Handleiding

Douchekraan monteren

Douchekraan monteren

Is je douchekraan niet goed meer? Wij vertellen je in dit stappenplan hoe je een nieuwe douchekraan of douchekop monteert.

Is je douchekraan niet goed meer? Wij laten je in dit stappenplan Douchekraan monteren zien hoe je een nieuwe douchekraan of douchekop monteert!

Dit heb je nodig voor je project

Douchekraan monteren: stap voor stap

01

Sluit eerst de watertoevoer van de douchekraan af. Draai beide bouwstoppen vervolgens uit de muuraansluitingen. Daarna meet je met de duimstok de diepte tussen de bovenkant van de tegels en de muuraansluiting. Zo bepaal je de lengte van de kraanverlengingen die nodig zijn om de aansluiting tot aan de tegels te verlengen.

De kraanverlengingen worden afgedicht met afdichtingshennep. Om te voorkomen dat de hennep van de gladde schroefdraad glijdt, moet je de schroefdraad ruw maken. Hiervoor beweeg je een paar keer met een zaagblad van een metaalbeugelzaag dwars over de schroefdraad. Plaats de hennep aan de voorkant van de schroefdraad en draai deze tussen de winding van de schroefdraad. Op de hennep komt nog afdichtpasta. Doe er een beetje pasta op en wrijf het op de hennep.

 Douchekraan monteren 1 | HORNBACH
02

De beide kraanverlengingen indraaien met een universele sleutel voor ventielen. Een omschakelbare dopsleutel dient als aandrijving voor de universele sleutel.

Als je de verlenging er niet ver genoeg in kunt draaien, dan heb je te veel hennep op de schroefdraad aangebracht. Draai de kraanverlenging weer volledig uit de muuraansluiting en dicht het nogmaals helemaal opnieuw af; alleen dit keer met één of twee omwentelingen minder. Breng de afdichtpasta ook opnieuw aan.

Als de verlenging gemakkelijk tot de aanslag erin gedraaid kan worden, dan heb je te weinig hennep op de schroefdraad aangebracht. Draai de kraanverlenging weer volledig uit de muuraansluiting en dicht het nogmaals helemaal opnieuw af; dit keer met één of twee extra omwentelingen. Breng de afdichtpasta ook opnieuw aan.

 Douchekraan monteren 2 | HORNBACH
03

Voor de montage van de douchekraan moeten S-aansluitingen in de kraanverlengingen gedraaid worden. De S-aansluitingen dienen om de afstand tussen de beide muuraansluitingen op de breedte van de gebruikte kraan aan te passen. Tegelijkertijd kun je beide muuraansluitingen ook op dezelfde hoogte uitlijnen indien deze niet op dezelfde hoogte zitten.

Dicht de schroefdraad aan de S-aansluitingen af met afdichtingsdraad: maak hiervoor de schroefdraad ruw met een zaagblad. Leg de afdichtingsdraad vervolgens diagonaal over de schroefdraad en draai deze er in de richting van de schroefdraad met enige druk in. Draai de draad niet direct in de windingen van de schroefdraad.

 Douchekraan monteren 3 | HORNBACH
04

Draai de S-aansluitingen met een moersleutel in de muuraansluitingen. Lijn deze uit op de benodigde breedte.

Als de afstand tussen de muuraansluitingen groter is dan tussen de kranen, moeten de S-aansluitingen naar binnen worden gedraaid.

Als de afstand tussen de muuraansluitingen kleiner is dan tussen de kranen, moeten de S-aansluitingen naar buiten worden gedraaid.

Het terugdraaien van de S-aansluitingen is bij het gebruik van afdichtingsdraad voor schroefdraad beperkt mogelijk. Lijn de aansluitingen met behulp van een waterpas uit ten opzichte van elkaar.

Steek na het uitlijnen de beide rozetten van de douchekraan op de S-aansluitingen.

 Douchekraan monteren 4 | HORNBACH
05

Nu kun je de afsluitingen en zeefschijven op de kraan aanbrengen. Daarna kun je de kraan op de S-aansluitingen plaatsen en met de wartelmoeren vastschroeven. Draai de moeren vast met een moersleutel.

 Douchekraan monteren 5 | HORNBACH
06

Controleer met de waterpas of de kraan recht is aangebracht. De kraan kan nog iets worden uitgelijnd als je de wartelmoeren nog eenmaal losdraait. Draai de wartelmoeren na het uitlijnen van de kraan weer vast.

 Douchekraan monteren 6 | HORNBACH
07

Nu kun je de stijgbuis voormonteren. Schuif daarvoor beide buisdelen in elkaar en schroef de inbusboutjes vast met een inbussleutel.

 Douchekraan monteren 7 | HORNBACH
08

Plaats nu de stijgbuis op de aansluiting op de kraan en lijn de buis met behulp van de waterpas verticaal uit. Teken het uiteinde van de buis als omlijning op de muur. De stijgbuis kun je nu weer van de kraan halen.

 Douchekraan monteren 8 | HORNBACH
09

Op de plek van de markering monteer je de wandbevestiging en teken je het boorgat op de muur.

 Douchekraan monteren 9 | HORNBACH
10

Centreer het boorgat op de markering met een centreerpen, zodat de boor niet wegglijdt. Als je geen centreerpen bij de hand hebt, kun je ook schildersplakband op de plek plakken waar je gaat boren; markeer daarop het boorgat en boor vervolgens het gat. Het schildersplakband voorkomt het wegglijden van de boor. Afhankelijk van de materiaalsoort van de muur moet je de juiste boor gebruiken.

 Douchekraan monteren 10 | HORNBACH
11

Plaats de plug in het boorgat en vul deze met sanitair-silicone. Daardoor wordt het boorgat afgedicht. Nu kun je de wandhouder ophangen en vastschroeven.

 Douchekraan monteren 11 | HORNBACH
12

Plaats de wandrozet op de stijgbuis en verbind deze met de aansluiting op de kraan. Op de kraanaansluiting en aan de bovenkant van de wandhouder wordt de buis met steeds één inbusboutje vastgezet. Schuif de rozet vervolgens tegen de muur.

 Douchekraan monteren 12 | HORNBACH
13

Tot slot schroef je de douchekop erop. De kleine handdouche wordt samen met de doucheslang met de hand aan de aansluitschroefdraad aan de onderkant van de douchekraan geschroefd.
Nu kan je de watertoevoer weer aanzetten en de kraan testen: laat het water daarvoor minstens één minuut doorlopen en controleer of de douchekraan goed functioneert. Check of alle schroeven goed vastzitten en controleer of alles goed dicht is.

Na het openzetten van de watertoevoer kun je de douchekraan testen en gebruiken.

 Douchekraan monteren 13 | HORNBACH