt.

Handgrasmaaier

Een handgrasmaaier wordt met de hand bediend en werkt daarom zonder stroom en benzine. Het bevat 4-6 bladen die horizontaal en gebogen gerangschikt zijn. Het voordeel van dit apparaat is dat het veel dieper en nauwkeuriger maait en tegelijkertijd het gazon beschermt.

Robotmaaiers

Deze allrounder is geschikt voor zowel maaien als mulchen omdat hij alleen de punten afsnijdt. Het maai interval kan handmatig ingesteld worden, zodat het gras continu en automatisch gemaaid wordt. Maar let op: als het gras te hoog staat, bereikt het zijn grenzen. Bovendien moet je de robotmaaier een keer per week reinigen en niet bij regen gebruiken.

Grasmaaier-kit

Net als een robotmaaier is de mulchkit een perfect hulpmiddel voor iedereen die geen keuze kan maken. Hiermee kun je je grasmaaier in een mum van tijd ombouwen om te mulchen. Vervang gewoon de normale messen door zogenaamde mulchmessen uit de mulchkit en laat de grasopvangbak weg en je kunt aan de slag. Met deze methode blijf je flexibel, want je kunt je grasmaaier op elk moment weer ombouwen naar een gewone grasmaaier.

Wat is mulch?

Strikt genomen telt het tijdens het mulchen gemaaide gras ook als mulch. Als je liever kant-en-klare mulch gebruikt, kun je deze ook bij ons kopen. Zo hebben we bijvoorbeeld schors of lavamulch. Deze zijn echter niet geschikt om over je gazon te strooien, maar vooral om de bodem eronder te beschermen. Ideaal dus voor bijvoorbeeld perken.

Veelgestelde vragen over het mulchen van het gazon

Wanneer is de beste tijd om mijn pas gezaaide gazon voor de eerste keer te mulchen?

Wanneer je nieuwe gazon voor de eerste keer gemulcht moet worden, hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het tijdstip van zaaien, de lichtomstandigheden en het type gazon. De grashoogte is dan een goed uitgangspunt. Sport- en speelgras moet vanaf een hoogte van 7-8 cm voor de eerste keer gemulcht worden, siergras vanaf 8-9 cm. Heb je daarentegen een nieuw aangelegd gazon in de schaduw, dan moet het gras tussen de 9-10 cm hoog zijn.

Wanneer moet mijn gazon bewaterd worden na het mulchen?

Uiterlijk wanneer het zogenaamde verwelkingspunt intreedt. Je herkent dit aan het feit dat het gras langzaam opkrult en verbleekt.

Het mulchen verstikt mijn gazon, nietwaar?

Nee, dat is een vooroordeel dat inmiddels weerlegd is. Integendeel, het is gebleken dat bodemorganismen onder een laag mulch 40% actiever zijn, waardoor het ademend vermogen van de eerste laag grond toeneemt. Maar pas op, als het gras te veel gemaaid wordt, is dit effect weg.

Ik heb onkruid in mijn gazon. Kan ik nu toch mulchen?

Ja, want mulchen helpt tegen onkruid omdat het de zaden het licht dat nodig is om te ontkiemen ontneemt.

Kan ik mijn gazon ook zonder speciale apparaten mulchen?

Nee, want bij normale grasmaaiers is het grasmaaisel te groot, waardoor je het niet direct over het gebied moet uitstrooien. Een betere optie is hier om het gemaaide gras eerst op de composthoop te laten rotten en het vervolgens als natuurlijke meststof toe te passen. Lees hier alles over composteren!

Moet ik mijn gazon na het mulchen bemesten?

Nee, dit is normaal gesproken niet nodig, omdat het gras dat blijft liggen afgebroken wordt en de voedingsstoffen in de bodem komen.

naar boven