0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 26-09-22 om 08:11 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

De aanschaf van een hakselaar voor de tuin kan zich lonen. Ontdek hier de voordelen van hakselen, de diverse machines en de verschillende uitvoeringen en modellen, zoals de stille hakselaars of een messenhakselaars. Bovendien laten we je zien hoe je op de juiste wijze en vooral veilig een heg kunt snoeien, hakselen en aansluitend composteren!

Voordelen van hakselaars

 • Bespaar met een hakselaar veel tijd en geld. Tuinafval hoeft niet meer omslachtig met de auto of aanhanger naar de plaatselijke stort te worden gebracht.
 • Ook uitpuilende groene kliko’s zijn verleden tijd.
 • Duurzaam voordeel voor je tuin! Met deze tuinmachine maak je niet alleen ruimte, maar kun je het fijngemalen materiaal ook nog eens gebruiken voor milieuvriendelijke composteren.

Nieuwsgierig geworden? Wij hebben hier de belangrijkste informatie over tuinhakselaars voor je op een rijtje gezet om de keuze nog gemakkelijker te maken.

Aandrijvingen en technieken van hakselaars

Er zijn grote kwaliteits- en prijsverschillen bij tuinhakselaars. Je kunt de hakselaars grofweg verdelen in wisselstroomapparaten met 220 volt, sterkstroomapparaten met 380 volt en hakselaars die door een benzinemotor worden aangedreven.

 • Als je een eenvoudige siertuin hebt, is een wisselstroomapparaat meestal genoeg voor de voorkomende werkzaamheden.
 • Hobbytuiniers met een grote tuin en hobbyfruittelers hebben eerder een sterkstroomapparaat of een hakselaar met aangedreven door een benzinemotor nodig, zodat ze niet afhankelijk zijn van de stroomaansluiting.

Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende werkmethodes van hakselaars.

Een walshakselaar is uitgerust met een walstechniek, ook wel messenwals of freeswals genoemd. Bij de walstechniek wordt het tuinafval tussen de wals en een plaat geplet. Daarbij worden de vezels afgebroken, waardoor het materiaal sneller rot. Walshakselaar zijn uitgerust met een achteruitversnelling, dit is een groot voordeel wanneer de hakselaar geblokkeerd is door het tuinafval. Pluspunt: door het walsen ontstaat geen rotatiebeweging zoals bij de meshakselaar. Daardoor maakt de walshakselaar minder lawaai.

Tuinhout hakselen walshakselaar | HORNBACH

Meshakselaars hebben een mesblad. Dit is de oudste hakseltechniek. Een wiel met messen verkleint het tuinafval, een in het midden aangebracht mes hakselt kleine takjes, bladeren en stengels. Bij het hakselen met deze techniek ontstaan platte en dunne schijven afval, die langzamer rotten dan bij de walstechniek. De meshakselaar is goed geschikt voor het vermalen van boomschors. Echter maakt de machine veel lawaai. Gehoorbescherming moet daarom altijd gedragen worden tijdens het gebruik van de meshakselaar.

Tuinhout hakselen meshakselaar | HORNBACH

Een turbine hakselaar werkt door messen in de turbine, waarbij een conische roller met verschillende puntige messen draait. Dit type hakselaar is geschikt voor zowel hard als zacht materiaal. De hakselaar werkt zonder terugstoot en is zelfsluitend, bijzonder stil en kent toch een hoge materiaaldoorvoer.

Tuinhout hakselen turbinehakselaar | HORNBACH

Veiligheidsinstructies

Hakselaars werken met zeer scherpe messen of walsen. Om verwondingen te voorkomen, hebben we een aantal veiligheidsinstructies voor je op een rijtje gezet.

 • Bij een meshakselaar moet de trechter hoog en/of smal zijn, zodat je arm bij het vullen van de hakselaar niet in de buurt van de messen kan komen.
 • Na het stoppen van de hakselaar moeten de messen ook direct stoppen.
 • De opstartbeveiliging voorkomt, dat wanneer na bijvoorbeeld een stroomuitval de stroom weer terugkomt, dat de hakselaar direct weer aan gaat. Deze beveiliging zit tegenwoordig standaard op deze tuinmachines. Net als de automatische motorstop bij overbelasting.
 • De hakselaar moet altijd stabiel staan.
 • Voordat je gebruik maakt van het product, dien je de gebruikershandleiding zorgvuldig te lezen.
 • Wanneer je de machines ingeschakeld hebt, wacht je eerst tot deze de volledige snelheid heeft en pas dan vul je de hakselaar met materiaal.
 • Is de hakselaar verstopt, dan moet je onmiddelijk de stekker er uit trekken en dan de storing verhelpen, wanneer de motor echt uit is.
 • Verlengsnoeren moeten geschikt zijn voor buiten en afgestemd zijn op de prestaties van de hakselaar.
 • Kinderen moeten uit de buurt van de hakselaar gehouden worden.
 • In principe dien je beschermende kleding te dragen, als handschoenen, een helm met gezichtsbescherming, een veiligheidsbril, goed schoeisel en gehoorbescherming.

Hakselaar onderhouden

Als je lang van je tuinhakselaar wilt genieten, moet je tijd besteden aan de verzorging en het onderhoud. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderhoudsinstructies.

 • Belangrijk: bij de walshakselaar moet de aandrukplaat regelmatig aangepast worden, anders hakselt de machine na enige tijd niet meer goed. Bekijk de gebruikershandleiding voor meer informatie over hoe je dit doet.
 • De meshakselaar moet je regelmatig door een vakman laten nakijken en indien nodig de messen laten vervangen.
 • Het is aanbevolen om de messen regelmatig met olie of onderhoudsspray te behandelen.
 • Vuile hakselaars mogen in geen enkel geval met water besproeit worden, anders kan het snijwerk roesten.
 • Houd de gebruikershandleiding van de fabrikant in acht. Daar worden ook de verschillende onderhoudswerkzaamheden in genoemd en wanneer je onderhoudswerkzaamheden uit moet voeren.
 • Wanneer je jezelf niet aan de machine toevertrouwd, is het goed een vakman in te schakelen.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH