i.v.m de ontwikkeling van de dieseltoeslagen kunnen er andere verzendkosten gevraagd worden dan je van ons gewend bent. De verzendtarieven kunnen hierdoor wekelijks stijgen of dalen. Bedankt voor je begrip!

0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
1e pinksterdag gesloten
6-6-2022 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 29-05-22 om 07:36 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Welke kokendwaterkraan moet ik kiezen?

Leestijd 10 min.
GROHE Red kokendwaterkraan . Pan vullen . HORNBACH

Direct kokend water uit je kraan, hoe fijn is dat! Maar hoe kies ik de juiste? En waar moet ik op letten bij de aanschaf? Lees hier alle voordelen en maak een zelfverzekerde keuze.

Misschien heb je er wel eens één gezien: een kokendwaterkraan. Even het kinderslot ontgrendelen en je hebt direct beschikking tot kokend water! Superhandig om snel een grote pan te vullen, of makkelijk thee te zetten voor familie en vrienden. Maar dat zijn lang niet álle voordelen van een kokendwaterkraan. Op deze pagina leggen wij uit waar je op moet letten bij de aanschaf.

Waarom een kokendwaterkraan?

Als jouw oude kraan aan vervanging toe is, is een kokendwaterkraan een flinke upgrade in gemak. Naast direct kokend water profiteer je van de volgende voordelen:

 • Geen losse waterkoker meer nodig.
 • Veilige, kindvriendelijke bediening.
 • Koud, warm én kokend water uit dezelfde kraan, als je hem aansluit met mengventiel.
 • Eenvoudig reinigen van bijvoorbeeld babyflessen.

GROHE Red kokendwaterkraan . Direct thee zetten . HORNBACH
GROHE Red kokendwaterkraan . Pan vullen . HORNBACH

Hoe werkt een kokendwaterkraan?

Een kokendwaterkraan bestaat uit een kraan en een boiler. De boiler plaats je in je keukenkastje, onder de kraan. In de boiler wordt kokend water onder druk opgeslagen en op temperatuur gehouden. Nadat je de kinderbeveiliging hebt ontgrendeld, komt het kokende water direct vanuit de boiler uit de kraan.

Voor een kokendwaterkraan heb je een koudwatertoevoer en warmwatervoevoer nodig. De warmwatertoevoer is aangesloten op de boiler, zodat het waterpeil van de boiler weer aangevuld kan worden wanneer je het uit de kraan tapt.

Als 3-in-1 kraan gebruiken

De meeste kokendwaterkranen worden als 3-in-1 kraan gebruikt. Dit betekent dat je koud, warm én kokend water uit dezelfde kraan kan pakken. Je moet daarvoor wel eerst een mengventiel plaatsen tussen je boiler en de koudwatertoevoer. Hierdoor wordt het hete water uit de boiler gemengd met koud water, zodat er warm water uit de kraan komt.

Je kan de boiler ook zonder mengventiel direct aansluiten op je kraan. Omdat je de temperatuur van de meeste boilers ook onder 100 °C kan instellen, kan je op deze manier alsnog niet-kokend water uit de kraan krijgen. In de praktijk is het verlagen van de temperatuur van de boiler vooral nuttig wanneer je langere tijd weg bent van huis, zodat je hiermee minder stroom verbruikt.

HOTTO Quadro RVS . Kokendwaterkraan kiezen . HORNBACH
Een kokendwaterkraan bestaat uit een kraan en een boiler.

Beveiliging voor kinderen

Elke kokendwaterkraan heeft kinderbeveiliging. Zonder deze beveiliging te ontgrendelen, komt er geen kokend water uit de kraan. Om de beveiliging te deactiveren moet je bij de meeste kranen je vinger enkele seconden op een knop houden, waarna er een lampje gaat knipperen. Dit kan per merk verschillen. Wij adviseren voor veilig gebruik altijd de gebruikshandleiding goed te lezen, en indien mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen zodat kleine kinderen niet makkelijk bij de kraan kunnen.

Welke kokendwaterkraan moet ik kiezen? . HORNBACH

Keuzehulp

Waarin verschillen kokendwaterkranen?

