Badkraan monteren? Snel en eenvoudig gemonteerd met hulp van HORNBACH! Hoe je de badkraan deskundig aansluit en monteert, lees je in onze handleiding.

Dit heb je nodig voor je project

Badkraan monteren: stap voor stap

01

Sluit eerst de watertoevoer van de badkraan af. Draai de beide bouwstoppen vervolgens uit de muuraansluitingen. Daarna meet je met de duimstok de diepte tussen de bovenkant van de tegels en de muuraansluiting. Zo bepaal je de lengte van de kraanverlengingen die nodig zijn om de aansluiting tot aan de tegels te verlengen.

De kraanverlengingen worden afgedicht met afdichtingshennep. Om te voorkomen dat de hennep van de gladde schroefdraad glijdt, moet je het schroefdraad ruw maken. Hiervoor beweeg je een paar keer met een zaagblad van een metaalbeugelzaag dwars over de schroefdraad. Plaats de hennep aan de voorkant van de schroefdraad en draai deze tussen de winding van de schroefdraad. Op de hennep komt nog afdichtpasta. Doe er een beetje pasta op en wrijf het op de hennep.

Badkraan monteren 1 | HORNBACH
Badkraan monteren 1 | HORNBACH
02

Draai beide kraanverlengingen met een universele sleutel voor ventielen in. Een omschakelbare dopsleutel dient als aandrijving voor de universele sleutel.

Als je de verlenging er niet ver genoeg in kunt draaien, dan heb je te veel hennep op de schroefdraad aangebracht. Draai de kraanverlenging weer volledig uit de muuraansluiting en dicht het nogmaals helemaal opnieuw af; alleen dit keer met één of twee omwentelingen minder. Breng de afdichtpasta ook opnieuw aan.

Als de verlenging gemakkelijk tot de aanslag erin gedraaid kan worden, dan heb je te weinig hennep op de schroefdraad aangebracht. Draai de kraanverlenging weer volledig uit de muuraansluiting en dicht het nogmaals helemaal opnieuw af; dit keer met één of twee extra omwentelingen. Breng de afdichtpasta ook opnieuw aan.

Badkraan monteren 2 | HORNBACH
Badkraan monteren 2 | HORNBACH
03

Voor het monteren van de badkraan moeten S-aansluitingen in de kraanverlengingen worden gedraaid. De S-aansluitingen dienen om de afstand tussen de beide muuraansluitingen aan de breedte van de gebruikte kraan aan te passen. Tegelijkertijd kun je ook de hoogte van beide muuraansluitingen gelijk maken als deze niet op dezelfde hoogte zitten.

Dicht de schroefdraad aan de S-aansluitingen af met afdichtingsdraad: maak de schroefdraad ruw met een zaagblad. Leg de afdichtingsdraad vervolgens diagonaal over de schroefdraad en draai deze er in de richting van de schroefdraad met enige druk in. Draai de draad niet direct in de windingen van de schroefdraad.

Badkraan monteren 3 | HORNBACH
Badkraan monteren 3 | HORNBACH
04

Draai de S-aansluitingen met een moersleutel in de muuraansluitingen. Lijn deze uit op de benodigde breedte.

Als de afstand tussen de muuraansluitingen groter is dan de afstand tussen de aansluitingen van de kraan moeten de S-aansluitingen naar binnen worden gedraaid.

Als de afstand tussen de muuraansluitingen kleiner is dan de afstand tussen aansluitingen van de kraan moeten de S-aansluitingen naar buiten worden gedraaid.

Het terugdraaien van de S-aansluitingen is bij het gebruik van afdichtingsdraad voor schroefdraad beperkt mogelijk. Lijn de aansluitingen met een waterpas uit ten opzichte van elkaar.

Badkraan monteren 4 | HORNBACH
Badkraan monteren 4 | HORNBACH
05

Na het uitlijnen, plaats je de beide rozetten van de badkraan op de S-aansluitingen.

Badkraan monteren 5 | HORNBACH
Badkraan monteren 5 | HORNBACH
06

Plaats de rubberen afdichtringen in de kraanaansluitingen. Sluit de kraan nu aan op de S-aansluitingen. De wartelmoeren van de kraan kun je eerst met de hand op de aansluitingen draaien. Voor het uiteindelijk vastdraaien, kun je een kraantang met kunststof bekken gebruiken. Gebruik in geen geval gereedschap dat krassen kan veroorzaken op de kraan.

Badkraan monteren 6 | HORNBACH
Badkraan monteren 6 | HORNBACH
07

Schroef de doucheslang met de hand op de kraan. Hiervoor heb je geen gereedschap nodig.

Badkraan monteren 7 | HORNBACH
Badkraan monteren 7 | HORNBACH
08

Als er bij de kraan een wanddouchehouder hoort, teken je de boorgaten af. Kies de positie zo dat je de douchekop met de slang goed op kunt hangen.

Lijn de boorgaten uit met de waterpas, zodat de doucheslang na montage verticaal hangt.

Badkraan monteren 8 | HORNBACH
Badkraan monteren 8 | HORNBACH
09

Centreer de boorgaten met een centreerpen, zodat de boor er niet afglijdt. Afhankelijk van de materiaalsoort van de muur moet je de juiste boor gebruiken. Bij zeer harde tegels kun je met een glasboor voorboren en het boren vervolgens afmaken met een steenboor. De diameter van het gat kies je afhankelijk van de gebruikte pluggen. Zet de boor niet op kloppen tijdens het boren! Dan voorkom je dat je met de boorkop op de tegels slaat.

Na het plaatsen van de plug kun je de wanddouchehouder vastschroeven.

Badkraan monteren 9 | HORNBACH
Badkraan monteren 9 | HORNBACH
10

Nu kun je de watertoevoer weer openzetten en de kraan testen: laat het water daarvoor minstens één minuut doorlopen en controleer of de kraan goed functioneert. Check of alle schroeven goed vastzitten en controleer of alles goed dicht is.

Badkraan monteren 10 | HORNBACH
Badkraan monteren 10 | HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn