Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 15-12-24 om 14:33 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Een fris en groen gazon.. De geur van vers gemaaid gras.. En in de zomer de grassprietjes tussen je tenen voelen? Kijk, dat klinkt nog eens als genieten! Maar een groen stuk grasveld komt niet vanzelf en met gras maaien alleen ben je er niet. Je zult de nodige tijd en energie in jouw gazon moeten steken.

Hier leggen wij uit hoe jij als beste jouw gazon onderhoudt. Bekijk de kalender en volg de stappen.

Je hebt vast wel eens van de term 'verticuteren' gehoord maar wat is verticuteren precies? Hoe werkt het en waarom moet je eigenlijk het gras verticuteren? We leggen het je uit!

Verticuteren . Gazon onderhouden
Elektrische verticuteermachine

Verticuteren is het schoonharken van je gazon. Van nature creëert je gazon een viltlaag om het gras te beschermen tegen kou en warmte. Wordt deze laag te dik, dan verstikt het gazon. Het resultaat? Mosvorming en bruine plekken. Om dit te voorkomen kan je met behulp van een verticuteermachine het mos en vilt eenvoudig verwijderen.

Net als alle andere planten en bomen, heeft een gazon ook lucht, licht en water nodig. Door te verticuteren voorkom je dat het gras verstikt en zorg je ervoor dat het gras genoeg voedingsstoffen opneemt.

Het klinkt als een hele klus, je gazon verticuteren maar dat valt reuze mee! 2 keer per jaar is meer dan voldoende. Doe dit in het vroege voorjaar en late najaar. Zo heeft je gazon genoeg tijd om te herstellen voordat het gras in volle groei komt te staan.

Heb je een nieuw gazon aangelegd? Dan hoef je de eerste jaren nog niet te verticuteren. Zo geef je de wortels genoeg tijd om zich goed te hechten aan de bodem.

Verticuteren kan je doen met een verticuteerhark of middels een verticuteermachine. Hierbij wordt het vilt verticaal uit het gazon getrokken. Heb je een klein gazon en genoeg spierballen, dan is een handmatige veticuteerder voldoende. Wil je voor gemak gaan, dan raden wij een elektrische of benzine verticuteermachine zeker aan.

Tip: Ga je verticuteren? Zorg dat de grond niet kurkdroog is. Verticuteermessen kunnen in een te harde bodem niet indringen.

Heeft het gazon kale plekken gekregen na het verticuteren? Door graszaad bij te zaaien is je gazon snel weer topfit!

Beluchten is de minder intensieve variant van verticuteren. In plaats van 'harken' doorkam je het gazon met een beluchter. Heb je een gazon waar veel gebruik van wordt gemaakt maar met weinig mosvorming? Dan kan het beluchten van je gazon al voldoende zijn om verstikking tegen te gaan.

Kalken van je gazon is onderdeel van de bodemverzorging en zorgt voor een goede zuurgraad van de grond. Dit bevordert onder andere de opname van voedingsstoffen en helpt voor de juiste groei van het gras. Kalken van je gazon is dus zo slecht nog niet!

Gazon kalken . HORNBACH .
Gazon kalken voor een gezonde bodem

Kalk voorkomt dat de bodem te zuur wordt. Een zure bodem heeft namelijk een te hoge pH-waarde en dit veroorzaakt onkruid en mosvorming. Het gazon moet daar vervolgens tegen concurreren en zorgt voor een slechte groei van het gras. Kalk strooien is daarom best een belangrijk onderdeel van je gazon onderhoud.

Heeft jouw gazon mosvorming? Dan is de grond aan de zure kant.

Het beste moment om je gazon te kalken is in februari of maart.

Kalk strooien hoeft doorgaans maar 1 keer per jaar. Is de zuurgraad van jouw bodem erg hoog? Dan kan je het 2 keer toepassen. Strooi dan ook in het najaar kalk over je gazon.

Kalkkorrels strooi je eenvoudig uit de losse pols of met een strooier over je gazon. Hoeveel je moet doseren staat op de verpakking vermeld. Raadzaam is om deze hoeveelheid aan te houden.

Gazonmest geeft je gras een extra boost vanwege de juiste voedingsstoffen. Door je gazon te bemesten houd je jouw gazon gezond, sterk én groen. En een groen gazon willen we natuurlijk allemaal! Hoe en wanneer je moet bemesten? Vertellen we je hier.

Bemesten . Gazon onderhouden
Gazon bemesten met meststof

Wanneer je jouw gazon bemest, maak je het gras extra bestand tegen mos, onkruid en verschillende weersomstandigheden. Dit is nodig omdat bijvoorbeeld tijdens het grasmaaien belangrijke voedingsstoffen verdwijnen. Door dit aan te vullen met gazonmest houd je de conditie van jouw gazon op peil en blijft het gras sterk en groen.

Het bemesten van je gazon kan drie keer per jaar gedaan worden. Namelijk in het voorjaar, de zomer en het najaar.

  • Voorjaar (maart)
    Je maakt het gazon klaar voor de zomer en bevorderd de eerste groeispurt.
  • Zomer (juni)
    Het gazon krijgt een kleine onderhoudsbeurt. Dit houdt het gras groen, fris en sterk tijdens de droge, warme maanden.
  • Najaar (oktober)
    Je maakt het gazon winterklaar. Het versterkt de wortelgroei en maakt jouw gras extra bestand tegen de koude dagen.

Voordat je enthousiast begint met strooien, is het handig om vooraf de grond een beetje los te maken. Gebruik hiervoor een beluchter of verticuteermachine.

Verdeel de gazonmest gelijkmatig over het gazon. Heb je een behoorlijk grasveld? Pak het slim aan en maak gebruik van een handige strooiwagen. Gazonmest erin en lopen maar!

Ben je klaar, dan sproei je het gazon met water. Op deze manier worden de meststoffen sneller en beter door de grond opgenomen.

Gebruik je vloeibare gazonmest? Met een gieter verdeel je vloeibare mest eenvoudig over je gazon.

Organische (of biologische) gazonmest kent vele voordelen ten opzichte van kunstmest. Zo is organische gazonmest milieuvriendelijk en zorgt het voor een luchtige bodemstructuur. Ook heeft het een langere werking en heb je geen risico op verbranding van het gras.

Kunstmest daarentegen wordt sneller opgenomen in de bodem en is goedkoper in de aanschaf. De werking is wel een stuk korter, je zult dus vaker moeten bemesten.

Ondanks dat in Nederland met regelmaat een flinke bui valt, is het bewateren van jouw gazon geen overbodige luxe. Vooral in de zomerperiode kan door warmte en droogte het gras wel een handje geholpen worden! Hoe en wat? Hieronder meer.

Gazon sproeien . Gazon onderhoud
Tuinsproeier

Wanneer je jouw gras water geeft is afhankelijk van de temperatuur en vochtigheidsgraad. Als voor langere tijd geen regen is gevallen, kan je jouw gazon gerust water geven. Vaak is dit al in het voorjaar maar vooral tijdens de zomermaanden is het nodig. Krijg je de indruk dat jouw gazon wat doffer oogt? Dit kan een eerste teken van watertekort zijn. In dat geval is een sproeier aanzetten geen gek idee!

Sproei vroeg in de ochtend of laat op de avond. Zo voorkom je bij volle zon dat het gras inbrandt. Ook krijgt het water voldoende tijd om opgenomen te worden.

Als de temperaturen boven de 20 graden uitstijgen, kan je met gemak twee tot drie keer per week je gras water geven. Doe dit 2 uur lang en je gras blijft groen en fris! Gebruik hiervoor een zwenksproeier of sprinklersysteem.

Tip: wil je het jezelf makkelijk maken? Maak gebruik van een bewateringscomputer. Aansluiten, instellen en de computer doet de rest!

Gras wordt geel wanneer het weinig water heeft gekregen en het voor langere tijd erg warm is geweest. Hierdoor verzwakt de conditie van het gazon en verschiet de kleur. Duurt deze periode te lang? Dan zal het gras afsterven en kunnen er kale plekken ontstaan. Gelukkig kan je dit zelf eenvoudig voorkomen. Sproei gewoon je gazon tijdig en met regelmaat. En de kale plekken? Dat herstelt zich doorgaans weer vanzelf.

Heb je net nieuwe graszoden gelegd? Zorg dat je, tot twee weken lang, dagelijks je gazon water geeft. Na de eerste twee weken is 1 keer per week voldoende.

Tip: Pas op met de kracht van het water! Het gras is kwetsbaar wanneer het net gelegd is. Hierdoor kan het makkelijk beschadigd raken.

Grasmaaien: voor de één een leuke bezigheid, voor de andere een moetje. Toch is het maaien van gras noodzakelijk want gras groeit nu eenmaal. Hoe en wanneer je jouw gazon het beste maait lees je hier.

Gras maaien
Gras maaien

Het maaien van je gazon bevordert de groei en houdt het gras groen en sterk. Daarbij ziet je grasveld er gewoon super strak en verzorgd uit. Dubbel plezier! Ga je grasmaaien bij een nieuw gazon? Laat het gras eerst groeien tot het min. 7-8 cm hoog is. Nieuw gras moet zich eerst goed kunnen hechten om sterk genoeg te zijn.

Wil je zelf een gazon aanleggen? Bekijk hier ons stappenplan Graszoden leggen.

Hoe vaak je het gras moet maaien, hangt af van de groeisnelheid van je gazon. Maar maai liever een keer te veel dan te weinig! Hieronder een gemiddelde per seizoen:

  • Voorjaar
    Maai 1 keer per week je gazon
  • Zomer
    Maai 2 keer per week je gazon
  • Najaar
    Maai 1 keer per week je gazon

Tip: Heb je een nieuw gazon aangelegd? Wacht de eerste paar weken met maaien. De eerste maaibeurt kan na ongeveer 1 maand wanneer het gras minimaal 7-8 cm hoog is.

Bij het juist instellen van de maaihoogte kan je minimaal 4 cm aanhouden. Doe je dit korter, dan kan je het gras beschadigen. Heb je siergazon? Dan kan je de maaihoogte wel lager instellen. Houd dan 2-4 cm aan.

Wissel af en toe de maairichting af. Zo duw je het gras meerdere kanten op en voorkom je plat gras.

Welke grasmaaier het beste bij jou past, hangt af van je gazon grootte en jouw wensen. Heb je een klein gazon, dan kan je prima met een handgrasmaaier uit de voeten komen. Staat gemak hoog op je wensenlijstje? Kies dan een van deze maaiers:

Wil je de beste grasmaaier kopen? Bekijk hier ons koopadvies Grasmaaier kiezen.

Met onze handige kalender weet jij precies wanneer je wat kunt doen om jouw gazon als beste te onderhouden. Bekijk het overzicht en ga op het juiste moment aan de slag met bemesten, verticuteren en maaien!

Kalender gazon onderhouden
Gazon kalender voor het juiste onderhoud
naar boven