0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
04-05-2024 08:00 - 18:00 Uur
e hebt deze informatie op 20-04-24 om 13:52 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Alles over waterontharders

Alles over waterontharders

Wil je af van hardnekkige kalkaanslag? Geniet van een stralende badkamer of de volle smaak van een kop koffie met een waterontharder! Benieuwd naar alle voordelen? Je leest het hier.

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat de hardheid van het leidingwater vermindert. Hoe 'harder' jouw leidingwater, hoe meer kalkaanslag je terugziet in de badkamer, keuken en je huishoudelijke apparaten. Kalkaanslag wordt namelijk veroorzaakt door mineralen in het water, waaronder calcium en magnesium. Een waterontharder werkt op basis van ionenwisseling. Dit houdt in dat kalkvormende deeltjes (ionen) verwijderd worden uit het water. Een waterontharder bevat een harscilinder en een zoutreservoir. Deze onderdelen kunnen zich zowel in één behuizing bevinden (PureSoft Compact en PureSoft Pro) als in twee losse delen (PureSoft Combi).

Hoe werkt een waterontharder?

Hieronder vind je een doorsnede van een waterontharder met alle functieomschrijvingen.

 Hornbach
+
12345678910111213141516171819202122232425

De waterontharder wordt geplaatst na de watermeter, zodat het binnenkomende kalkrijke water door de harscilinder stroomt van de waterontharder. In de harscilinder bevinden zich harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De kalkvormende deeltjes in het leidingwater worden door de hars uitgewisseld voor natriumionen. Het zachte water wat hierdoor ontstaat verlaat de waterontharder richting de waterleiding.

Na enige tijd zijn alle harsbolletjes verzadigd met kalkvormende deeltjes. Op dat moment moet de waterontharder spoelen, ook wel regenereren genoemd. Het regenereren start automatisch wanneer de ingestelde hoeveelheid water is bereikt of wanneer de ingestelde tijd is bereikt (volume- en tijdsgestuurd). Tijdens het regeneratieproces zuigt de waterontharder pekelwater op uit het zoutreservoir naar de harscilinder. Het pekelwater spoelt de opgevangen kalkdeeltjes van de harsbolletjes, waardoor de hars weer schoon is om nieuw kalk te verwijderen. Het spoelwater uit de harscilinder wordt naar het riool afgevoerd en komt niet in aanraking met het drinkwater. Tijdens het regenereren verbruikt de waterontharder pekelwater, waardoor je af en toe het zoutreservoir moet bijvullen met onthardingszout.

De voordelen van waterontharders

Een witte waas van kalkaanslag op je douchewand of spiegel, een hogere energierekening dan nodig en een droge huid. Veel mensen nemen de gevolgen van kalkrijk water voor lief. En dat terwijl een waterontharder de oplossing is! Vanaf het moment dat de waterontharder geïnstalleerd is, profiteer je al van kalkvrij water. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

1. Geen kalkaanslag meer

Een waterontharder zorgt voor een stralende badkamer. Door het verminderen van kalk in het leidingwater voorkom je de witte vlekken op sanitair en hoef je niet meer eindeloos schoon te maken. Daarnaast ziet kalkaanslag er ook onsmakelijk uit. Vuile deeltjes kunnen hierdoor beter blijven hangen.

2. Langere levensduur van huishoudelijke apparatuur

Kalkaanslag slaat neer op de verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser of waterkoker. Het duurt langer voordat de gewenste temperatuur is bereikt en de slijtage neemt toe. Met een waterontharder gaan je huishoudelijke appararaten aanzienlijk langer mee. Goed voor je portemonnee en het milieu!

3. Bespaar op schoonmaak- en energiekosten

Kalk verslechtert de werking van zeep. Met een waterontharder kun je de hoeveelheid zeep bij douchen en wassen verminderen en zijn wasverzachters verleden tijd. Zacht water is veel effectiever tegen vlekken en vuil dan het verhogen van de temperatuur of de dosering zeep. Wassen met minder zeep en een lagere temperatuur bespaart (energie)kosten en is beter voor het milieu.

4. Duurzame investering

Met een waterontharder zijn chemische schoonmaakmiddelen veel minder nodig, waardoor veel minder vervuild afvalwater in het milieu terecht komt. Daarnaast verbruik je minder energie en consumeer je minder doordat huishoudelijk apparatuur veel langer mee gaat en aan minder slijtage onderhevig is.

5. Betere smaak van koffie en thee.

Kalk vermindert de smaak van koffie en thee. Met een waterontharder proef je het verschil! Zacht water geeft je water, koffie of thee een vollere smaak.

6. Beter voor je huid en haar

Met kalkwater kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, droge huid, eczeem of psoriasis. Dit komt door de schurende werking van kalkdeeltjes in hard water. Daarnaast gebruik je met hard water meer zeep wat op je huid en je kledingstukken achterblijft. Een waterontharder vermindert deze klachten, omdat zacht water je huid verzacht en je haar laat glanzen.

Welke kokendwaterkraan moet ik kiezen? . HORNBACH

Welke waterontharder moet ik kiezen?

Op dit moment onderscheiden we drie soorten waterontharding series.

PureSoft Compact

De Compact bestaat uit één geheel. Dit model heeft een geïntegreerd zoutreservoir. Doordat hij compact is, kun je hem plaatsen waar beperkte ruimte is.

Compact, maar niet minder krachtig!
PureSoft waterontharder . HORNBACH
PureSoft Compact
Aantal personen 1 - 3
Afmetingen 20 x 49,5 x 47 cm
Max. debiet 1,8 m³/h
Inhoud harskolom 5,8 liter
Zoutinhoud 5,8 kg
Geschikt voor in de: meterkast, kelder, trapkast, garage of keuken*
Veiligheidsregeneratie
Instelbare hardheid
Dubbele bodem

*We gaan hier uit van een gemiddeld huishouden, waterverbruik, beschikbare ruimte en hardheid. Het kan per huishouden verschillen, waardoor een ander model meer passend kan zijn. Wijzigingen voorbehouden.

PureSoft Combi serie

De Combi serie heeft een aantal unieke eigenschappen. De ontsmettingsmodule en vakantiemodus gaan eventuele bacterievorming door stilstaand water tegen. De speciaal ontwikkelde hoes om de ontharder en het zoutreservoir vermindert condensvorming. Daarnaast heeft de Combi een extern zoutreservoir. Dit zorgt ervoor dat deze zeer geschikt is voor montage in je meterkast of watermeterput.

De verschillen

De Combi M heeft een hogere doorstroomcapaciteit en 35% meer harsinhoud in vergelijking met de Combi S. Met de hoge doorstroomcapaciteit is deze waterontharder ideaal voor een stortdouche of regendouche.

Los van elkaar, maar toch een ijzersterk duo
waterontharder PureSoft serie . HORNBACH
PureSoft combi S PureSoft combi M
Aantal personen 1 - 3 1 - 6
Afmetingen ontharder
19 x 36,5 x 65 cm 21,4 x 36 x 66 cm
Afmetingen zoutvat 22,5 x 25 x 47 cm 22,5 x 25 x 47 cm
Max. debiet 1,9 m³/h 2,2 m³/h
Inhoud harskolom 7 liter 9,5 liter
Zoutinhoud 11 - 13 kg 11 - 13 kg
Geschikt voor in de: meterkast of watermeterput*
Condensreduceerhoes
Los zoutreservoir
Kleurendisplay
Ontsmettingsmodule
Vakantieregeling
Veiligheidsregeneratie
Instelbare hardheid
Dubbele bodem
Nederlandstalig menu

*We gaan hier uit van een gemiddeld huishouden, waterverbruik, beschikbare ruimte en hardheid. Het kan per huishouden verschillen, waardoor een ander model meer passend kan zijn. Wijzigingen voorbehouden.

PureSoft Pro serie

De PureSoft Pro serie heeft ook een ontsmettingsmodule en een vakantiemodus. Daarnaast heeft de Pro een groot intern zoutreservoir, waardoor je zelden onthardingszout hoeft aan te vullen. Dit model is vanwege het ontwerp zeer geschikt om te plaatsen op een stevige ondergrond zoals een trapkast, een kelder of een garage.

De verschillen

De Pro XL heeft 50% meer hars- en zoutinhoud dan de Pro. Dankzij de hoge doorstroomcapaciteit zorgt de Pro XL voor de beste wellness-ervaring bij jou thuis.

De ultieme PureSoft ervaring
Waterontharder . PureSoft Pro serie . HORNBACH
PureSoft Pro PureSoft Pro XL
Aantal personen 1 - 8 1 - 8+
Afmetingen
30 x 51,2 x 65 cm 30 x 51,2 x 111 cm
Max. debiet 2,4 m³/h 2,8 m³/h
Inhoud harskolom 12,5 liter 25 liter
Zoutinhoud 17 kg 48 kg
Geschikt voor in de: kelder, trapkast, garage of bijkeuken*
Kleurendisplay
Ontsmettingsmodule
Vakantieregeling
Veiligheidsregeneratie
Instelbare hardheid
Dubbele bodem
Nederlandstalig menu

*We gaan hier uit van een gemiddeld huishouden, waterverbruik, beschikbare ruimte en hardheid. Het kan per huishouden verschillen, waardoor een ander model meer passend kan zijn. Wijzigingen voorbehouden.

Waar sluit je een waterontharder aan?

De keuze voor de plaatsing van de waterontharder bepaal je aan de hand van de plaats van de watermeter, een stroomaansluiting en een afvoermogelijkheid. Een waterontharder plaats je namelijk direct na de watermeter, zodat al het leidingwater onthard wordt.

Dit zijn voorbeelden van geschikte opstellingsruimtes voor het installeren van een waterontharder:

  • trapkast,
  • berging/garage,
  • bijkeuken,
  • meterkast,
  • wasruimte,
  • meterput.

Waterontharders en zwart sanitair

Vandaag de dag is zwart sanitair niet meer weg te denken uit moderne badkamers en keukens. De keuze voor een zwarte kraan, zwarte wastafel, zwarte douchewand of zwarte wc is populairder dan ooit. Uiteraard wil je je naar verloop van tijd niet gaan storen aan de witte kalkaanslag (extra snel zichtbaar op zwart sanitair). Houd je zwarte sanitair dus langer zwart met een waterontharder!

Start hier je sanitairproject

naar boven