Handleiding

Afvoerleidingen installeren

Afvoerleidingen installeren

Afvoerleidingen monteren - met de stap voor stap-handleiding van HORNBACH! Handleiding met checklist voor materiaal en gereedschap.

HT-buizen worden voor afvoerleidingen binnenshuis gebruikt. Heet of koud water, alles wordt hierdoor afgevoerd. De afvoerleidingen kun je gemakkelijk verwerken en installeren.

Dit heb je nodig voor je project

Afvoerleiding installeren: stap voor stap

01

Bij de installatie van afvoerleidingen moet je er altijd voor zorgen dat alle buizen een verval hebben in de richting van de valbuis. Alleen dan is er voldoende zelfreiniging in de buizen. HT-buizen kun je met een fijne zaag nauwkeurig op elke maat zagen. Om een rechte zaagsnede te krijgen, kun je een verstekbak gebruiken. De buis wordt daarbij goed vastgehouden en het verkleint de kans op verwondingen tijdens het zagen.

 Afvoerleidingen installeren 1 | HORNBACH
02

De rafelrand die aan de buitenkant van de buis ontstaat na het zagen, moet je met een vijl verwijderen. Daarnaast moet je tegelijk een nieuwe afschuining aanbrengen. Dit is belangrijk bij het insteken van de buismof. In de mof zit een rubberen afdichting, een zogenaamde O-ring. Deze ring mag er bij het verbinden van de buizen niet uitschuiven.

 Afvoerleidingen installeren 2 | HORNBACH
03

De rafelrand die aan de binnenkant van de buis ontstaat na het zagen, moet je ook verwijderen. Dit kun je het beste doen met een mes.

 Afvoerleidingen installeren 3 | HORNBACH
04

Smeer het uiteinde van de buis in met vaseline en steek hem met een draaiende beweging in de mof met ingelegde afdichtring.

 Afvoerleidingen installeren 4 | HORNBACH
05

Steek de buis eerst tot aan de aanslag in de mof en trek hem vervolgens circa 10 mm terug. Zo heeft de verbinding voldoende speling en ruimte om uit zetten.

 Afvoerleidingen installeren 5 | HORNBACH
06

Ook de aftakkingen verbind je op deze manier met elkaar.

 Afvoerleidingen installeren 6 | HORNBACH
07

De bevestiging van afvoerbuizen doe je met geluidsisolerende buisklemmen. Bij valbuizen breng je deze onder de verbindingsmof aan.

 Afvoerleidingen installeren 7 | HORNBACH
08

Horizontaal lopende buizen bevestig je aan beide kanten van de mof. Horizontaal lopende afvoerbuizen leg je binnenshuis met een verval van 2 cm per 1 m buislengte.

 Afvoerleidingen installeren 8 | HORNBACH
09

Hoeken van 90° maak je niet uit één stuk, maar met twee 45° bochten. Dan vermindert de doorstroomsnelheid in de buis niet zo zeer. Anders zou je buis snel verstopt kunnen raken. 90° hoeken gebruik je bij rechtstreeks aangesloten objecten, of wanneer het ontwerp dat vereist.

 Afvoerleidingen installeren 9 | HORNBACH

Sanitairprojecten die ook interessant kunnen zijn