0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 26-09-22 om 08:27 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Aan de slag met je heg! Hier vind je belangrijke informatie over heggenscharen en het snoeien van heggen. Wanneer je goed geïnformeerd bent, wordt jouw project een succes!

Aan de slag!

Er zijn honderden verschillende modellen heggenscharen. Maar hoe weet je nu dat je het juiste exemplaar kiest?

Je kunt niet alleen kiezen uit verschillende merken, zwaardlengtes en -vormen en motorvermogens, maar ook tussen meerdere soorten aandrijvingen. Wat zaI ’t zijn? Een elektrische heggenschaar, een accumachine, één die werkt op benzine of toch liever de oude vertrouwde handschaar? Hier een kleine hulp bij jouw keuze.

Soorten aandrijvingen

Afhankelijk van de fabrikant heeft de klant bij het kopen van een handheggenschaar de keuze tussen korte, lange en uittrekbare stelen met houten of kunststofhandgrepen, die direct of via een optimerende transmissie in het lemmet overgaan.

Handheggenscharen maken geen geluid. Je verstoort daardoor niet de rust van vogels en buren. Met mechanische heggenscharen kunnen kleine, gevoelige heggen in vorm worden geknipt. De scharen zijn handzaam, waardoor je moeiteloos op plaatsen kunt knippen die met grotere scharen moeilijk te bereiken zijn. Bij grotere heggen komen handscharen echter aan hun grenzen. Dit gereedschap vergt weinig onderhoud en verzorging.

Accu-heggenscharen zijn doorgaans zwakker, maar wel milieuvriendelijk en heel licht, stil en handzaam. De gebruiksduur wordt beperkt door het vermogen van de accu. Voor wie regelmatig grote heggen snoeit, is een machine met accu ongeschikt.

Tip: de lithium-ionentechniek is op basis van zijn hoge energiedichtheid en snelle oplaadvermogen tegenwoordig de standaard bij accu-heggenscharen. Andere accutypes zijn misschien voordeliger, maar onderscheiden zich echter door een hoger gewicht, langere oplaadtijd en kortere gebruiksduur.

Een voordeel van elektrische heggenscharen is dat ze zonder storende uitlaatgassen werken. Bovendien zijn ze lichter en stiller dan benzine-heggenscharen. De elektrische heggenschaar moet echter met het stroomnet verbonden zijn. Op grote percelen wordt de stroomvoorziening daardoor moeilijk en kan de kabel tijdens het snoeien in de weg zitten, vooral bij het werken op een ladder.

De krachtige benzine-heggenscharen zijn uitermate geschikt voor profs. Ze hebben geen stroomkabelaansluiting of generator nodig en hun accu raakt ook niet leeg. Kortom: met een benzineheggenschaar ben je mobieler en beschik je over meer power tijdens het snoeien van je heg! Daar staat tegenover dat ze ook luider zijn, uitlaatgassen produceren en meer onderhoud vergen. Bovendien zijn deze modellen in vergelijking met elektrische en accu-scharen vaak zwaarder en daardoor minder handzaam.

Belangrijk productkenmerk: de snoeilengte

De snoeilengte van een heggenschaar speelt een belangrijke rol bij de aanschaf. Hoe langer de zwaardlengte, des te meer hegoppervlak in één keer kan worden geknipt. En des te sneller je dus klaar bent met je werk. Echter bij een toenemende lengte, stijgt ook de vermogensbehoefte en daarmee het gewicht van het apparaat. Dit lijdt onder de handzaamheid.

 • De snoeilengte moet niet worden verwisseld met de zwaardlengte, die de lengte van het blad aangeeft.
 • De eigenlijke snoeilengte is altijd iets kleiner dan de zwaardlengte. Dit komt omdat je uiteindelijk niet het hele blad kunt gebruiken voor het snoeien.
 • Wie onder een hoek of op moeilijk te bereiken gebieden wil werken, bijvoorbeeld vanaf een ladder, kan beter een handzame, kortere schaar gebruiken.
 • Als de heg maar vanaf één kant te bereiken is en bovendien erg diep is, moet een heggenschaar met een zo lang mogelijk blad worden gebruikt, zodat ook het achterste gedeelte van de heg vanaf de voorkant kan worden bereikt.
Een bijzonder type heggenschaar is de stokheggenschaar.
 • Bij dit model zorgt niet de snoeilengte van de schaar voor een groter bereik, maar de handgreep.
 • Met een stokheggenschaar kun je hogere heggen snoeien, zonder dat je daarvoor een ladder nodig hebt.

Messensoorten bij gemotoriseerde heggenscharen

Er zijn bij heggenscharen twee soorten messen:

 • Bij enkelvoudig tegengestelde messen beweegt het ene mes niet en het andere wel. Dit tweede mes snoeit ook tegelijkertijd je heg.
 • Bij dubbelzijdig tegengestelde messen bewegen beide messen. Dit zorgt voor een betere snoeikwaliteit.

Veiligheids- en onderhoudsinstructies

 • Messtopfunctie - Een elektrische heggenschaar moet zijn uitgerust met een messtopfunctie. Die voorkomt het nalopen van de messen na het uitschakelen van het apparaat. De naloop kan ernstige snijwonden tot gevolg hebben en ook kan per ongeluk de stroomkabel worden doorgesneden, wat levensgevaarlijk is!
 • Veiligheidsschakeling - Net zo belangrijk is de veiligheidsschakeling. Die bestaat uit twee schakelaars die tegelijk moeten worden ingedrukt om de heggenschaar in te schakelen. Dit voorkomt per ongeluk inschakelen van het apparaat.
 • Hanteerbaarheid - Een kwestie van gevoel, neem voor de aanschaf het apparaat gewoon in de hand en stel je voor hoe je daarmee je heg snoeit. Ligt de heggenschaar aangenaam in de hand? Is hij goed uitgebalanceerd? Let ook op apparaten speciaal voor links- en rechtshandigen!
 • Een transparante, voldoende grote handbescherming aan het apparaat is het handigst. Je hebt dan goed zicht op het te snoeien gedeelte.
 • Omdat het toch een keer kan gebeuren dat de schaar bij te dikke takken blokkeert, mag ter bescherming van de motor een elektronische overbelastingsbescherming niet ontbreken.
 • Belangrijk: zorg er voordat je met je werk begint voor dat niemand zich in de buurt van het te snoeien gebied bevindt. Let vooral op kinderen die zich graag in heggen verstoppen!
 • Na elk gebruik moet je de messen van de schaar reinigen en met een doek drogen. Zorg voor voldoende smering. Als de schaar niet wordt gebruikt, moet je altijd de mesbescherming eroverheen trekken!
 • Als je regelmatig grotere oppervlakken moet snoeien, kies dan voor een model met anti-trillingssysteem. Als je de heggenschaar namelijk lange tijd gebruikt zonder onderbreking, kan dit leiden tot doorbloedingsstoringen in de handen.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH