Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 15-12-24 om 05:43 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Soms staat de keuken vol met stoom. Afzuigkappen zorgen op effectieve wijze voor schone lucht in de keuken en zien er tegenwoordig ook nog eens mooi uit. Het is belangrijk als je je keuken plant, saneert of renoveert, om een krachtige afzuigkap in te bouwen.

Want de etenslucht die bij het koken ontstaat, bestaat uit vochtigheid, geuren en vet. Die blijft niet alleen in de keuken hangen, maar slaat als een vetlaagje neer op je keukenmeubels, de muren en op de vloer. Een raam is geen vervanging voor een krachtige afzuigkap. Het duurt namelijk een tijdje tot de lucht is afgezogen.

Je hebt twee mogelijkheden: of je bouwt een afzuigkap met luchtafvoer in, of een afzuigkap met circulatielucht. Moderne afzuigkappen zijn doorgaans geschikt voor luchtcirculatie en luchtafvoer.

Bij een luchtafvoersysteem worden hinderlijke geurtjes, wasem en vetdeeltjes door een filter naar buiten geleid. Voldoende aanvoer van verse lucht zorgt voor een soepelere werking en een effectiever luchtvermogen dan bij recirculatiesystemen. Het luchtafvoersysteem is echter lastiger te installeren en kan door de lucht die naar buiten wordt geleid tot energieverlies leiden.

Bij een recirculatiesysteem wordt de lucht uit de keuken in de afzuigkap via een vet- en een actieve-koolfilter rondgepompt. Daardoor ontstaat geen energieverlies, maar het maakt wel meer lawaai dan een luchtafvoersysteem.

Let bij het kopen van een afzuigkap op een goed verlichtingssysteem, bijvoorbeeld met halogeenlampen of zuinige leds. Een goed verlichte kookzone is essentieel om met plezier te kunnen koken.

Afzuigkap met circulatielucht | HORNBACH

Als je gekozen hebt voor het afzuigsysteem, moet je bij de keuze van de geschikte afzuigkap op een paar zaken letten. Belangrijk is bijvoorbeeld het ventilatievermogen, die samenhangt met de grootte van je keuken. Je moet ook een veilige afstand tot de kookplaat aanhouden. Wij hebben alle belangrijke punten voor je op een rijtje gezet:

Berekening van het ventilatorvermogen Om een optimaal ventilatorvermogen te bereiken, moet de lucht in de ruimte 6 tot 12 maal per uur worden ververst.
  • Berekening van het vermogen Oppervlakte van de keuken (m2) x hoogte van de ruimte (m) x 6 of 12 = luchtafvoervermogen
  • Berekeningsvoorbeeld Oppervlakte 16 m2 x hoogte van de ruimte 2,50 m x 6-voudige luchtverversing per uur = kortdurend maximaal bedrijf 240 m3 per uur
Operationele tips
  • Bij een luchtafvoersysteem moet verse lucht worden aangevoerd, omdat anders in gesloten ruimten een onderdruk ontstaat. Als te weinig verse lucht wordt aangevoerd, neemt het ventilatorvermogen en daarmee de luchtkwaliteit af.
  • Bij een recirculatiesysteem is een passend ventilatorvermogen/-systeem vereist, dat wil zeggen de stroomsnelheid van de aangezogen lucht mag niet hoger zijn dan 0,6 tot 0,8 m/s, omdat geurtjes bij een te hoge stroomsnelheid niet door het koolstoffilter kunnen worden opgenomen.
Veilige afstand Let bij de planning en montage op een afstand van de afzuigkap tot de kookplaat van ca. 65 cm (gasfornuis ca. 75 cm).

Des te meer kookdampen, hoe hoger de afzuigcapaciteit!

  • Voor alle gesloten keukens is een afzuigcapaciteit tot 400 m3 per uur geschikt.
  • Bij een gemiddelde open keuken (20 tot 30 m3) heb je genoeg aan een afzuigcapaciteit van 400 tot 600 m3 per uur.
  • Een afzuigcapaciteit vanaf 600 m3 per uur heb je nodig wanneer je een grote, open keuken van minimaal 30 m3 hebt.

Als je een afzuigkap met luchtafvoer inbouwt, moet je op een aantal punten letten, zodat de afzuigkap de geuren in je keuken effectief kan afzuigen. De belangrijkste factoren van vermogensverlies hebben we voor je verzameld:

dunstabzugshaube leistungsverlust nummeriert

1. Afdekking van de ventilatiebuis

Het aanbrengen van vliegengaas of een terugslagklep is eveneens een belangrijke vermogensverliesfactor

2. Grootte van de muuropening

Een verkleining van de muuropening van 150 naar 125 mm gaat gepaard met een vermogensverlies van 30%.

3. Diameter van de afvoerbuizen/slangen

Die aanbevolen diameter van het luchtafvoersysteem staat aangegeven op de luchtafvoeraansluiting van de betreffende afzuigkap.

4. Buislengte van de afvoerbuizen/slangen

Per meter buis:

  • Gladde buis - 5% vermogensverlies
  • Slang - 15% vermogensverlies

5. Bochten in het luchtafvoerkanaal

Ga uit van een vermogensverlies van 15% per bocht van 90 graden.

6. Bepalen van het benodigde ventilatorvermogen

Om vermogensverlies te vermijden, moet je voor aankoop je benodigde ventilatorvermogen berekenen:

Oppervlakte van de keuken (m2) x hoogte van de ruimte (m) x 6 of 12 = luchtafvoercapaciteit

De keuze van je afzuigkap is afhankelijk van de grootte van je keuken en je behoeften, en van de mogelijkheden om een afzuigkap in te bouwen. Hier laten we je een paar mogelijkheden zien:

Bij afzuigkappen met randafzuiging wordt het vetfilter afgedekt met een metalen of glasplaat. De kookdampen worden dan door de smalle spleet aan de rand tussen plaat en kap aangezogen. Door deze effectieve ontluchting wordt de aanzuigsnelheid van de lucht verhoogd en het werkt tevens optimaal over het gehele oppervlak van de kookplaat.

Een onderbouw- of vlakscherm afzuigkap is de moeite waard bij een kleine keuken. Deze kan worden ingebouwd in een bovenkast, spaart zo ruimte uit en past naadloos in de keuken.

Heb je een kookeiland in de keuken? Gebruik dan een eiland afzuigkap of plafond afzuigkap om voor de afvoer van etensgeuren te zorgen.

En dan nu aan de slag: de afzuigkap moet tegen de muur. Met z'n tweeën gaat het gemakkelijker. Omdat afzuigkappen met circulatielucht anders werken dan met luchtafvoer, verschilt ook de montage van de afzuigkappen.

  • In de eerste stap moet je de stroom van de keuken uitschakelen.
  • Daarna verwijder je de oude kap. Dit is het beste moment om rondom de oude vetresten weg te schrobben.
  • Markeer vervolgens de plek voor je nieuwe afzuigkap. Belangrijk is daarbij om een minimale afstand van 50-65 cm tot de kookplaat aan te houden, bij een gasfornuis is de minimale afstand 70 cm. Controleer met een waterpas of de nieuwe plaatsing recht is.
  • Is er geen stopcontact in de buurt? Dan kun je de afstand door een verlengsnoer overbruggen of vooraf door een elektricien een stopcontact laten plaatsen waar je dat nodig hebt.
  • Zoek iemand om de afzuigkap aan te brengen. De ene houdt vast, de ander monteert. Hoe nauwkeurig de afzuigkap gemonteerd moet worden, is afhankelijk van het model en is beschreven in de montagehandleiding.
  • Klaar? Dan de stroom aan, de stekker erin en je kunt de nieuwe afzuigkap in gebruik nemen.

Als je in een huurwoning woont, neem dan voor de montage van een afzuigkap met luchtafvoer contact op met de verhuurder. Hier is een kernboring nodig, als er nog geen boorgat aanwezig is.

  • Schakel de stroom uit en controleer met een peilapparaat de leidingen in de muur, waar je de afzuigkap wilt inbouwen.
  • Plan het luchtafvoerkanaal en zoek de kortste weg van de afzuigkap naar buiten. Om de afzuigkap effectief te laten werken, moet je proberen om bochten van 90 graden, nauwe plekken en dwarsdoorsnedeveranderingen te vermijden.
  • Als je het luchtafvoerkanaal recht kunt inbouwen, mag het niet langer zijn dan 4 meter. Moet je een bocht van 90 graden inbouwen, dan is de maximale lengte van het luchtafvoerkanaal circa 3 meter. Houd 30 cm ruimte tot waar de bocht van 90 graden ingebouwd wordt.
  • Houd ook rekening met een hellingshoek van 2 graden voor het luchtafvoerkanaal, dan loopt er geen condenswater naar binnen.
  • Gebruik het liefste luchtafvoerbuizen van kunststof. Als je luchtafvoerbuizen flexibel zijn, let er dan op dat ze bij de inbouw niet plat worden gedrukt. Ook dat vermindert de prestaties van de afzuigkap.
  • Als je gemarkeerd hebt waar alles moet komen, is het tijd voor de kernboring van 120-160 mm in de buitenmuur. Aanbevolen wordt een kernboring van 160 mm. De doorvoeropening is daarna 150 mm breed. Bereid het boren goed voor en ga zorgvuldig te werk. Een onjuist boorgat kan de oorzaak van geluiden zijn of dat je afzuigkap niet efficiënt werkt.
  • Is het gat geboord? Dan ontbreekt nu nog de aansluiting van de afzuigkap op de luchtafvoerslang. Bij een grootteverschil tussen luchtafvoerbuis en luchtafvoerslang moet je voor de verbinding een universeel verloopstuk voor luchtafvoersystemen gebruiken.

In je recirculatie afzuigkap komen twee filters voor: het actief koolstoffilter en het vetfilter. Je moet beide regelmatig schoonmaken of vervangen.

Het vetfilter filtert olie- en vetdeeltjes uit de afgezogen lucht. Dat moet je elke twee maanden of na 20-30 gebruiksuren reinigen. De vetfilters zijn vaak geschikt voor de vaatwasser of kunnen goed met een afwasmiddel met de hand worden gereinigd. Het actief koolstoffilter bindt de geuren voordat de lucht weer naar de ruimte wordt teruggeleid. Een voor een verstoppen de poriën en de geuren kunnen dan niet meer worden vastgehouden. Je moet het actief koolstoffilter elke zes tot twaalf maanden bij normaal gebruik vervangen.

Bij een afzuigkap met luchtafvoer wordt alleen het vetfilter gebruikt, de afgezogen lucht met de geuren wordt rechtstreeks naar buiten geleid zodat een actief koolstoffilter niet nodig is. Ook bij de afzuigkap met luchtafvoer moet je het vetfilter circa elke twee maanden reinigen.

naar boven