0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 20-04-24 om 01:44 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Één accu voor alles

Één accu voor alles

Één voor allen, en allen voor één! Een grasmaaier, boormachine, cirkelzaag en nog veel meer gereedschap zonder vervelende kabels? Dát klinkt goed! Daarnaast een accu die in alle apparaten past? Dat klinkt nóg beter!

Wat is een accuplatform?

Bepaal zelf de omvang van je project!

Ben jij altijd druk in de weer met verschillende klussen? Werk je soms met een boormachine, dán weer met een bladblazer en pak je af en toe ook de cirkelzaag erbij? Bespaar geld bij het aanschaffen van je nieuwe gereedschap! Je kunt namelijk één accu aanschaffen voor al je gereedschap. Zo hoef je niet bij elk nieuw stuk gereedschap een nieuwe accu erbij te kopen.

HORNBACH biedt praktische accuplatforms aan voor de professional, de semi-professional en de doe-het-zelver. Een accu platform betekent simpelweg dat je één accu voor meerdere machines kunt gebruiken. Zo is er voor élk type klusser een geschikt platform om mee aan de slag te gaan!

Zo werkt het

  1. Koop een accu en een lader (óf een handige startset waar ze al samen in zitten).
  2. Koop je losse body (machine zonder accu).
  3. Ga aan de slag met je project!

Accuplatforms bij HORNBACH

Er zijn verschillende merken die een accuplatform aanbieden. Het verschil zit hem in het type gebruiker waar ze zich op richten.

Dankzij onze machinebarometer vind je altijd de juiste machine voor jóuw project. De pictogrammen geven gemakkelijk aan voor welk klusniveau de machines geschikt zijn. Ze zijn onderverdeeld in drie types: de doe-het-zelver (groen), de semi-profi (oranje) en de profi (rood).

Accuplatform voor de doe-het-zelver


  • licht en compact gereedschap
  • multifunctioneel in gebruik
  • geschikt voor kleinere tuinen en werkplaatsen

Barometer l Hobby klusser

Pattfield

Accugereedschap Pattfield

Accuplatform voor de semi-professional


  • apparatuur voor de veeleisende gebruiker
  • multifunctioneel inzetbaar, eenvoudig en efficiënt
  • geschikt voor middelgrote tuinen en werkplaatsen

Barometer l semi profi

BOSCH

BOSCH accu en bijpassend gereedschap . HORNBACH

WORX

WORX accu en bijpassend gereedschap . HORNBACH

Accuplatform voor de professional


  • robuuste apparaten voor continu gebruik
  • langere gebruiksduur met één acculading
  • geluidsarm, uitstootvrij, gemakkelijk te onderhouden
  • geschikt voor grote tuinen, ruimtes en werkplaatsen

Barometer l Profi

Metabo

Metabo accu en bijpassend gereedschap . HORNBACH

Makita

Makita accu en bijpassend gereedschap . HORNBACH

HiKOKI

HiKOKI accu en bijpassend gereedschap . HORNBACH

BOSCH Professional

BOSCH Professional accu en bijpassend gereedschap . HORNBACH

Algemene info over accu's

Wat is de beste accu?

Voor accugereedschap worden drie soorten accu’s gebruikt. Ze hebben alle drie hun voor- en nadelen:

NiCd (Nikkel Cadmium)

De meest simpele van de drie én de goedkoopste. Het is een solide en betrouwbare accu met een lange levensduur. Een nadeel is het zogenaamde geheugeneffect. Als je hem oplaadt terwijl hij nog niet volledig ontladen is, onthoudt dit type accu de status ten tijde van het opladen. Hierdoor zal hij een deel van zijn capaciteit kwijtraken. Je moet hem dus pas opladen als hij helemaal leeg is. NiCd accu’s hebben een hoge zelfontlading: ze lopen ook leeg als je ze niet gebruikt.

NiMH (Nikkel Metaal Hydride)

Een verbeterde versie van de NiCd accu, met een hogere energiedichtheid. Je kunt er dus langer mee werken voordat hij aan een oplaadbeurt toe is. Omdat hij veel minder last heeft van het geheugeneffect, kun je hem opladen wanneer het uitkomt. De NiMH accu heeft wel een hoge zelfontlading. Je kunt hem beter niet zover leeg maken dat hij helemaal niets meer doet, want dit verkort de levensduur.

Li-Ion (Lithium Ion)

De meest geavanceerde van de drie. Door een veel hogere energiedichtheid heeft dit type een hogere capaciteit dan de andere accu’s, terwijl ze kleiner en lichter zijn. Een Li-Ion accu heeft geen last van geheugeneffect en weinig zelfontlading. Bovendien is hij milieuvriendelijker dan andere accu's. Allemaal voordelen dus. Daar staat één relatief nadeel tegenover: het hogere prijskaartje.

Wat bepaalt de kracht van een accu?

Twee eigenschappen zijn bepalend:

Het voltage

De elektrische spanning die een accu levert wordt uitgedrukt in volt. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de accu en dus het gereedschap. Voor een licht klusje als bijvoorbeeld schroeven indraaien heb je niet zoveel voltage nodig. Een accu die tot 10,8 volt levert is hiervoor al geschikt. Voor zwaarder werk, als boren in staal of beton, moet je al gauw denken aan 14,4 volt of meer.

De capaciteit

Dit wordt gemeten in Ah (Ampère per uur) en wordt bepaald door de energie-inhoud van de accu. Hoe hoger de Ah, hoe langer je met één acculading kunt werken. Een accu met een capaciteit van 2 Ah kan 2 uur lang stroom leveren van 1 Ampère, óf 1 uur lang stroom van 2 Ampère.

Functie accu . HORNBACH
Hoe lang gaat een accu mee?

Op deze vraag is moeilijk een concreet antwoord te geven. Het ligt aan het type accu, de intensiteit van het gebruik en de manier waarop je hem bewaart.

NiMH accu’s kunnen tussen de 400 en 700 keer worden opgeladen, NiCd accu’s 500 tot 1000 keer en Li-Ion accu’s tot 1000 keer. Deze cijfers gelden onder optimale omstandigheden. Tijdens de levensduur neemt de capaciteit van een accu geleidelijk af. Een accu met minder dan 70% van zijn nominale capaciteit wordt als versleten beschouwd. Over het algemeen kun je zeggen dat bij regelmatig gebruik een accu een levensduur van ongeveer drie jaar heeft.

Hoe bewaar ik accugereedschap?

Accu’s zijn gevoelig voor warmte en kou. Blootstelling aan extreme temperaturen vermindert de capaciteit en de levensduur. Laat je accugereedschap dus niet in de volle zon of in een warme auto liggen en bewaar het niet in een schuurtje waar het ’s winters vriest. Ook vocht is een boosdoener, dus zorg voor een droge opslagruimte.

Tip! Wanneer je accugereedschap of een machine langere tijd niet gebruikt, haal dan de accu eruit.

Ook in de uitgeschakelde machine kan stroom vloeien. Na verloop van tijd kan dit leiden tot diepontlading. In een dergelijke toestand ontstaan er chemische reacties in de elektroden, die de capaciteit van de accu verminderen. In het ergste geval kan het gevolg zijn dat de accu helemaal niet meer kan worden opgeladen.

Door zelfontlading verliest een NiCd of NiMH accu wanneer je hem niet gebruikt binnen 3 maanden ongeveer 60 tot 80% van zijn lading. Een Li-Ion accu verliest 3 tot 5% per maand. De zelfontlading is groter bij hoge temperaturen. Bewaar een accu daarom op kamertemperatuur.

Wanneer moet ik een accu opladen?

Vanwege het geheugeneffect mag je een NiCd accu pas opladen wanneer hij helemaal leeg is. Bij de andere accutypen geldt deze regel niet. Accu’s die je een tijd niet gebruikt, kun je het best in opgeladen toestand bewaren. Minimaal drie keer per jaar een volledige ontlaad/oplaadcyclus verlengt de levensduur.

Li-Ion accu’s mogen niet helemaal worden ontladen. Als vuistregel kun je aanhouden dat ze moeten worden opgeladen wanneer ze nog 10 tot 20% van hun capaciteit hebben.

Tip! Voor alle accu’s geldt dat je ze niet in de lader moet laten zitten als ze eenmaal zijn opgeladen.
Kan een accu worden gerepareerd?

Als er al iets gedaan kan worden aan een defecte accu, is het resultaat van korte duur. Voor een accu die versleten is, is er maar één oplossing: inleveren als klein chemisch afval. Dit kun je gewoon in élke HORNBACH vestiging in Nederland inleveren.

Andere projecten over (tuin)machines

naar boven