Kokendwaterkranen verschillen meestal in:

 • Capaciteit (liters) van de boiler, en daarmee ook het formaat.
 • Design en vorm van de kraan.
 • Kleur van de kraan (zwart, RVS of chroom).

Welke kraan bij jou past, hangt af van hoeveel water je gaat gebruiken, de beschikbare ruimte in je keukenkast, je budget, en jouw eigen smaak.

Welke boilercapaciteit is voor mij geschikt?

Als eerste is het belangrijk om na te gaan hoeveel kokend water je van plan bent te gaan gebruiken. Als je af en toe een grote pan (of meerdere pannen tegelijk) wilt vullen met veel water, dan ben je waarschijnlijk meer gebaat bij een boiler van 8L dan van 4L. Dit geldt zeker als je de kraan als 3-in-1 kraan gaat gebruiken, en daarnaast ook ‘gewoon’ warm water uit de kraan wilt halen voor bijvoorbeeld het afspoelen van de vaat. Een boiler vult zichzelf altijd weer aan, maar het duurt even voordat dit nieuwe water is opgewarmd tot de ingestelde temperatuur. Als je voor een boiler met grote capaciteit gaat, zorg er dan voor dat hij qua formaat ook in je keukenkastje past.

Welke designs, vormen en kleuren zijn er?

Natuurlijk telt ook jouw smaak mee. Kranen van verschillende merken zijn er in meer dan één vorm. Zowel GROHE als HOTTO hebben bijvoorbeeld kranen met een ronde gebogen vorm, zodat je er eenvoudig een pan of grote emmer onder kunt houden. Daarnaast zijn er stijlvolle kranen met een hoekiger design.

 • HOTTO Quadro Zwart . Kokendwaterkraan kiezen . HORNBACH

  Zwarte kokendwaterkranen zijn razend populair.

 • GROHE Red Chroom . Kokendwaterkraan kiezen . HORNBACH

  GROHE Red - één van de merken in onze OnlineShop.

 • HOTTO Arco Chroom . Kokendwaterkraan kiezen . HORNBACH

  Kranen zijn er in verschillende designs en kleuren.

van

De beste merken

Grohe logo . HORNBACH

GROHE Red

GROHE Red kokendwaterkranen zijn voorzien van een automatische, verlichte GROHE ChildLock-functie die wordt bediend via de touch knoppen. De kranen zijn gecertificeerd met een A voor energie-efficiëntie en de boiler kan ook op de Holiday Mode worden gezet, waarbij de temperatuur beperkt is tot 60 °C. De compacte boiler is gemaakt van titanium voor een uitstekende corrosiebescherming. Daarnaast zorgt GROHE SilkMove voor een soepele, precieze bediening van de hendel en heb je dankzij de rustige waterstraal geen last van gespetter.

Hotto logo . HORNBACH

HOTTO

HOTTO brengt de 3-in-1 kraan binnen handbereik. HOTTO kokendwaterkranen hebben de allure van een designproduct en zijn aantrekkelijk geprijsd. Kortom, een betaalbare luxe waarmee je tijd én ruimte bespaart! Je hoeft nooit meer te wachten tot het water eindelijk kookt, en de waterkoker kan verhuizen naar de prullenbak. Het kokende water zit veilig opgeborgen in een thermisch beveiligde boiler. Daarnaast beschikt elke HOTTO-kraan over een kindveilige bedieningsknop. Met een HOTTO kraan pak je nooit meer water dan je nodig hebt. Hierdoor bespaar je op water- en energiekosten. Compleet gebruikersgemak is bij HOTTO erg belangrijk. Daarom is hij zo ontwikkeld dat bijna iedereen hem zelf kan installeren.

Arco combiset incl. mengventiel 5 L zwart

HOTTO Kokendwaterkraan Arco combiset incl. mengventiel 5 l zwart
HOTTO Kokendwaterkraan Arco combiset incl. mengventiel 5 l zwart
699,00 € / Stuks
A

Hoe moet ik een kokendwaterkraan aansluiten?

De merken uit onze Onlineshop hebben elk hun eigen informatie en instructies beschikbaar. Wij hebben handige informatie hieronder voor je verzameld.

GROHE Red installatie

 • Vrije ruimte van 35 x 35 x 50 cm (D x B x H)
 • 230V-voeding
 • Circuit met gratis extra stroomverbruik van 2200W
 • Koudwatervoorziening

In deze installatievideo zie je stap voor stap hoe eenvoudig je zelf een GROHE Red kokendwaterkraan kan installeren.

Hoeveel ruimte heb ik nodig in mijn keukenkast voor de installatie van een GROHE Red?

Beide boilers hebben een diameter van 21cm. De M-size boiler heeft een hoogte van 37cm en de L-size boiler een hoogte van 49cm.

Hoeveel liter gekookt water krijg ik uit een L-size boiler?

De L-size boiler geeft 5,5 liter kokend water.

Wat is de temperatuur van het water uit de GROHE Red boiler?

De watertemperatuur uit de kraan is 100 °C.

Kan de boiler ook gebruikt worden voor de reguliere toevoer van warm water?

De boiler kan warm water leveren als deze is aangesloten op het GROHE Red mengventiel. Als uw keuken een koudwateraansluiting heeft, zal het mengventiel kokend water mixen met koud water om warm water te maken. Dit vervangt de behoefte voor een directe boiler.

Als uw keuken voorzien is van een koud- en warmwatertoevoer dan is het mengventiel te gebruiken om de tijd voor het wachten op warm water te verkorten. In dit geval zal het mengventiel kokend water mengen met aanvankelijk koud water uit de waterleiding. Dit resulteert in onmiddellijke beschikbaarheid van warm water. Het mengventiel is als accessoire verkrijgbaar.

Als al het water in de boiler gebruikt is, hoelang duurt het voordat het water de maximumtemperatuur weer bereikt?

Afhankelijk van de waterinlaattemperatuur bedraagt de opwarmtijd van de L-size boiler 20-30 minuten.

Waarom moet ik een filter installeren met mijn GROHE Red?

Om de boiler te beschermen tegen kalkaanslag, raadt GROHE het gebruik van een filter aan. Als de waterhardheid hoger is dan 10 graden, is het filter verplicht om een lange levensduur van de boiler te garanderen. De filterset maakt deel uit van iedere GROHE Red-set.

Hoe installeer ik het filter met GROHE Red?

Het filter wordt aangesloten tussen de koudwatertoevoer en de boiler. De benodigde slang is onderdeel van de levering.

Waar moet ik op letten bij het installeren van GROHE Red?

De boiler mag alleen worden gevuld via de koudwatertoevoer. Verder moet een veiligheidsunit worden gemonteerd met de waste, die is opgenomen in de verpakking van het product.

HOTTO installatie

Onderstaand vind je enkele handige video's op het YouTube-kanaal van HOTTO.

 1. Inleiding
 2. Kraan monteren
 3. Inlaatcombinatie plaatsen
 4. Boiler plaatsen
 5. Ingebruikname

Bekijk hier de Montage- en bedieningsinstructies. Dit document is ook te vinden in het tabblad "Gegevensbladen", bij de producten van HOTTO in onze Onlineshop.

Waar moet ik nog meer op letten?

Geschikte stroomvoorziening

Voor het gebruik van een kokendwaterkraan heb je voldoende stroomvoorziening nodig in je keuken. Wij adviseren om de boiler aan te sluiten op een andere groep dan bijvoorbeeld de kookplaat. Door niet teveel apparaten op één groep aan te sluiten voorkom je dat de groep zal uitvallen. Overweeg daarbij het aanleggen van een aparte groep.

Energielabels

De meeste kokendwaterkranen hebben een zuinig energielabel. Deze vind je bij alle kokendwaterkranen in de OnlineShop. Dat is wel zo fijn voor het milieu, en je portemonnee!

Veilige installatie

In de montagehandleiding van de kokendwaterkraan vind je belangrijke informatie over het veilig installeren. Het is bijvoorbeeld aan te raden om de boiler niet te installeren op een plaats waar kans op vorst bestaat, zoals in tuinhuisjes of in een caravan. Raadpleeg voor meer informatie altijd de montagehandleiding.

Veilige bediening

Voor een veilige bediening van de kraan is het belangrijk om van tevoren de gebruiksaanwijzingen te lezen. Elke kraan heeft kinderbeveiliging, maar het is verstandig om ervoor te zorgen dat kinderen niet gemakkelijk bij de kraan kunnen.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH