Handleiding

Waterafvoer monteren

Waterafvoer monteren

Of het nu gaat om het bad, de douchebak, spoelbak of wastafel: zonder afvoer loopt het water niet goed weg. Met het project ‘Waterafvoer monteren‘ laten wij je zien hoe je er snel en gemakkelijk voor zorgt, dat alles goed (af)loopt!

Of het nu gaat om het bad, de douchebak, spoelbak of wastafel: zonder afvoer loopt het water niet goed weg. Met het project 'Waterafvoer monteren' laten wij je zien hoe je er snel en gemakkelijk voor zorgt, dat alles goed (af)loopt!

Dit heb je nodig voor je project

Waterafvoer monteren: stap voor stap

01

Aan de slag! Sifons monteer je met passende systeemdelen. Bij de afvoer van bakken en kuipen zijn de buisverbindingen meestal als knelkoppeling uitgevoerd. Steek de buis in de mof en verbind dan stevig met een daar overheen geschoven afdichting en een wartelmoer.

 Waterafvoer monteren 1 | HORNBACH
02

Afvoerleidingen kunnen het zonder complexe buisverbinding stellen, omdat ze niet onder druk staan. Hiervoor steek je het uiteinde van de buis in de mof en dicht je hem af met de ingelegde ringafdichting. Schuif hierbij het uiteinde van de buis niet tot aan de aanslag in de mof, op deze manier kun je uitzetting nog compenseren.

 Waterafvoer monteren 2 | HORNBACH
03

Gebruik voor het leggen van afvoerleidingen altijd de grijze HT-buizen. Deze zijn temperatuurbestendig tot 100 °C. Uitgaande van de sifon van de bak of de kuip markeer je de benodigde buislengte en zaag je de buis met een fijngetande zaag, metaalzaag, recht af.

 Waterafvoer monteren 3 | HORNBACH
04

De ontstane bramen aan de binnenkant verwijder je met een mes. Aan de buitenkant vijl je de zaagrand weer schuin af. Breng wat vaseline of zeepsop op het uiteinde van de buis aan en schuif hem in het uiteinde van de mof van de volgende buis of het hoekstuk.

 Waterafvoer monteren 4 | HORNBACH

Badafvoer

05

Leg een kitsnoer als gesloten ring onder de spoelbakstop A en leg de stop in het afvoergat van het bad. Houd de vormring C en het onderste klepdeel D van onderaf tegen de bodem van het bad. De overloopaansluiting E moet daarbij naar het einde van de voet van het bad zijn gericht. Draai de schroefdraad B er aan de binnenkant zo vast in, dat de kit eruit wordt geperst. Verwijder de overtollige kitresten. Monteer nu de sifon zoals hierboven aangegeven en sluit G aan op de riolering van het huis.

 Waterafvoer monteren 5 | HORNBACH

Badoverloop

06

Steek de overlooppijp F in de overloopaansluiting E. Neem nu de maat tot overloopklep G en kort de overlooppijp F dienovereenkomstig in. Daarna steek je het aansluitstuk van overloopklep G in de pijp, leg je de vormring H tussen overloopklep G en de kuip en schroef je de overlooprozet I met de schroefdraad J tegen overloopklep G.

 Waterafvoer monteren 6 | HORNBACH

Douchebakafvoer

07

Bij vlakke douchebakken gebruik je een standpijpklep, bij diepe douchebakken een afvoergarnituur met ketting of een excentrisch afvoergarnituur. Leg een kitsnoer als gesloten ring onder de spoelbakstop A en leg de stop in het afvoergat van de douchebak. Draai vormring B, deel D (aardaansluiting) en contramoer C zo vast aan, dat de kit eruit wordt geperst. Verwijder de overtollige kitresten. Nu monteer je de sifon zoals aangegeven in de afbeelding hierboven.

 Waterafvoer monteren 7 | HORNBACH

Wasbakafvoer

08

Leg een kitsnoer als gesloten ring onder de spoelbakstop A en leg de stop in het afvoergat van de wasbak. Leg vormring B erop en schroef dit met het onderste klepdeel C op de schroefdraad van stop A. Deze onderdelen zijn inbegrepen bij de inlaatfitting. Nu volgt de montage van de sifon en de aansluiting op de riolering van het huis. De hoogteverstelling voor de wandaansluiting wordt met dompelbuis D gedaan.

 Waterafvoer monteren 8 | HORNBACH

Spoelbakafvoer

09

Steek zeef A van de spoelbakstop in het afvoergat van de spoelbak en leg daarbij een kitsnoer als gesloten ring eronder. Verbind met schroef B het onderste klepdeel D met het bovenste deel A, breng vooraf afdichting C aan. Overlooppijp E is in hoogte verschuifbaar en bij levering met klep F verbonden. Overloopklep F bevestig je met schroef G aan het overloopgat van de spoelbak, vergeet afdichting H niet! Steek nu de in de hoogte verstelbare overlooppijp E in het onderste klepdeel D. Draai wartelmoer I met klemring vast. Dan monteer je de sifon en sluit je die aan.

 Waterafvoer monteren 9 | HORNBACH
10

Grijp bij verstopte afvoeren niet gelijk naar ‘chemische wapens‘. Gebruik een gootsteenontstopper om de afvoerleiding te ontstoppen. Sluit het overloopgat af om valse lucht te vermijden. Door de wisselende druk en trek van de gootsteenontstopper kunnen afzettingen loskomen. In hardnekkige gevallen wordt de sifon verwijderd.

 Waterafvoer monteren 10 | HORNBACH
11

Daarbij leg je een stevige lat in de bocht van de buis, om bij het opendraaien van de schroefkoppeling tegendruk te kunnen geven. Dan trek je het bochtstuk naar onderen eraf en giet je het water in een emmer die je eronder hebt gezet. Met een flessenreiniger, heet water en wat afwasmiddel kun je de buizen vanbinnen reinigen.

 Waterafvoer monteren 11 | HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn