0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 29-06-22 om 23:23 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Afzuigkap kiezen

Leestijd 4 min.
Afzuigkap kiezen | HORNBACH

Soms staat de keuken vol met stoom. Afzuigkappen zorgen op effectieve wijze voor schone lucht in de keuken en zien er tegenwoordig ook nog eens mooi uit.

Soms staat de keuken vol met stoom. Afzuigkappen zorgen op effectieve wijze voor schone lucht in de keuken en zien er tegenwoordig ook nog eens mooi uit.

Daarbij maakt het niet uit of je van een strak design houdt of juist van een gezellige landelijke stijl. Roestvrij staal en glas passen in nagenoeg elke keukensfeer. Wie van een rustieke of een mediterrane uitstraling houdt, kan voor een sfeervol schouwmodel kiezen.

  • Afzuigkap . HORNBACH
  • Afzuigkap . HORNBACH
  • Afzuigkap . HORNBACH
  • Afzuigkap . HORNBACH
  • Afzuigkap . HORNBACH
van

Tip

Schuin tegen de wand gemonteerde, hangende afzuigkappen zorgen voor een optimale afzuiging boven het gehele fornuis en zijn daarnaast erg comfortabel, bijvoorbeeld ten aanzien van de hoofdruimte.

Vet- en actieve-koolfilters

Afzuigkappen Vet en actieve koolfilters . HORNBACH

Het filter van de afzuigkap is bepalend voor een goede en schone afzuiging.

Het vetfilter filtert vet uit de kookdampen. Als de filter verzadigd is, moet hij worden vervangen of, in het geval van een metalen filter, grondig worden gereinigd om weer naar behoren te kunnen werken.

De actieve-koolfilter is een essentieel onderdeel van afzuigkappen met een recirculatiesysteem. Hij verwijdert geurtjes en moet indien nodig worden vervangen.

Luchtafvoer- en recirculatiesysteem

Afzuigkap Luchtafvoer en recirculatiesysteem . HORNBACH

Moderne afzuigkappen zijn doorgaans geschikt voor luchtcirculatie en luchtafvoer.


  • Bij een luchtafvoersysteem worden hinderlijke geurtjes, wasem en vetdeeltjes door een filter naar buiten geleid. Voldoende aanvoer van verse lucht zorgt voor een soepelere werking en een effectiever luchtvermogen dan bij recirculatiesystemen. Het luchtafvoersysteem is echter lastiger te installeren en kan door de lucht die naar buiten wordt geleid tot energieverlies leiden.
  • Bij een recirculatiesysteem wordt de lucht uit de keuken in de afzuigkap via een vet- en een actieve-koolfilter rondgepompt. Daardoor ontstaat geen energieverlies, maar het maakt wel meer lawaai dan een luchtafvoersysteem.

Optimale verlichting

Afzuigkap - optimale verlichting . HORNBACH

Let bij het kopen van een afzuigkap op een goed verlichtingssysteem, bijvoorbeeld met halogeenlampen of zuinige leds. Een goed verlichte kookzone is essentieel om met plezier te kunnen koken.

Tip

Exclusieve afzuigkappen voor kookeilanden geven je keuken een bijzondere uitstraling. Ze vormen een echte blikvanger in elke keuken.

Planning en onderhoud

Berekening van het ventilatorvermogen, tips voor het schoonmaken en het vervangen van de filter. Waar je bij de planning en het onderhoud van een afzuigkap op moet letten, je leest het hier.

Berekening van het ventilatorvermogen Om tot een optimaal ventilatorvermogen te komen, moet de lucht in de ruimte 6 tot 12 keer per uur worden ververst.

Berekening van het vermogen
Oppervlakte van keuken (m2) x hoogte van de ruimte (m) x 6 resp. 12 = luchtafvoervermogen

Berekeningsvoorbeeld
Oppervlakte 16 m2 x hoogte van de ruimte 2,50 m x 6-voudige luchtverversing/uur = kortdurend maximaal vermogen 240 m3/uur
Operationele aanwijzingen Bij een luchtafvoersysteem moet verse lucht worden aangevoerd, omdat anders in gesloten ruimten een onderdruk ontstaat. Als te weinig verse lucht wordt aangevoerd, neemt het ventilatorvermogen en daarmee de luchtkwaliteit af.

Bij een recirculatiesysteem is een passend ventilatorvermogen/-systeem vereist, dat wil zeggen de stroomsnelheid van de aangezogen lucht mag niet hoger zijn dan 0,6 tot 0,8 m/s, omdat geurtjes bij een te hoge stroomsnelheid niet door de actieve-kool-filter kunnen worden opgenomen.
Veiligheidsafstand Neem bij de planning en de montage de veiligheidsafstand tussen de afzuigkap en de kookplaat in acht. Die moet ongeveer 65 cm (bij een gasfornuis 75 cm) bedragen.
Reiniging en onderhoud Vetfilterreiniging
Reinigen na 20-30 bedrijfsuren.

Vervangen van de actieve-kool-filter
Ongeveer 2 à 3 keer per jaar vervangen.

Randafzuiging
Deze effectieve ventilatie zorgt ervoor dat de aanzuigsnelheid van de lucht toeneemt en werkt tevens voor de gehele kookzone.

Vermogensverliesfactoren

Er zijn een aantal belangrijke vermogensverliesfactoren voor afzuigkappen waar je rekening mee moet houden. De volgende afbeelding laat zien waar je op moet letten.

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7
Bekijk het hier
1
Afdekking

Het aanbrengen van vliegengaas of een terugslagklep is eveneens een belangrijke vermogensverliesfactor

2
Verkleining van de muuropening

Een verkleining van de muuropening van 150 naar 125 mm gaat gepaard met een vermogensverlies van 30%.

3
Diameter

Die aanbevolen diameter van het luchtafvoersysteem staat aangegeven op de luchtafvoeraansluiting van de betreffende afzuigkap.

4
Buislengte

Per meter buis:

  • Gladde buis - 5% vermogensverlies
  • Slang - 15% vermogensverlies

5
Bochten

Ga uit van een vermogensverlies van 15% per bocht van 90 graden.

6
Berekening van het vereiste ventilatorvermogen

Oppervlakte van de keuken (m2) x hoogte van de ruimte (m) x 6 of 12 = luchtafvoercapaciteit7
Luchtcirculatie of luchtafvoer

Luchtcirculatie gaat gepaard met een vermogensverlies van ongeveer 40%.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH