Handleiding

Keukenkraan monteren

Keukenkraan monteren

Heeft je keukenkraan zijn beste tijd gehad? Wij laten zien hoe je een nieuwe keukenkraan monteert.

Heeft je keukenkraan zijn beste tijd gehad? Wij laten zien hoe je een nieuwe keukenkraan monteert. Heb je de handleiding liever uitgeschreven? Kijk dan bij ons uitgeschreven stappenplan Keukenkraan monteren!

Installeer zelf je keukenkraan . video . HORNBACH

Dit heb je nodig voor je project

Keukenkraan monteren: stap voor stap

01

Voordat je met de montage van de kraan begint moet je plek vrij maken onder de wasbak. Je kan ook de deur van het keukenkastje onder de wasbak verwijderen zodat je ongehinderd kan werken. Plaats een emmer of een schaal onder de sifon. Haal de sifon vervolgens weg en gooi het restwater in de emmer. Je kan de sifon het beste in één stuk laten, zodat je deze later weer makkelijk kunt monteren.

 Keukenkraan monteren .HORNBACH
02

Als de hoekstopkranen niet meer goed sluiten zijn ze waarschijnlijk verkalkt en moeten ze meteen worden vervangen. Draai eerst de hoofdkraan dicht. Vervolgens kan je de aansluitslangen van de kraan losmaken van de hoekstopkranen.

 Keukenkraan monteren . HORNBACH
03

Schroef de oude kraan los. Draai de beide moeren op de draadstangen los met de moersleutel.

 Keukenkraan monteren stap 3 . HORNBACH
04

Nu kan je de kraan met de aansluitslangen uit het kraangat trekken.

 Keukenkraan monteren stap 4 . HORNBACH
05

Schroef de oude hoekstopkranen uit de muuraansluitingen.

 Keukenkraan monteren stap 5 . HORNBACH
06

De nieuwe hoekstopkranen moeten voor het plaatsen worden afgedicht. Hiervoor heb je afdichthennep en afdichtpasta nodig. De schroefdraad wordt voor het aanbrengen van de hennep ruw gemaakt met behulp van een metaalzaag. Beweeg het zaagblad op meerdere plekken dwars over de schroefdraad. Plaats vervolgens de rozet op de schroefdraad. Draai de hennep nu in de windingen van de schroefdraden, beginnend van voren. Smeer de hennep in met een beetje afdichtpasta. Draai vervolgens de hoekstopkraan in de muuraansluiting.

 Keukenkraan monteren stap 6 . HORNBACH
07

Er zijn ook hoekstopkranen met een afdichtring; deze hoeven niet met hennep afgedicht te worden, zoals in dit voorbeeld. Deze hoekstopkraan heeft een extra aansluiting voor de vaatwasser.

 Keukenkraan monteren stap 7 . HORNBACH
08

Verbind beide aansluitslangen met de kraan. Zorg ervoor dat je het warme en koude water op de juiste manier aansluit. Draai de slang handvast aan.

 Keukenkraan monteren stap 8 . HORNBACH
09

Plaats de kraan met de slangen in het kraangat.

 Keukenkraan plaatsen stap 9 . HORNBACH
10

Schroef het van onderen vast met een stabilisatieplaat, metalen ring en een grote wartelmoer. Andere kranen kunnen ook een andere bevestiging hebben. Volg altijd de aanwijzingen van de montagehandleiding van de fabrikant.

 Keukenkraan plaatsen 10 . HORNBACH
11

Verbind nu de aansluitslangen met de hoekstopkranen: houd er rekening mee dat afdichtingen in de schroeven zijn aangebracht. Als de afstand tot de hoekstopkranen te groot is kan je de aansluitslangen met flexibele slangen verlengen.

 Keukenkraan monteren stap 11 . HORNBACH
12

Draai de slangen eerst met de hand in de hoekstopkranen en draai ze vervolgens voorzichtig vast met de moersleutel.

 Keukenkraan monteren stap 12 . HORNBACH
13

Indien van toepassing kan je de vaatwasser nu ook weer op de hoekstopkraan aansluiten.

 Keukenkraan monteren stap 13 . HORNBACH
14

Monteer de sifon. Als je deze in één geheel hebt gedemonteerd is het opnieuw monteren hiervan zeer eenvoudig. Draai de hoofdkraan en beide hoekstopkranen weer open.

 Keukenkraan monteren stap 14 . HORNBACH
15

Je nieuwe kraan kan je nu gebruiken. Test de individuele verbindingen handmatig met de kraan open en controleer of er geen water lekt.

 Keukenkraan monteren stap 15 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn